Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης Οι δικηγόροι αντιδρούν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ξεκινούν αποχή διαρκείας

Σχετικό: Που θα γίνουν αυξήσεις 25% στους μισθούς - Αποδοχές έως 8.000 ευρώ/μήνα!

Με ισχυρή πλειοψηφία οι δικηγόροι αποφάσισαν πανελλαδικά, μέσω του δημοψηφίσματος τους, ότι είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Κώδικα


Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης και των συνλειτουργών της που είναι οι δικηγόροι.

Ήδη, ο δικηγορικός κόσμος με δημοψήφισμα τάχθηκε κατά των τροπολογιών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και υπέρ της αποχής διαρκείας.

Παράλληλα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και η Ένωση Εισαγγελιών Ελλάδος και θα λάβουν αποφάσεις επί «καυτών» προβλημάτων που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης και το δικαστικό σώμα.

Ειδικότερα, με ισχυρή πλειοψηφία οι δικηγόροι αποφάσισαν πανελλαδικά, μέσω του δημοψηφίσματος τους, ότι είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ επέλεξαν ως μορφή των κινητοποιήσεων τους την αποχή διαρκείας. ...

Χθες και προχθές διεξήχθη πανελλαδικό δημοψήφισμα στους 60 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ενώ στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αιγίου, Άρτας και Μεσολογγίου δεν διεξήχθη δημοψήφισμα μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των επίμαχων τριών Συλλόγων.

Πάντως, τον τελικό λόγο για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων αλλά και την περαιτέρω μορφή των αντιδράσεων και των ενεργειών που υπάρξουν θα έχει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα συνέλθει, αύριο Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων οι δικηγόροι είναι ήδη σε αποχή μέχρι την Παρασκευή, εκτός των δικηγόρων της Αθήνας που αύριο και μεθαύριο δεν απέχουν των καθηκόντων τους. Έτσι, όλες οι δικές στα δικαστήρια της Πρωτεύουσας θα διεξαχθούν κανονικά.

Πανελλαδικά στις κάλπες κλήθηκαν 41.710 δικηγόροι, ενώ μόνο στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι δικηγόροι που είχαν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στους 21.615.
Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί των 21.615 εγγεγραμμένων που έχουν δικαίωμα ψήφου:

ΕΨΗΦΙΣΑΝ 9.586
ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 44,35%

Βασίλης Αλεξανδρής

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλη Αλεξανδρή, μετά το δημοψήφισμα δήλωσε:

«Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.
Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή  τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της Δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα για την εκτίμηση του αποτελέσματος και την υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος».

Οι δικαστές

Οι δικαστικές Ενώσεις έχουν ταχθεί με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας.

Παράλληλα, το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών  (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη) θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Βασικά θέματα της γενικής συνέλευσης, μεταξύ των άλλων, είναι:

Η υποχρέωση της Κυβέρνησης προς εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων,
Η διόγκωση σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό των προβλημάτων της Δικαιοσύνης (υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας),
Οι συνθήκες και ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης,
Η Δικαιοσύνη ως λειτουργία του πολιτεύματος

Εξάλλου, την ερχόμενη Κυριακή, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πραγματοποιούν την ετήσια γενικής συνέλευση τους, την οποία θα την απασχολήσουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Παναγιώτης Τσιμπούκης  από protothema.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.