Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Εννέα συμβουλές για να ξεπεράσετε πιθανή αϋπνία που σας απασχολεί

'Υπνος συστηματικά λιγότερος από επτά ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις
 
Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ… Χασμουριόμαστε, στριφογυρνάμε σαν σβούρα στο κρεβάτι, παίρνουμε άλλο μαξιλάρι, πετάμε το σεντόνι, αλλάζουμε κουβέρτα και το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο…

Αρκετοί από εμάς κοιτάμε το κινητό με τις ώρες και μιλάμε μέσω messenger με όλους τους βασανισμένους άυπνους φίλους μας με αποτέλεσμα να πέφτουμε για ύπνο καλές 5.

Δείτε, λοιπόν, 9 ”tips” που θα σας κάνουν να νυστάξετε γρηγορότερα από ότι συνήθως !

1. Διάβασε ένα βιβλίο!

Ή προτίμησε ένα περιοδικό της αρεσκείας σου. Η συγκέντρωση σου στο περιεχόμενο και η ίδια η ανάγνωση θα “κουράσουν» σταδιακά τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και θα βαρύνουν τα βλέφαρα σου. Θα χασμουρηθείς πολύ πιο γρήγορα από ότι με το κινητό ή το tablet που ως γνωστόν δεν χαλαρώνουν. Αντιθέτως, μέσω της ακτινοβολίας σε κρατάνε σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να μη κοιμάσαι ποτέ πριν τις 3! Έλα όμως που ο ανθρώπινος εγκέφαλος ξεκουράζεται απόλυτα στο διάστημα 12-3 το βράδυ…

2. Στο εξής όρισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πέφτεις για ύπνο!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι πιο χαλαρά από εσένα που είσαι μονίμως στη τσίτα ;; Κοιμούνται συγκεκριμένη ώρα και τελικά χορταίνουν τον ύπνο. Μια συγκεκριμένη ώρα κατάκλισης αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης ενώ συμβάλλει στην ισορροπία του κιρκαδιανού ρυθμού.

3. Βελτίωσε τη διατροφή σου!

Νόμος: δεν τρώμε κρέας ή οποιαδήποτε βαριά τροφή λιγότερο από 2 ώρες πριν την ώρα κατάκλισης. Επιπλέον, το φαγητό στις 11 και στις 12 η ώρα το βράδυ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σου προκαλέσει καούρες, δυσπεψίες και φυσικά αϋπνία. Στο εξής προσάρμοσε τη διατροφή στις ανάγκες ενός καλύτερου ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών βελτιώνουν τη ποιότητα του ύπνου σου και σε βοηθούν να κοιμηθείς γρηγορότερα καθώς αυξάνουν τα επίπεδα μαγνησίου, καλίου και άλλων ανόργανων ουσιών που χρειάζεται το σώμα σου.

4. Διατήρησε το δωμάτιο σου δροσερό!

Σε θερμοκρασία δωματίου 22-25 βαθμούς κελσίου. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία σώματος είναι παράγοντας κλειδί για να σε πάρει γρηγορότερα ο ύπνος. Η διατήρηση λοιπόν των επιπέδων εξαερισμού σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ουσιώδης. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφήσεις ελάχιστα ανοιχτή τη μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο σου ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τις ανάσες και τις μυρωδιές του δωματίου.

5. Πιες γάλα!

Ή οποιοδήποτε χαλαρωτικό αφέψημα όπως το χαμομήλι. Σε καμία περίπτωση μη πιείς χυμό ή τσάι. Και για να το τσούξουμε και λιγάκι, όταν βλέπεις ότι περνάει η ώρα και δεν νυστάζεις με τίποτα σπεύσε στη κάβα του σπιτιού σου και πιες είτε ένα σφηνοπότηρο τσικουδιά (ρακί) ή λίγες γουλιές κρασί ή ούζο. Ως γνωστόν τα συγκεκριμένα ποτά “ζαλίζουν» και σε στέλνουν για ύπνο μέχρι να πεις κύμινο.

6. Κόψε τον καφέ!

Όχι τελείως. Αλλά μη καταναλώνεις καφέ μετά τις 5 το απόγευμα, αν και οι επιστήμονες λένε ότι μετά τις 3 το μεσημέρι είναι απαγορευμένη. Η ισχύς της εν λόγω ουσίας είναι τόσο μεγάλη που ανάλογα τον οργανισμό βέβαια μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο μέχρι τις 3 παρόλο που νυστάζεις και παρακαλάς να κοιμηθείς. Μη ξεχνάς ότι καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές αλλά και το τσάι και η σοκολάτα οπότε πρόσεξε τι πίνεις.

7. Απενεργοποίησε ή έστω απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές συσκευές!

Με το κινητό στο προσκεφάλι του κοιμάται μόνο ο Πρωθυπουργός, ο Ομπάμα και τελοσπάντων οι ισχυροί του πλανήτη όπως επίσης και οι γιατροί που ασκούν το ιερότερο λειτούργημα. Εσένα το πολύ πολύ να σε ξυπνήσει ο κολλητός για να σου κάνει φάρσα ή ο πρώην σου, ντίρλα από το ποτό. Επιπλέον, αν θες να κοιμάσαι φυσιολογικές ώρες φρόντισε να κόβεις την ενασχόληση με το κινητό ή το λάπτοπ τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η ακτινοβολία των συσκευών θα αποδιοργανώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να χαλαρώνει και να αναζητά ύπνο και χαλάρωση.

8.Κοιμήσου ανάσκελα!

Ξέρω σου φαντάζει αδιανόητο καθώς κοιμάσαι ή μπρούμυτα ή στα πλάγια ή όπως να ναι. Κι όμως η ανάσκελη στάση με τα χέρια πάνω στη κοιλιά η στου γοφούς είναι ιδανική για τη μέση, το λαιμό (ο οποίος εφάπτεται τέλεια στο μαξιλάρι) και τη σπονδυλική στήλη ενώ σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα. Αν τη συνδυάσεις και με ονειροπόληση ή αχανές βλέμμα στο ταβάνι βυθισμένος/η στις σκέψεις σου θα σε πάρει ο ύπνος πριν το καταλάβεις. Έχε υπόψη σου ότι η ανάσκελη στάση ύπνου φανερώνουν έναν άνθρωπο μη ανασφαλή, με αυθορμητισμό και ψυχική δύναμη.

9. Προτίμησε σκούρες κουρτίνες!
Με αυτό το tip θα αποφύγεις τους εξωτερικούς φωτισμούς ή το φως της πανσελήνου που ναι μεν είναι ωραίο όταν είσαι με το πρόσωπο αλλά την ώρα του ύπνου αποδεικνύεται μαζί με τα φώτα της βεράντας του γείτονα ολέθριο για τον ύπνο σου. Αν μάλιστα ανήκεις όπως εγώ στη κατηγορία ανθρώπων που κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι τότε πρέπει επειγόντως να επενδύσεις σε μη διαφανείς σκούρες κουρτίνες που θα κρατούν μακριά από τα ματάκια σου τις ανεπιθύμητες ακτινοβολίες.

Επιπρόσθετα Στοιχεία:
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι πολύ μεγαλύτερος στους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους δεν έχουν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ήδη από τη νεανική ηλικία τους - κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke» (Εγκεφαλικό), μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά, άνω των 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Η μελέτη έδειξε ότι η αϋπνία αύξανε την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν οκταπλάσια μεταξύ όσων είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο σχετικός κίνδυνος βαθμιαία μειωνόταν. Επίσης, ο διαβήτης, αν συνυπάρχει, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε όσους πάσχουν από αϋπνία.

«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν χρόνια αϋπνία, ιδίως τους νεότερους, να επισκεφτούν κάποιο γιατρό για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό» δήλωσε η Χσου. «Τα ευρήματά μας επίσης δείχνουν πόσο σημαντικό από κλινική άποψη είναι να γίνεται έλεγχος για τυχόν προβλήματα αϋπνίας στις νεότερες ηλικίες, ώστε να θεραπευτεί έγκαιρα το πρόβλημα είτε με φάρμακα, είτε με ψυχολογικές παρεμβάσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να θεωρούν την αϋπνία σαν μια δύσκολη αλλά άκακη κατάσταση, που δεν συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί έναν έως έξι μήνες. Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την αϋπνία με το εγκεφαλικό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ως πιθανότερη εξήγηση θεωρείται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, μεταβολική διαταραχή (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη), αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α. Η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία.

Το πρόβλημα της αϋπνίας επιδεινώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε στη Βρετανία από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, η οποία έδειξε ότι έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 59%) δεν κοιμούνται καλά (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα) και μόνο ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι κοιμάται ωραία βλέποντας ευχάριστα όνειρα.

Το 78% των ανθρώπων (και το 91% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών) εκτίθεται τα βράδια, λίγο πριν πάνε για ύπνο, στην ακτινοβολία των οθονών των υπολογιστών και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, πράγμα που τους δυσκολεύει να αποκοιμηθούν, επειδή το γαλάζιο φως που εκπέμπεται από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.

Όπως είπε ο Γουάιζμαν, ύπνος συστηματικά λιγότερος από επτά ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις.


Η Αϋπνία, τα πιθανά αίτια και η θεραπεία της για να μην έχουμε επιπτώσεις στην υγεία μας

Συγγραφέας: Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: amoschovaki@yahoo.gr



Στην υγεια με τον όρο αϋπνία χαρακτηρίζεται ιατρικώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου. Η αϋπνία εκδηλώνεται στην υγεια μας με δυσχέρεια επέλευσης του ύπνου, με νυχτερινές αφυπνίσεις, με πολύ πρωινή αφύπνιση, είτε με φαινόμενα ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου παρά τη φυσιολογική ποσοτικώς διάρκειά του (π.χ. υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, κόπωση).

Οι περιστασιακές διαταραχές του ύπνου είναι για την υγεια μας συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 90% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν στη ζωή τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο ανεπαρκούς ύπνου με τα όποια δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία τους.
Πού οφείλεται η αϋπνία; Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο εμφανείς κύκλους στον άνθρωπο. Η περιοδικότητα και η εσωτερική αρχιτεκτονική του ύπνου συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία ενός κεντρικού νευρωνικού βηματοδότη, ο οποίος με την σειρά του συνδέεται με την αμφιβληστροειδουποθαλαμική οδό.
Έτσι ο ύπνος του φυσιολογικού ανθρώπου είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην επίδραση του φωτός φαινόμενο που παρουσιάζει αρκετές φυσιολογικές παραλλαγές, ανάλογα με το εάν το άτομο είναι "νυχτερινός" ή "ημερήσιος" τύπος. Τα νευροβιολογικά συστήματα που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου εγρήγορσης και την καλή ποιότητα του ύπνου είναι σύνθετα και εξαιρετικά ευαίσθητα σε μία ποικιλία από παράγοντες όπως ορμόνες φάρμακα άγχος οργανικές διαταραχές. Η αϋπνία μπορεί λοιπόν να πυροδοτείται από μια περιστασιακή απορρύθμιση των συστημάτων αυτών (π.χ. Stress), ή από μία πιο μόνιμη απορρύθμιση (π.χ. από χρόνιο οργανικό νόσημα που δεν έχει εντοπιστεί ή δεν θεραπεύεται σωστά). Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι εγκεφαλικά νοσήματα, καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα. Η εμμηνόπαυση αρκετές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές που με τη σειρά τους ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου. Η αναστροφή των βιολογικών ρυθμών ( π.χ. εργασία κατά την νύχτα), η υπερβολική λήψη καφέ και αλκοόλ είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν αϋπνία.


Ποια μέτρα πρέπει να λάβει το άτομο που πάσχει από αϋπνία και πότε ένα άτομο που έχει αϋπνίες πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό;


Όλες οι αϋπνίες μπορεί να επιδεινωθούν ή να διαιωνιστούν από συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην επέλευση και διατήρηση του ύπνου ή από περιβάλλον υπνοδωματίου που δεν συμβάλλει στον ύπνο.


Ο θόρυβος, το φως, τα μεγάλα γεύματα, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα "βαριά" γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά είναι παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο. Ο πάσχων από αϋπνία πρέπει να διατηρεί σταθερές ώρες κατάκλισης αφύπνισης καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, να εντάξει στην καθημερινότητά του τεχνικές χαλάρωσης, να αποφεύγει το stress.

Όταν η αϋπνία είναι επίμονη πρέπει πάντα να γίνεται σοβαρή ιατρική μελέτη που αποκλείει ή εντοπίζει οργανικά σύνδρομα.

(ερώτηση τηλεθεατή) Είμαι τριανταοκτώ ετών και λόγω επαγγέλματος εδώ και έξι μήνες ταξιδεύω συχνά, Ευρώπη, Αμερική, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ δεν είχα ποτέ αϋπνία, έχω επίμονες αϋπνίες ιδιαίτερα όταν ταξιδεύω. Τι να κάνω;
Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι ο πιο εμφανής από πολλούς εικοσιτετράωρους ρυθμούς στον άνθρωπο. Πολύ σημαντικός στην ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης είναι ο ενδογενής κιρκαδιανός βηματοδότης που εντοπίζεται στον υποθάλαμο.

Η επίδραση του φωτός είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του βηματοδότη.

Έτσι υπάρχει αυτόματος εσωτερικός συγχρονισμός του κύκλου εγρήγορσης ύπνου με τον περιβαλλοντικό κύκλο ημέρας νύχτας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επιδρούν στον κύκλο ύπνου εγρήγορσης. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, η μεταβολή στην ώρα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, το μεγάλο υψόμετρο, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ουσίες, η καφεΐνη, τα μεγάλα γεύματα ιδιαιτέρως κατά την νύχτα, η εντατική σωματική άσκηση προ του ύπνου, τα κρύα καυτά μπάνια προ του ύπνου, τα ακατάστατα ωράρια στις ώρες αφύπνισης έγερσης, η συναισθηματική ένταση, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου αφύπνισης με αποτέλεσμα η αϋπνία να είναι συχνή στους ταξιδιώτες. Οι παράγοντες αυτοί καλό είναι, κατά το δυνατόν, να αποφεύγονται.

Στο σύνδρομο jet lag, εμφανίζεται αϋπνία κατά τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ διαφορετικών ζωνών.

Το σύνδρομο αρκετές φορές συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα και γαστρεντερικά ενοχλήματα. Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, παρουσιάζει νυχτερινές αφυπνίσεις ή κακή ποιότητα ύπνου. Το σύνδρομο είναι παροδικό διαρκεί συνήθως 2-15 ημέρες ανάλογα με τον αριθμό των γεωγραφικών ζωνών που διανύθηκαν, την κατεύθυνση του ταξιδιού, την ηλικία του ταξιδιώτη και το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ενδογενής βηματοδότης του ταξιδιώτη, στην μεταβολή του περιβαλλοντικού κύκλου ημέρας νύχτας κατά το ταξίδι.

Περιστασιακά το σύνδρομο μπορεί να εμμείνει επί πολλές εβδομάδες.

Η αποφυγή στέρησης ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, ο ύπνος μικρής διάρκειας το απόγευμα πριν τα ολονύχτια ταξίδια, η φωτοθεραπεία κατά την διάρκεια της ημέρας στον τόπο άφιξης (π.χ. παραμονή σε εξωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι σε σκοτεινό δωμάτιο ξενοδοχείου) και ειδικά φάρμακα θα βοηθήσουν τον ενδογενή κιρκαδιανό βηματοδότη σας να προσαρμοστεί, στο νέο κύκλο ημέρας νύχτας που υφίσταται κατά την αλλαγή των μεσημβρινών.

(ερώτηση τηλεθεατή) Είμαι 66 χρονών και δούλευα στον Καναδά για χρόνια. Πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα στην Ελλάδα, εδώ και έξι μήνες. Από τον Καναδά ένα χρόνο τώρα έχω σοβαρή αϋπνία, χωρίς να με απασχολεί κάτι, καταλαβαίνετε, που να με κάνει να μην κοιμάμαι. Κάθε μέρα πάει τρεις η ώρα για να κοιμηθώ, ενώ ξυπνάω συχνά κατά την νύχτα. Στον Καναδά ο γιατρός μου μου είπε να κάνω εισαγωγή σε νοσοκομείο για να γίνει polysomnography. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την εξέταση στον Καναδά. Ρώτησα διάφορους γιατρούς, αλλά δεν ήξεραν να μου απαντήσουν. Oρισμένοι μου μίλησαν για μελέτη ύπνου. Είναι το ίδιο; Η πολυυπνογραφία είναι σήμερα μία ειδική εξέταση που γίνεται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται σε επίμονες αϋπνίες. Κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ο ασθενής κοιμάται στο νοσοκομείο, μελετώνται η επέλευση και οι φάσεις του ύπνου (π.χ.REM NON REM), η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τον ύπνο, η καρδιοαναπνευστική λειτουργία κατά τον ύπνο και η κατάσταση των σκελετικών μυών κατά την διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της κλασσικής μελέτης ύπνου που γίνεται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία μετρώνται μόνο ορισμένες από τις παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω και κυρίως αυτές που συνδέονται με τα σύνδρομα άπνοιας κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η σωστή πραγματοποίηση της πολυυπνογραφίας απαιτεί ειδικό νοσοκομειακό εξοπλισμό, γίνεται σήμερα και στην Ελλάδα και η συμβολή της είναι σημαντική τόσο στην διαφορική διάγνωση των διαταραχών ύπνου, όσο και στον καθορισμό της ενδεικνυόμενης θεραπείας.
Tα ερωτήματα αυτά ετέθησαν κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης για την αϋπνία, που έδωσα στην κα. Ναταλία Γερμανού και στους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ, στα πλαίσια της δημοφιλούς κυριακάτικης πρωινής εκπομπής του ΑLPHA, ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ. Η αντίστοιχη εκπομπή προβλήθηκε στις 26-4-2009. Στο παρόν άρθρο έχουν συμπεριληφθεί και ερωτήματα που ετέθησαν από τους τηλεθεατές μετά την προβολή της σχετικής εκπομπής με e mail ή τηλεφωνική επικοινωνία. Ευχαριστώ τους συντελεστές της εκπομπής και τους τηλεθεατές για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον τους.


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.