Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Από τον εργολάβο της Δημοκρατίας στη δημοκρατία των Εταιριών (διαπλοκή_και_διαπλεκόμενα)

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Το θέμα της διαπλοκής δεν είναι νέο. Αρχίζει από τον επιλεγόμενο «εργολάβο της δημοκρατίας», τον Κλεισθένη. Στο επάγγελμα, πράγματι εργολάβος. Όταν εξορίστηκε από τον Ιππία μετά τη δολοφονία του Ίππαρχου από τους Αρμόδιο και Αριστογείτονα ως ηθικός αυτουργός, αφού δεν μπόρεσε να επανέλθει έβαλε σε ενέργεια τα μεγάλα μέσα. Έκανε δώρο στο μαντείο των Δελφών που είχε καεί από πυρκαγιά όταν ήταν ξύλινο, και αυτός το επισκεύαζε κτίζοντάς το πέτρινο, την πρόσοψη από ατόφιο μάρμαρο της Πάρου. «Πέραν από τα συμφωνηθέντα» μας λέει ο Ηρόδοτος. Και καθώς υποχρέωσε το θεό, του ζήτησε την ανταποδοτικότητά του. Και οι ιερείς, έβαλαν να ¨καθαρίσουν¨ τους Σπαρτιάτες, υπό ένα τραγικό πρόσωπο της ιστορίας, τον Κλεομένη.
Τα χρόνια πέρασαν, και φτάσαμε στο σήμερα. Την εποχή της ελεύθερης οικονομίας, όπου επιχειρηματίες και κράτος είναι ένα, οδηγηθήκαμε στην δημοκρατία των εταιριών, Αμερικάνικου τύπου ή Γερμανικού. Τα μέλη της κυβέρνησης μπορούν να διατηρούν, φανερά ή αφανώς, μετοχές και θέσεις στον επιχειρηματικό κρατικό ιστό, αφού εταιρίες και κράτος είναι το αυτό. Και έτσι η Lockheed, η Exxon, ή άλλες πολυεθνικές εταιρίες αιχμής και τεχνολογίας, ενέργειας κλπ. δημιουργούν ένα πολίτευμα εταιριών που μπορεί να προσδιοριστεί ως η δημοκρατία των Εταιριών.
Τα διαπλεκόμενα… Ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι προσδιορισμένη στη διαπλοκή. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαπλεκόμενος, το θέμα είναι να μην είναι κραυγαλέα και κατά του κοινωνικού συνόλου η διαπλοκή. Να πέφτει πού και πού κανένα φιλέτο στο λαό. Η διαπλοκή σχετίζεται με την ευβίωση, προέρχεται από τη βίωση και οδηγεί στην αντιβίωση. Βάσει λοιπόν του φάρμακου ή φαρμακιού  αυτού που οδηγεί στην περιθωριοποίηση του ατόμου και σε ειδικές ανάγκες, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ισορροπίες παίρνοντας το αντιβιοτικό που καλείται αντι-απληστία ή μεσότητα ή αντιπλεονεξία. Το πόσα χαπάκια από αυτό θα παίρνουμε εξαρτάται όχι από το πολίτευμα, αλλά από τη ήθος.               

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.