Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Διάλυση της γαλλικής Βουλής ζητά η Λεπέν


Τη "χαριστική βολή" στην κυβέρνηση Ολάντ αποφάσιε να δώσει η Μαρίν Λεπέν.

Μετά τη «σαρωτική» επικράτηση του Εθνικού Μετώπου μετώπου η Μαρίν Λεπέν, ζήτησε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη διάλυση του κοινοβουλίου .
Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αποφάσισε να δώσει τη «χαριστική βολή» στην κυβέρνηση Ολάντ μετά τις ενδείξεις από τα exit polls που δίνουν στην ακροδεξιά μακράν την πρώτη θέση.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από τέτοια απόρριψη», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους. «Είναι απαράδεκτο η Βουλή να μην εκπροσωπεί τον γαλλικό λαό».

Ο υπουργός Εξωτερικών Λωρέν Φαμπιούς έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοια πιθανότητα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι επιδόσεις των ακροδεξιών προκαλούν «σεισμό».
Στον απόηχο των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για αύριο συνεδρίαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το FN προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία καθώς φαίνεται ότι κερδίζει τις ευρωεκλογές με το ιστορικό ποσοστό του 25%, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση του UMP έρχεται στη δεύτερη θέση με 20% και οι Σοσιαλιστές (PS) υφίστανται νέα ήττα, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του 15%.

Aκόμη υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Mανουέλ Βαλ: «Αυτές οι εκλογές είναι κάτι παραπάνω από νέος συναγερμός, είναι σοκ, είναι σεισμός». Εκράφοντας την «απογοήτευσή του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς», όπως μεταδίδει η Monde, ο Βαλ τόνισε τη διαπίστωσή του ότι η κυβέρνηση «περνά ακόμη κρίση εμπιστοσύνης».

Το αποτέλεσμα είναι από κάθε άποψη το καλύτερο που έχει καταγράψει ποτέ το Εθνικό Μέτωπο:
Όχι μόνο είναι πρώτο σε κάλπες σε όλη τη γαλλική επικράτεια και έχει εξορίσει στην τρίτη θέση τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, αλλά έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά του σε ιστορικό υψηλό.

Συγκριτικά, το FN είχε ξεκινήσει από το 10,95% (1984) στις ευρωεκλογές, είχε αγγίξει το 14,36% (1989) και μετέπειτα κυμαινόταν στα αρχικά του ποσοστά (10,52% το 1994, 5,69% το 1999, 9,81% το 2004, και 6,34% το 2009).

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ιστορικό ποσοστό» χαρακτηρίζοντας το FN «πρώτο κόμμα της Γαλλίας».

Το FN φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την αντιδημοτικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και από το διχασμό της δεξιάς. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ωστόσο ερμηνεύεται και από τον ευρωσκεπτικισμό των Γάλλων, οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσπιστοι απέναντι στις Βρυξέλλες, εννέα χρόνια αφότου είπαν «όχι» στο ευρωπαϊκό σύνταγμα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.