Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ - ΛΟΡΝΤΟΝ - ΦΛΑΣΜΠΕΚ στο ακαδημαϊκό συνέδριο (4 Βίντεο)

Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ, Χ. ΦΛΑΣΜΠΕΚ, Φ. ΛΟΡΝΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΥΛΕΘΕΡΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ (video)

Γράφει ο Βασίλης Νούσης

Όλες οι ομιλίες-τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού συνεδρίου με τίτλο «Η Κρίση της Ευρωζώνης και η Αριστερά», που διοργάνωσε το δίκτυο ακαδημαϊκών οικονομολόγων, Research on Money and Finance (RMF), με την υποστήριξη της Λαϊκής Ενότητας για την ενημέρωση του κοινού για τα αδιέξοδα της Ευρωζώνης και την ύπαρξη εναλλακτικών δρόμων ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες (ΑΣΟΕΕ, 9.9.2015).

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του Παναγιώτη Λαφαζάνη:
Πρώτος ομιλητής ο Frédéric Lordon, Γάλλος καθηγητής οικονομικών και διευθυντής του εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών της Γαλλίας
Ακολούθησε ο Heiner Flassbeck, Γερμανός καθηγητής οικονομικών, πρώην υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας και διευθυντής του τομέα παγκοσμιοποίησης και αναπτυξιακής στρατηγικής του ΟΗΕ.
 Τα κυριότερα σημεία των δύο ομιλητών:
* Η στάση της Γερμανίας απέναντι στο Ελληνικό χρέος, τον δανεισμό και την ευρωζώνη
* Τα τραγικά λάθη του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις
* Οι εμμονές του γερμανικού πολιτικού συστήματος
* Η γερμανική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού
* Η έλλειψη δημοκρατίας στην ΕΕ
* Οι εγγενείς ανισότητες πάνω στις οποίες στήθηκε το ευρώ
* Η λάθος εντύπωση της ευρωπαϊκής αριστεράς ότι μπορεί να γιατρέψει τα προβλήματα του ευρώ!
* Ο φασιστικός κίνδυνος για την Ευρώπη και ο ρόλος Λεπέν-Χρυσής Αυγής
* Οι δύο μοναδικές λύσεις στο πρόβλημα: η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ είτε η αλλαγή 100% της ευρωζώνης με την Ελλάδα μοχλό πίεσης και τις Γαλλία-Ιταλία αμφισβητίες της Γερμανικής πολιτικής
Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του κεντρικού ομιλητή, Κώστα Λαπαβίτσα

 Οι βασικές ενότητες της ομιλίας:
* Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα
* Τα αίτια της υφιστάμενης κατάστασης
* Η Αριστερά παραμένει ο μόνος χώρος που μπορεί να δώσει εναλλακτική λύση
* Τι πρέπει να γίνει, πως θα δοθεί η λύση
* Ανέφικτη η λύση εντός ΟΝΕ
* Τι απαιτείται για την έξοδο από την ΟΝΕ
* Οι απαραίτητες ιδεολογικές συζητήσεις και ζυμώσεις στην αριστερά
* Ο χρονικός ορίζοντας για την ανάπτυξη
* Η προοπτική που ανοίγεται για την Ευρώπη, ο κίνδυνος του φασισμού
* Η αριστερά σήμερα
--------------------------------------------------------------------------------
Το δίκτυο ακαδημαϊκών οικονομολόγων Research on Money and Finance (RMF), σε συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα, διοργάνωσαν ανοιχτό ακαδημαϊκό συνέδριο με τίτλο "Η Κρίση της Ευρωζώνης και η Αριστερά" και ομιλητές τους:

Κώστα Λαπαβίτσα, Καθηγητή Οικονομικών, υποψήφιο Βουλευτή της Λαϊκής Ενότητας

Χάινερ Φλάσμπεκ, Καθηγητή Οικονομικών, τ. Υφυπουργό Οικονομικών Γερμανίας

Φρεντερίκ Λορντόν, Καθηγητή Οικονομικών, Διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με παρουσία πλήθους νεολαίας, φοιτητών του Πανεπιστημίου και αρκετών ξένων δημοσιογράφων, άνοιξε με χαιρετισμό του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ως εξής :

"Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση μας και ιδιαίτερα τους διακεκριμένους φιλοξενουμένους μας.

Θεωρώ ότι οι απόψεις που θα εκτεθούν στην εκδήλωση θα είναι σίγουρα πολύτιμες στην προσπάθεια και τον αγώνα της Λαϊκής Ενότητας.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή για τη χώρα μας, παρ' ότι μπορεί να είναι το χαριστικό πλήγμα για την ίδια την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει τώρα με τα μνημόνια και τη νεοαποικιοποίηση, πριν τα μνημόνια και η ιμπεριαλιστική κηδεμονία πνίξουν και ερειπώσουν τη χώρα.

Η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη, ως εργαλείο και μέσο για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, αποτελεί σήμερα την επίκαιρη αντιμνημονιακή απάντηση με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Συζητήσεις και εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μπορούν να βοηθήσουν τη Λαϊκή Ενότητα, όχι μόνο στην επικείμενη σκληρή εκλογική μάχη αλλά και στην εμβάθυνση της σκέψης και των επεξεργασιών μας.

Προχωράμε δυνατά. Συνεχίζουμε τους δρόμους του ΟΧΙ μέχρι την τελική νίκη''.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ, Χ. ΦΛΑΣΜΠΕΚ ΚΑΙ Φ. ΛΟΡΝΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΥΛΕΘΕΡΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Στη συνέχεια οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αδιέξοδα της Ευρωζώνης και συζήτησαν για την ύπαρξη εναλλακτικών δρόμων ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Φρεντερίκ Λορντόν στην ομιλία του ανέδειξε την επιρροή της Γερμανίας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η ιδέα και μόνο ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να επιτύχει μια απάλυνση ή μια κατάκλιση των όρων του μνημονίου, ήταν ευθύς εξαρχής λανθασμένη. Και τούτο διότι ούτε η Γερμανία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν την παραμικρή χαλάρωση των όρων της δημοσιονομικής πειθαρχίας (...). Η πραγματικότητα οφείλεται στο αποτύπωμα το οποίο η Γερμανία έχει αφήσει συνολικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

"Θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ καθαρός απέναντι σε αυτό. Όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω όλες οι χώρες όπου έχει επικρατήσει ο νεοφιλελεύθερος άνεμος από τη δεκαετία του '80, έχουν δεχτεί έχουν επικυρώσει με τη μία ή με την άλλη μορφή τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Θα έπρεπε όμως κανείς να τονίσει ότι η Γερμανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να είναι πρώτη μεταξύ ίσων. Η Γερμανία είναι αυτή η οποία επεξεργάστηκε το σχεδιάγραμμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Η Γερμανία δεν είχε κανένα ίδιο συμφέρον να μπει σε μια νομισματική Ένωση. Δέχτηκε να μπει σε αυτή τη νομισματική Ένωση όχι για νομισματικούς αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους και υπό τον αυστηρό όρο ότι η νομισματική αυτή Ένωση δεν θα ήταν παρά η αντιγραφή του δικού της νομισματικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο Χάινερ Φλάσμπεκ τόνισε ιδιαίτερα την ισχύ της Γερμανίας υπερθεματίζοντας τις αρνητικές πλευρές της επιρροής της στην εξέλιξη της Ευρωζώνης. Επικεντρώθηκε στη διαδικασία και τις δυσκολίες αλλαγής πορείας της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η πολιτική λύση είναι πολύ απλή. Δεν έχει νόημα να διαπραγματεύεσαι με τη Γερμανία υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς με τη Γερμανία να τους απειλήσεις γιατί αυτοί το μόνο το οποίο πιστεύουν είναι ότι έχουν δίκιο και ότι η μόνη λύση είναι η δική τους.

Και το πρόβλημα ήταν ότι κανένας δεν έλεγε μέχρι τώρα ότι η Γερμανία κάνει λάθος, είναι λάθος η επιλογή της. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Βαρουφάκης δεν βγήκαν ποτέ να πουν ότι είναι λάθος η επιλογή αυτή. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Η Γερμανία έχει σωρεύσει πάρα πολύ μεγάλη ισχύ, η Γερμανία είναι ο μόνος πιστωτής, είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή κεφάλαια αν τα χρειάζεσαι και ταυτόχρονα είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι κάνει το σωστό.

Αν θέλεις να το αμφισβητήσεις αυτό, χρειάζεσαι ισχύ. Χρειάζεσαι την ισχύ, για να μπορέσεις πραγματικά να απειλήσεις τη Γερμανία και χρειάζεσαι κι ένα μέγεθος για να μπορείς να απειλήσεις και η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος για να μπορέσει να απειλήσει τη Γερμανία με αυτή την έννοια.

Όμως αν η Γαλλία, ή η Ιταλία που έχουν το μέγεθος αποφάσιζαν ότι πραγματικά ήθελαν να απειλήσουν τη Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και έχουν και τρόπους να απειλήσουν. Είναι ακριβώς να απειλήσουν με έξοδο από την Ευρωζώνη».

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ : Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Συμφωνώντας με την περιγραφή της κατάστασης της Ευρωζώνης που έκαναν οι συνάδελφοί του, ο Κώστας Λαπαβίτσας επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε αναφέροντας πως «το νέο Μνημόνιο το οποίο δυστυχώς μόλις υπέγραψε η πρώην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακριβώς την ίδια λογική με τα δυο προηγούμενα» και πως «δεν επιδέχεται φιλολαϊκή διαχείριση, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, δεν επιτρέπει ισοδύναμα κοροϊδεύουμε τον κόσμο όταν μιλάμε για ισοδύναμα, γιατί αν υπήρχαν ισοδύναμα θα είχαν μπει ήδη εξ αρχής εκεί μέσα».

Στη συνέχεια περιέγραψε την προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ανέλυσε τόσο τα βραχυπρόθεσμα αίτιά της που σχετίζονται με τα Μνημόνια, όσο και τα μακροπρόθεσμα που έχουν να κάνουν με τη διαρκή ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών και την παράλληλη συρρίκνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απορρίπτοντας την προοπτική αλλαγής αυτού του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης εντός του σκληρού νομισματικού πλαισίου της Ευρωζώνης επέμεινε πως ο μόνος φορέας που μπορεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να προτείνει μια εναλλακτική πορεία, παραμένει η Αριστερά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως

«Η ελληνική άρχουσα τάξη δεν έχει απολύτως καμία άλλη ιδέα ή πρόταση, είναι τελειωμένη. Θέλει μνημόνια. Είναι μια μοναδική στιγμή τέτοια χρεοκοπία. Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία άλλη πρόταση. Ακόμα και αυτοί που εμφανίζονται ως εχθροί των μνημονίων δεν έχουν εναλλακτική πρόταση. Ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Αν κάνετε τον κόπο να κοιτάξετε τι λέει, θέλει κι αυτή ευρώ, θέλει κι αυτή να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ο μόνος χώρος που μπορεί να βγάλει εναλλακτική πρότασηείναι η Αριστερά και είναι αυτή η Αριστερά που είναι εδώ. Κι αυτή είναι η σημασία της».

Στο τέλος, σκιαγράφησε το πλαίσιο μιας πραγματικής μεταρρύθμισης του μοντέλου ανάπτυξης και ανέλυσε τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την έξοδο από τη νομισματική ένωση.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.