Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Τι δεν απάντησε το Eurogroup; Τα παραλειπόμενα και τα παρεμπίπτοντα: Για_τον κόφτη την αυταπάτη και το c-string! - "Θυμός και οργή στην κοινωνία" - C-string or Biclip


Τι είναι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα;
Η κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όταν τα τρέχοντα έσοδα είναι υψηλότερα από τις τρέχουσες δαπάνες (εκτός τόκων επί του χρέους). Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, είναι δυνατόν να μειωθεί το χρέος και να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, πράγμα ουσιαστικό για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη. (
Σχετικό 1: Ελλάδα: τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής
Σχετικό 2: 153 ΝΑΙ από Πρόθυμους κο-κο-κο-κο... διορισμένους από Τσίπρα Καμμένο
Κατρούγκαλος για «κόφτη»: Aντί να μειώσουμε συντάξεις, θα αυξήσουμε εισφορές και φόρους

«Αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία (...) και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς, ή να αυξήσεις τα έσοδα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο νέων επιβαρύνσεων.

Μιλώντας για τον «κόφτη» (στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης συνέβαλε ο υπουργός Εργασίας) ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν θα γίνεται αυτόματα η μείωση των μισθών και συντάξεων. «Ο ‘‘κόφτης’’ δεν φέρνει μέτρα, αναπροσαρμόζει μεγέθη... Θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού» υποστήριξε.

«Ο ‘‘κόφτης’’ δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί το 2017 ο κόφτης θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σα να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες» είπε.

«Κακά τα ψέματα, όταν είμαστε σε καθεστώς μνημονίου υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας» παραδέχθηκε πάντως ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. «Έγιναν δεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις της κυβέρνησης (...) Μας εμπιστεύτηκαν στο Eurogroup, είδαν περισσότερα αποτελέσματα από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με το νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με τα κυβερνητικά μέτρα το 90% των ανθρώπων, εννιά στους δέκα, θα είναι κερδισμένοι, θα έχουν καλύτερες συντάξεις» επέμεινε ο υπουργός. «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο (...) είμαι υπερήφανος για το ασφαλιστικό γιατί εισάγουμε μεταρρύθμιση που βασίζεται στους πυλώνες της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε.

Χαρακτήρισε δε ως «άσκηση sudoku» το πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας πρέπει να ...
μεταφέρει χρήματα από το ένα ταμείο στο άλλο.

«Είναι παλαβό αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης για οριζόντιες μειώσεις» ανέφερε σχολιάζοντας όσα είχε πει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (κάτω). (imerisia.gr_


Ζητώ συγγνώμη για τον αθυρόστομο τίτλο του άρθρου. Δανείζομαι την λέξη «κουραδοκόφτης» από τα «φλοράδικα», δηλαδή την γλώσσα των νέων. Η νεολαία μας, λοιπόν, αποκαλεί «κουραδοκόφτη» το string που φοράνε οι καλλονές στις πλαζ, προς αγαλλίασιν των ανδρών. Νομίζω πως, είναι η πιο εύστοχη και η πιο αστεία λέξη που χρησιμοποιούν οι νέοι, όπως ακριβώς η πιο αστεία λέξη των «καλιαρντών» ήτο ο καυστικός χαρακτηρισμός «καημόπουτσα» (ήτοι, η ξελιγωμένη «αδερφή» που δεν κατάφερε να πείσει τον έσχατο φαντάρο).

Κατά τα φαινόμενα, το string είναι βραζιλιάνικη εφεύρεση, αφού το πρωτοφόρεσαν οι καλλίγραμμες κοπέλες στο Ρίο, όπου το λένε «tanga». Το πορτουγέζικο «tanga» και το αγγλικό «string» είναι ταυτόσημα: Σπάγγος, κορδόνι, χορδή. Στην Ελλάδα λένε «τάνγκα» το στενοκομμένο μαγιό (εξαιτίας του οποίου ξυρίζουν στα πλάγια το εφηβαίον), ενώ η λέξη «στρινγκ» δηλώνει το κάλυμμα που αφήνει γυμνούς τους γλουτούς —έτσι το λένε τα κορίτσια, ενώ τα αγόρια προτιμούν τον δολοφονικό όρο «κουραδοκόφτης», ή το εξασθενημένο συνώνυμο «σκατοκόφτης».

Το στρινγκ έφθασε στην Ευρώπη διά μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, θυμάμαι πολύ καλά ότι, επί Κατοχής, λίγοι θρασείς κολυμβητές φοράγανε ένα είδος στρινγκ, που δεν ήτανε τίποτα άλλο παρά ένα πανάκι αναρτημένο με κορδόνι από τους γοφούς. Αυτό το υποτυπώδες μαγιό το λέγανε «αρχιδοσακούλα». Όσο για την λέξη μαγιό (γαλλικό «maillot»), αντικατέστησε την λέξη «μπανιερό». Η λέξη «μαγιό» ταίριασε τόσο καλά στη γλώσσα μας ώστε αποχτήσαμε τον ενικό τύπο «μαγιόν» και τον πληθυντικό «μαγιά» (σαν τον πληθυντικό «μπετά», εξ ου το «μπετατζής», αντί «μπετονατζής»).

Ο Andre Breton, σε κάποιο από τα φλύαρα «Μανιφέστα» του, γράφει: «Η ομιλία δόθηκε στον άνθρωπο για να κάνει σουρεαλιστική χρήση της». Η λέξη «κουραδοκόφτης» είναι τσουχτερή, αλλά όχι σουρεαλιστική. Μάλιστα, θα έλεγα πως είναι άκρως ρεαλιστική.

Μεταθέτοντας το πρόβλημα στους νεοέλληνες λεξικογράφους, θα παρατηρούσα ότι, αφ' ενός, είναι τεμπέληδες, και αφ' ετέρου, ηθικολόγοι... Ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης άφησε να γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά του το σημαντικό ιδίωμα των «καλιαρντών». Ο Μπαμπινιώτης απέφυγε την λέξη «αρχιδοσακούλα» (και πολλές άλλες ανάλογες) για να μην του χαλάσουν την διαγωγή...

Μες στα «φλοράδικα», έχω διαπιστώσει μιαν ισχυρότατη παρουσία της κλασικής μας αργκό, μιας αργκό που οι ερασιτέχνες λεξικογράφοι αγνοούν εντελώς. Οι λέξεις της κλασικής αργκό περάσανε στα «φλοράδικα», άλλοτε ορθώς και άλλοτε με λανθασμένη προφορά. Οι φλοράδικες λέξεις «μουρόχαβλος» και «μπουρούχα» είναι μάγκικης προέλευσης, καθώς
και οι λέξεις «παπάρας» και «κωλάδικο». Ορισμένες λέξεις της κλασικής αργκό αλλάξανε σημασία. Η μάγκικη λέξη «κωλάδικο» εσήμαινε άλλοτε: Κοσμικό μπουζουξίδικο όπου δεν εσύχναζαν τα «παιδιά της ταράφας» (υπόκοσμος)...

Οι λεξικογράφοι που εδημοσίευσαν λίστες με φλοράδικες λέξεις απέφυγαν επιμελώς τις αθυροστομίες. Η λέξη «κουραδοκόφτης» τυπώνεται, εδώ, για πρώτη φορά. Συνεπώς, σύμφωνα με τον νόμο, έχω τις σχετικές ποινικές ευθύνες, καθότι τυγχάνω πλέον ιδιοκτήτης της λέξης...
Ηλίας-Πετρόπουλος-Ο-κουραδοκόφτης by rouligan


Κάτι σπάνιο συνέβη τη Δευτέρα, σχολιάζει ο Guardian επιχειρώντας να «αποκωδικοποιήσει» τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup. Ομως, προειδοποιεί, δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλος ενθουσιασμός.

«Η μακρά εμπειρία από την κρίση χρέους της ευρωζώνης σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά απόψε», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, στον απολογισμό του Eurogroup.

«Η σημερινή έκτακτη συνάντηση φαίνεται ότι πέτυχε πραγματική πρόοδο, αλλά οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαμε ακόμη να δούμε κάποιες αναταραχές. Και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν βαθιά προβληματικές, ακόμη κι αν τελικά εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους», σχολιάζει ο Guardian.

Ομως, θα πρέπει να θυμόμαστε αυτή την ημέρα ως τη στιγμή που η κρίση χαλάρωσε λίγο, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη μπορεί να βιώσει ένα καλοκαίρι χωρίς δράματα χρέους, συνεχίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Τρία πράγματα συμφωνήθηκαν, γράφει ο Guardian:

1) Η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει την πολυπόθητη εκταμίευση, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας, αυξήσεων φόρων και μεταρρύθμισης των συντάξεων.

2) Ομως, το Eurogroup απαιτεί περισσότερη δουλειά στα προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους. Ενας συμβιβασμός ετοιμάζεται, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα αυτή τη στιγμή.

3) Σε ένα ιστορικό βήμα, οι υπουργοί πράγματι συζήτησαν για το πώς να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους. Ομως, βραχυπρόθεσμα, εξετάζουν μόνο σχετικά μικρές αλλαγές. Μεσοπρόθεσμα όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής. Και μακροπρόθεσμα, περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξεταστεί.

Ομως, τονίζει ο Guardian, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό απόψε. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχθεί αυτό το πλάνο και θα μετάσχει στο πρόγραμμα». Αποχωρώντας από το Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, τόνισε ότι αυτό είναι βασικό. «Πολύ απλά, δεν έχει την εντολή για φινλανδική εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ δεν είναι επίσης σε αυτό», σχολιάζει ο Guardian, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρούσε, αυτό θα προκαλούσε «κόλαση» στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Ετσι, υπάρχει ευκαιρία για πολλούς ελιγμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Προς το παρόν όμως, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι υπήρξε κάτι σπάνιο, μία καλή ημέρα για την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.
(iefimerida)

Τα παραλειπόμενα και τα παρεμπίπτοντα, 

Αυτή είναι ολόκληρη η απόφαση του Eurogroup- Δείτε τι προβλέπει -
newsone.gr
Τη θεσμοθέτηση ενός ιδιαίτερα σκληρού μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα παρέμβασης ή μονομερών ενεργειών και τον οποίο θα συμπληρώνουν μία σειρά μόνιμων μέτρων, που θα αφορούν όχι μόνο περικοπές αλλά και αυξήσεις εσόδων (σ.σ.: αυξήσεις φόρων), απαιτεί από την κυβέρνηση το Eurogroup, όπως αποκαλύπτεται από την επίσημη ανακοίνωσή του.

Το Eurogroup καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών την προεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού περικοπής των δαπανών για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Υπ' αυτό το πρίσμα,το Eurogroup αναμένει να λάβει πολύ σύντομα το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που θα προσαρτηθεί στο κείμενο της συμφωνίας. Το προσχέδιο του αποκαλούμενου μνημονίου-κάβα θα περιλαμβάνει την τελική πλήρη λίστα με τα προαπαιτούμενα, όπως επίσης και την αναφορά εκπλήρωσης των όρων της πρώτης αξιολόγησης. Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να κάνουν άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων-συμπεριλαμβανομένης και της νομοθέτησης της συμφωνίας. Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων από τις ελληνικές αρχές, το Eurogroup θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM.

Διαβάστε όλη την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup στα ελληνικά

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου μέτρων, τα οποία μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, βάσει της υιοθέτησης των προαπαιτουμένων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει, ως μέρος αυτών των προαπαιτούμενων, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση:

α. Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων τα οποία θα φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και επιπλέον δημοσιονομικά παραμετρικά μέρα, όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα που αφορούν το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα,

β. Έναν πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διαβεβαιώσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που δεν μπορούν να «παρεμποδιστούν» (non-discretionary measures) και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα). Εάν τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, με προσωρινή μορφή, μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν μόνιμα δομικά μέτρα με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν τα έσοδα, και αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, ως μία διαδικασία φυσιολογικής πορείας του προϋπολογισμού και με στόχο ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε ορθή πορεία. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αφορούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Αυτές οι εξαιρέσεις θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι απαραίτητη η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα διευκολύνει την επιστροφή των πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενο θεωρείται και το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα εγγυημένα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος του ESM. Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την υιοθέτηση του νόμου που αφορά το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, αλλά και την αρχική μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διορισθεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Σύνοδο και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup παραμένει πρόθυμο να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι βιώσιμες και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί βάσει του προγράμματος του ESM και θα εξετασθούν μέτα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί.

Το Eurogroup συμφωνεί στις επόμενες γενικές αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος: α. Εξασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές, β. Χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, γ. Εξασφαλίζει την πορεία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος και δ. Ύπαρξη ευελιξίας αναφορικά με την αβέβαιη πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Το Eurogroup συμφωνεί επίσης να δημιουργήσει μία βάση για την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία και βάσει του κεντρικού σεναρίου της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία.

Το Eurogroup διαβλέπει μία πρόσθετη προσέγγιση, μέσω της οποίας μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά μέτρα για το χρέος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί αναφορικά με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες και βάσει των όρων που ισχύουν στο πρόγραμμα του ESM. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, και ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ε.Ε., αλλά και τους κανόνες που ισχύουν για τον ESM και τον EFSF. Το Eurogroup θα εξετάσει:

- Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις πιθανότητες για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους.

- Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το EWG θα εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος τουESM. Επίσης, μέτρα όπως η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA).

- Και τέλος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Eurogroup παραμένει έτοιμο, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος προγράμματος την ανάγκη για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να εξετάσει περαιτέρω τις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων για το χρέος και να ενημερώσει το Eurogroup στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της 24ης Μαίου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή των πολιτικών, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τη διαβεβαίωση για τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών την τεχνική διεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου και το προληπτικού μηχανισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup αναμένει με αγωνία να λάβει σύντομα το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μία πλήρης λίστα με προαιρετικά μέτρα, αλλά και η συμπληρωματική αναφορά για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής υιοθέτησής τους. Με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και αφού υπάρξει, όπου είναι απαραίτητο έγκριση από εθνικές αρχές, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.

Διαβάστε ολόκληρη την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικάThe Eurogroup welcomes the completion of a policy package, which should pave the way for a successful completion of the first review of the ESM programme, upon the adoption of the agreed prior actions.
Greece will implement as part of the prior actions for the first review:
a first package of fiscal parametric measures amounting up to 3% of GDP by 2018; this package includes a pension reform, a reform of the personal income tax and additional fiscal parametric measures, such as a VAT reform and public sector wage bill measures;an additional contingency mechanism, which will be legislated to ensure that a package of measures, including non-discretionary measures, would be automatically implemented as soon as there is objective evidence of a failure to meet the annual primary surplus targets in the programme (3,5% in the medium-term). If measures are enacted with a temporary nature when the mechanism is triggered, permanent structural measures agreed with the institutions, including revenue measures, should become effective in the year thereafter, as part of the regular budgetary process, in order to bring the budget structurally back on track. Exceptions to the activation of the mechanism will be limited to exceptional events with a major economic impact outside government control. Such exceptions need to be agreed with the institutions.The first review includes also the implementation of the NPL strategy, which will contribute to strengthening the balance sheets of banks and enable the return of domestic credit to the Greek economy. As prior actions, measures will be taken to immediately open up the market for the sale and servicing of performing and non-performing loans, with the temporary exclusion of small loans secured by primary residences.
The Eurogroup recalls that a significantly strengthened privatisation programme is a cornerstone of the new ESM programme. In this context, the Eurogroup welcomes the agreement for the forthcoming adoption of the law establishing the agreed Greek Privatisation and Investment Fund, including an initial asset transfer, as part of the prior actions for the first review. The Supervisory Board of the Fund will be appointed by June 2016, and the Fund will become fully operational no later than September.
In line with the statements of the Euro Summit and the Eurogroup in the summer of 2015, the Eurogroup stands ready to consider, if necessary, possible additional debt measures aiming at ensuring that Greece's refinancing needs are kept at sustainable levels in the long-run. These measures will be conditional upon full implementation of measures agreed in the context of the ESM programme, and will be considered after the completion of the first review, once all prior actions have been fully implemented.
The Eurogroup agrees on the following general guiding principles for the possible additional debt measures: (i) facilitating market access; (ii) smoothening the repayment profile; (iii) incentivising the country's adjustment process even after the programme ends; and (iv) flexibility to accommodate uncertain GDP growth and interest rate developments in the future.
The Eurogroup also agrees to establish a benchmark for assessing sustainability of the Greek debt, according to which under the baseline scenario of a debt sustainability analysis (DSA), Greece's gross financing needs should remain on a sustainable path.
The Eurogroup foresees a sequenced approach, whereby a package of debt measures could be phased in progressively, as necessary to meet the agreed benchmark on gross financing needs and subject to the pre-defined conditionality of the ESM programme. The Eurogroup reconfirms that nominal haircuts are excluded, and that all measures taken will be in line with existing EU law and the ESM and EFSF legal frameworks. The Eurogroup will consider:
For the short term: possibilities to optimize debt management of the programme.
For the medium term: the Eurogroup asks the EWG to explore specific measures (such as longer grace and payment periods) which can be used, if necessary, at the end of the ESM programme, conditional upon the successful implementation of the ESM programme, as well as such measures as the use of the SMP and ANFA equivalent profits.
For the long term: the Eurogroup stands ready, if necessary, and conditional upon compliance with the primary surplus targets, to further assess at the end of the programme the need for possible additional debt measures to ensure Greece's gross financing needs remain on a sustainable path.
The Eurogroup mandates the EWG to work further on the technicalities of this package of debt measures and to report back to the next regular Eurogroup on 24 May.
Together with the agreement and implementation of the policy package, this agreement on debt and adequate financing assurances by the European partners are expected to allow the IMF to participate in the programme.
The Eurogroup calls upon the institutions and the Greek authorities to complete in the coming days the technical work on the staff level agreement on the first review, including the contingency mechanism. In this context, the Eurogroup looks forward to receive rapidly the draft supplemental MoU, including the final full list of prior actions, as well as the compliance report for the first review. It calls upon the Greek authorities to take immediate steps to implement the prior actions including through the adoption of legislation. Upon full implementation of the prior actions by the Greek authorities and following national procedures where necessary, the Eurogroup stands ready to support the disbursement of the second tranche of the ESM programme.
defencenet.gr 
Τα θολά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup
Μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη συζήτηση για το χρέος και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, με πολλές.... γκρίζες ζώνες, πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Αυτό που μένει πλέον είναι να διευκρινιστούν οι τελικές αποφάσεις ώστε να αποκαλυφθεί πόσα χρήματα θα πέσουν στην Ελλάδα άμεσα, πόσο θα μειωθεί το χρέος, αλλά και πόσο βαριά μέτρα θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα οι Έλληνες και πόσα σε επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έδωσε ένα πανηγυρικό κλίμα γιατί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπήκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από το χθεσινό Eurogroup προκύπτουν τα εξής δεδομένα και παραμένουν οι παρακάτω γκρίζες ζώνες:
1) Η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, με τον πλέον επίσημο τρόπο για τα δάνεια που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα απομακρύνει τα σενάρια για χρεοκοπία και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.

2) Για την ώρα παραμένει γρίφος η στάση του ΔΝΤ. Δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση για τη συνάντηση στο Eurogroup, αν και εκεί ήταν ο Πολ Τόμσεν.

3) Αυτό που κέρδισε η Αθήνα είναι η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους (μια υπόσχεση που είχε δοθεί και το 2012) σε τρία στάδια. Βεβαίως αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της, όχι μόνο στην αποδοχή και ψήφιση όλων των μέτρων αλλά και σε ό,τι αφορά τον προληπτικό μηχανισμό που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

4) Ο προληπτικός μηχανισμός δεν θα περιλαμβάνει και τη λίστα των μέτρων. Θα ενεργοποιηθεί αν απαιτηθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός πρέπει να περάσει από τη Βουλή αλλά δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, δεν θα είναι «ονομαστικοποιημένα» τα μέτρα δηλαδή. Ωστόσο επισήμως μπαίνουν στο στόχαστρο οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου ή απολύσεις για μείωση της δαπάνης του κράτους.

Μάλιστα δεν θα είναι στο χέρι του υπουργού Οικονομικων να αποφασίζει για τα μέτρα, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει η τρόικα.

5) Τα μέτρα θα ενεργοποιούνται παρακάμτωντας τη Βουλή με προεδρικά διατάγματα και όχι με την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία

Αναλάβαμε επίσης την υποχρέωση ότι αν έχουμε αποκλίσεις μέσα στο 2016 να υπάρξουν εντελώς αυτόματες περικοπές χωρίς να ερωτηθεί καν το υπουργείο οικονομικών.

6) Εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει πρόβλεψη και για προληπτικά μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι και εισπρακτικά μέτρα που θα τίθενται σε ισχύ την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διαδικασίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να επιστρέψει ο προϋπολογισμός σε τροχιά σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν μακροπρόθεσμα το Eurogroup είναι έτοιμο, αν χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο μονοπάτι.

7) Τονίζεται ότι οι μοναδικές εξαιρέσεις από τη λήψη μέτρων αφορούν τις δαπάνες για την άμυνα και για την κοινωνική πρόνοια. Οι εξαιρέσεις αυτές όμως θα υπάρχουν μόνο σε πολύ εξαιρετικές συνθήκες και θα πρέπει να γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

8) Αιτία του μηχανισμού είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και έτσι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει τουλάχιστον μέχρι και το 2018.

Βέβαια οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν την κατάργηση του μηχανισμού μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου, αφού και τότε θα τρέχουν μέτρα για τη μείωση του χρέους.

9) Το πακέτο των έμμεσων φόρων, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά και το μπαράζ φόρων σε ίντερνετ, ξενοδοχεία, τσιγάρα, μπίρες, καφέ, συνδρομητική τηλεόραση και καύσιμα θα πρέπει να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες. Το ίδιο πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες υπάρχει ρητή αναφορά στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν θα περιοριστούν στο «πάγωμα» των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και στην εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις». Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η άμεση παρέμβαση στους μισθούς του δημοσίου που συμφώνησε η κυβέρνηση.

10) Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων το Eurogroup θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την αποδέσμευση δόσης προς την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το ποσό που θα εκταμιευτεί θα είναι μεγαλύτερο των 5,7 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με την εκταμίευση που θα γίνει μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον επέλθει η συμφωνία, δεν θα αποπληρωθούν μόνο δάνεια της χώρας, αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου.
newsbeast.gr 
Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.