Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Προσοχή στους διαδικτυακούς "φίλους": Κύκλωμα εκβίαζε ανήλικες με γυμνές φωτογραφίες! - Συλλήψεις και στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδος!

Σχετικό: Εκβίαζε ανήλικες μαθήτριες με γυμνές φωτογραφίες που οι ίδιες του έστελναν μέσω facebook – Συνελήφθη στον Βόλο

- Μεταξύ των συλληφθέντων στο πορνογραφικό κύκλωμα ήταν και ένας ανήλικος 16 ετών
 
- Τα νεαρά κορίτσια είχαν πέσει θύματα μέσα από τα social media

 
- Στα σπίτια των εμπλεκομένων βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες των γυμνών κοριτσιών


Mία καλοστημένη επιχείρηση εκβιασμού είχε μετατραπεί σε εφιάλτη για νεαρά ανήλικα κορίτσια που είχαν ως όνειρο να κάνουν μία καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν δύο ενήλικοι 36 και 18 ετών, αλλά και ένας ανήλικος και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. Όπως αποκαλύφθηκε,

όμως στην υπόθεση εμπλέκονται κι άλλα τρία άτομα 47, 20 και 19 ετών, και ένας 22χρονος αλλοδαπός.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από στοχευμένες έρευνες όλο τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδος, τη Λακωνία και το Αγρίνιο. 


Πώς έφτασαν όμως οι αρχές σε αυτό το κύκλωμα. ...
Όλα έγιναν μετά από καταγγελία ενός ανήλικου κοριτσιού, το οποίο αποπλανήθηκε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακής εφαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, το νεαρό κορίτσι που είχε όνειρο να ασχοληθεί με τον λαμπερό κόσμο της showbiz και του μόντελινγκ, έπεσε θύμα των επιτήδειων, οι οποίοι της εξήγησαν πως για να την βοηθήσουν θα πρέπει να τους στείλει φωτογραφίες όπου εκείνη θα εμφανίζεται γυμνή.

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, το νεαρό κορίτσι δεν ήταν το μοναδικό θύμα. Δεκάδες κορίτσια σε πολλές περιοχές της χώρας είχαν πέσει θύματα, με αποτέλεσμα οι απατεώνες να έχουν στη διάθεσή τους πολλές φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο ανήλικων κοριτσιών.

Αμέσως για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οι οποίες έδωσαν εντολή για άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, ενώ σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών internet, προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια στις παραπάνω περιοχές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός δίσκος, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, δύο φορητοί υπολογιστές, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και μία κάρτα μνήμης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 και στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Facebook : Αυξάνονται οι ανήλικοι χρήστες του

Τα παιδιά είναι ολοένα και περισσότερο παρόντα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως ο Facebook, χωρίς να συνειδητοποιούν πάντα τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αποκαλύπτοντας ιδιωτικές πληροφορίες, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών βρίσκονται σε ον-λάιν κοινωνικά δίκτυα, αλλά πολλά δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν», σχολίασε η επίτροπος αρμόδια για τις νέες τεχνολογίες Νίλι Κρους.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε μεταξύ 25.000 νέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύεται σήμερα από τις Βρυξέλλες, το 38% των παιδιών 9-12 ετών έχουν φτιάξει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ηλικίες 13-16 ετών, το ποσοστό φτάνει το 77%.
Όμως ένα τέταρτο απ” αυτά λένε πως αυτό του προφίλ είναι «δημόσιο», δηλαδή μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε, μερικές φορές ακόμη και μέσω μιας απλής μηχανής αναζήτησης. Και ένα στα πέντε αναφέρει στο προφίλ του τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του.
Οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν είναι ακόμη μεγαλύτεροι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά. Αν και το 78% των ηλικίας 15-16 ετών λένε πως γνωρίζουν πώς να τροποποιούν τις παραμέτρους του λογαριασμού τους για να προστατεύουν τα ιδιωτικά δεδομένα τους, το ίδιο δεν ισχύει παρά μόνο για τα μισά (56%) παιδιά ηλικίας 11-12 ετών.
Η επίτροπος καλεί συνεπώς όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να τροποποιήσουν αμέσως τις ρυθμίσεις των προφίλ των ανηλίκων ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σ” αυτά μέσω μηχανών αναζήτησης, καθώς και να μην έχουν πρόσβαση σ” αυτά πρόσωπα που τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρίσει ως φίλους.
Μια σειρά ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook και MySpace, είχαν υπογράψει το 2009 ένα χάρτη καλής συμπεριφοράς, στον οποίο δεσμεύονταν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ανηλίκων.
Πηγή : Newsbeast

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.