Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια Επικρατείας για την ψήφο των στρατιωτικών

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Στην πέμπτη θέση των ψηφοδελτίων Επικρατείας επέλεξαν οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας, να τοποθετήσουν δύο ανώτατους αξιωματικούς εν αποστρατεία, τον Αντιναύαρχο ε.α. Γρηγόρη Δεμέστιχα ο πρώτος και τον (τεθωρακισμένο) Αντιστράτηγο ε.α. Νίκο Τόσκα ο δεύτερος.

Ας δούμε λοιπόν τα βιογραφικά των δύο επιλογών των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποβλέπουν στο να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους ενός σημαντικού “target group”, όπως είναι οι στρατιωτικοί! ...

Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος ε.α. Γρηγόρης Δεμέστιχας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, εισήχθη σε ηλικία 16 ετών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (κάτι που επιτρεπόταν τότε) και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1960.

Ως Ανθυποπλοίαρχος μετέβη εθελοντικώς στην Κύπρο και υπηρέτησε τα έτη 1965-1966, ως κυβερνήτης τορπιλακάτου ανατολικής προελεύσεως, που είχε αποκτήσει τότε η Κύπρος και είχε επανδρωθεί μυστικώς με Ελλαδίτες αξιωματικούς απόφοιτους της ΣΝΔ. Ως Πλωτάρχης συμμετείχε του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου 1973 λόγω του οποίου συνελήφθη, φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε. Μετά τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974, επανήλθε στο ΠΝ. Ως ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε κυβερνήτης πλοίου, Διοικητής Μοιρών Πλοίων, Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, Διοικητής Διοικήσεως Αντιτορπιλικών, Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Υπαρχηγός ΓΕΝ και ως Αντιναύαρχος επί διετία Αρχηγός Στόλου. Από την υψηλή αυτή του θέση, τον Δεκέμβριο του 1993, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, λόγω της – τότε – επαναφοράς αποστράτων στο στράτευμα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (ΥΕΘΑ ο Γεράσιμος Αρσένης).

Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice of London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών.

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΛΕΣΜΕ και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2004-2009.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971 και αποφοίτησε το 1975, ως ανθυπολογαγός του Όπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων (ανθυπίλαρχος), κάτι για το οποίο είναι εξαιρετικά υπερήφανος.

Από το 1975 μέχρι και το 2005 που αποστρατεύτηκε υπηρέτησε σε μονάδες του Όπλου του στον Έβρο (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο ΓΕΣ, στο ΓΕΕΘΑ, στο ΝΑΤΟ, σε θέσεις επιχειρησιακές, διοικήσεως, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Έχει αποφοιτήσει από το σχολείο τεθωρακισμένων του Αμερικανικού Στρατού, τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Αμύνης (1999), ενώ υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής, καθώς και στο στρατηγείο της Συμμαχίας στη Νάπολη, ως υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.

Από την Νάπολη, στο πλαίσιο της SFOR, στάλθηκε στο Σαράγεβο (Βοσνία) μετά από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του, αλλά «εισέπραξε» μία έγγραφη διαμαρτυρία από πλευράς του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στο ΝΑΤΟ ότι «εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά».

Επί Αρχηγίας ΓΕΣ του Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη ήταν εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ, όπου έκτοτε είχε καλές σχέσεις με τους στρατιωτικούς συντάκτες, ενώ όταν ο Στρατηγός προήχθη σε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον ακολούθησε και ο τότε Συνταγματάρχης Τόσκας ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ως ταξίαρχος διοίκησε για ένα χρόνο την επίλεκτη XXV (25η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ) στον Έβρο, όπου απέσπασε εξαιρετικές βαθμολογίες αλλά αποστρατεύτηκε αμέσως μετά (2005), επειδή είχε έλθει σε σύγκρουση με την τότε ηγεσία του ΓΕΣ για θέματα εκπαιδεύσεως.

Πάντα ήταν «μη δεξιών» αντιλήψεων, με αποτέλεσμα μετά την αποστρατεία του, το 2006, να ξεκινήσει η συνεργασία του με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ (με τότε τομεάρχες τον Παπουτσή και τη Βάσω Παπανδρέου) και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Ήταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος Αμύνης του ΠΑΣΟΚ του 2009.

Από τον Νοέμβριο 2009, επί κυβερνήσεως Γ.Παπανδρέου, ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΑΝΥΕΘΑ), Πάνου Μπεγλίτη, με έμφαση στον έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Τον Ιούνιο του 2011, λίγο μετά την αναβάθμιση του Π.Μπεγλίτη και την προαγωγή του σε Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο Ν.Τόσκας παραιτήθηκε, λόγω σοβαρών διαφωνιών που είχε μαζί του. Το 2012, ως ιδιώτης, είχε αποστείλει επιστολή στον διευθυντή του «ΒΗΜΑτος» όπου του εξηγούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος στο Στρατό, από χουντικούς, όπως είχε υποστηρίξει τότε ο προηγούμενος πολιτικός του προϊστάμενος!

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της «Στρατιωτικής Στρατηγικής», ενώ από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της «Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ», με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά, ο οποίος και αυτός παλαιότερα ανήκε στο ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι ο "Ζούκοφ" του ΣΥΡΙΖΑ -Φωτογραφίες

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιλογή του Νίκου Τόσκα υποστράτηγου ε.α για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα συζήτησης στις ΕΔ.

Ποιος είναι ο Νίκος Τόσκας; Τουλάχιστον αυτός που έχουμε γνωρίσει από το ρεπορτάζ.


Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Νίκος Τόσκας είχε την φήμη του “σκληρού” αξιωματικού. “Τεθωρακισμένος” φανατικός, βρέθηκε στην Σχολή Ευελπίδων τα χρόνια της χούντας. Ήταν δευτεροετής στην Σχολή τη νύχτα του Πολυτεχνείου. Τα όσα έζησε εντός της Σχολής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οριστική του απόφαση να ενταχθεί πολιτικά προς τα αριστερά.

Όχι δεν βοήθησε φοιτητές να γλιτώσουν την σύλληψη όπως γράφτηκε. Έγιναν όμως πολλά εκείνη την νύχτα στην Σχολή Ευελπίδων που τον “σημάδεψαν”. Και ίσως γι΄ αυτό ακόμη και σήμερα έχει μια εμμονή για δομικές αλλαγές στον τρόπο της εκπαίδευσης των Ευέλπιδων.



Υπηρέτησε σε πολλές ακριτικές μονάδες. “Αγαπημένες” του μεταθέσεις αυτές του Έβρου ,όπου ως τεθωρακισμένος είχε αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις. Το πέρασμά του από πολλές “μάχιμες” μονάδες τον εφοδίασε με πολλές εμπειρίες για το τι και πως πρέπει να αλλάξει στην δομή του στρατεύματος για να γίνει πραγματικά “σύγχρονος και αποτελεσματικός”.

Πολλά χρόνια αργότερα ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη , προσπάθησε να περάσει πολλές από τις απόψεις του. Ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε ότι το “σύστημα είναι ανίκητο”. Αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Οι “παραστάσεις” του έγιναν πιο πλούσιες μετά από την θητεία του σε νατοϊκή θέση. Είναι άριστος γνώστης της λειτουργίας της Συμμαχίας κι έχει διατηρήσει καλές επαφές με στρατιωτικούς με τους οποίους υπηρέτησε στο NATO.



Όπως συμβαίνει μ΄ όλους τους αξιωματικούς και ο Τόσκας είχε “χαρακτηριστεί” πολιτικά και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της αποστρατείας του το 2005.

Αμέσως μετά απ΄ αυτή δραστηριοποιήθηκε πολιτικά και βρέθηκε στο πλάϊ της Βάσως Παπανδρέου, οταν εκείνη έγινε υπεύθυνη του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με λίγους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ο Τόσκας ήταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την ΄Άμυνα, το 2009 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου δεν έγινε ΥΕΘΑ. Ο Νίκος Τόσκας τοποθετήθηκε επικεφαλής του γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα δεν εφαρμόστηκε. Η οικονομική κρίση και όσα προκάλεσε στις ΕΔ δεν το επέτρεψε.
Ο Τόσκας πίστευε ότι ακριβώς λόγω της κρίσης θα έπρεπε να “τρέξουν” γρηγορότερα μέτρα και δράσεις όπως το κλείσιμο όλων των αχρείαστων στρατοπέδων σ΄ όλη την επικράτεια. Κατάλαβε ξανά ότι το σύστημα δεν νικιέται. Αντιμετώπισε ισχυρότατες αντιδράσεις ,ειδικά από το ΓΕΣ. Στο οποίο Αρχηγός ήταν εκείνη την περίοδο ο Φραγκούλης Φράγκος. Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ποτέ καλές και μπήκαν οριστικά στο ψυγείο εκείνη την περίοδο.Απέναντί του -όπως και απέναντι στον Μπεγλίτη- οι απόστρατοι και ειδικά οι θεσμικές ενώσεις.

Η σύγκρουση του Τόσκα με τον πολιτικό του προϊστάμενο ήταν θέμα χρόνου.

Μετά από την αποχώρησή του από την θέση του διευθυντή του ΑΝΥΕΘΑ, ο Νίκος Τόσκας δεν έκρυβε τις πολιτικές του ανησυχίες. Βρήκε αυτό που ζητούσε για να εκφράζει τους προβληματισμούς του στην κίνηση ΠΡΑΤΤΩ που δημιουργησε με τον Νίκο Κοτζιά. Οι θέσεις που εξέφραζε δημόσια και για τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα εθνικές έχοντας όμως αφετηρία και κατάληξη την οπτική της αριστερής προσέγγισης που στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε.

Οι δημοσιογράφοι με τους οποίους όσο ήταν σε ενέργεια ο Τόσκας δεν είχε και πολλά,πολλά, του “κόλλησαν” το “παρατσούκλι” Ζούκοφ . Ο υποφήφιος πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας είναι θαυμαστής του σοβιετικού στρατάρχη. Όχι άδικα.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στην Αθήνα, την 22 Φεβ. 1952.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γυιό και μία κόρη.

Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση κατά την διάρκεια της δικτατορίας και πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Στάλθηκε απο την Νάπολη στο Σαράγεβο (Βοσνία) μετά από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του και του τουρκικού γενικού επιτελείου, το οποίο έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στη νατοϊκή διοίκηση ότι εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά.

Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κ. Παραγιουδάκη, υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.

Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα+500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου, προκλητική περίπτωση αποστρατείας απο καίρια θέση διοικητού ταξιαρχίας στη Θράκη και ενώ λάμβανε συγχαρητήρια κατ΄επανάληψη για τη δουλιά του απο τους προϊσταμένους του. Η αποστρατεία του είχε σχέση με τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του κ. Μπεγλίτη λόγω διαφωνιών.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.
Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

Είναι συντάκτης πολλών άρθρων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα άμυνας, ασφάλειας, στρατηγικής, περιφερειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων.
Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά.
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.