Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Οι δανειστές δεν θέλουν την συμφωνία

«Ιστορικό καθήκον των ευρωπαίων ηγετών η εξεύρεση λύσης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση του με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Μία συνάντηση που κράτησε σχεδόν 2 ώρες, από τις 11:30 μέχρι τη 13:30 και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα ανάμεσα στους δύο υπουργούς.

Σκοπός της, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, να βρεθεί μία κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια μέσα σε μία μεγάλη και συνεχιζόμενη κρίση.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συνομιλία με τον Δρ Σόιμπλε. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Είναι χρέος των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, απολύτως αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια ιστορική ευθύνη που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε».

Μία συνάντηση, όχι διαπραγμάτευσης αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπου αναζητήθηκε μία διέξοδος από την συνεχή και ανατροφοδοτούμενη κρίση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε πως, «Υπάρχει κοινή κατανόηση του προβλήματος και αποκλειστικός σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε δυστυχώς βρεθεί τα τελευταία χρόνια με τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση.

Πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών ή εβδομάδων, πριν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία στις συνεχιζόμενες συζητήσεις. Δεν διαπραγματευτήκαμε, θέσαμε τις βάσεις για κοινό έδαφος».

«Μπαράζ» επαφών Βαρουφάκη στο Βερολίνο:


Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχησε το «γεμάτο» πρόγραμμα επαφών στην Γερμανική πρωτεύουσα. Στις 13:00 ώρα Ελλάδος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βουλευτών των Πρασίνων.

Στις 14:30 με τον Γκρέγκορ Γκίζι και αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος Die Linke. Στις 17:00 με αντιπροσωπεία βουλευτών του SPD. Τέλος στις έξι το απόγευμα συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση στο γαλλικό Καθεδρικό που διοργάνωσαν τα ιδρύματα Humboldt- Viadrina Governance και Hans Buckler.

Βαρουφάκης: Καθήκον της Κομισιόν η επίτευξη συμφωνίας

Μετά τη συνάντησή του με τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και της Συμπροέδρου Κάτια Κίπινγκ, στο Βερολίνο, ο υπουργός δήλωσε πως,

«Στις ιστορικές αυτές στιγμές, με τα μάτια των Ευρωπαίων πάνω μας, προσδοκώντας από εμάς του πολιτικούς να φέρουμε αυτή τη διαπραγμάτευση σε μια επιτυχή κατάληξη προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, είναι κρίσιμο να μην σκεφτόμαστε με όρους κομματικής πολιτικής αλλά ως Ευρωπαίοι με υπευθυνότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

Έτσι, συζήτησα σήμερα με τον Σόιμπλε το πρωί και συναντήθηκα τώρα με τον κ. Γκίζι και τους συντρόφους μας από το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς. Θα υπάρξει συνάντηση με βουλευτές του SPD, συναντήθηκα ήδη με βουλευτές των Πρασίνων.

Είμαστε μαζί σε αυτό, ως Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων και έχουμε τη μέγιστη ευθύνη να ξεπεράσουμε όποιες δυσκολίες και αποτυχίες συντονισμού είχαμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφωνία, την οποία όλοι περιμένουν από εμάς».

Στην συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως, είναι καθήκον της Κομισιόν να βρεθεί μία συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πω, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα καθήκον.

Το καθήκον αυτό, ως κυβερνητικό όργανο της ΕΕ, είναι να βοηθά πολιτικούς και γραφειοκράτες να φθάσουν σε μια συμφωνία. Θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών(…)» .
Γκίζι: Η λύση για την Ελλάδα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε πως, δεν είναι δυνατόν να περιμένουν κάποιοι από μία νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης. «Εάν γίνει κατανοητό τι είναι η δημοκρατία, τότε θα αποδεχθούν το γεγονός ότι στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες είχαμε μια κυβερνητική αλλαγή.

Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν η τωρινή κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Εάν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε απλώς την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να πραγματοποιούνται εκλογές».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η λύση που χρειάζεται η Ελλάδα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή. «…για την Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, μια λύση στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Κάθε άλλη λύση θα ήταν εσφαλμένη. Εάν χαθεί η Ελλάδα για την Ευρώπη, τότε θα χαθούν πάρα πολλά. Το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινδυνεύει. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων και όχι αντιπαράθεση. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη».

Η πολιτική Μέρκελ και Σόιμπλε απογοητεύει την Ευρώπη

Η αντιπρόεδρος, Κάτια Κίπινγκ τόνισε πως, «δε συμφωνούμε με το να δρουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε εξ ονόματός μας, όχι μόνο επειδή θέτουν την Ελλάδα σε μια κατάσταση αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά επειδή λόγω της πολιτικής τους αυξάνεται αισθητά η απογοήτευση για την Ευρώπη».

Βαρουφάκης: Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία

Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα »Tagesspiegel» ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τους πιστωτές της χώρας μας πως «τορπιλίζουν» τις συζητήσεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως,
«Μια τέτοια πρόταση κάνεις μόνο όταν δε θέλεις να επέλθει συμφωνία.
Όλες οι προσεγγίσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες τις πήραν πίσω με την υποστήριξη της Καγκελαρίου και τώρα ζητούν όσα και στην αρχή των διαπραγματεύσεων». Συμφωνά με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις όπως ο ΦΠΑ και τώρα είναι η σειρά της άλλης πλευράς να κάνει το ίδιο (…)

Εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και ένα επενδυτικό πρόγραμμα η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Κάτι τέτοιο απλά θα αναβάλει το Grexit. Μέχρι το 2021 και καμία εταιρία δεν θα επενδύσει στη χώρα».
kontranews
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.