Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος


VIDEO: Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ Βαρουφακης, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες μετά την συνεδρίαση του Eurogroup
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε «δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ότι χρειαστεί για να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία
Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Οι εν λόγω πηγές τονίζουν ότι σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα και ότι οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες «δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται». ...
«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού» υπογραμμίζεται.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup, δήλωσε ότι ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».
«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.
«Όποιος είναι μέλος της ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες της. Θα συνεχίσουμε το διάλογο την εβδομάδα αυτή. Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα να βρεθεί ισορροπία. Όταν εκφράζει ο λαός την άποψή του αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει να υπάρξει για την Ελλάδα ένα σχήμα στήριξης. Είναι σαφές ότι πλέον εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα και συμφωνήσαμε» ανέφερε.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

VIDEO: Να ζητήσει Ελλάδα παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ώστε να μας δώσει περιθώριο κάποιων μηνών για να κάνουμε διευθετήσεις. Αυτή ήταν η επισήμανση του Προέδρου του Eurogroup Γ. Νταισενμπλουμ, μετα την σημερινή συνεδρίαση , που όπως είπε «διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το πώς θα είναι το πρόγραμμα».
Ο κ Νταισενμπλουμ , αλλά και επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσχοβισί, ανέφεραν ότι το χρονικό περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι η Παρασκευή, ενώ προσέθεσαν ότι υπάρχει εντός του προγράμματος δυνατότητα ευελιξίας, χωρίς μονομέρειες κινήσεις, ούτε ακύρωση ήδη ληφθέντων μέτρων, ενώ τα όποια νέα μέτρα θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένα.
Το «ναυάγιο» στο κρίσιμο Εurogroup, της 16ης Φεβρουαρίου πλέον δεν αμφισβητείται. Αμέσως μετα το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλπουμ, ανέφερε πως η πρώτη αντίδραση των υπουργών  ήταν μία απογοήτευση για τις συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν εντός του Σαββατοκύριακου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ LIVEBLOG ΤΗΣ HUFF POST GREECE ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 16HΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μάλιστα όπως επεσήμανε:
«Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πρέπει να παρακαλέσουμε τους Έλληνες να ζητήσουν μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Θα προτιμούσα μια επιμήκυνση του προγράμματος. Είναι δυνατό και εφικτό. Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλάει για γέφυρα. Αυτό καταλαβαίνω ότι είναι ένα είδους επιμήκυνσης. Ζητεί ενδιάμεση λύση για κάποιους μήνες. ...Δεν ξέρω τι όνομα θα δώσουμε. είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση που θα δώσει χρόνο. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη δέσμευση όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Όταν μιλάμε για επιμήκυνση προγράμματος με ευελιξία κατά το δυνατό σημαίνει και δέσμευση των ελληνικών αρχών...Έχουμε διάθεση να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση, αν αποδεχτούν την προσφορά να υπάρχει ευελιξία αλλά και εάν θα παράσχουν δεσμεύσεις...Πρέπει να έχουμε χρόνο και ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα. Να επιμηκύνουμε το ισχύον πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να έχουμε τους απαραίτητους μήνες, μια επιμήκυνση...Η επιμήκυνση θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουνε χρήση της ευελιξίας που εμπεριέχεται στο πρόγραμμα. Η επιμήκυνση του προγράμματος συνάδει με σειρά από δεσμεύσεις, υπάρχει ευελιξία. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τροποποιήσουμε, όχι μονομερείς αποφάσεις . Στόχος ήταν να πούμε πού βρισκόμαστε στο πλαίσιο του ενεστώτος προγράμματος. Ψάξαμε τα εναλλακτικά μέτρα για να καλυφθεί το σκέλος του 30%, είχαμε μιλήσει για 70%-30%. Η πρώτη αντίδραση των υπουργών ήταν αίσθηση απογοήτευσης για το αποτέλεσμα. Απογοήτευση από το ότι δεν υπήρχε κοινό πεδίο πού θα μπορούσε να υπάρξει προσαρμογή του προγράμματος»
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί:
«Ο στόχος ήταν να υπάρξει μία συνολική συμφωνία. Αυτό ήταν το επιθυμητό. Αυτό δεν επετεύχθη σήμερα. Όποιος είναι μέλος της ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες της. Θα συνεχίσουμε το διάλογο την εβδομάδα αυτή. Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα να βρεθεί ισορροπία. Όταν εκφράζει ο λαός την άποψή του αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει να υπάρξει για την Ελλάδα ένα σχήμα στήριξης. Είναι σαφές ότι πλέον εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα και συμφωνήσαμε. »
Η δε επικεφαλης του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως όποια εκταμίευση, προϋποθέτει την επιτυχής αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδος βάσει του προγράμματος που θα γίνει και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς ενώ ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεων του επικεφαλής του ESM, κ.Κλάους Ρέγκλινγκ.
huffingtonpost
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.