Στο επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου βρίσκονται δύο πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές στη Βρετανία, ο πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και ο πρώην υπουργός Άμυνας Μάλκολμ Ρίφκιντ. Δημοσιογράφοι, που υποδύονταν τους επιχειρηματίες, τους κατηγορούν ότι δέχθηκαν έναντι αμοιβής να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή προκειμένου να προωθήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση.
Το "θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων" τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό δίκαιο φαίνεται ότι προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε και ήδη έχει προκαλέσει θόρυβο, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph και της τηλεοπτικής εκπομπής Dispatches του δικτύου Channel 4 υποδύονταν δύο επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ.
Βάσει των όσων υποστηρίζουν, ο Στρο, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση των επιχειρηματιών ζητώντας ως αμοιβή το ποσό των 6.800 ευρώ ημερησίως.
Από την πλευρά του ο Ρίφκιντ, βουλευτής των Συντηρητικών, φέρεται να πρότεινε να βοηθήσει στο να υπάρξει μία «χρήσιμη πρόσβαση» σε κάθε βρετανική πρεσβεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ...
Ρίφκιντ δεν έχει προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο, όμως αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία που του προσάπτει η Daily Telegraph.
«Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με μια φοβερή κατάσταση όπου ό,τι λέω χρησιμοποιείται προκειμένου να υπονοήσουν (ότι εγώ έχω διαπράξει) ένα αδίκημα ενώ αυτό δεν ισχύει» επισήμανε από την πλευρά του ο Στρο, σε γραπτή δήλωσή του.
«Είμαι σίγουρος ότι τίποτα απ’ όσα είπα κατά τη διάρκεια εκείνων των συναντήσεων δεν είναι εσφαλμένα» τόνισε.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Ρίφκιντ παραπέμφθηκε για εξηγήσεις στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την τήρηση των κοινοβουλευτικών κανονισμών, ενώ εκπρόσωπος των Εργατικών ανέφερε ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Τζακ Στρο.
Ο Στρο διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.
Ο Ρίφκιντ, πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα ασφαλείας, διετέλεσε υπουργός Άμυνας και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ.Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Από το θεωρητικό αυτό σκεπτικό μέχρι το πρακτικό της εφαρμογής απέχει παρασάγγες.
Για τον απλό πολίτη τα "προσωπικά δεδομένα" είναι εκ προοιμίου φανερά για το κράτος και για όποιον έχει τη δυνατότητα (προφανώς έναντι αμοιβής) να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Ποιος λοιπόν μπορεί να πιστέψει ότι οι δήθεν "προστατευόμενες λίστες" παραμένουν απόρρητες ή διαφυλάσσουν προσωπικά στοιχεία, από την αρμόδια αρχή, τη στιγμή που δεχόμαστε καθημερινά οχλήσεις από διάφορες εταιρείες για "ενημέρωση προϊόντων" ή άλλων "υπηρεσιών".
Αυτό που έχει διαχυθεί στην κοινωνία μετά την εφαρμογή "της δήθεν προστασίας" είναι να καλύπτονται περισσότερο τα λαμόγια και οι απατεώνες και να αποκρύπτονται τα πρόσωπά τους και να βλέπουμε "mosaic" και παραποιημένα πρόσωπα ως "φερόμενους" και να ακούμε περί "τεκμηρίων αθωότητας", επιλεκτικά τις περισσότερες φορές, και κάποιοι άλλοι να "ξεμπροστιάζονται" διασυρόμενοι χωρίς δίκη ή επαρκεί στοιχεία.
Για τον απλό πολίτη, τουλάχιστον τα δημόσια πρόσωπα, που δεν έχει να κρύψει τίποτα, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστεί και να το διέπει ένα άλλο νομοθέτημα που να δημιουργεί την αίσθηση της δικαιοσύνης.
Δεν περιμένουμε να αλλάξει τίποτα και έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να φθάσουμε σε επίπεδα δυτικών κρατών κράτους δικαίου και πραγματικής δημοκρατίας.
Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"
Νάσος
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.