Η Δίκες των βασανιστών της Χούντας ήταν η προσαγωγή στο εδώλιο των κατηγορουμένων (με την κατηγορία βασανισμούς πολιτών) αρκετών δεκάδων αξιωματικών και οπλιτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Ασφάλεια και την ΕΑΤ-ΕΣΑ, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974 και διεξήχθη, τμηματικά, τόσο στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, όσο και στη Χαλκίδα, αλλά και στην Πάτρα[1].
Ενώ για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας(πραξικόπημα - Κυπριακό) και της στάσης που βάρυναν τους πρωταίτιους της δικτατορίας, δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια από την κυβέρνηση της "Εθνικής Ενότητας" υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τα αντίστοιχα της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείουκαι των βασανισμών των πολιτικών κρατουμένων, η διαδικασία από την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία της μεταπολίτευσης κινήθηκε αυτεπάγγελτα[2].
Η πρώτη δίκη των βασανιστών άρχισε στις 7 Αυγούστου του 1975[3], με βασικούς κατηγορούμενους τους Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο (διοικητή της ΕΑΤ-ΕΣΑ),Νικόλαο Χατζηζήση, Σπανό, Τσάλα, Κόφα κ.α. και το αποτέλεσμά της ήταν καταδικαστικό για περίπου το ήμισυ των κατηγορουμένων, στους οποίους επιβλήθηκαν, σχετικά, με βάση τα αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν, ελαφρές ποινές κάθειρξης[4]. Σε ξεχωριστή δίκη (δεύτερη) η οποία έλαβε χώρα και πάλι στον Κορυδαλλό από τις 13 Οκτωβρίου έως στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους παραπέμφθηκε, μεταξύ άλλων βασανιστών, ο Μιχαήλ Πέτρου. Μια ακόμη παρόμοια δίκη για τους βασανιστές Ευάγγελο Μάλλιο, Πέτρο Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη, Κραβαρίτη κ.α. άρχισε στη Χαλκίδα στις 11 Νοεμβρίου, ενώ παρόμοια διαδικασία ...
ξεκίνησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, στις 15 Δεκεμβρίου 1975. Οι Μάλλιος και Μπάμπαλης κηρύχθηκαν αθώοι, αλλά αργότερα δολοφονήθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις, ο πρώτος στις 14 Δεκεμβρίου του 1976[5] από την οργάνωση "17 Ν" και ο δεύτερος τον Ιανουάριο του 1979 από την οργάνωση "Ιούνης '78". Κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών, οι μαρτυρίες που κατατέθηκαν από πρώην στελέχη των ΕΑΤ-ΕΣΑ κλπ υπηρεσιών του καθεστώτος, έφεραν στο φως τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης των βασανιστών[6], η οποία τους μετέτρεπε σε πειθήνια όργανα της δικατορίας που βιαιοπραγούσαν[7] έναντι των συλληφθέντων αντιπάλων της (δήθεν) επαναστατικής κυβέρνησης, χωρίς να αντιμετωπίζουν τύψεις συνείδησης, λόγω προηγούμενης πλύσης εγκεφάλου με μισαλλόδοξη κατεύθυνση, στην οποία είχαν υποβληθεί και οι ίδιοι[8] .Επιβληθείσες (πρωτόδικα) ποινές
- Χατζηζήσης: Κάθειρξη 23 ετών.
- Θεοφιλογιαννάκος: 20 έτη.
- Σπανός: 20 έτη.
- Τσάλας: 15 έτη.
- Κόφας: 7 έτη.
- Σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι.
Πηγές
- Σχετικό λήμμα: Δίκη των πρωταιτιών της Χούντας.
Παραπομπές
- ↑ "Οι «ολίγον» βασανιστές της χούντας"
- ↑ Γ.Θ. Κρεμμύδας, "Οι Άνθρωποι της χούντας μετά τη Δικτατορία", Πρόλογος, σελ. 8
- ↑ "Αρχίζει η πρώτη δίκη των βασανιστων της χούντας"
- ↑ 1975: Πέφτουν στα «μαλακά» οι βασανιστές της χούντας
- ↑ "Οι βασανιστές της χούντας και η εκτέλεση του Μάλλιου"
- ↑ Μαρίλη Μαργωμένου, "Ο βασανισμός του βασανιστή"
- ↑ "Βασανιστής δεν γενιέσαι, γίνεσαι"
- ↑ Η "εξομολόγηση"16 βασανιστών της χούντας
Το βίντεο το προμηθεύτηκα από το κανάλι "ftou1000kaka", που πρώτο εκείνο το ανέβασε.
Είναι ένα ντοκυμαντέρ με πραγματικές σκηνές από τη δίκη των βασανιστών σε ΕΑΤ-ΕΣΑ, την περίοδο της χούντας. Οι σκηνές της δίκης είναι μοναδικές (η βιντεοσκόπηση έγινε κρυφά) και αποκλειστικές μιας και τα κρατικά αρχεία έχουν εξαφανιστεί.
Ο Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, οι αρχιβασανιστές Θεοφιλογιαννάκος, Σπανός, οι άγρια βασανισθέντες Κώστας Κάππος και Σπύρος Μουστακλής, είναι μερικά από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην ταινία.
Αφηγήτρια η Ρηνιώ Παπανικόλα
Παραγωγοί οι Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος και Χρήστος Μάγκος
Παραγωγή 1982
--------------------------
Αρχείο ΕΡΤ: Δίκες Απριλιανών,ΕΑΤ-ΕΣΑ,Πολυτεχνείου
Στις 23 Αυγούστου 1975 εκδίδεται η υπ” αριθμόν 477 απόφαση του δικαστηρίου το οποίο επέβαλε ποινές σε 18 από τους πρωταίτιους:
Γεώργιος Παπαδόπουλος εις θάνατον
Στυλιανός Παττακός εις θάνατον
Νικόλαος Μακαρέζος εις θάνατον
Γρηγόριος Σπαντιδάκης εις ισόβιον κάθειρξιν
Γεώργιος Ζωιτάκης εις ισόβιον κάθειρξιν
Οδυσσεύς Αγγελής εις 20ετήν κάθειρξιν
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος * (αθώος )
Ιωάννης Λαδάς εις ισόβιον κάθειρξιν
Πέτρος Κωτσέλης * (ερήμην)
Νικόλαος Γκαντώνας * (κατεδικάσθη)
Κωνσταντίνος Καρύδας * (αθώος )
Κωνσταντίνος Ασλανίδης * (ερήμην)
Αντώνιος Λέκκας εις ισόβιον κάθειρξιν
Νικόλαος Ντερτιλής *
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εις ισόβιον κάθειρξιν
Μιχαήλ Ρουφογάλης εις ισόβιον κάθειρξιν
Δημήτριος Σταματελόπουλος *
Δημήτριος Ιωαννίδης εις ισόβιον κάθειρξιν
Στέφανος Καραμπέρης * (κατεδικάσθη)
Μιχαήλ Μπαλόπουλος εις ισόβιον κάθειρξιν
Γεώργιος Κωνσταντόπουλο ς *
Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος *
Ιωάννης Παλαιολόγος * (ερήμην)
Ευάγγελος Τσάκας *
* και εκ των λοιπών, έξι μεν σε ποινές από 20ετούς καθείρξεως μέχρι 5ετούς φυλακίσεως, έξι δε αθωώθηκαν.
Να τονισθεί επίσης, ότι οι ποινές «εις θάνατος», μετατράπηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε ισόβια (που όντως απεδείχθησαν ισόβια…)
Στο βίντεο θα δείτε το ντοκουμέντο της ΕΡΤ από τη δίκη.
1. Η Δίκη των Πρωταιτίων του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (28/07/1975-23/08/1975). Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ περιγράφει το γεγονός
Στο ακροατήριο διακρίνονται ο Αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
2. Τελευταία μέρα της δίκης των πρωταίτιων της Δικτατορίας
3. Δίκη των βασανιστών ΕΑΤ-ΕΣΑ στις Φυλακές Κορυδαλλού
Ορκωμοσία των μελών του Στρατοδικείου με προεδρεύοντα του Στρατοδικείου τον Ταξίαρχο Π. ΔΙΓΕΝΟΠΟΥΛΟ. Ο Επίτροπος ΜΙΧΑΗΛ ΖΟΥΒΕΛΟΣ συνομιλεί με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων (Γ. ΑΛΦΑΝΤΑΚΗΣ)
4. Ξεκινά η Δίκη των κατηγορουμένων για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις Φυλακές Κορυδαλλού. Ο Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου εφέτης ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
Eπίσης, σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του δικαστή ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗ, που δίκασε τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Γ. ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ, πρόεδρος τότε του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, αφηγείται τον τρόπο που βίωσε την ιστορική δίκη και την αποτιμά. Επίσης, κάνει αναδρομή στη ζωή του και τη σταδιοδρομία του, και καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για το ρόλο του δικαστή και το νόημα απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος, μιλά για την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία και παρουσιάζει το συγγραφικό του έργο. Η εκπομπή περιλαμβάνει οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από τη δίκη των απριλιανών πραξικοπηματιών.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.