Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΕΣΗΕΑ: Γι’ αυτό διαγράψαμε Μαλέλη-Πορτοσάλτε-Κονιτόπουλο - Τι έλεγαν τις παραμονές του δημοψηφίσματος


Το σκεπτικό με βάση το οποίο αποφάσισε την προσωρινή διαγραφή των Σταμάτη Μαλέλη, Άρη Πορτοσάλτε και Νίκου Κονιτόπουλου από τα μητρώα της Ένωσης παρουσιάζει η ΕΣΗΕΑ. 
Σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση αναφέρονται λεπτομέρειες για όσα ειπώθηκαν από τους εν λόγω δημοσιογράφους και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στον οποίον εργάζονται, τα οποία το Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης έκρινε αντιδεοντολογικά.
Συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό έλαβε υπόψη του: 

Α) Την υπ' αριθμ. 252/03.07.15 ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, στην οποία, εν όψει του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:
«Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα καλείται ο ελληνικός λαός να κάνει τις δημοκρατικές επιλογές του. Βασική προϋπόθεση είναι η αντικειμενική ενημέρωση με σεβασμό της κάθε άποψης, έργο που πρέπει να επιτελούν οι κατά περίπτωση εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι. 
Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι κυρίως σε τηλεοπτικά μέσα, αντί να ακολουθούν με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα τους κανόνες δεοντολογίας, εκτρέπονται σε παραβατικές συμπεριφορές, υποκαθιστώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής διχαστικής ατμόσφαιρας που κατά πρώτο λόγο πλήττει το κοινωνικό σύνολο και την ίδια τη χώρα. Αντίθετα η αναγκαία ενότητα στη βάση λειτουργεί υπέρ του συνόλου και του εθνικού συμφέροντος...». 
Β) Καταγγελίες πολιτών που διαβιβάσθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιληφθεί. 
Γ) Αποσπάσματα συγκεκριμένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών
Δ) Το άρθρο 1, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «…Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας…», καθώς και το εδάφιο δ' του ιδίου άρθρου που υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές. κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του». 
Ε) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδάφιο α' του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ στο οποίο τονίζεται ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν». 
Έκρινε ως επιλήψιμες τις ακόλουθες αναφορές:
α) Για τον συν. Νίκο Κονιτόπουλο, (με ψήφους 4 έναντι 1).
Επειδή ως αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κων/νου Μπογδάνου (μη μέλος της ΕΣΗΕΑ), δεν παρενέβη, παρότι σημειώνονταν συνεχώς αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και προπαγάνδα. Ενδεικτικά στις 02.07.15 στις 7.23μμ στην εκπομπή «Σκάι στις 6», εμφανιζόταν ο προπαγανδιστικός τίτλος «Δεν έχουμε δικαίωμα απέναντι στα παιδιά μας να πούμε όχι». Επίσης, σε άλλο σημείο ο Κ. Μπογδάνος δηλώνει: «Θα ψηφίσω ΝΑΙ… γιατί είμαι πεπεισμένος ότι δεν αστειεύονται. Ότι πρόκειται να υπάρξει σοβαρή δυσλειτουργία στις τράπεζες και επειδή βλέπω ότι έχουμε πολλούς τραμπούκους ανάμεσά μας, πρέπει να έχουμε το δίχτυ της Ευρώπης… Επομένως, ΝΑΙ… ασφαλώς και θα ψηφίσω ΝΑΙ».
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α' του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και του εδαφίου δ' του ιδίου άρθρου.
β) Για τον συν. Δημήτρη Οικονόμου (με ψήφους 3 έναντι 2).
Επειδή κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος της 05.07.15 στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Τ/Σ «Σκάι», σχολίασε κατά τρόπο αντιδεοντολογικό την προσέλευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας  Πάνου Καμμένου, με αφορμή το γεγονός ότι συνοδευόταν από την μικρή κόρη του.
Ειδικότερα, ο συν. Οικονόμου μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Είναι ο κ. Καμμένος, τον βλέπουμε, χαρούμενος είναι, έχει πάρει και μωρό μαζί του. Πάντα παίρνει και μωρό μαζί του, για να το πουλήσει. Επικοινωνιακά πουλάνε τα μωρά».
Λυριτζής: «Γιατί, ωραίο παράδειγμα να μετέχει το παιδί στις εκλογές. Γιατί υπάρχει πιο ωραίο;».
Οικονόμου: «Να πάρει παράδειγμα από τον Καμμένο, να είναι σαν τον Καμμένο;»
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α' του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και του εδαφίου δ' του ιδίου άρθρου.
γ) Για τον συν. Άρη Πορτοσάλτε (ομόφωνα).
Επειδή σε σειρά εκπομπών του, λειτούργησε αντιδεοντολογικά και μεροληπτικά. Ενδεικτικά, σε εκπομπή του την 01.07.15 στο Ρ/Σ «Σκάι», παραβιάζοντας την δεοντολογία και λειτουργώντας προπαγανδιστικά ανέφερε: «Η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου χρεοκοπεί με ευθύνη των κυβερνώντων της χώρας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο κυβερνήτης της χώρας … Μαζέψτε τα και φύγετε, υπάρχει ο ιθύνων νους που είναι ο Τσίπρας, υπάρχει και ο τεχνικός υπεύθυνος, βασικός υπεύθυνος για το δράμα, για την Μικρασιατική καταστροφή… πρώτη φορά Ζιμπάμπουε».
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α' του Καταστατικού και άρθρου 1, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και του εδαφίου δ' του ιδίου άρθρου.
δ) Για τον συν. Σταμάτη Μαλέλη  (ομόφωνα).
Επειδή την παραμονή του δημοψηφίσματος, 04.07.15 επέτρεψε τη μετάδοση μεροληπτικών εκπομπών πολιτικού περιεχόμενου, αντίθετα από την δεοντολογία, ούτε παρενέβη, όπως όφειλε, ως διευθυντής ειδήσεων του Σταθμού.
Ενδεικτικά δεν παρενέβη σε κατά σύστημα προπαγανδιστικές εκπομπές του ΡΤ/Σ «Σκάι». Όπως π.χ. στην εκπομπή «Σκάι στις 6» του Κ. Μπογδάνου στις 02.07.15 όπου εμφανιζόταν ο προπαγανδιστικός τίτλος «Δεν έχουμε δικαίωμα απέναντι στα παιδιά μας να πούμε όχι». Επίσης, σε άλλο σημείο ο Κ. Μπογδάνος δηλώνει: «Θα ψηφίσω ΝΑΙ… γιατί είμαι πεπεισμένος ότι δεν αστειεύονται. Ότι πρόκειται να υπάρξει σοβαρή δυσλειτουργία στις τράπεζες και επειδή βλέπω ότι έχουμε πολλούς τραμπούκους ανάμεσά μας, πρέπει να έχουμε το δίχτυ της Ευρώπης… Επομένως, ΝΑΙ… ασφαλώς και θα ψηφίσω ΝΑΙ».
Επίσης σε σειρά εκπομπών του  συν. Άρη Πορτοσάλτε, που λειτουργούσε προπαγανδιστικά, όπως σε εκείνη της 01.0715 στο Ρ/Σ «Σκάι», όπου παραβιάζοντας την δεοντολογία  ανέφερε: «Η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου χρεοκοπεί με ευθύνη των κυβερνώντων της χώρας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο κυβερνήτης της χώρας … Μαζέψτε τα και φύγετε, υπάρχει ο ιθύνων νους που είναι ο Τσίπρας, υπάρχει και ο τεχνικός υπεύθυνος, βασικός υπεύθυνος για το δράμα, για την Μικρασιατική καταστροφή… πρώτη φορά Ζιμπάμπουε».
Σημειώνεται ότι στον Δημήτρη Οικονόμου δεν επιβλήθηκε κάποια ποινή καθώς ο ίδιος αναγνώρισε το σφάλμα του και ανακάλεσε από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA. 
Δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης στο επισυναπτόμενο PDF

Σχόλιο από enimerosi24.grΑχταρμάς η απόφαση του Πειθαρχικού
Μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων κάθε είδους (οι περισσότερες κατά, αλλά και αρκετές υπέρ) το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης όσον αφορά τα στελέχη του Σκάι. Δυστυχώς η απόφαση είναι σωστή μεν ως προς την πλευρά του Σταμάτη Μαλέλη στο ένα της σκέλος, αλλά λανθασμένη ως προς την πλευρά Κονιτόπουλου και λανθασμένη ως προς το σκέλος Πορτοσάλτε για τον Μαλέλη και έτσι δημιουργείται ευλόγως σύγχυση.

Ορθώς τιμωρείται ο Μαλέλης αφού ως διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΙ δεν φρόντισε να υπάρχει μια έστω υποτυπώδης ισονομία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα του δημοψηφίσματος. Δεν μπορεί να τιμωρείται όμως για τις προσωπικές πολιτικές απόψεις του Πορτοσάλτε ανεξάρτητα με το πόσο σκληρές ή άδικες ήταν απέναντι στην κυβέρνηση. Για να μην μπερδευόμαστε όμως κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να τιμωρήσει οποιονδήποτε για έκφραση πολιτικών θέσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει σε ένα μικρόφωνο ή μια κάμερα. Κάποιος θα έλεγε ας πούμε ότι και η ΧΑ και ο Ρουβίκωνας κάποιες πολιτικές και κοινωνικές θέσεις εκφράζουν αλλά οι ιδιοκτήτες των καναλιών που εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση κατά της απόφασης θεωρούν αυτές τις απόψεις ακραίες και επικίνδυνες για την κοινωνία και δεν φιλοξενεί κανένα κανάλι εκπροσώπους τους στις εκπομπές και τα πάνελ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κονιτόπουλο. Δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές απόψεις του Μπογδάνου ούτε μπορεί να τον κόψει στον αέρα επειδή ο παρουσιαστής δημόσια δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ . Αν θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο Κονιτόπουλος θα έπρεπε επειδή στα πάνελ της εκπομπής του υπήρχαν σε ποσοστά 90% μόνο υποστηρικτές του ΝΑΙ και οι ελάχιστοι του ΟΧΙ «έτρωγαν» ξύλο. Και αυτό αντιβαίνει όπως ξαναείπαμε για να το καταλάβουν όσοι αντιδρούν, τον κώδικα δεοντολογίας του σωματείου άσχετα με το αν και πόσο σωστά λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το σωματείο. Βέβαια με αυτά που λέει το Πειθαρχικό περισσότερες απορίες και προβληματισμό προκαλεί τώρα.

ΥΓ: Οσοι επικαλούνται το ρόλο του ΕΣΡ και ότι αυτό είναι το μόνο αρμόδιο για να ρίχνει ποινές στα κανάλια κάνουν τεράστιο λάθος. Αλλο πράγμα το ΕΣΡ και άλλο το σωματείο εργαζομένων. Για παράδειγμα, όταν ένας γιατρός πιάνεται με φακελάκι φυσικά και τα δικαστήρια θα του ρίξουν την ποινή για το αδίκημα του αλλά ο ιατρικός σύλλογος επεμβαίνει πάντα και ασκεί πειθαρχικό έλεγχο για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας κλπ και το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε κλάδο εργαζομένων. Υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα. Αν δηλαδή δεν είναι δουλειά του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ να επέμβει στο αίσχος που έγινε στο δημοψήφισμα στα κανάλια τότε ποιά δουλειά έχει; Να ασχολείται μόνο με το αν κάποιο μέλος της ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται σε διαφημίσεις; Μα και γι αυτό έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις. Οπότε ας καταργήσουμε το καταστατικό και το πειθαρχικό να λήξει το θέμα. Επίσης τεράστιο λάθος για όσους λένε ότι δεν φταίνε τα στελέχη των καναλιών αφού απλά εφάρμοζαν τις αποφάσεις των ιδιοκτητών. Δηλαδή τι είναι οι δημοσιογράφοι και οι διευθυντές ειδήσεων; Ρομποτάκια άβουλα που κάνουν ό,τι τους ζητήσει το αφεντικό τους; Δεν έχουν προσωπική ευθύνη για ό,τι κάνουν και λένε; Θα τρελαθούμε τελείως; Αν δηλαδή αποφασίσει ένας ιδιοκτήτης ότι είναι καλό πράγμα η παιδοφιλία και ζητήσει από τους δημοσιογράφους να λένε το ίδιο και αυτοί το κάνουν και μάλιστα με το ίδιο πάθος που το έκαναν στο ΝΑΙ του δημοψηφίσματος δεν θα έχουν ευθύνη; Κακώς κάλεσε δηλαδή το πειθαρχικό τη Σαράφογλου που ύψωνε τη φωνή και το δάχτυλο στον Κλέωνα Γρηγοριάδη λέγοντας του το επικό «τι να κάνουμε κ.Γρηγοριάδη εμείς φταίμε που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ;». Δεν έπρεπε δηλαδή να την καλέσει το σωματείο να τη ρωτήσει «πού το είδες καλή μου αυτό το όλη η Ελλάδα είναι με το ΝΑΙ» να μάθουμε και εμείς σε ποιό όνειρο το είχε δει αυτό; Ετσι που τα έκανε όμως τώρα το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ άντε να βρούνε και αυτοί και εμείς την άκρη.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.