Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Η επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς το ΔΝΤ για νέα δανειακή διευκόλυνσηΣτη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Ταμείο.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή μίας σειράς πολιτικών που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. «Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή», προστίθεται.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι...
«με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί  μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ' αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση».

«Ως εκ τούτου, και κατ' εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», καταλήγει στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών.
Στην επιστολή του προς την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική πλευρά και τονίζει πως αρκετές από αυτές έχουν ήδη γίνει νόμοι του κράτους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως ήδη η ελληνική πλευρά έχει αιτηθεί δάνειο από τον ESM το οποίο έχει προσωρινά εγκριθεί και οι όροι του είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει με το αίτημα για χορήγηση νέου δανείου, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:
Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:
GREECE-LETTER-IMF01-24JULY2015

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου