Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κραυγή απελπισίας από τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο - Καταστροφή_για_65.000 (!) δανειολήπτες

Έκκληση προς τις τράπεζες και την Πολιτεία απηύθυνε πριν από λίγο μέσω του Capital.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, Λίτσα Μαθιουδάκη.

«Η απότομη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου έως και κατά 30% νωρίτερα σήμερα, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του νομίσματος, ισοδυναμεί με καταστροφή για τους δανειολήπτες με ρήτρα το ελβετικό φράγκο. Στην Ελλάδα περισσότερα από 70.000 στεγαστικά έχουν συναφθεί με ρήτρα το φράγκο» αναφέρει.

Σε ερώτηση, για το κατά πόσον μπορεί να υπάρχει διέξοδος δια της δικαστικής οδού σημειώνει πως μόνον δυο υποθέσεις στην Ξανθή έχουν πρωτοδίκως ακουστεί όπου πράγματι επιβλήθηκε στις πιστώτριες η μετατροπή των δανείων σε ευρώ πλην όμως δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει και η πρώτη έφεση θα συζητηθεί την Άνοιξη.

«Θέλουμε να πληρώσουμε κανονικά τα δάνειά μας αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε, μετά από όλη αυτή την κρίση, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, την απαξίωση των ακινήτων και τη μείωση των εισοδημάτων μας και την συναλλαγματική ζημία» υπογραμμίζει. ...

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο δρομολογεί μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών προκειμένου να στηριχθούν οι δανειολήπτες που βρίσκονται πλέον να χρωστούν δραματικά περισσότερο κεφάλαιο ακόμα και από όσο όφειλαν όταν σύναψαν τις δανειακές συμβάσεις.
Η. Γ. Μπέλλος - capital.gr

Καταστροφή για 65.000 (!) δανειολήπτες
Σοκ προκαλεί σε 65.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο η αλλαγή στην ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ, καθώς ακριβαίνει το υπόλοιπο του κεφαλαίου τους προς αποπληρωμή κατά 16% και βάζει σε αβεβαιότητα την κάθε νέα δόση. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν χορηγήσει συνολικά περί τα 6 δισ. δάνεια σε ελβετικό φράγκο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Είναι ενδεικτικό ότι οι Ελληνες δανειολήπτες χρειάζονταν 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσουν τα δάνεια των 6 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέχρι χθες, ενώ σήμερα χρειάζονται 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσουν το ίδιο ποσό.
Με απλά λόγια, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που προσεγγίζει τα 800.000.000 ευρώ στους Ελληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν στεγαστικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Τον επόμενο μήνα
Αυτό σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή αυξάνεται κατά 16%, ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.
Για παράδειγμα, εάν ένας δανειολήπτης χρωστούσε 100.000 ελβετικά φράγκα, ήτοι περίπου 83.333 ευρώ, σήμερα χρωστάει περίπου 97.087 ευρώ...

Με δέλεαρ τη χαμηλή δόση (του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2%-2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαινόταν αντίστοιχα στο 3,6%-5%), αλλά και τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι η ζημία που θα έχει ο δανειολήπτης στο μέλλον από μια πιθανή αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε βάρος του ευρώ είναι μικρότερη από το όφελος του χαμηλού επιτοκίου, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν γίνει... μόδα την περίοδο 2006-2009.
Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη των τραπεζών, οι δανειολήπτες που έχουν χρέη σε ελβετικό φράγκο δεν θα πρέπει να προβούν σε εσπευσμένες κινήσεις, καθώς, αν μετατρέψουν τώρα το δάνειό τους σε ευρώ, καταγράφουν πραγματικές ζημίες, ενώ, αν παραμείνουν στο ελβετικό νόμισμα, οι ζημίες που καταγράφουν είναι λογιστικές και ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να καταστούν αναστρέψιμες.

Ποιοι και πότε δικαιώθηκαν στα δικαστήρια
Στα δικαστήρια κατά των τραπεζών ετοιμάζονται να προσφύγουν χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα, οι οποίοι πήραν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε ελβετικά φράγκα και πλέον έχουν βρεθεί να χρωστούν δραματικά περισσότερο κεφάλαιο ακόμα και από όσο όφειλαν όταν σύναψαν τις δανειακές συμβάσεις.
Οι δανειολήπτες έχουν συστήσει σύλλογο και ήδη δύο υποθέσεις στην Ξάνθη έχουν δικαστεί πρωτοδίκως. Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης είχε εκδώσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη - συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ / ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Επίσης, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έδωσε λύση στο πρόβλημα δύο δανειοληπτών, υποχρεώνοντας την τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμίευσης. Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες αυτούς η τράπεζα υποχρεώνεται να υπολογίσει τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ / ελβετικό φράγκο) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους.

Σε ακόμη μία υπόθεση που σχετίζεται με την τιμή του ελβετικού φράγκου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με την υπ' αριθμόν 342/2014 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειολήπτη που προσέφυγε σε αυτό, υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία (το 2006) με την οποία έγινε η εκταμίευση του δανείου μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.

Ασφαλιστικά μέτρα
Ενδιαφέρον έχει και η υπόθεση στην οποία η τράπεζα, αντί να προχωρήσει απευθείας στην έκδοση διαταγής πληρωμής κατά δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο, επιχείρησε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να επιτύχει προσημείωση της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη και του εγγυητή προς εξασφάλιση της απαίτησής της. Στο πλαίσιο αυτό η αιτούσα τράπεζα επεδίωξε την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία θα απαγόρευε τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και του εγγυητή μέχρις εκδόσεως απόφασης επί της αίτησης των ασφαλιστικών.
Το αίτημα περί προσωρινής διαταγής απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Απόφαση-«βόμβα» έφερε την ισοτιμία κοντά στο 1 ευρώ!
Σαν βόμβα έσκασε χθες στις διεθνείς αγορές η είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ (1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,20 φράγκο), την οποία είχε υιοθετήσει το 2011 για να προστατεύσει την ελβετική οικονομία από τον αποπληθωρισμό και να στηρίξει τις εξαγωγές της χώρας.Η SNB έκρινε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να βγάλει το ελβετικό φράγκο από μια περίοδο υποτίμησης, όπως δήλωσε η ίδια.

Αρση

Η άρση της κατώτερης ισοτιμίας με το ευρώ οδήγησε το ελβετικό φράγκο σε υπερτίμηση κατά 15% (η ισοτιμία διαμορφώθηκε έτσι ώστε 1 ευρώ να ισοδυναμεί πλέον με 1,03 ελβετικό φράγκο), αλλά προκάλεσε μεγάλη πτώση κατά 8,67% στο ελβετικό χρηματιστήριο και σοκ στους Ελβετούς εξαγωγείς, διότι κάνει ακριβότερα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.


Η απόφαση της SNB αιφνιδίασε τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι σχολιάζουν πως η τράπεζα προχώρησε στην απόφαση αυτή για να προλάβει την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου και αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα με την απόφασή της φρέναρε την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων από άλλες χώρες στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εκπληκτη για την απόφαση δήλωσε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Μ. Ροζάκος
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.