Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αυτός είναι ο διάλογος του Έλληνα φοιτητή με τον Ντάισελμπλουμ στην Ολλανδία: «έτσι κάνουμε χειραψία, όχι όπως κάνατε στην Ελλάδα» – «Το να κατηγορείτε τους άλλους, δεν πρόκειται να λειτουργήσει» (βίντεο)..

Αντιμέτωπος με ομάδα Ελλήνων φοιτητών που τον αποδοκίμασαν για τη λιτότητα στην Ελλάδα ήρθε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας.
Μάλιστα, ένας φοιτητής απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup κατηγορώντας τον για την πολιτική της λιτότητας αλλά και για τα δημοσιεύματα με ανθελληνικό περιεχόμενο.

Σκούρα τα βρήκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία, έπεσε πάνω σε Έλληνες φοιτητές που δεν του επεφύλασσαν και τόσο θερμή υποδοχή. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube, φαίνεται ο κ. Ντάισελμπλουμ να έχει έναν θερμό διάλογο με Έλληνα φοιτητή, ο οποίος δεν μασάει και αρχίζει να τον βομβαρδίζει λεκτικά για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα.
«Συνεχίζετε να δίνετε δάνεια στην Ελλάδα για να πληρώσει άλλα δάνεια. Γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Προωθείτε εδώ και πέντε χρόνια τη λιτότητα και εδώ στην Ολλανδία. Προτείνατε περικοπές έξι δισεκατομμυρίων την περασμένη χρονιά και αυτό σημαίνει ότι θα περικόψετε ποσά για την εκπαίδευση, την υγεία, για όλα. Και την ίδια στιγμή επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό το πράγμα στον Τύπο, να λέγεται ότι κάθε Ολλανδός έχει δώσει 700 ευρώ απευθείας σε κάθε Έλληνα για τα πακέτα διάσωσης, ενώ δεν ισχύει αυτό», είπε ο φοιτητής στον πρόεδρο του Eurogroup, διατηρώντας πάντα την ευγένεια και την ευπρέπεια.
Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε πρόθυμος να τον ακούσει και να του απάντησε κιόλας λέγοντας:

«Για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνονται οι Βρυξέλλες, έχει ευθύνη η κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει. Κατηγορείτε εμάς. Στην Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα διαφθοράς πριν τη κρίση. Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή θα τη στηρίξω».
 
Φεύγοντας, οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ με αρκετή δόση χιούμορ προσπάθησε να… αναβιώσει τη θρυλική χειραψία που είχε στο τέλος της πρώτης του συνάντησης με τον Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο:

Ομάδα Ελλήνων φοιτητών συνάντησε έξω από το Πανεπιστήμιο Delft, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και του τα «έψαλλε». Ο Έλληνας φοιτητής, επισήμανε στον Ολλανδό υπουργό, πως «δεν είναι δυνατόν να δίνεις σε μια χώρα δάνεια για να αποπληρώνει άλλα δάνεια». Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ του απάντησε ότι οι Έλληνες «δεν μπορούν να ρίχνουν το φταίξιμο σε Βρυξέλλες και Ευρώπη» αλλά και πως πρέπει να δουν τα δικά τους λάθη.
Μάλιστα στο τέλος του διαλόγου τους και κατά τη διάρκεια της χειραψίας, ο Έλληνας φοιτητής τρολλάρει τον Ολλανδό λέγοντάς του «έτσι κάνουν χειραψία, όχι όπως το έκανες στην Ελλάδα, αναφερόμενος προφανώς στη συνάντηση με το Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ολλανδός, για πρώτη φορά μίλησε για το συγκεκριμένο επεισόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να δεις ολόκληρο το βίντεο» ενώ αναπαριστά τη σκηνή!!!
Ο Έλληνας φοιτητής, λέει χαρακτηριστικά Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, που προς τιμήν του στάθηκε να συζητήσει μαζί του:
«Συνεχίζετε να δίνετε δάνεια στην Ελλάδα για να πληρώσει άλλα δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Προωθείτε συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια τη λιτότητα, ακόμη και εδώ στην Ολλανδία. Προτείνατε περικοπές 6 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό την περασμένη χρονιά και αυτό σημαίνει ότι θα περικόψετε ποσά για την εκπαίδευση, την υγεία, για όλα. Και την ίδια στιγμή επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό το πράγμα στον Τύπο, να λέγεται ότι κάθε Ολλανδός έχει δώσει 700 ευρώ απευθείας σε κάθε έλληνα»
Από εκεί και πέρα και την ώρα που ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, παίρνει τον λόγο, ο διάλογος εξελίσσεται κάπως έτσι:
Ντάισελμπλουμ: Νομίζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν το δημιουργούν οι Βρυξέλλες ή η Ευρώπη.
Φοιτητής: (γελάει)
Ντάισελμπλουμ: Άκουσέ με. Εγώ σε άκουσα.
Φοιτητής: Εντάξει.
Ντάισελμπλουμ: Νομίζω ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να βοηθήσει, όμως δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση. Πολλές χώρες έχουν βοηθηθεί, πολλές χώρες έχουν ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο.
Φοιτητής: Ποια χώρα έχει ανακάμψει;
Ντάισελμπλουμ: Άσε με να τελειώσω.
Φοιτητής: Ναι, ναι. Αλλά ποια χώρα έχει ανακάμψει;
Ντάισελμπλουμ: Η Ιρλανδία πια έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη
Φοιτητής: Ανάπτυξη, όχι όμως μείωση ελλείμματος.
Ντάισελμπλουμ: Η Ιρλανδία τα πάει πολύ καλά…
Φοιτητής: Και το δημόσιο χρέος της;
Ντάισελμπλουμ: Παρακαλώ μπορώ να ολοκληρώσω;
Φοιτητής: Παρακαλώ. Όμως μη λέτε λάθος πράγματα.
Ντάισελμπλουμ: Λοιπόν, πολλές χώρες έχουν ανακάμψει. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, έχουν πια οικονομική ανάπτυξη. Και η Ελλάδα είχε τον περασμένο χρόνο. Η ανάκαμψη όμως θα πάρει χρόνο. Με το να κατηγορείται απλά την Ευρώπη, τοποθετείται την ευθύνη και τις λύσεις, έξω από την χώρα σας. Κάνετε λάθος. Πρέπει να το κάνουμε μαζί. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, όμως πρέπει να το κάνουμε μαζί. Το να κατηγορείτε τους άλλους, δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Φοιτητής: Δεν κατηγορώ κανέναν.
Ντάισελμπλουμ: Κατηγορείτε. Βγάζετε την ευθύνη έξω…
Φοιτητής: Όχι. Καθόλου. Κατηγορώ τις πολιτικές…
Ντάισελμπλουμ: Όταν κοιτάω την κατάσταση στην Ελλάδα, την οικονομία, τη λειτουργία της κυβέρνησης βλέπω ότι υπάρχει μακρά ιστορία των προβλημάτων. Πολύ πριν από αυτήν την κρίση. Υπήρχε οικονομικό πρόβλημα πχ διαφθοράς στην Ελλάδα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή, θα την στηρίξω. Αν θέλει να πολεμήσει τη διαφθορά, θα την στηρίξω. Αν θέλει να χτίσει μια γερή οικονομία, θα την στηρίξω. Πρέπει να λύσουν τα προβλήματα οι ίδιοι. Αν το κάνουν, θα τους στηρίξω. Πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές.
Φοιτητής: Μπορώ να σας ρωτήσω;
Ντάισελμπλουμ: Ναι.
Φοιτητής: Γνωρίζετε πως το πρώτο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η Ελλάδα την ώρα που έσπαγαν τα κεφάλια του κόσμου στο Σύνταγμα (σ.σ. στις διαδηλώσεις) την ώρα των διαπραγματεύσεων… Το ξέρετε ότι δεν πέρασε καν από το κοινοβούλιο; Είναι αυτό δημοκρατία;
Ντάισελμπλουμ: Νομίζω πως όλοι οι νόμοι που προήρθαν από αυτό το πρόγραμμα, πέρασαν από τα κοινοβούλια. Υπήρξε αρκετή αντίσταση, τα μέτρα ήταν πολύ δύσκολα, όπως κάποια από τα μέτρα στην Ολλανδία είναι δύσκολα και καθόλου δημοφιλή, όμως πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα για να βγούμε από την κρίση. Έχεις δίκιο, το να συνεχίζεις να δανείζεις, δεν είναι λύση. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο δυνατή. Η Ελλάδα πρέπει να παλέψει τη διαφθορά, πρέπει να κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητητη. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτό που θέλεις και αυτό θέλω κι εγώ.
Φοιτητής: Όχι, όχι. Θέλουμε διαφορετικά πράγματα.
Ντάισελμπλουμ: Κανείς δεν θέλει να είναι εξαρτημένος…
Φοιτητής: Εντάξει, καλή τύχη. Α, και έτσι κάνουμε χειραψία, όχι όπως κάνατε στην Ελλάδα (εννοεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη)
Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να δεις ολόκληρο το βίντεο.
Μεταφορά διαλόγων από "ΤοΠοντίκι"
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.