Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Με μεστό λόγο, κατάματα, χωρίς περιστροφές, ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σφυροκόπησε τους διορισμένους βολευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ: "Αν το ψηφίσετε, στέλνετε στην ανεργία 11.000 εργαζομένους από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η ψήφιση της διάταξης... κατ’ εντολή του Τζουζέπε Καρόνε ..." [Μια στεντόρεια φωνή, υπέρ της πατρίδας, υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων, υπέρ της Ελλάδας και όχι υπέρ των συμφερόντων των Ισραηλινών και των Γερμανών]

Εξεταστική για το φάρμακο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης 
Γιαννακόπουλος από το βήμα της Βουλής, προειδοποιώντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις ολέθριες συνέπειες που θα προκαλέσει η υλοποίηση των σχεδίων 
της τρόικας που θέλει διακαώς το κλείσιμο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Για πρώτη φορά ακούστηκε μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, τον οποίο οι εκπρόσωποι του λαού έχουν μετατρέψει εδώ και 5 χρόνια σε όργανο εκτέλεσης ενός «συμβολαίου θανάτου των Ελλήνων», κατ’ εντολή της τρόικας και των Γερμανών, η φωνή της αλήθειας.
Μια φωνή υπέρ της πατρίδας, υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων, υπέρ της Ελλάδας και όχι υπέρ των συμφερόντων των Ισραηλινών και των Γερμανών.
Και ήταν η φωνή του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ, του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής που συζητά το νέο πολυνομοσχέδιο και είπε τα πράγματα με το όνομά τους.
Κάτι που – δυστυχώς - δεν τόλμησαν μέχρι τώρα να πουν ποτέ, αυτοί που εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό για να προασπίσουν τα συμφέροντά του. Αυτοί που άλλα έταζαν προεκλογικά και άλλα πράττουν μετεκλογικά. Αυτοί που αρνούνται να δεχτούν πως για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της υγείας στο ελληνικό φάρμακο, προστίθενται 3.42 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Ο κ. Γιαννακόπουλος έθεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους, καθιστώντας τους απόλυτα υπεύθυνους και τους 300 που σήμερα εκπροσωπούν τους Έλληνες στην Βουλή, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα, αλλά και...
 11.000 εργαζομένους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η ψήφιση της διάταξης που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, κατ’ εντολή του Τζουζέπε Καρόνε και της τρόικας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ισραηλινών. Και το είπε ωμά... «Οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι...».
Ο αντιπρόεδρος της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν δίστασε να μιλήσει με ονόματα και να δείξει τους «υπεύθυνους» για όσα έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα οι δανειστές, υλοποιώντας σε συνεργασία με Έλληνες πολιτικούς, τα ύποπτα σχέδιά τους, που στόχο έχουν να διαλυθεί το ελληνικό φάρμακο και να γεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων και τα νοσοκομεία με αμφίβολης ποιότητας γενόσημα εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων.
Η ομιλία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου προκάλεσε τεράστια αίσθηση και έστειλε προς τους 300 της Βουλής το μήνυμα της οργής που επικρατεί και στο χώρο της υγείας, αφού 11.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις νέες μειώσεις στις τιμές των εκτός πατέντου φαρμάκων και γενοσήμων.
«Να είσαστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, θα έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.
Και έσπευσε ο κ. Γιαννακόπουλος να ενημερώσει άπαντες από το βήμα της Βουλής πως όταν έρθει η στιγμή που θα δρομολογηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το φάρμακο, θα μάθουν όλοι οι Έλληνες αν και με ποιο τρόπο Λοβέρδος, Σαμαράς, Παπασταύρου, Μιωνής και Ντέιβιντ Χάρις εξυπηρέτησαν τα ξένα και όχι τα ελληνικά συμφέροντα... Και τους έθεσε για μια ακόμη φορά προ των ιστορικών ευθυνών τους σημειώνοντας στον επίλογο της ομιλίας του: «Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουν κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε “ναι”, αλλά να είσαστε έτοιμοι για την μήνιν του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιο κρίσιμη ημέρα για το «θάνατο» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Η πιο κρίσιμη ημέρα για το «θάνατο» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αντιπροέδρου της ΒΙΑΝΕΞ και προέδρου του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ):
«Πριν από 5 χρόνια αρχίσαμε και φωνάζαμε και λέγαμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο Καρόνε, σχέδιο της τρόικας, να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να πάει όλη πίτα σε εταιρείες που εκπροσωπούνται από ισραηλινά συμφέροντα.
Τότε, όλοι μας κοιτούσαν και λέγανε: “A! Κοίτα, ψάχνουμε φαντάσματα”. Πλέον, όμως, θέλω να πιστεύω ότι οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι.
Θα ήθελα να πω το εξής: Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της Υγείας στο ελληνικό φάρμακο προστίθενται 3,42 ευρώ στο ΑΕΠ, ένας συντελεστής ο οποίος είναι πιο υψηλός και από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό που όλοι καυχιόμαστε ότι είμαστε πρώτοι στον κόσμο.
Έχουμε κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκου 1,945 δισ. ευρώ που βέβαια και αυτό είναι πλασματικό γιατί μέσα εντάσσονται τα εμβόλια, οι ανασφάλιστοι και το ΦΠΑ. Πού ακούστηκε, σε ποια χώρα του κόσμου η πρόληψη να είναι μέρος της δαπάνης; Μόνο στην Ελλάδα.
Έχουμε 11.000 θέσεις εργασίας και οφείλω από αυτό εδώ το βήμα να σας πω τι σημαίνει το να ψηφίσετε “ναι” και να περάσει αυτό το άρθρο. Σημαίνει ότι 11.000 άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, σημαίνει ότι επιχειρήσεις δεκαετιών θα κλείσουνε, σημαίνει ότι η χώρα μας στην όποια επόμενη διαπραγμάτευση δεν θα μπορέσει να έχει στη φαρέτρα της φάρμακο, ό,τι μας φέρνουνε οι ξένοι θα πρέπει να λέμε “ναι” σε όλα. Να είσαστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, θα έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο θα γίνει φαντάζομαι μια Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουνε κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε “ναι”, αλλά να είσαστε έτοιμοι για τη δίνη του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό».
Ο κ. Γιαννακόπουλος, εξερχόμενος από τη Βουλή και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μην περάσει η διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων και «να καθίσουμε μαζί με την Πολιτεία, να φτιάξουμε μια πολιτική φαρμάκου. Δεν γίνεται να λέμε "ναι σε όλα”, σε ό,τι θέλουν οι ξένοι».
Φωτορεπορτάζ: Ανδρόνικος Χατζηκωστής - newsbomb
Η ώρα των σημαντικών αποφάσεων έχει φτάσει. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο, είναι θέμα πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και η επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς και η ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού ιστού και η ενίσχυση της απασχόλησης».
Αυτό εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, και μιλά για όλα όσα θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου:
Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τους τελευταίους μήνες;
Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από πυκνότητα πολιτικών γεγονότων, ξεκινώντας από την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 25 Ιανουαρίου και τις προσδοκίες που δημιούργησε για τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας των μνημονίων. Ακολούθησε το δημοψήφισμα, που φάνταζε ως μία ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στις μνημονιακές πολιτικές. Δυστυχώς, το ηχηρό «όχι» των Ελλήνων δεν εμπόδισε την έλευση ενός ακόμα σκληρού μνημονίου, υπό το μανδύα της νέας συμφωνίας με τους όρους των δανειστών. Η πρόσφατη προσφυγή στις κάλπες και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης δεν αφήνει άλλα περιθώρια, καθώς το διακύβευμα όσον αφορά στην Υγεία και ειδικότερα στην πολιτική φαρμάκου είναι ένα: φαρμακευτική περίθαλψη για τον ελληνικό λαό στηριγμένη στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου ή πλήρης εξάρτηση από τις ξένες πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη όσο και για την ίδια την υγεία των πολιτών.
Ποια είναι η επίπτωση των μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο στην υγεία των πολιτών;
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι για μία ακόμα φορά υποχρεωμένη να εξηγήσει τα αυτονόητα και να αναδείξει τον υφεσιακό και εν τέλει αντικοινωνικό χαρακτήρα των μέτρων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία διατηρούνται και με το νέο μνημόνιο:
- Η πρωτοφανής μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ακόμα και κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα μη βιώσιμα, τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.
- Η ένταξη των εμβολίων στην ανεπαρκέστατη φαρμακευτική δαπάνη, αγνοώντας ότι ο εμβολιασμός σε καμία χώρα δεν νοείται ως κόστος, αλλά εντάσσεται στις κοινωνικές πολιτικές πρόληψης. Αποτελεί δηλαδή επένδυση για τη θωράκιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου, η οποία αποφέρει εξοικονομήσεις σε μελλοντικά κόστη νοσηλείας και όχι δαπάνη.
- Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία. Για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα πολυεθνικών γενοσήμων, θυσιάστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών –ιδιαίτερα των χρόνιων παθήσεων- σε σταθερή και ασφαλή θεραπεία, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.
- Οι αλλεπάλληλες οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, στοχεύοντας κυρίως στα off-patent και τα γενόσημα, σκευάσματα τα οποία αποτελούν τη μερίδα του λέοντος της παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
- Τα δυσβάσταχτα «χαράτσια» του rebate και του clawback.
- Οι διαγωνισμοί για προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία, με το μοντέλο του ενός προμηθευτή και μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Οι συνέπειες αυτού του μοντέλου, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται, είναι να δημιουργούνται μονοπωλιακές πρακτικές και σημαντικά ζητήματα διαφάνειας, ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας στα νοσοκομεία. Επίσης, η μειωμένη εμπιστοσύνη των γιατρών σε φάρμακα που δεν γνωρίζουν και τα οποία προμηθεύεται το νοσοκομείο μέσω διαγωνισμών, οδηγεί στην αυξανόμενη υποκατάσταση με πολύ ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα εντός πατέντας και κατά συνέπεια στην αύξηση της δαπάνης.
- Η επιμονή για απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Οι δανειστές δεν πτοούνται, παρά τους σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας που κρύβει η πώληση ΜΗΣΥΦΑ από σούπερ-μάρκετ, καθώς και την επαπειλούμενη επιβίωση των φαρμακείων της γειτονιάς.
Μήπως, όμως, όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τη δαπάνη ώστε το σύστημα να καταστεί βιώσιμο;
Όλα τα παραπάνω απέτυχαν παταγωδώς στο διακηρυγμένο στόχο τους, να ελέγξουν δηλαδή τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό που έκαναν ήταν να μεταφέρουν το βάρος, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους ασθενείς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.
Η επιμονή δε των δανειστών για τις εκ νέου εξευτελιστικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων και των off-patent φαρμάκων, στο 32,5% και στο 50%, αντίστοιχα, της τιμής του φαρμάκου αναφοράς –μέτρο το οποίο εντάχθηκε στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου-, φανερώνει πια σαφή πρόθεση εξαφάνισης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το πώς παραβλέπονται οι αρνητικές συνέπειες και στο σύστημα αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς με την αναπόφευκτη υποκατάσταση, πολλά παλιά και καταξιωμένα φάρμακα θα φύγουν από την αγορά προς όφελος νεότερων και ακριβότερων.
Τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για να στηρίξει τη δημόσια υγεία;
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει διεξόδους, ώστε το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δείξει πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και είχε καταθέσει τη διάθεσή της να προχωρήσει σε μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις, κάποιες από τις οποίες έγιναν «κόκκινο πανί» για τους δανειστές.
Στο πνεύμα αυτό, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως όντως στοχεύει στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της φαρμακοβιομηχανίας ως βασικού πυλώνα της οικονομίας. Άλλωστε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιστάθηκε σθεναρά τα προηγούμενα χρόνια στους σχεδιασμούς καταστροφής της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, με αύξηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, διατήρησε στο ακέραιο τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρει, συνέχισε να συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ. Το ίδιο κάνει και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.