Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τι τάζει η ΝΔ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου Πηγή:www.capital.gr


Η αιφνίδια και εκρηκτική άνοδος του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ τους για λόγους που ουδείς αμφιβάλλει ότι συνδέονται και με τις επικείμενες εκλογές αλλά και τις συγκυρίας που επέλεξε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που θυμίζουν ανάλογες προεκλογικές εξαγγελίες του 2012 για τους μικροομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση. Οι ψυχραιμότεροι συνετιστούν αφενός υπομονή -περιμένοντας ενδεχόμενη αποκλιμάκωση του φράγκου- αλλά και την αναζήτηση νομικής λύσης.

Ας δούμε όμως την καταγραφή των εξαγγελιών προς τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που έκαναν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τις καταγράφει η νομικός Αριάδνη Νούκα, η οποία χειρίζεται πληθώρα υποθέσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο:

Ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθούν στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα αφορά το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι θα συμπεριλάβει τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα στο πρόγραμμα νέας σεισάχθειας και θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης στο πλαίσιο ενός ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την αρχή ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν κατά ένα μέρος στη νέα ζημιά των δανειοληπτών, ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα έχει χειριστεί την μια, από τις δυο υποθέσεις που έχουν φτάσει, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, στο ακροατήριο όπου και δικαιώθηκε πρωτόδικα ο ...
δανειολήπτης. Ερωτηθείσα από το Capital.gr τι προσδοκίες έχει μετά από τις παραπάνω εξαγγελίες και πως τις αξιολογεί σημείωσε ότι «είναι λαθεμένη επιλογή να περιοριστεί η ζημία των δανειοληπτών μόνο κατά ένα μέρος και μάλιστα σε ό,τι αφορά την νέα τους επιβάρυνση, διότι οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τις ετήσιες εκθέσεις τους, είχαν ασφαλισμένο αποτελεσματικά τον συναλλαγματικό τους κίνδυνο, γεγονός που επιβεβαίωσε η τράπεζα της Ελλάδος στην Βουλή των Ελλήνων».

Τόνισε μάλιστα ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της καθολικής εξάλειψης των συναλλαγματικών επιβαρύνσεων και όχι να αναμένονται τελεσίδικες ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, διότι μετά βεβαιότητας θα δημιουργηθεί νέο σοβαρότατο κύμα κόκκινων δανείων, λόγω του ότι η πλειονότητα των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι μεν ενήμερα αλλά υπό συμβατικές ρυθμίσεις».

Επισήμανε δε, ότι η αλλαγή της ισοτιμίας από την λήψη των δανείων επιβάρυνε σημαντικότατα την μηναία δόση αλλά και το εκταμιευθέν κεφάλαιο τους. Ειδικότερα, «μία δόση των 500 ευρώ κατά την έναρξη του δανείου, σήμερα ανέρχεται σε 800 ευρώ, ενώ ένα δανεισθέν κεφάλαιο ύψους 120.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εμφιλοχωρήσει καταβολές 46.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 165.000 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση 86.000 ευρώ».

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες: πρόκειται για την 342/2014 του Πρωτοδικείου Κοζάνης, υπόθεση που χειρίστηκε η Α. Νούκα και «ήδη ο δανειολήπτης από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα καταβάλει τις δόσεις του, με την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης», σημειώνει η ίδια. Η άλλη είναι η 23/2014 του Πρωτοδικείου Ξάνθης, που χειρίστηκε έτερος συνάδελφος της, στην οποία ασκήθηκε έφεση εκ μέρους της Τράπεζας και αναμένεται την άνοιξη η εκδίκαση της.

Η. Γ. Μπέλλος capital.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.