Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης - Αφιέρωμα του ρ/σ μας στον αρχάγγελο της Κρήτης (Ηχητικό)

Σαν σήμερα, το 1936, γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης ο Νίκος Ξυλούρης
Μια από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας, ένας καλλιτέχνης που το όνομά του έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Κρήτης και έχει συνδεθεί με την έννοια του αγώνα και της επανάστασης.
Μπορεί να έφυγε απ’ την ζωή χάνοντας την μάχη με την επάρατη την Παρασκευή 8 Φλεβάρη1980 σε ηλικία μόλις 44 χρονών, άφησε πίσω του όμως ένα έργο, που παραμένει ριζωμένο στην καρδιά του ελληνικού λαού.

Τραγούδια όμορφα, καθαρά, ελληνικά, συντροφιά στις αναζητήσεις και τους αγώνες του λαού μας.

Ακούστε σε ηχητικό ένα αφιέρωμα που έκανε και μεταδόθηκε από τον διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό ο σύντροφος Κωστής Μουδάτσος. Ηταν μια εκπομπή που αναφερόταν στην ζωή και την καλλιτεχνική παρουσία του Νίκου Ξυλούρη. Του αρχάγγελου της Κρήτης που δέσποσε τη δεκαετία του '70, σηκώνοντας στις πλάτες του το προοδευτικό τραγούδι στα χρόνια της δικτατορίας και στις αρχές της μεταπολίτευσης, ενώ σφράγισε με τη φωνή του το ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα.

Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος υπήρξε ...
μια από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας, ένας καλλιτέχνης που το όνομά του έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Κρήτης και έχει συνδεθεί με την έννοια του αγώνα και της επανάστασης. Η κληρονομιά του δεν είναι μόνο τα τραγούδια του αλλά και η γενικότερη παρουσία του στα καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά πράγματα, σε ταραγμένες εποχές για τον τόπο μας.Βλέπε επίσης: Ο δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ φιλοξενεί στην εκπομπή «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ» τον τραγουδιστή και λυράρη ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου