Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αντιγράφει "μέχρι κεραίας" τους μνημονικούς πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου - Α. Σαμαρά, ο Α. Τσίπρας


Του Γ. Γ.

Τον «τσελεμεντέ», «επικοινωνιακής διαχείρισης μνημονίων», τον έχει σπουδάσει και αφομοιώσει απόλυτα η «πρώτη αριστερή κυβέρνηση».
Δεν πρωτοτυπεί όμως καθόλου και αρκείται στο να αντιγράφει πιστά την επικοινωνιακή τακτική που είχαν οι περασμένες αστικές κυβερνήσεις.

Όπως, λοιπόν διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου  με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα μας πληροφορεί ότι μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός   είπε μεταξύ άλλων:
«...Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών..
Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει...»

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι αυτή η εξέλιξη προήλθε από μια πρόταση του Θόδωρα ...Μιχόπουλου (υπεύθυνου επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών) και δεν αποτελεί παρά μια επανάληψη τακτικής που είχαν ακολουθήσει Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς κάθε φορά που ήταν να περάσουν βάρβαρα μνημόνια.
Και πέρα από το αστείο του πράγματος, το να λέει δηλαδή ο Τσίπρας ότι  «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα», την στιγμή που μόλις χτες και με δικαστική βούλα καταλήγουν «λευκές περιστερές» σχεδόν όλα τα λαμόγια που κατέκλεψαν τον ελληνικό λαό, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι τόσο ολοφάνερη η επικοινωνιακή διαχείριση αυτού του θέματος, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κάπου σου δίνουν την αίσθηση ότι υποτιμούν την νοημοσύνη σε όσους απευθύνονται.

Για την ιστορία απλώς να θυμίσουμε ότι το «πατρόν» σ’ αυτή την τακτική το έχει ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος τον Φλεβάρη του 2010 λίγο πριν φέρει το πρώτο μνημόνιο για ψήφιση στην βουλή, ανακοίνωσε 10% μείωση στις αποδοχές του προέδρου της Δημοκρατίας, στους βουλευτές και στον πρόεδρο της βουλής, φορολογώντας επίσης το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης. 
Και ο Σαμαράς επίσης, εν’ όψη του δικού του μνημονίου το 2012 ανεβάζει την φορολόγηση του  μισθού των βουλευτών από 25 σε 30% και μειώνει κατά 25% τους μισθούς των υπουργών. 
Ο Αλέξης, δηλαδή, και σ’ αυτή την περίπτωση στα βήματα των προηγουμένων μνημονικών πρωθυπουργών. 

Για να μην βάλουμε όμως τα «κλάματα» για την «συμφορά» που βρήκε τους εθνοπατέρες μας ας δούμε μέσα από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών ποιες είναι οι απολαβές των «ταγών του έθνους».

Πόσα χρήματα παίρνει ακριβώς ένας Έλληνας βουλευτής;

Του Σπύρου Σκιαδόπουλου*

Για πάμε...

Μισθό κάθε μήνα ύψους 6.190 ευρώ.

Για συμμετοχή σε επιτροπές 250 ευρώ την ώρα. (Μια επιτροπή διαρκεί τουλάχιστον 6 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσει και ημέρες).

Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν 1.000 ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο.

Όλοι οι βουλευτές λαμβάνουν μια φορά 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου τους και 1.000 ευρώ τις γιορτές.

Μπορούν να προσλάβουν δωρεάν ( πληρωμένους από το δημόσιο) 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη ως γραμματειακή υποστήριξη και επίσης ένας αστυνομικό για φρουρό. Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών είναι περίπου 8.200.000 ευρώ, άρα κάθε βουλευτής παίρνει  περίπου τον μήνα 2.277 ευρώ.

Σύνταξη μετά από δύο θητείες που ξεκινάει από 1.400 ευρώ η χαμηλότερη και ανάλογα με τις θητείες μπορεί να φτάσει και το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι 6.190 ευρώ (δηλαδή γύρω στα 4.900 ευρώ περίπου). Μιλάμε για δύο διαλύσεις της Βουλής, δηλαδή η συγκρότηση και διάλυση της Βουλής μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ΜΕΤΡΑΕΙ ως «θητεία». Εκείνοι δηλαδή που ξαναεκλέχθηκαν τότε, έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.

104 αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν κάθε χρόνο και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.

Δωρεάν αυτοκίνητο, καύσιμα,  επίδομα 600 ευρώ τον μήνα. Για leasing, για τους βουλευτές της Αττικής τα αυτοκίνητα 1.400 κυβικών κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους βουλευτές επαρχίας τα αυτοκίνητα 1.800 κυβικών κοστίζουν 1.200 ευρώ τον μήνα.

δωρεάν 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα σταθερό στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, πάνω τους επενδύονται 14.200 ευρώ ετησίως για  σταθερά τηλέφωνα και κινητά (1.183 ευρώ κάθε μήνα).

Δωρεάν γυμναστήριο, διόδια, εισιτήρια, ξενοδοχεία,δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, καθώς και γεύματα.

Με λίγα λόγια, με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος κάθε βουλευτή ξεκινάει από τα 15.000 ευρώ, ωστόσο μπορεί να ανέβει σε ανυπολόγιστα νούμερα καθώς δεν υπολογίζουμε επιδόματα από τα θερινά τμήματα της Βουλής, πόσες ώρες μένουν σε επιτροπές και πόσες ώρες μπορεί να σπαταλήσει με τις ατέλειές του.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, κατά την άποψή μας, είναι ασφαλές να πει κάποιος πως το κόστος ανά μήνα φτάνει τα 20.000-22.000 ευρώ και μπορεί να τα ξεπεράσει εξίσου άνετα.

Δεν λέω ότι οι βουλευτές δεν θα πρέπει να έχουν ατέλειες ή διευκολύνσεις, υποτίθεται ότι συναντούνται συνεχώς, υποτίθεται ότι προσπαθούν να διατηρούν κύκλο και εντός και εκτός της χώρας και πολλά πολλά άλλα που μπορώ να δικαιολογήσω.

Ο τεράστιος μισθός των 6.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει 4.500 ή 5.000 (συντηρητικά πάντα); Η σύνταξη μετά από δύο θητείες, αλλά και η δυνατότητα να πάρει δεύτερη ή τρίτη σύνταξη (καθώς δεν ισχύει πια το ασυμβίβαστο) δεν είναι άδικο από τη στιγμή που αναγκάζουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να βγεί στα 67 με πόσα χρόνια εργασία;

Το επίδομα ενοικίου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί με τις ατέλειες στα ξενοδοχεία; Έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι βουλευτές έχουν τέτοια συνεργασία.

Τα χρήματα για τις επιτροπές είναι ΥΠΕΡΟΓΚΑ. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν πάνε καν διαβασμένοι στις επιτροπές, παρά μόνο ρητορεύουν γενικά υπέρ της θέσης του κόμματός τους. Καθόλου χρήματα για επιτροπές, στο κάτω κάτω η δουλειά τους είναι να ερευνούν τα νομοσχέδια και να τα ελέγχουν πριν εισαχθούν προς ψήφιση.

Ώστε κάποια δικαιολόγηση των ταξιδιών που κάνουν ή ώστε του 50% των ταξιδιών. Γιατί τέσσερα κινητά τελευταίας τεχνολογίας; Γιατί όχι δύο και το προηγούμενο μοντέλο, ας πάρουν Samsung, που για χρόνια είναι τα καλύτερα στις λειτουργίες τους, και κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά, ας μην πάρουν iphone.

Πες μας τι κάνεις με 4 υπαλλήλους και έναν επιστημονικό συνεργάτη. Και να απαγορευτεί η πρόσληψη συγγενή μέχρι δ' βαθμό (ξάδελφο) από άλλο βουλευτή κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Από μόνοι τους οι βουλευτές θα πρέπει να φτάσουν σε εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους για τα έξοδα της Βουλής. Θα δείξουν ότι συμπαρίστανται στο λαό, το πολιτικό σκηνικό συθέμελα θα αποδομηθεί και θα καταρρεύσει εν μέρει η νοοτροπία «γίνε βουλευτής να σωθείς» ή «τους βουλευτές δεν τους αγγίζει κανείς».
* Δικηγόρος Κέρκυρας

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.