Κυριακή 19 Απριλίου 2015

"Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου;"


Να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο καθηγητής Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο της διάλεξης που έδωσε στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες Σάββατο (18/04) με τον κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας.

Π. Κρούγκμαν: Κόλαση αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

«Κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ, ο Πολ Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Σε ομιλία του στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο νομπελίστας οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, εναντιώθηκε όμως στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος βρίσκεται στην Αθήνα όπου έδωσε διάλεξη με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Χαρακτήρισε μάλιστα «καταστροφή» τον χαμηλό ευρω-πληθωρισμό και μίλησε για περαιτέρω τραπεζική ένωση και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.

Ο κ. Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Είπε επίσης...
πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001.

Ως βασικό θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, ο κ. Κρούγκμαν, διαπιστώνει την ανταγωνιστικότητα: «Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».

Η Ελλάδα -όπως είπε- είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι -λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης- αρκεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επιπλέον, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να ανατραπούν τα όσα έγιναν την τελευταία πενταετία, καθώς βοήθησαν ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα, έκανε λόγο για τεράστιες αλλαγές που θα ήταν αδιανότητες σε άλλες χώρες και οι οποίες οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν θα πρέπει και να ζητά επιπλέον χρήματα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η ΕΕ είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Ο Πολ Κρούγκμαν, ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly, ομιλεί στο Μέγαρο Μουσικής για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Θα αναφερθεί επίσης στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πολ Κρούγκμαν προλόγισε ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

Ερωτήσεις ακροατών

Στην ερώτηση που υπέβαλε στον ομιλητή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, «αν σε 20 ημέρες έπρεπε να αποφασίσετε μεταξύ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας έντιμης εξόδου που θα περιελάμβανε απαραίτητα αίτημα για διαγραφή του χρέους, πακέτο επανεκκίνησης και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τί θα συστήνατε στην ηγεσία της Ελλάδας», ο κ. Κρούγκμαν απάντησε: «Αν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, δεχθείτε τον έντιμο συμβιβασμό. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι σε παράλογα επίπεδα, όπως αυτά που υπήρχαν όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Αν καταλήξετε σε μια συμφωνία ως προς τα επιθυμητά επίπεδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, τότε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία. Αν έκανα ένα ταξίδι στο χρόνο και με ρωτούσατε αν στη δεκαετία του 90 έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, θα απαντούσα όχι, αν με ρωτούσατε στα μέσα του 2010 θα σας έλεγα ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς όλα αυτά, αλλά τώρα, όσο κι αν πιστεύω ότι το ευρώ ήταν κακή ιδέα, θα ήταν κόλαση η αποχώρησή σας από το ευρώ».

«Πρέπει να υπάρξει πεδίο για μια λογική συμφωνία Ελλάδας-Ευρώπης, προς όφελος όλων», επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το ύψος που αποδεκτού πλεονάσματος, το τοποθέτησε γύρω στο 1% ή και κάτι περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ποιές είναι απαραίτητες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης. Υπάρχει ένας «φετιχισμός» γι αυτό το θέμα είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά».

«Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα», είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης και δεν πρέπει οι πάντες να εκλαμβάνονται ως εχθροί. Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι εναντίον σας. Δεν είναι εχθρός σας, είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ειδικότερα για την ΕΚΤ, είπε ότι έχει κάνει προσπάθειες νομισματικής χαλάρωσης, προγράμματα που εμποδίζουν να φτάσουν οι χώρες στο χείλος του αποπληθωρισμού. Η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2%, στο 0,6% που βρίσκεται είναι καταστροφικό. Έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις παγκόσμια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή του, τόνισε.


Παυλόπουλος σε Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη

Με τον Πολ Κρούγκμαν, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τη στήριξή του εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος
news247
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαιϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή τού νομπελίστα οικονομολόγου Π. Κρούγκμαν, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας, ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο «Τέλος στην ύφεση τώρα», μας βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».
Απευθυνόμενος στον διακεκριμένο Αμερικανό οικονομολόγο, και αναφερόμενος στα όσα εκείνος είπε στη διάλεξή του στην Αθήνα, την Παρασκευή, συμπλήρωσε: «Με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του κ. Κρούγκμαν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμβολή που αναγνωρίζεται γενικώς. «Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης "αναπτυξιακής λιτότητας". Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δεν διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Κρούγκμαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ευγενικά του λόγια, όπως είπε.
«Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα, να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ, βεβαίως, προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» σημείωσε.
"Να τερματιστεί η λιτότητα"
Η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να τερματιστεί επανέλαβε σε σε συνέντευξη Τύπου ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, γεγονός που υπογράμμισε και στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολ Κρούγκμαν, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε μεταξύ άλλων ότι και οι δανειστές της Ελλάδος αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία.
Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα, σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ότι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
Στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Κρούγκμαν προέτρεψε την Ελλάδα να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», ενώ «θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».
Ο κ. Κρούγκμαν μετά τον κ. Παυλόπουλο, συνάντησε και τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και μετά το τέλος της δεν ακολούθησαν δηλώσεις.

Σχόλια: "Μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», είπε ο νομπελίστας, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ήδη ζήσει πέντε χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω της αυστηρής λιτότητας. Σημείωσε πάντως ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα»."

Τι έλεγε πρίν την ελληνική κρίση:


Paul Krugman : Η Ελλάδα πρέπει και θα... βγεί από το Ευρώ! Φεβρουάριο του 2013!

Πατήστε το πρώτο κάτω δεξιά κουμπάκι για ελληνικούς υπότιτλους)
--Όποιος βιάζεται και θέλει να παρακολουθήσει ειδικά για την Ελλάδα ας ξεκινήσει από το 9:15 λεπτό του βίντεο.--Είμαστε σε μια μεγάλη ύφεση, λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, με την ανεργία να φτάνει τα επίπεδα της δεκαετίας του 1930, με μια οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τον φόβος ότι τα χειρότερα έρχονται.Αλλά πιστεύει ότι τίποτε από αυτά δεν χρειάζονταν να συμβαίνει, και ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πλουσιότερη από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν.Ότι ακόμα και τώρα δεν χρειάζονται πολλά για να λυθεί το πρόβλημα.Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να δανείζονται περισσότερο και ξοδεύοντας να βγουν από την κρίση!

Συνέντευξη του Πωλ Κρούγκμαν στο BBC στις 01-06-2012, όπου μιλάει για το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Τι είπε το Μάρτιο τ0υ 2015:


Να μιλήσουμε για αξιοπιστία; 
"ΠΩΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ Δύσκολη η παραμονή της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ πάνω από ένα χρόνο"
έλεγε στις 31 Μαΐου του 2012

Σαν να αλλάζει λίγο ο Κρουγκμαν, λέει πως "είναι δύσκολο", ΌΧΙ ακατόρθωτο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ!!

Τελικά τι μας είπε χθες; 
Μη φοβάστε τη χρεοκοπία – «Αν κάποιοι πρέπει να τρέμουν το Grexit αυτοί σίγουρα δεν είναι οι Έλληνες»
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από την εγκατάλειψη του δρόμου της αυστηρής λιτότητας που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια»,τόνισε συγκεκριμένα, «αδειάζοντας» κυριολεκτικά όλες εκείνες τις επιστημοφανείς απόψεις που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην απόλυτη ασφυξία, ένα τεράστιο τμήμα των δυνάμεων της εργασίας στην απόλυτη εξαθλίωση, και μετέτρεψαν την ίδια τη χώρα σε παγκόσμιο πρωταθλητή της ανεργίας περιλαμβανομένων και των λεγόμενων «υπό ανάπτυξη» αφρικανικών χωρών.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να πει επιτέλους «όχι» σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μην είναι νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα» πρόσθεσε, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για ένα μέρος της κυβέρνησης που «βλέπει» προς μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη των προεκλογικών εξαγγελιών, θεωρώντας πως μια ευφυής αλλαγή των όρων και των λέξεων θα μπορούσε να κάνει πιο «διαχειρίσιμη» μια «kolotoymba», όρος ο οποίος έφτασε να γίνει γνωστός και στα διεθνή ΜΜΕ.
Σχολιάζοντας τη πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της και ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον χρόνο προκειμένου να μπει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη.«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη ότι η στρατηγική που είχε επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα όρια της. Όποιος πίστευε ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μερικές ημέρες έκανε μεγάλο λάθος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Γερμανία δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
O κ. Κρούγκμαν σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογείκαι να δει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από τη κρίση.
«To πιο στενάχωρο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει τα οικονομικά στοιχεία που είναι χειρότερα από τη δεκαετία του 30’ και θεωρεί για παράδειγμα τη Πορτογαλία ιστορία επιτυχίας», τόνισε, αφήνοντας σαφώς υπονοούμενα για εμμονές οι οποίες, στο μυαλό του γερμανού υπ. Οικονομικών έχουν πάρει τη θέση της διαυγούς και ρεαλιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης και των δεδομένων.
Ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξει συμφωνία καθώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές, λέγοντας μάλιστα πως, αν κάποιοι πρέπει να να τρέμουν για μια χρεοκοπία της Ελλάδας αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Έλληνες.
«Αν ήμουν αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο η μεγαλύτερη μου ανησυχία θα ήταν ένα σενάριο Αργεντινής για την Ελλάδα. Δηλαδή η χώρα να χρεοκοπούσε και μετά από ένα δύο χρόνια να σημείωνε δυνατή οικονομική ανάπτυξη.
Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε και άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης».Ερωτώμενος σχετικά με τη πιθανότητα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά «κούρεμα». «Σίγουρα θα βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία για μια τέτοια διαδικασία όταν αυτό χρειαστεί να γίνει», σημείωσε.
Σχετικά με την θέση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Κρούγκμαν σημείωσε ότι αν και σε θεσμικό επίπεδο πολλοί θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας είναι επικίνδυνη, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να υποδείξουν σε μια υπερδύναμη όπως η Ευρώπη το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει και εκτίμησε ότι στην απίθανη περίπτωση σύγκρουσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, η Ουάσιγκτον δεν θα πάρει μέρος.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύσει η Ελλάδα, τόνισε ότι αν και η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ τη τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα οι πιθανές αποδόσεις να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ειδικά άμα κλείσει η συμφωνία με
τους πιστωτές.

Στο δια ταύτα τώρα:
Εάν τελικά είχατε την υπομονή να δείτε και να ακούσετε τα παραπάνω διαχρονικά video (από το 2008 έως σήμερα) ή και άλλα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θα είχαμε όλοι μία κοινή διαπιστωμένη άποψη. Σκοπιμότητες, συγκυρίες και χάιδεμα αυτιών ή μάλλον καλύτερα μας ικανοποιούν με αυτά που η εκάστοτε ομάδα ακροάσεως θέλει ή και επιθυμεί να ακούσει από έναν ομιλητή και μάλιστα καλεσμένο, χωρίς φυσικά... "με το αζημίωτο".

Αλλά ας δούμε λίγο περί της συνομοταξίας των Νομπελιστών οικονομολόγων. 
Είναι μία "πονεμένη ιστορία" η οποία δεν ήταν στις προθέσεις του δωρητού  Άλφρεντ Νόμπελ.

Ακολουθεί συντετμημένο αφιέρωμα από την el.wikipedia:
Σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία (χημείας, φυσικής, ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης) το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Θεσπίστηκε αυθαίρετα το 1968, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του από την Τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυσή της. Απονέμεται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών με βάση τα ίδια κριτήρια απονομής που εφαρμόζονται και για τα υπόλοιπα βραβεία.[1] Οι βραβευθέντες οικονομολόγοι λαμβάνουν χρυσό μετάλλιο από τον Βασιλιά της Σουηδίας. Η απονομή γίνεται στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, μαζί με τα υπόλοιπα βραβεία εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης, που απονέμεται στο Όσλο. Το ποσό χρημάτων που αντιστοιχεί σε κάθε βραβευθέντα είναι το ίδιο με αυτό που δίνεται για τα υπόλοιπα βραβεία.
 Επιλογή υποψηφίων
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, η οποία επιλέγει και τους υποψηφίους για τα Νόμπελ Χημείας και Φυσικής. Κάθε χρόνο γίνονται προτάσεις για εκατοντάδες πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται βέβαια στη ζωή, από ειδικούς. Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται σε μία επιτροπή αποτελούμενη από πέντε έως οκτώ μέλη. Όπως και για τα υπόλοιπα βραβεία όχι περισσότερα από τρία ζώντα πρόσωπα μπορούν να μοιραστούν το βραβείο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξης των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).
Τον Φεβρουάριο του 1995 αποφασίστηκε να διευρυνθούν τα όρια του βραβείου. Έτσι προσδιορίζεται πλέον σαν βραβείο στις κοινωνικές επιστήμες προκειμένου να συμπεριληφθούν επιτεύγματα σε τομείς όπως η πολιτική επιστήμη, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία. Επιπλέον η επιτροπή επιλογής βραβευθέντων εμπλουτίστηκε με δύο μέλη μη οικονομολόγους, ενώ μέχρι τότε αποτελούνταν από πέντε οικονομολόγους.
 Συγκρούσεις
Όπως ήδη αναφέρθηκε ο Νόμπελ δεν ανέφερε ποτέ στη διαθήκη του την επιθυμία του για τη θέσπιση βραβείου για την οικονομία, ούτε όμως και το απαγόρευσε όπως είχε κάνει με τα μαθηματικά. Σχετικά με αυτό οι κληρονόμοι του Νόμπελ υποστηρίζουν ότι δεν τη θεωρούσε καθαρή επιστήμη και άξια να βραβεύεται με μία υψηλού κύρους διάκριση. Την άποψη αυτήν τη συμμερίζονται και άλλοι, κυρίως εκπρόσωποι κλάδων μη αμφισβητούμενης επιστημονικότητας (φυσική, χημεία). Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την κατάργηση του βραβείου, ανάμεσά τους και ένας μακρινός εγγονός του Νόμπελ, ο Πίτερ Νόμπελ, δικηγόρος ασχολούμενος με θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων.[2]
Υποστηρίζεται επίσης ότι η βράβευση με το βραβείο αυτό μπορεί να εμπεριέχει πολιτικές σκοπιμότητες καθώς τα οικονομικά αποτελούν κοινωνική επιστήμη. Το ζήτημα πάντως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.[3]
 Προλήψεις
Στα αξιοπερίεργα του βραβείου αυτού συγκαταλέγεται και η κακοτυχία που του αποδίδεται από ορισμένους προληπτικούς.[3] Συγκεκριμένα έρχεται δεύτερο μετά το Νόμπελ Ειρήνης. Αφορμή για τις δοξασίες αυτές είναι τα ατυχή συμβάντα που συνέβησαν σε ορισμένους βραβευθέντες. Ο Γουίλιαμ Βίκρεϊ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 1996, βρέθηκε νεκρός από καρδιακή προσβολή στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του. Ο Ρόμπερτ Λούκας Τζούνιορ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο το 1995, έχασε μέσα από τα χέρια του το μισό χρηματικό βραβείο. Η σύζυγός του, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση, εισέπραξε το μισό βραβείο στηριζόμενη σε συγκεκριμένο όρο του διαζυγίου τους. Ο Ρόμπερτ Μαντέλ, ο οποίος βραβεύτηκε το 1999, ήταν θερμός υποστηρικτής του ευρώ, για αυτό και εισέπραξε το βραβείο σε αυτό το νόμισμα. Δεν είχε υπολογίσει όμως καλά τα πράγματα και έτσι μετά από μία πτώση του ευρώ έχασε σημαντικό μέρος του βραβείου του. Κατάφερε να σώσει τα υπόλοιπα μετατρέποντάς τα σε δολάρια.
Ακολουθεί μία λίστα βραβευθέντων με το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες από το 1969 έως σήμερα.[4]
ΈτοςΌνομαΧώραΘέμα
1969Ράγκναρ Φρις
Γιαν Τινμπεργκέν
Νορβηγία Νορβηγία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
για την ανάπτυξη και την εφαρμογή δυναμικών μοντέλων στην ανάλυση οικονομικών διαδικασιών
1970Πολ ΣάμιουελσονFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την επιστημονική του εργασία, μέσω της οποίας ανέπτυξε στατική και δυναμική οικονομική θεωρία και συνεισέφερε στη βελτίωση του επιπέδου της ανάλυσης στην οικονομική επιστήμη
1971Σάιμον ΚούζνετςFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη εμπειρικής ερμηνείας της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία οδήγησε σε ένα νέο, διευρυμένο πλαίσιο στην οικονομική και κοινωνική δομή και στην διαδικασία ανάπτυξης
1972Σερ Τζον Χικς
Κένεθ Άροου
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για την πρωτοπόρα συνεισφορά τους στην θεωρία της ισορροπίας και στη θεωρία της ευημερίας
1973Βασίλι ΛεοντίεφFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη της μεθόδου εισροών-εκροών και την εφαρμογή της σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα
1974Γκουνάρ Μιρντάλ
Φρίντριχ φον Χάγεκ
Σουηδία Σουηδία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο/
Flag of Austria.svg Αυστρία
για την καινοτόμο εργασία τους στη θεωρία χρήματος και τις οικονομικές διακυμάνσεις και για την διεισδυτική ανάλυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών φαινομένων.
1975Λεονίντ Καντόροβιτς
Τγιάλινγκ Κούπμανς
ΕΣΣΔ ΕΣΣΔ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για τη συνεισφορά τους στη θεωρία βέλτιστης κατανομής των πόρων
1976Μίλτον ΦρίντμανFlag of the United States.svg ΗΠΑγια τα επιτεύγματά του στους τομείς της καταναλωτικής ανάλυσης, νομισματικής θεωρίας και για την απόδειξη της πολυπλοκότητας της πολιτικής σταθεροποίησης
1977Μπερτίλ Ολίν
Τζέιμς Μεντ
Σουηδία Σουηδία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
για την πρωτοπόρο συνεισφορά τους στη θεωρία του διεθνούς εμπορίου και των κινήσεων κεφαλαίων
1978Χέρμπερτ ΣάιμονFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την καινοτόμο εργασία του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα στους οικονομικούς οργανισμούς
1979Θίοντορ Σουλτς
Άρθουρ Λιούις
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
για την καινοτόμο συνεισφορά του στην έρευνα της οικονομικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών
1980Λόρενς ΚλάινFlag of the United States.svg ΗΠΑγια τη δημιουργία οικονομετρικών μοντέλων και την εφαρμογή τους στη ανάλυση των οικονομικών διακυμάνσεων και οικονομικών πολιτικών
1981Τζέιμς ΤόμπινFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάλυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις συσχετίσεις τους με τις επιχειρηματικές αποφάσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις τιμές.
1982Τζορτζ ΣτίγκλερFlag of the United States.svg ΗΠΑγια τις μελέτες του σχετικά με τις βιομηχανικές δομές, τη λειτουργία των αγορών και τα αίτια και τις επιδράσεις των δημοσίων ρυθμίσεων.
1983Ζεράρ ΝτεμπρέFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ενσωμάτωση νέων αναλυτικών μεθόδων στην οικονομική θεωρία και για την αυστηρή αναδιατύπωση της θεωρίας της γενικής ισορροπίας.
1984Ρίτσαρντ ΣτόουνFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειογια τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των συστημάτων εθνικών λογαριασμών και τη βελτίωση της βάσης της εμπειρικής οικονομικής ανάλυσης
1985Φράνκο ΜοντιλιάνιFlag of Italy.svg Ιταλίαγια τις πρωτοπόρες αναλύσεις του πάνω στην αποταμίευση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές
1986Τζειμς ΜπιουκάνανFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη θεμελιωδών βάσεων για τη θεωρία της λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων
1987Ρόμπερτ ΣόλοουFlag of the United States.svg ΗΠΑγια τη συνεισφορά του στη θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης
1988Μορίς ΑγιέFlag of France.svg Γαλλίαγια την πρωτοπόρο συνεισφορά του στη θεωρία των αγορών και στην αποτελεσματική κατανομή των πόρων
1989Τρίγκβε ΧααβέλμοΝορβηγία Νορβηγίαγια την επεξήγηση της θεωρίας των πιθανοτήτων της οικονομετρίας και για την ανάλυση ταυτόχρονων οικονομικών δομών
1990Χάρι Μάρκοβιτς
Μέρτον Μίλερ
Ουίλιαμ Φόρσιθ Σαρπ
Flag of the United States.svg ΗΠΑγια την καινοτόμο εργασία τους στον τομέα των χρηματοοικονομικών
1991Ρόναλντ ΚόαζFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειογια την ανακάλυψη και εξήγηση της σημαντικότητας των εξόδων συναλλαγών και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη δομή και τη λειτουργία της οικονομίας
1992Γκάρι ΜπέκερFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την επέκταση του πλαισίου της μικροοικονομικής ανάλυσης σε μία ευρεία κλίμακα ανθρώπινων συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μη αγοραίας συμπεριφοράς
1993Ρόμπερτ Φόγκελ
Ντάγκλας Νορθ
Flag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανανέωση της έρευνας στην οικονομική ιστορία μέσω της εφαρμογής μεθόδων οικονομικής ιστορίας και ποσοτικών μεθόδων για την εξήγηση οικονομικών και θεσμικών αλλαγών
1994Τζον Χαρσάνγι
Τζον Φορμπς Νας
Ράινχαρντ Ζέλτεν
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Γερμανία Γερμανία
για την καινοτόμο ανάλυση των ισορροπιών στη θεωρία των μη συνεργατικών παιγνίων.
1995Ρόμπερτ Λούκας ΤζούνιορFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη και εφαρμογή της υπόθεσης των ορθολογικών προσδοκιών καθώς και για το μετασχηματισμό της μακροοικονομικής ανάλυσης και της εμβάθυνσης στην κατανόηση της οικονομικής πολιτικής
1996Τζέιμς Μίρλες
Γουίλιαμ Βίκρεϊ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για τη θεμελιώδη συνεισφορά τους στην οικονομική θεωρία των κινήτρων σε καθεστώς ασύμμετρης πληροφόρησης
1997Ρόμπερτ Μέρτον
Μάιρον Σόουλς
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Καναδάς Καναδάς
για την ανάπτυξη μίας νέας μεθόδου προσδιορισμού της αξίας χρηματοοικονομικών παραγώγων
1998Αμάρτια ΣενΙνδία Ινδίαγια τη συνεισφορά του στα οικονομικά της ευημερίας[5]
1999Ρόμπερτ ΜαντέλΚαναδάς Καναδάςγια την ανάλυση της νομισματικής και της δημόσιας πολιτικής υπό το πρίσμα διαφορετικών καθεστώτων ισοτιμιών[6]
2000Τζέιμς ΧέκμανFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη θεωριών και μεθόδων ανάλυσης επιλεκτικών δειγμάτων
Ντάνιελ ΜακφάντενFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάπτυξη θεωρίας και μεθόδων ανάλυσης μικροδεδομένων[7]
2001Τζωρτζ Άκερλοφ
Μάικλ Σπενς
Τζόζεφ Στίγκλιτς
Flag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάλυση αγορών με ασύμμετρη πληροφόρηση[8]
2002Ντάνιελ ΚάνεμανFlag of the United States.svg ΗΠΑ /Ισραήλ Ισραήλγια την ενσωμάτωση ευρημάτων από την ψυχολογική έρευνα στην οικονομική επιστήμη και ειδικά στην ανθρώπινη κρίση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε καθεστώς αβεβαιότητας
Βέρνον ΣμιθFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την καθιέρωση εργαστηριακών πειραμάτων σαν εργαλείο στην εμπειρική οικονομική ανάλυση, και ειδικά στη μελέτη εναλλακτικών μορφών αγοράς[9]
2003Ρόμπερτ Ένγκλι
Κλάιβ Γκράνγκερ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
για τη συνεισφορά τους στην ανάλυση του οικονομικού χρόνου με το μοντέλο ARCH.[10]
2004Φιν Κίντλαντ
Έντουαρντ Πρέσκοτ
Νορβηγία Νορβηγία
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για τη συνεισφορά τους στη δυναμική μακροοικονομική και συγκεκριμένα στη χρονική συνοχή της οικονομικής πολιτικής και τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τους επιχειρηματικούς κύκλους[11]
2005Ρόμπερτ Άουμαν
Τόμας Σέλινγκ
Ισραήλ Ισραήλ /Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για την ξεχωριστή δουλειά τους στην θεωρία των παιγνίων[12]
2006Έντμουντ ΦελπςFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την ανάλυση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εναλλαγών της μακροοικονομικής πολιτικής
2007Λέονιντ ΧούρβιτςΈρικ ΜάσκινΡότζερ ΜάιερσονFlag of the United States.svg ΗΠΑγια τη ανάπτυξη της θεωρία της «κατασκευής μηχανισμών», η οποία επιτρέπει στους οικονομολόγους να αντιληφθούν καλύτερα πότε οι αγορές λειτουργούν με ομαλό τρόπο και πότε όχι.
2008Πολ ΚρούγκμανFlag of the United States.svg ΗΠΑγια την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή «ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας» .[13]
2009Έλινορ Όστρομ[14] και Όλιβερ Ουίλιαμσον(αμφότεροι Flag of the United States.svg ΗΠΑ )για τις έρευνές τους στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης.
2010Πίτερ Ντάιαμοντ
Ντέιλ Μόρτενσεν
Χριστόφορος Πισσαρίδης
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Κύπρος Κύπρος
για τις αναλύσεις των αγορών με αναζήτηση τριβών.[15]
2011Τόμας Σάρτζεντ
Κρίστοφερ Σιμς
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για την εμπειρική τους έρευνα πάνω στην αιτία και το αποτέλεσμα στην μακροοικονομία.[16]
2012Άλβιν Ε. Ροθ
Λόιντ Σάπλεϊ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
για τη "θεωρία των σταθερών κατανομών και την εφαρμογή του σχεδιασμού της αγοράς".[17]
2013Γιουτζίν ΦέιμαΛαρς Πίτερ ΧάνσενΡόμπερτ Τζ. ΣίλερFlag of the United States.svg ΗΠΑ"για τις έρευνές τους σχετικά με τις διακυμάνσεις τιμών σε επενδυτικά προϊόντα."[18]
2014Ζαν ΤιρόλFlag of France.svg Γαλλία"για την ανάλυσή του σχετικά με την ισχύ και την εποπτεία των αγορών."[19]

Παραπομπές

  1. Άλμα πάνω Snowdon, Brian; Vane, Howard R. (2002). An Encyclopedia of Macroeconomics. Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing. ISBN 1840643870.
  2. Άλμα πάνω «Nobel descendant slams Economics prize»The Local. 28 Sept 2005. Ανακτήθηκε στις 2007-08-31.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14286&m=B49&aa=1
  4. Άλμα πάνω All Laureates in Economics
  5. Άλμα πάνω http://www.hri.org/K/1998/98-10-15.dir/forpublishing/politiki/simera
  6. Άλμα πάνω in.gr - Ανακοινώθηκε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1999 - Οικονομία
  7. Άλμα πάνω in.gr - Οι Αμερικανοί Τζέιμς Χέκμαν και Ντάνιελ Μακφάντεν νικητές του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας για το 2000 - Οικονομία
  8. Άλμα πάνω in.gr - Στους Τζ.Έικερλοφ, Μ.Σπενς και Τζ.Στίγκλιτς το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2001 - Οικονομία
  9. Άλμα πάνω in.gr - Στους Αμερικανούς Ντάνιελ Κάνεμαν και Βέρνον Σμιθ το Νόμπελ Οικονομίας 2002 - Οικονομία
  10. Άλμα πάνω in.gr - Οι Ρόμπερτ Ένγκλι και Κλάιβ Γκράνγκερ μοιράζονται το Νόμπελ Οικονομικών 2003 - Οικονομία
  11. Άλμα πάνω in.gr - Στη νέα θεωρία για την οικονομική πολιτική το Νόμπελ Οικονομικών 2004 - Επιστήμη / Τεχνολογία
  12. Άλμα πάνω Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας
  13. Άλμα πάνω in.gr - Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας 2008 - Οικονομία
  14. Άλμα πάνω Για πρώτη φορά το βραβείο απονεμήθηκε σε γυναίκα.
  15. Άλμα πάνω "The Prize in Economic Sciences 2010". Nobelprize.org. 11 Οκτ. 2010
  16. Άλμα πάνω "The Prize in Economic Sciences 2011". Nobelprize.org. 10 Οκτ. 2011
  17. Άλμα πάνω [1]
  18. Άλμα πάνω "The Prize in Economic Sciences 2013", Nobelprize.org, 14 Οκτ. 2013.
  19. Άλμα πάνω "The Prize in Economic Sciences 2014", Nobelprize.org, 13 Οκτ. 2014.
14.10.2008>>άρθρο της >Ευρυδικης Μπερση με τίτλο:
"Πολ Κρούγκμαν, βραβείο Νομπέλ στον κεϊνσιανισμό"
«Κάτι αστείο μου συνέβη σήμερα το πρωί», έγραψε χθες ο Πολ Κρούγκμαν στην ιστοσελίδα του. Ο καθηγητής του Πρίνστον και αρθρογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχε μόλις δεχθεί το τηλεφώνημα της σουηδικής ακαδημίας που του ανακοίνωνε ότι βραβεύθηκε με Νομπέλ Οικονομικών. Ενώ η βράβευση του Κρούγκμαν αφορά το ακαδημαϊκό έργο του, είναι παραπάνω από προφανές ότι αποτελεί και αιχμηρό σχόλιο για την παρούσα οικονομική συγκυρία. Αν η βράβευση του Μίλτον Φρίντμαν, το 1976, ήταν ο προάγγελος της ιδεολογικής επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του 1980, περιμένει κανείς με ενδιαφέρον να δει τι σηματοδοτεί, εν έτει 2008, η βράβευση ενός γνωστού υπέρμαχου του κεϊνσιανισμού για την οικονομική πολιτική των ερχόμενων ετών.
     «Λέει ψέματα ο Μπους»
Από τις στήλες των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Κρούγκμαν έχει προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες των τρεχουσών οικονομικών επιλογών πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Η αρθρογραφία του, τα τελευταία οκτώ χρόνια, τον έχει μετατρέψει σε σημείο αναφοράς όσων προσπαθούν να κατανοήσουν τις πραγματικές συνέπειες της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής. «Είναι όχι μόνο εξαιρετικός ακαδημαϊκός αλλά και πολύ ικανός στο να εξηγεί, όπως όλοι ξέρουμε», είπε ο πρόεδρος της ακαδημίας.
Η ακαδημία συνόψισε ως εξής τη συλλογιστική για την οποία βραβεύθηκε ο Κρούγκμαν. «Τι αποτελέσματα έχει το ελεύθερο εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση; Ποιες δυνάμεις οδηγούν σε παγκόσμια κλίμακα στην αστικοποίηση; O Πολ Κρούγκμαν διαμόρφωσε μια νέα θεωρία για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ενοποιώντας έτσι τα γνωστικά αντικείμενα του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας, που έως τώρα θεωρούνταν διαφορετικά».
Τα δύο αντικείμενα που έχει ενοποιήσει με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ο Κρούγκμαν είναι η οικονομική και η πολιτική ανάλυση. Από την ασφάλεια του γραφείου του στην ήσυχη πανεπιστημιούπολη του Πρίνστον, ο 55χρονος Κρούγκμαν ανατέμνει και σχολιάζει τις οικονομικές πολιτικές με σαρωτική ευθύτητα. Κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Μπους ότι λέει ψέματα στον αμερικανικό λαό, ότι λειτουργεί ως «εκλεγμένη δικτατορία» και ότι οι οικονομικές πολιτικές της ανέτρεψαν ριζικά το στάτους κβο προς όφελος μιας ισχνής μειοψηφίας. «Η κυβέρνηση Μπους είναι μια επαναστατική δύναμη, ένα κίνημα του οποίου οι ηγέτες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμοποίηση του πολιτικού μας συστήματος», είχε γράψει. Ο Κρούγκμαν αναλύει τις πολιτικές και τις εξαγγελίες με γνώμονα το αν διευρύνουν ή όχι τις ανισότητες. Ως προς αυτό βρίσκει την κυβέρνηση Μπους κακή, αλλά φοβάται ότι το μέλλον μπορεί να είναι χειρότερο.
«Χειρότερος ο Μακέιν»
«Είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση Μακέιν - Πέιλιν θα είναι μια συνέχεια της κυβέρνησης Μπους - Τσένι. Αν ο τρόπος με τον οποίο διενεργούν την προεκλογική τους εκστρατεία λέει κάτι, τότε θα είναι πολύ πολύ χειρότεροι».
Ο Κρούγκμαν δέχεται τόνους επαινετικών και υβριστικών μηνυμάτων, μέχρι του σημείου οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» να έχουν προσλάβει ειδικό άτομο για να διαγράφει από το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο τα απειλητικά μηνύματα. «Ξυπνάω πολλά πρωινά και αναρωτιέμαι γιατί το κάνω», είχε εκμυστηρευθεί σε μια παλιότερη συνέντευξή του. Η χθεσινή βράβευσή του είναι σίγουρα μια ανταμοιβή. Μια ανταμοιβή με ειδικό βάρος πολύ μεγαλύτερο από το 1,4 εκατ. δολάρια που συνοδεύουν το βραβείο.
Και τελειώνοντας σχεδόν μία ολοκληρωμένη δημοσιογραφική αναφορά αφήσαμε για το τέλος : 

Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman) (28 Φεβρουαρίου 1953) είναι Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.



Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.