Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τι αποκαλύπτει ο φάκελος Βαρουφάκη στο Eurogroup - Αυτός είναι ολόκληρος ο φάκελος Βαρουφάκη με τις ελληνικές θέσεις

Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 

Στην εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου, στην πρώτη δηλαδή, συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει έκταση οχτώ σελίδων αναφέρονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Government Commitments, η πρόταση για μια νέα συνεργασία A New Partnership, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία-γέφυρα A Bridge Program, η τεχνική παράταση Technical Extension.

Στις επόμενες πέντε σελίδες ακολουθεί η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση η οποία, υπενθυμίζεται, έληξε χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που διεκόπη πρόωρα μετά το αδιέξοδο, η εισήγηση του κ. Βαρουφάκη είναι μόλις τριών σελίδων. ...
Ακολουθεί ένα non paper της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεδρίαση, η οποία συνοδεύεται από δύο παραρτήματα: για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.
Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα.
Δείτε ολόκληρο τον φάκελο Βαρουφάκη πατώντας ΕΔΩ (μετάφραση Google)

=====================

Τι αποκαλύπτει ο φάκελος Βαρουφάκη στο Eurogroup
Στα 17 δισ. οι ανάγκες για την αποπληρωμή των δανείων - Ανέφικτος ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις - Δέσμευση για επτά μεταρρυθμίσεις - Αναγνωρίζονται οι επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης - Απουσιάζει η κοστολόγηση
Τον φάκελο των εισηγήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, στις 11 και τις 16 Φεβρουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση λίγες ώρες πριν την υποβολή του αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Στην εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου, στην πρώτη δηλαδή, συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει έκταση οχτώ σελίδων αναφέρονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Government Commitments, η πρόταση για μια νέα συνεργασία A New Partnership, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία-γέφυρα A Bridge Program, η τεχνική παράταση Technical Extension.

Στις επόμενες πέντε σελίδες ακολουθεί η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση η οποία, υπενθυμίζεται, έληξε χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που διεκόπη πρόωρα μετά το αδιέξοδο, η εισήγηση του κ. Βαρουφάκη είναι μόλις τριών σελίδων. Ακολουθεί ένα non paper της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεδρίαση, η οποία συνοδεύεται από δύο παραρτήματα: για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.

Ο φάκελος ολοκληρώνεται με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε το περιεχόμενο του φακέλου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών

Τι ζητά και τι δίνει η ελληνική πλευρά

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης - για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος - τονίζοντας ότι αυτές οι «προσαρμογές» θα αποτελέσουν το σημείο αφετηρίας της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η Ελλάδα ζήτησε:

-πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015

-προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές, ζητά συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup.

-υποκατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, που θεωρεί ανέφικτο για το 2015, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα

Επίσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο βιωσιμότητας χρέους στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για "παρεξήγηση" και παραθέτει δικές της εκτιμήσεις για την καθαρή παρούσα αξία του χρέους, σύμφωνα με τις οποίες, με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και ονομαστική ανάπτυξη 4%, η προβολή χρέους υποχωρεί στο 120% του ΑΕΠ τοι 2020.

Στην ομιλία του στο τελευταίο Eurogroup ο κ.Βαρουφάκης αρχικά προσπαθεί να αιτιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την «επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος»:

«Σε πολλούς η αντίσταση μας να αποδεχθούμε τη φράση "επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και επιτυχής ολοκλήρωση του" εδράζεται απ' την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει. Φοβούμαστε ότι εάν αποδεχθούμε αυτές τις προτεραιότητες φοβάμαι ότι θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο σπιράλ του χρέους - αποπληθωρισμού, θα χάσουμε την υποστήριξη του κόσμου και ως αποτέλεσμα η χώρα θα είναι πολύ δύσκολο να μεταρρυθμιστεί.

Από την άλλη μπορούμε να πετύχουμε πολλά τα οποία είναι προς το κοινό συμφέρον. Για να τα καταφέρουμε όμως θα χρειαστούμε μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία (διάρκειας τριών με έξι μηνών) που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε το "κοινό έδαφος". Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ως αποτέλεσμα μίας πολιτικής αποτυχίας από μέρους μας η Ελλάδα βιώσει μία κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, μία κατάρρευση στα έσοδα και συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων.

Χρειαζόμαστε μία επί της Αρχής συμφωνία που κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ελληνικό Κράτος θα χρηματοδοτηθεί με ένα μικρό ποσό που θα λύσει και το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ροής ρευστού (σσ. μέσω ενός ευέλικτου ELA, έγκρισης της έκδοσης εντόκων κοκ)».

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη δεσμεύεται:

-να τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης απέναντι σε όλους τους πιστωτές
-να μην προχωρήσει σε κινήσεις ή να απειλήσει με εκτροχιασμό το υφιστάμενο πλαίσιο του προϋπολογισμού ή οτιδήποτε που έχει επιπλοκές στην χρηματοοικονομική σταθερότητα
-να μην κινηθεί για κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων που έχει λάβει.

Ως αντάλλαγμα γι αυτές τις δεσμεύσεις η ελληνική πλευρά, δια μέσω του κ. Βαρουφάκη, ζητά να μην υπάρξουν μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση όπως οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση ΦΠΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που απομένουν στο ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Τονίζει επίσης ότι αναζητούνται τρόποι για τη διαγραφή των προστίμων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 70 δισ ευρώ.



==========================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.