Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Προς εγχώριους δημοσιοκάφρους: Ψεύτικο ή αληθινό ο συμβολισμός μετράει και όχι η ανοησία της τάχα εκδούλευσης για την εγκυρότητα... Ασχοληθείτε με τα τρέχοντα και πείτε όχι στις εφαρμοσμένες ιδέες του αόρατου κωλοδάκτυλου των αγορών (Τι δεν κατάλαβες; όποιος κατάλαβε... κατάλαβε...)

Βίντεο με το σύνολο της ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ ανάρτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αποδεικνύοντας πως...όντως “δείχνει” το δάχτυλο- όπως εμφανίζεται να κάνει και στο βίντεο που προβλήθηκε στο γερμανικό δίκτυο ARD το οποίο όμως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως “μονταρισμένο”. ...


Varoufakis describes his strategy: no GRexit but default inside EMU and stick middle finger to Germany. (seminar held on 15/05/2013 at cinema Europa, Hall Müller, Zagreb, Croatia)

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, βίντεο διάρκειας 57:26 λεπτών, με το σύνολο της ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ αλλά και τις συζητήσεις που είχε εκεί. Στο βίντεο όμως που έδωσε και ο ίδιος στη δημοσιότητα φαίνεται όντως να υψώνει το δάχτυλο (λίγο μετά το 40:20).


Ο κ.Βαρουφάκης όμως όταν είχε είδε το βίντεο που προέβαλε η γερμανική τηλεόραση ARD αντέδρασε λέγοντας:
«Το βίντεο είναι πλαστό, είναι μονταρισμένο, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι για το γεγονός και μόνο ότι σκέπτεστε πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι τέτοιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζατε». Ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκύντερ Γιάουχ μάλιστα δήλωσε έκπληκτος και υποστήριξε ότι το βίντεο είχε γυριστεί το 2013 σε διεθνές συνέδριο στο Ζάγκρεμπ και υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιάουχ επανήλθε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ενδείξεις πως το βίντεο είναι πλαστό ή παραποιημένο, αλλά «οι έρευνες συνεχίζονται με τη βοήθεια ειδικών».
Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη μαρτυρίες ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το βίντεο δεν μπορεί να είναι πλαστό. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επικαλείται σχετική εκτίμηση του Conflict Reporter, που διερευνά την εγκυρότητα οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Spiegel Online, ο οπερατέρ Αλεσάντρο ντελ Πρέτε που είχε μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση δηλώνει μέσω Twitter ότι το βίντεο δεν είναι πλαστό και ότι πρόκειται για μία περίληψη έξι λεπτών, που μόνταρε ο ίδιος από ένα πάνελ συνολικής διάρκειας 57 λεπτών. Πάντως το Spiegel σημειώνει ότι στη συζήτηση «πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης αναφερόταν στα γεγονότα του 2010 και επομένως δεν μιλούσε ούτε ως υπουργός, ούτε σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση».

Σημείωση VIDEO: Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβ 2015
6th Subversive festival
15/05/2013, 18h, cinema Europa, Hall Müller, Zagreb, Croatia
Yanis Varoufakis: The Global Minotaur: America, Europe and the Future of the Global Economy (book promotion)

Q&A: Marko Kostanić

Yanis Varoufakis: "The Global Minotaur: America, Europe and the Future of the Global Economy" (Zed Books, London, 2013)

In this remarkable and provocative book, Yanis Varoufakis explodes the myth that financialisation, ineffectual regulation of banks, greed and globalisation were the root causes of the global economic crisis. Rather, they are symptoms of a much deeper malaise which can be traced all the way back to the Great Crash of 1929, then on through the 1970s: the time when a 'Global Minotaur' was born. Just as the Athenians maintained a steady flow of tributes to the Cretan beast, so the 'rest of the world' began sending incredible amounts of capital to America and Wall Street. Thus, the Global Minotaur became the 'engine' that pulled the world economy from the early 1980s to 2008.

Yanis Varoufakis
Political economist and a professor at the University of Texas, Austin. After training in mathematics and statistics, Varoufakis received his economics doctorate in 1987 at the University of Essex. Before that he has allready began teaching economics and econometrics at the University of Essex and the University of East Anglia. From 1989 until 2000 he taught as Senior Lecturer in Economics at the Department of Economics of the University of Sydney. In 2000 he moved to his native Greece where he was Professor of Economic Theory at the University of Athens. He is an active participant in the current debates on the global and European crisis and the author of The Global Minotaur: America, the True Origins of the Financial Crisis and the Future of the World Economy (2011).

You can find other recordings of talks by Varoufakis from the 2013 Zagreb visit here:

keynote "Confessions of an Erratic Marxist": http://youtu.be/A3uNIgDmqwI
interview "All the good stuff that cannot be measured": https://www.youtube.com/watch?v=FqZ2e...
roundtable "Utopia of the EU" with Susan George and Franco Beradi Bifo: http://youtu.be/ZAYK9cMiSbE
http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/17/politiki-baroufakis-video-daxtylo_n_6883692.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece

Αληθινό το βίντεο Βαρουφάκη λέει σύμφωνα με το Spiegel online ο οπερατέρ

Διαψεύδει και ο οπερατέρ ότι το βίντεο με τον Βαρουφάκη είναι ψεύτικο. Θέμα συνολικής αξιοπιστίας για τον υπουργό οικονομικών τίθεται μετά την διάψευση του.
Το κεφάλαιο της προσωπικής και πολιτικής αξιοπιστίας του έλληνα υπουργού οικονομικών ,θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση η γερμανική πλευρά ,με αφετηρία το επίμαχο βίντεο που παρουσιάστηκε σε εκπομπή της Γερμανικής τηλεόρασης ARD και το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης  διέψευσε ως χαλκευμένο.      
«Αυτό το βίντεο είναι ψεύτικο. Έχει μονταριστεί έτσι. Δεν έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι που θεωρεί κανείς ότι είμαι ικανός για κάτι τέτοιο. Είναι ψεύτικο. Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο...» αντέδρασε άμεσα ο Γ. Βαρουφάκης.
Ωστόσο ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκύντερ Γιάουχ - ο οποίος είχε διαβεβαιώσει στον αέρα να ερευνήσει το θέμα του βίντεο - με δήλωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας επισήμανε πως δεν προκύπτουν ενδείξεις πως το βίντεο είναι πλαστό ή παραποιημένο, αλλά «οι έρευνες συνεχίζονται με τη βοήθεια ειδικών».
«Το βίντεο είναι γνήσιο» διαβεβαίωσε μέσω twitter και ο οπερατέρ Αλεσάντρο ντελ Πρέτε που είχε μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση.Το βίντεο  πρόκειται για μία περίληψη έξι λεπτών, που μόνταρε ο ίδιος από ένα πάνελ συνολικής διάρκειας 57 λεπτών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα η διάψευση
Είναι πάντως η διάψευση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο σάλο από την ίδια τη χειρονομία και τα λεγόμενα του Υπουργού και πλέον και ο γερμανικός τύπος αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αν ο κ. Βαρουφάκης αποδειχθεί ότι ψεύδεται τίθεται πλέον θέμα συνολικότερης αξιοπιστίας του αλλά και παρουσίας του στην κυβέρνηση.
  Ο γερμανικός Τύπος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη Die Welt ,Die Zeit, Focus ,FAZ, Suddeutsche Zeitung, Stern από τα πλέον σοβαρά γερμανικά μέσα ενημέρωσης - δεν ανήκουν στην  κατηγορία της Bild - αναδεικνύουν το θέμα και κυρίως στο κομμάτι της αξιοπιστίας του έλληνα υπουργού Οικονομικών. Το Stern μάλιστα τιτλοφόρησε άρθρο του με τη φράση «Ντροπή, ο Βαρουφάκης λέει ψέμματα για την χειρονομία». 
Πάντως το Spiegel σημειώνει ότι στη συζήτηση «πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης αναφερόταν στα γεγονότα του 2010 και επομένως δεν μιλούσε ούτε ως υπουργός, ούτε σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.