Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα σε Ιταλία και Σκοτία

Στο κάλεσμα της Ελλάδας για κινητοποιήσεις συμπαράστασης από το εξωτερικό στις διεκδικήσεις του λαού και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ανταποκρίθηκαν το Σάββατο (14/2), η Ιταλία και η Σκοτία.
 «Η Αθήνα καλεί και η Ρώμη απαντά» είναι ο τίτλος διαδήλωσης, που ξεκίνησε το μεσημέρι στην πλατεία Ιντιπεντέντσα της ιταλικής πρωτεύουσας. H πορεία είχε κατάληξη στο Κολοσσαίο. Στόχος των διοργανωτών, μεταξύ άλλων, είναι να υπογραμμίσουν ότι μια νέα, αλληλέγγυα Ευρώπη, πρέπει να αφορά τόσο το κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, όσο και μια διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Οι δρόμοι «κοκκίνισαν» από τις σημαίες της Altra Europa con Tsipras, ενώ δεκάδες ήταν τα πανό που έγραφαν «κατά της λιτότητας».
Στην διαμαρτυρία πήρε μέρος το ιστορικό στέλεχος της ιταλικής Αριστεράς, δημοσιογράφος ...
Λουτσιάνα Καστελλίνα, ο πρώην γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σέρτζιο Κοφεράτι (ο οποίος αποφάσισε πριν λίγες μέρες να εγκαταλείψει το Δημοκρατικό Κόμμα) και οι Στέφανο Φασσίνα και Πίππο Τσιβάτι, μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι Χάρης Γκολέμης και ο Αργύρης Παναγόπουλος.
Πανό στην πορεία της Ιταλίας  
Οι διαδηλωτές «άνοιξαν» δύο μεγάλα πανό, που γράφουν «Όχι στην λιτότητα, με το σωστό μέρος: άλλαξε την Ελλάδα, άλλαξε την Ευρώπη» και «όχι άλλους θανάτους στη Μεσόγειο, φτάνει με την Ευρώπη φρούριο». |
Κατά την ολοκλήρωση της πορείας στο Κολοσσαίο, το ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς Λουτσιάνα Καστελάνα θέλησε να τονίσει μεταξύ των άλλων ότι «οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστήσουν τους Ελληνες διότι ζητούν από τη σημερινή Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα και δημοκρατία».
«Ευχαριστούμε τον Αλέξη και τον Γιάνη που δίνουν μάχη για μας στις Βρυξέλλες», είπε η Λουτσιάνα Καστελίνα.
Το «παρών» έδωσαν και οργανώσεις ιταλών εποχικών εργαζομένων, κινήματα υπέρ της διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού και φοιτητικές ενώσεις.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο πήρε ο οικονομολόγος Χάρής Γκολέμης, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΑΠΕ υπογράμμισε : «Είμαστε εδώ για να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της Ευρώπης στη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα πρέπει να αντέξει ως παράδειγμα που θα ανατρέψει τη λιτότητα παντού στην Ευρώπη και θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην Ισπανία».
«Η συμπαράσταση προς τη χώρα μας δεν είναι μία βοήθεια προς ένα μικρό κράτος , αλλά μέρος ενός ενιαίου αγώνα που θα φέρει πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Στέφανο Φασίνα μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος γύρω από το Κολοσσαίο τόνισε ότι «με τη δράση της η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει αλλαγή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των Βρυξελλών και δεν αγωνίζεται για κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα, αλλά δείχνει ότι το φάρμακο της λιτότητας είναι αναποτελεσματικό σε κάθε μήκος και πλάτος της Ευρώπης».
Νωρίτερα το πρωί μαζική κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας έλαβε χώρα και στο Εδιμβούργο, έξω από το Κοινοβούλιο της Σκοτίας. Με τη συμμετοχή πλήθους διαδηλωτών και σύνθημα «Δημοκρατία ενάντια στη λιτότητα: η Σκωτία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε η πορεία προς την ελληνική πρεσβεία.
Οι διαμαρτυρόμενοι έστειλαν μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στη νέα κυβέρνηση που δίνει τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας που έχουν αποδυναμώσει τη χώρα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.