Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Αποφάσεις ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου - Όλες οι εξελίξεις



Επειδή τα ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου πληθαίνουν παραθέτω ορισμένα στοιχεία, εκτιμώ χρήσιμα για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των εξελίξεων:

(1) Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αφορούν συνήθως μισθωτούς - εν ενεργεία στελέχη και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕλΣυν) αφορούν συνταξιούχους - εν αποστρατεία στελέχη.

(2) Η απόφαση του ΣτΕ για τους δικαστικούς λειτουργούς εφαρμόσθηκε για μισθούς και συντάξεις στο 100% και για τα αναδρομικά τους στο 50%. Για τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών απεφάνθη και το ΕλΣυν με την 4327/2014 απόφαση, όπου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των περιπτώσεων 13 και 14 της υποπαραγράφου Γ.1. της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, την οποία
μπορούμε να την βρούμε στο διαδίκτυο καθαρογραμμένη. 

(3) Η απόφαση του ΣτΕ, που αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εφαρμόσθηκε για μισθούς - συντάξεις και τα αναδρομικά τους στο 50% από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η υλοποίηση και για τα εν αποστρατεία στελέχη χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΕλΣυν εκτιμάται ότι οφείλεται σε πολιτική απόφαση. Παρά τις κατά καιρούς προεκλογικές υποσχέσεις, συνεχίζει η απόφαση να μην υλοποιείται και για το υπόλοιπο 50%.

(4) Από τον Νοέμβριο του 2014 δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο υποστήριζαν ότι η...Ολομέλεια του ΕλΣυν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, των πανεπιστημιακών καθηγητών, των γιατρών του ΕΣΥ κλπ, σχεδόν ομοφώνως (27 υπέρ, 2 κατά). Δυστυχώς μέχρι σήμερα καθαρογραμμένη απόφαση δεν είδαμε.

(5) Κάποια στιγμή διαβάσαμε ότι κρίθηκε από το ΕλΣυν αντισυνταγματική η παρακράτηση του ν.4093/2012, που αφορούσε σε μειώσεις συντάξεων του συνόλου των συνταξιούχων, όπως παρακάτω: Μεικτές συντάξεις από 1.000 έως 1.500 μείωση 5%, από 1.500 έως 2.000 ευρώ μείωση 10%, 2.000 και άνω μείωση 15% κλπ πλην όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε σχετική απόφαση καθαρογραμμένη. Λάθος πληροφορίες; Ελαφρότητα πληροφοριοδοτών; Ασυδοσία; Όλα μαζί; 

(3) Προσφάτως δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά), αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης (ποια είναι αυτή;) των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Παράλληλα, έκρινε με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά) ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι υπάρχουν τρεις Εισφορές Αλληλεγγύης:
  • (α) Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που αφορά σχεδόν όλους μας (πάνω από 1.400 ευρώ μικτά), που εφαρμόσθηκε με το ν.3865/201 και τροποποιήθηκε με το ν.4002/2011. 
  • (β) Η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕκΕΑ), που αφορά μόνον όσους είναι κάτω των 60 ετών και αποστρατεύτηκαν με αίτηση τους με μειώσεις 6%+ σε όσους είχαν εισοδήματα πάνω από 1.700 ευρώ μικτά από 0 ευρώ, σύμφωνα με το ν.4002/2011 και 
  • (γ) Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕδΕΑ), που αφορά όλους τους συνταξιούχους με παρακρατήσεις όπως παρακάτω: Από από 12.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως (1%), από 20.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως (2%), από 50.000 έως 100.000 ευρώ (3%) και πάνω από 100.000 ευρώ (4%), σύμφωνα με τους ν.3986/2011 και ν.4002/2011.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 
  • (1) Πολλές φορές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από "ειδικούς" που μπορεί να είναι ακόμα και βουλευτές, είναι μακράν της πραγματικότητας. 
  • (2) Δεν μπορεί να αποδειχθεί αν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του ΕλΣυν επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά σίγουρα η ταχύτητα καθαρογραφής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. 
  • (3) Πριν απογοητευτούμε ή πανηγυρίσουμε από "έγκυρες" πληροφορίες καλό είναι να δούμε τις αποφάσεις γραμμένες ή μάλλον καθαρογραμμένες.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και η ΠΟΣ (που μας έχει συνηθίσει σε πρωτοβουλίες τέτοιου είδους) ή όποια άλλη Ένωση - Σύνδεσμος εκτιμά ότι έχει τη δυνατότητα, να έλθουν σε επαφή με Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ενημερώσουν υπεύθυνα και έγκαιρα τα χιλιάδες μέλη τους.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.