Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά κεντροδεξιό υποψήφιο και μάλιστα από τον καραμανλικό χώρο. Το διπλό πρόβλημα της επιλογής Αβραμόπουλου. Τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής στην αυριανή ψηφοφορία.
Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως η κυβέρνηση έφτασε στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και τι ειπώθηκε μέσα στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Μόλις χθες το μεσημέρι φέρεται να κλείδωσε η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το όνομά του ακουγόταν όλο και πιο έντονα μετά τις ενστάσεις που είχε προκαλέσει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως στην κυβέρνηση από τη μια επέμεναν στην κεντροδεξιά υποψηφιότητα, καθώς ήταν η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού, από την άλλη, όμως γνώριζαν πως δύσκολα θα μπορέσει να περάσει από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Έλληνας επίτροπος. Μάλιστα η αντιδράσεις δεν έρχονταν μόνο από τα αριστερά, αλλά και από την πλειοψηφία (ΚΟΕ, ΑΝΑΣΑ).
Είναι ενδεικτική η επιστολή πέντε μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που τόνιζαν για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου:
"Οφείλουμε σαν κόμμα να βάλουμε τέρμα στις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και μας εκθέτουν σοβαρά. Την ίδια στιγμή μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες μας πρέπει να συζητήσουμε και να υποβάλουμε πρόταση για έναν Πρόεδρο που να σηματοδοτεί σαν πρόσωπο, αλλά και σαν πρακτική την αντιμνημονιακή, δημοκρατική και αναγεννητική πορεία που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα", αναφερόταν στην επιστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που δόθηκε μέσα στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από διαφωνούντες βουλευτές, κυρίως της Αριστερής Πτέρυγας, είναι πως η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, σε σχέση με αυτή του Αβραμόπουλου, ήταν κάτι καλύτερο αλλά όχι αυτό που θα ήθελαν. «Είναι πιο light από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά υπήρχε και καλύτερη επιλογή, τόνιζε στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.
Πέρα από τους βουλευτές και τα στελέχη που υπερθεμάτισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου η κριτική δεν εστιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο γεγονός ότι δεν επελέγη κάποιο πρόσωπο από την Αριστερά. Κορυφαίο στέλεχος τόνιζε πως τα συλλογικά όργανα δεν λειτούργησαν σωστά για ένα τόσο μεγάλο θέμα, ενώ άλλο στέλεχος επεσήμανε πως θα «ήθελε έναν υποψήφιο που να μην αντιπροσωπεύει το παλιό».
Κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη αργά το βράδυ στη Βουλή μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες: "Θεωρώ ότι Παυλόπουλος και Αβραμόπουλος έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Εγώ ούτε με την επιλογή Παυλόπουλου συμφωνώ. Είχα προτείνει άλλο πρόσωπο. Όμως θα τον ψηφίσω. Δεν γίνεται να αμφισβητηθεί η επιλογή του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που το ανακοίνωσε" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
Αρκετά βέβαια, ήταν και τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν από στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Από το μακρύ «βιογραφικό» του στον πολιτικό βίο υπενθύμιζαν:
Την στάση που ο ίδιος κράτησε απέναντι στον ΕΝΦΙΑ.
Την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων.
Το γεγονός ότι δεν «αιματοκύλισε», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, την Αθήνα το 2008, όταν κάποιοι άλλοι ζητούσαν την παρέμβαση του στρατού.
Τις δηλώσεις του στην απόρριψη της συζήτησης για το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ", όπου είχε διαφωνήσει στο να αποφανθεί για το θέμα το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ασφαλώς σημαντικό ρόλο στην στήριξη της υποψηφιότητάς του έπαιξε το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θέλησε να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές του περασμένου μήνα.
Προκόπης Παυλόπουλος: "Βόλφγκανγκ ξέχνα το!"
Άρθρο του υποψηφίου Προέδρου ένα μήνα νωρίτερα
Για τη δυνατότητα της Ελλάδας να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Γερμανία, κάνει λόγο σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί ένα μήνα πριν, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το άρθρο έχει τίτλο "Forget it Wolfgang" και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Πολιτική & Οικονομική Αγορά» της 17/1/2015.
Διαβάστε αναλυτικά όλο το άρθρο του Προκόπη Παυλόπουλου:
Με το γνωστό του ύφος, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schäuble «αποφάνθηκε» -φυσικά μονομερώς- ότι δεν υφίσταται, θεσμικώς και πολιτικώς, ζήτημα ελληνικών απαιτήσεων ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών από τις δυνάμεις κατοχής. Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν έγκυροι νομικοί και πολιτικοί κύκλοι ακόμη και στην ίδια την Γερμανία:
I. Πρώτον, ως προς το κατοχικό δάνειο, πρόκειται για σύμβαση που έχει συναφθεί με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Μάλιστα το δάνειο αυτό είχε αρχίσει ν’ αποπληρώνεται κατά την διάρκεια της κατοχής. Λόγω της νομικής φύσης του δανείου τούτου αφενός οι ελληνικές απαιτήσεις παραμένουν πλήρως ενεργές και, αφετέρου, ουδόλως τίθεται θέμα παραγραφής.
II. Δεύτερον, ως προς τις κατά τ’ ανωτέρω αποζημιώσεις, με την Συμφωνία του Λονδίνου (1953) ορίσθηκε πως θα γίνονταν απαιτητές μετά την σύναψη «Συμφώνου Ειρήνης». Το οποίο υπογράφηκε το 1990, μεταξύ της ενιαίας πλέον Γερμανίας και των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου (ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας, ΕΣΣΔ). Μετά το Σύμφωνο αυτό λοιπόν κατέστησαν πλέον απαιτητές οι προαναφερόμενες αποζημιώσεις υπέρ της Ελλάδας και σε βάρος της Γερμανίας, ιδίως κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907. Επομένως, και επειδή όχι μόνον ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε του κατά τ’ ανωτέρω δικαιώματός της αλλά, όλως αντιθέτως, π.χ. ο ίδιος ο γερμανός Καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ το είχε επισήμως αναγνωρίσει το 1965, οι σχετικές με τις αποζημιώσεις αυτές ελληνικές απαιτήσεις παράγουν πλήρως τις έννομες συνέπειές τους.
Μήπως λοιπόν στον κ. Schäuble ταιριάζει από ελληνικής πλευράς –και κατά το δικό του «προηγούμενο» προς τον κ. Γ. Στουρνάρα-η απάντηση «Forget it Wolfgang»; Και για όσους τυχόν θεωρούν πως κάτι τέτοιο θάταν «δύσκολο» ν’ αντιταχθεί από τη «μικρή» Ελλάδα στην «πανίσχυρη» Γερμανία, θυμίζω τούτο: Η Ελλάδα θ’ αργούσε πολύ να μπει στην τότε ΕΟΚ, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν τόνιζε μ’ έμφαση στον Καγκελάριο Helmut Smith πως σε περίπτωση veto της Γερμανίας η Ελλάδα θα προέβαινε σε δημόσια καταγγελία γι’ αυτό, με βάση μάλιστα την πικρή εμπειρία των γερμανικών εγκλημάτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Και το όνομα αυτού... Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτός είναι ο «εκλεκτός» του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κίνηση που αιφνιδίασε τους περισσοτέρους και προκάλεσε μούδιασμα ακόμα και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός εξαρχής προτιμούσε να επιλέξει έναν υποψήφιο από το χώρο της κεντροδεξιάς, κινούμενος σε κλίμα συναίνεσης και κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με άλλους ιδεολογικούς χώρους εντός της Βουλής, ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα.
Πρώτη του επιλογή ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που, όμως αν διαδεχόταν τον Κάρολο Παπούλια, θα άφηνε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τη μία η άρνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να καταλάβει τη θέση ιδεολογικός αντίπαλος και από την άλλη οι σφοδρές αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην εφαρμογή του plan B. Κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της ...
Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την επιλογή του πρωθυπουργού.
Μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος μέχρι και σήμερα είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ο νυν πρωθυπουργός διατηρεί μια πολύ καλή σχέση, που θέλει να κρατήσει και στο μέλλον. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε επικοινωνήσει πριν από την ανακοίνωση με τον Κώστα Καραμανλή, ενημερώνοντάς τον για την επιλογή Παυλόπουλου.
Μολονότι, πάντως, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει συμπάθειες εντός του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η ανακοίνωση του ονόματός του «πάγωσε» τους βουλευτές του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ούτε που χειροκρότησαν.
Αξιο λόγου ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι παρότι καταλαβαίνει τη λογική της πρότασης να υπάρξει αριστερός υποψήφιος έδωσε έμφαση στην πολιτική συγκυρία αλλά και την ανάγκη να υπάρξει εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία.
Τον κ. Παυλόπουλο θα υπερψηφίσει η ΝΔ, το Ποτάμι προτείνει ως υποψήφιο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ «όχι» λέει και η Χρυσή Αυγή.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ έγινε αρχικά γνωστή από τον βουλευτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά, αφού θεωρεί τον κ. Παυλόπουλο συνυπεύθυνο για την απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών»
Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου θα γίνει την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στη Βουλή και αναμένεται με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη ΝΔ να συγκεντρώσει ο κ. Παυλόπουλος τις 180 απαιτούμενες ψήφους ώστε να μην χρειαστεί άλλη ψηφοφορία.
«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ' εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.
Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».
Real.gr ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα σημειώνοντας ότι θέλει να συμβάλλει και αυτός με τις δυνάμεις του για την έξοδο της χώρας από την εφιαλτική κρίση που τη μαστίζει εδώ και χρόνια και για να αγωνιστεί από κοινού όχι μόνο για την πατρίδα και το λαό, αλλά και για την Ευρώπη που πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της που έχασε τα τελευταία χρόνια.
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στον κοινό αγώνα που πρέπει να δοθεί και γιατί ο τόπος πρέπει να βγει από αυτό το τέλμα και ο λαός μας να γνωρίσει και την υπερηφάνεια και την ελπίδα.
Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive
«Πρέπει να δοθεί αγώνας από τη χώρα μας για να αποκατασταθεούν οι αξίες στην Ευρώπη που έχει χάσει μεγάλο μέρος των αρχών στις οποίες θεμελιώθηκε» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος που έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι είναι ο άνθρωπος που σημάδεψε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός εξαρχής προτιμούσε να επιλέξει έναν υποψήφιο από το χώρο της κεντροδεξιάς, κινούμενος σε κλίμα συναίνεσης και κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με άλλους ιδεολογικούς χώρους εντός της Βουλής, ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα.
Πρώτη του επιλογή ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που, όμως αν διαδεχόταν τον Κάρολο Παπούλια, θα άφηνε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τη μία η άρνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να καταλάβει τη θέση ιδεολογικός αντίπαλος και από την άλλη οι σφοδρές αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην εφαρμογή του plan B. Κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της ...
Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την επιλογή του πρωθυπουργού.
Μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος μέχρι και σήμερα είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ο νυν πρωθυπουργός διατηρεί μια πολύ καλή σχέση, που θέλει να κρατήσει και στο μέλλον. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε επικοινωνήσει πριν από την ανακοίνωση με τον Κώστα Καραμανλή, ενημερώνοντάς τον για την επιλογή Παυλόπουλου.
Μολονότι, πάντως, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει συμπάθειες εντός του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η ανακοίνωση του ονόματός του «πάγωσε» τους βουλευτές του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ούτε που χειροκρότησαν.
Αξιο λόγου ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι παρότι καταλαβαίνει τη λογική της πρότασης να υπάρξει αριστερός υποψήφιος έδωσε έμφαση στην πολιτική συγκυρία αλλά και την ανάγκη να υπάρξει εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία.
Τον κ. Παυλόπουλο θα υπερψηφίσει η ΝΔ, το Ποτάμι προτείνει ως υποψήφιο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ «όχι» λέει και η Χρυσή Αυγή.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ έγινε αρχικά γνωστή από τον βουλευτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά, αφού θεωρεί τον κ. Παυλόπουλο συνυπεύθυνο για την απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών»
Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου θα γίνει την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στη Βουλή και αναμένεται με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη ΝΔ να συγκεντρώσει ο κ. Παυλόπουλος τις 180 απαιτούμενες ψήφους ώστε να μην χρειαστεί άλλη ψηφοφορία.
Νέα Δημοκρατία: Αυτονόητη η στήριξη
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, για την υποψηφιότητα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ' εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.
Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».
Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον
Στην πρώτη του πολιτική δήλωση ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά τιμητική την πρόταση του πρωθυπουργού να συμβάλλει και ο ίδιος με τις δυνάμεις του στη μάχη της χώρας απέναντι στην κρίση.Real.gr ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ από realmedialive
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα σημειώνοντας ότι θέλει να συμβάλλει και αυτός με τις δυνάμεις του για την έξοδο της χώρας από την εφιαλτική κρίση που τη μαστίζει εδώ και χρόνια και για να αγωνιστεί από κοινού όχι μόνο για την πατρίδα και το λαό, αλλά και για την Ευρώπη που πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της που έχασε τα τελευταία χρόνια.
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στον κοινό αγώνα που πρέπει να δοθεί και γιατί ο τόπος πρέπει να βγει από αυτό το τέλμα και ο λαός μας να γνωρίσει και την υπερηφάνεια και την ελπίδα.
Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ από realmedialive
«Πρέπει να δοθεί αγώνας από τη χώρα μας για να αποκατασταθεούν οι αξίες στην Ευρώπη που έχει χάσει μεγάλο μέρος των αρχών στις οποίες θεμελιώθηκε» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος που έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι είναι ο άνθρωπος που σημάδεψε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
euro2day.gr
Το παρασκήνιο της επιλογής τουΔιαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως η κυβέρνηση έφτασε στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και τι ειπώθηκε μέσα στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Αντώνης Αντζολέτος
Μόλις χθες το μεσημέρι φέρεται να κλείδωσε η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το όνομά του ακουγόταν όλο και πιο έντονα μετά τις ενστάσεις που είχε προκαλέσει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως στην κυβέρνηση από τη μια επέμεναν στην κεντροδεξιά υποψηφιότητα, καθώς ήταν η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού, από την άλλη, όμως γνώριζαν πως δύσκολα θα μπορέσει να περάσει από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Έλληνας επίτροπος. Μάλιστα η αντιδράσεις δεν έρχονταν μόνο από τα αριστερά, αλλά και από την πλειοψηφία (ΚΟΕ, ΑΝΑΣΑ).
Είναι ενδεικτική η επιστολή πέντε μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που τόνιζαν για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου:
"Οφείλουμε σαν κόμμα να βάλουμε τέρμα στις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και μας εκθέτουν σοβαρά. Την ίδια στιγμή μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες μας πρέπει να συζητήσουμε και να υποβάλουμε πρόταση για έναν Πρόεδρο που να σηματοδοτεί σαν πρόσωπο, αλλά και σαν πρακτική την αντιμνημονιακή, δημοκρατική και αναγεννητική πορεία που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα", αναφερόταν στην επιστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που δόθηκε μέσα στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από διαφωνούντες βουλευτές, κυρίως της Αριστερής Πτέρυγας, είναι πως η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, σε σχέση με αυτή του Αβραμόπουλου, ήταν κάτι καλύτερο αλλά όχι αυτό που θα ήθελαν. «Είναι πιο light από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά υπήρχε και καλύτερη επιλογή, τόνιζε στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.
Πέρα από τους βουλευτές και τα στελέχη που υπερθεμάτισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου η κριτική δεν εστιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο γεγονός ότι δεν επελέγη κάποιο πρόσωπο από την Αριστερά. Κορυφαίο στέλεχος τόνιζε πως τα συλλογικά όργανα δεν λειτούργησαν σωστά για ένα τόσο μεγάλο θέμα, ενώ άλλο στέλεχος επεσήμανε πως θα «ήθελε έναν υποψήφιο που να μην αντιπροσωπεύει το παλιό».
Κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη αργά το βράδυ στη Βουλή μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες: "Θεωρώ ότι Παυλόπουλος και Αβραμόπουλος έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Εγώ ούτε με την επιλογή Παυλόπουλου συμφωνώ. Είχα προτείνει άλλο πρόσωπο. Όμως θα τον ψηφίσω. Δεν γίνεται να αμφισβητηθεί η επιλογή του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που το ανακοίνωσε" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
Αρκετά βέβαια, ήταν και τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν από στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Από το μακρύ «βιογραφικό» του στον πολιτικό βίο υπενθύμιζαν:
Την στάση που ο ίδιος κράτησε απέναντι στον ΕΝΦΙΑ.
Την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων.
Το γεγονός ότι δεν «αιματοκύλισε», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, την Αθήνα το 2008, όταν κάποιοι άλλοι ζητούσαν την παρέμβαση του στρατού.
Τις δηλώσεις του στην απόρριψη της συζήτησης για το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ", όπου είχε διαφωνήσει στο να αποφανθεί για το θέμα το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ασφαλώς σημαντικό ρόλο στην στήριξη της υποψηφιότητάς του έπαιξε το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θέλησε να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές του περασμένου μήνα.
news247.gr/
Προκόπης Παυλόπουλος: "Βόλφγκανγκ ξέχνα το!"
Άρθρο του υποψηφίου Προέδρου ένα μήνα νωρίτερα
Για τη δυνατότητα της Ελλάδας να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Γερμανία, κάνει λόγο σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί ένα μήνα πριν, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το άρθρο έχει τίτλο "Forget it Wolfgang" και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Πολιτική & Οικονομική Αγορά» της 17/1/2015.
Διαβάστε αναλυτικά όλο το άρθρο του Προκόπη Παυλόπουλου:
Με το γνωστό του ύφος, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schäuble «αποφάνθηκε» -φυσικά μονομερώς- ότι δεν υφίσταται, θεσμικώς και πολιτικώς, ζήτημα ελληνικών απαιτήσεων ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών από τις δυνάμεις κατοχής. Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν έγκυροι νομικοί και πολιτικοί κύκλοι ακόμη και στην ίδια την Γερμανία:
I. Πρώτον, ως προς το κατοχικό δάνειο, πρόκειται για σύμβαση που έχει συναφθεί με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Μάλιστα το δάνειο αυτό είχε αρχίσει ν’ αποπληρώνεται κατά την διάρκεια της κατοχής. Λόγω της νομικής φύσης του δανείου τούτου αφενός οι ελληνικές απαιτήσεις παραμένουν πλήρως ενεργές και, αφετέρου, ουδόλως τίθεται θέμα παραγραφής.
II. Δεύτερον, ως προς τις κατά τ’ ανωτέρω αποζημιώσεις, με την Συμφωνία του Λονδίνου (1953) ορίσθηκε πως θα γίνονταν απαιτητές μετά την σύναψη «Συμφώνου Ειρήνης». Το οποίο υπογράφηκε το 1990, μεταξύ της ενιαίας πλέον Γερμανίας και των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου (ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας, ΕΣΣΔ). Μετά το Σύμφωνο αυτό λοιπόν κατέστησαν πλέον απαιτητές οι προαναφερόμενες αποζημιώσεις υπέρ της Ελλάδας και σε βάρος της Γερμανίας, ιδίως κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907. Επομένως, και επειδή όχι μόνον ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε του κατά τ’ ανωτέρω δικαιώματός της αλλά, όλως αντιθέτως, π.χ. ο ίδιος ο γερμανός Καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ το είχε επισήμως αναγνωρίσει το 1965, οι σχετικές με τις αποζημιώσεις αυτές ελληνικές απαιτήσεις παράγουν πλήρως τις έννομες συνέπειές τους.
Μήπως λοιπόν στον κ. Schäuble ταιριάζει από ελληνικής πλευράς –και κατά το δικό του «προηγούμενο» προς τον κ. Γ. Στουρνάρα-η απάντηση «Forget it Wolfgang»; Και για όσους τυχόν θεωρούν πως κάτι τέτοιο θάταν «δύσκολο» ν’ αντιταχθεί από τη «μικρή» Ελλάδα στην «πανίσχυρη» Γερμανία, θυμίζω τούτο: Η Ελλάδα θ’ αργούσε πολύ να μπει στην τότε ΕΟΚ, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν τόνιζε μ’ έμφαση στον Καγκελάριο Helmut Smith πως σε περίπτωση veto της Γερμανίας η Ελλάδα θα προέβαινε σε δημόσια καταγγελία γι’ αυτό, με βάση μάλιστα την πικρή εμπειρία των γερμανικών εγκλημάτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
news.gr
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.