Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Νίκη, αλλά όχι «ανατροπή» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι λιγότερο από τέσσερις μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, αποσπά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. «Φράγμα» στο Ποτάμι, μεγάλες απώλειες για Ανεξάρτητους Έλληνες και ΔΗΜΑΡ.

Σχετικό:  Ενημερωθείτε με τα επίσημα αποτελέσματα

Σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι σε τέτοια έκταση που να διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα δίνει τη διαφορά του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ θα ξεπεράσει τις 3 μονάδες, αποτέλεσμα όμως, που σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει διαχειρίσιμο για τη συγκυβέρνηση.
Αυτό άλλωστε έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση άντεξε και πήρε το μήνυμα για το τι πρέπει να αλλάξει.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε προσφυγή στη λαική ετυμηγορία ώστε να επανέλθει η δημοκρατική ομαλότητα.
Οσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προανήγγειλε κινήσεις για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τείνει στο 26,4% και η ΝΔ στο 23,2%, την ίδια ώρα που ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της Ελιάς κινείται στο 8,1%.
Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών αν και αναγνωρίζεται η «κόπωση» στην κοινωνία, υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι ευρωεκλογές ανέκαθεν δικαιολογούσε την χαλαρή ψήφο.
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ιστορική μέρα, υπενθυμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά κερδίζει εκλογές και ετοιμάζονται να ζητήσουν μετ' επιτάσεως εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι, παρόλο που έχουν σαφή πτώση από τις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο δείχνουν να άντεξαν περαιτέρω συρρίκνωση. ...
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η Χρυσή Αυγή εκτιμάται ότι θα λάβει ποσοστό γύρω στο 9,3% και θα είναι το τρίτο κόμμα, το Ποτάμι 6,7% και το ΚΚΕ 6%. Πιο χαμηλές επιδόσεις δείχνουν να έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που θα κυμανθούν γύρω στο 3,4% εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή, ενώ από τους μεγάλους χαμένους της σημερινής εκλογικής μάχης μπορεί να θεωρηθεί η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, η οποία θα πάρει ποσοστό μέχρι 2,5%, με τις εξελίξεις στο κόμμα να μην είναι ευοίωνες.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με στοιχεία προκύπτει ότι:
* Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα κινούμενο με ποσοστά σχεδόν ίδια με τις εκλογές του 2012 (26,89%).
* Η Ν.Δ. θα εμφανίσει απώλειες από το 2012 (29,66%)
* Η ΕΛΙΑ κινήθηκε υψηλότερα απ' ότι εμφανίζονταν στις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας
*Σε πολύ υψηλά ποσοστά και σαφώς υψηλότερα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι η Χρυσή Αυγή.
* Το Ποτάμι δεν φαίνεται πως πετυχαίνει το στόχο να είναι τρίτο κόμμα.
* Μεγάλες απώλειες έχουν η ΔΗΜΑΡ αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου φαίνεται να συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον Γιάννη Σγουρό, ήτοι το 50%.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ποσοστό 57,64% συγκεντρώνει ο Γ. Μπουτάρης και 42,36%% ο Στ. Καλαφάτης.
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Αθηναίων ο Γ. Καμίνης φαίνεται να επανεκλέγεται, με ποσοστό 51,28% έναντι 48,7% για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.