Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ // ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
σε συνεργασία με το θέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης “Δημόδοκος"
και τον Δήμο Σαλαμίνας παρουσιάζει την τραγωδία

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
Μετάφραση και σκηνοθεσία: Philippe Brunet
Μουσική: François Cam

ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

22 Αυγούστου, 2016 8μ.μ.
ΟΙΔΙΠΟΥΣ Philippe BrunetΚΡΕΟΝΤΑΣ Henrri de Sabates
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Gilles de Rosny
ΙΟΚΑΣΤΗ Susie Vusbaumer
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Alexandre Michaud
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΙΟΥ Daniel Rasson
ΔΟΥΛΟΣ Hubert Devos
ΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑ Daniel Rasson
ΙΚΕΤΕΣ - ΧΟΡΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ:
Mael Bailly, Sarae Durest, Elise Haddad, Georgiana Hatara, Violette Hu, Armelle Nicolas, Martin Relle, David Suzanne.
Χορογραφία: Fantine Cavet-Radet / Μάσκες: Guillaume Le Maigat - Céline Radet
Κοστούμια: Florence Kukucka / Συμμετοχή του Geoffrey Hazard με κείμενο στα σύγχρονα ελληνικά.

Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης , πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, Δήμαρχος Σαλαμίνας.
Παρουσίαση:

 Κώστας Βενετσάνος, Διεύθυνση Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Οργανωτική Επιτροπή: Ιωάννης Μαρωνίτης, Philip BrunetYann Migoubert, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Σοφία Παπαδάτου, Γιώργος Δήμου, L'association S.E.L., Παναγιώτης Καρούσος, Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννης, Ελληνοδιεθνής ΑΠΚΕ / ΕΛΛΗΝΟΔΙΕΘΝΗΣ Μ.Κ.Ο.
Επιτροπή υποστήριξης: Στέλιος Βέης Καμναρόκος, Σύμβουλος, Ιδιαίτερο Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Διονύσης Μποτώνης, συμβούλος επικοινωνίας, Αλέξανδρος Κοντοπάνος, Διευθυντής Εφημερίδας, Δημήτρης Παπαντωνίου, Φιλόλογος, Μαρία Κουτσούκου, Φιλόλογος, Γιάννης Σαραντάκος, Φιλόλογος, Ιωάννα Ψίνα, Καθηγήτρια, Πανέτας Γιώργος ιστορικός, Παναγέας Γεώργιος, εκπαιδευτικός, Ευαγγέλου Αθανάσιος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, Δήμαρχος Σαλαμίνας, Κωνσταντίνος Μαριδάκης, υπεύθυνος Πολιτισμού Δήμου Σαλαμίνας, Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών, L'association S.E.L. (Sauvegarde desEnseignements Littéraires) a été fondée par Jacqueline de Romilly en 1992, ΕΛΛΗΝΟΔΙΕΘΝΗΣ Μ.Κ.Ο. HELLENIQUE INTERNATIONALEHellenic-American Center of the Arts, Δήμος Σαλαμίνας.
Λίγα λόγια για την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος».
Η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» είναι έργο του Σοφοκλή. Η χρονολογία συγγραφής του έργου θεωρείται άγνωστη. Εικάζεται ότι παρουσιάστηκε τελικά για πρώτη φορά το 428 π.Χ. Πολλοί κριτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αριστοτέλους, θεωρούν τον Οιδίποδα Τύραννο ως την κορυφαία τραγωδία που έχει γραφεί ποτέ. Βασίζεται στον Θηβαϊκό δραματικό κύκλο ή κύκλο των Λαβδακιδών. Κεντρική ιδέα είναι η θέση πως ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του.
Ο Σοφοκλής στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας
Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννούσε με την Ιοκάστη θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα. Κάποιος βοσκός βρήκε το βρέφος, το έσωσε και το έδωσε σε άλλο βοσκό, που το παρέδωσε στον αφέντη του, τον βασιλιά της Κορίνθου. Αυτός το μεγάλωσε σαν παιδί του. Όταν ο Οιδίπους μεγάλωσε, αμφιβάλλοντας για την καταγωγή του, πήγε στο μαντείο των Δελφών, όπου πληροφορήθηκε πως υπήρχε χρησμός σύμφωνα με τον οποίο έμελλε να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί τη μητέρα του. Θέλοντας να αποφύγει την πραγματοποίηση του φοβερού αυτού χρησμού, δεν επέστρεψε στην Κόρινθο και σ' εκείνους που θεωρούσε γονείς του. Στον δρόμο του όμως συνάντησε και αμυνόμενος σκότωσε τον Λάιο, αγνοώντας πως είναι πατέρας του. Όταν έφτασε στην Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας και κέρδισε τη βασιλεία της πόλεως, παίρνοντας την Ιοκάστη γυναίκα του και αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Την Θήβα έπληξε όμως φοβερός λοιμός, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο δολοφόνος του Λαΐου. Ο Οιδίπους αναλαμβάνει να τον βρει και να σώσει την πόλη. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου, ο ήρωας ανακαλύπτει ποιός είναι πραγματικά ο ίδιος. Όχι μόνο είναι ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.
Ένα από τα κύρια σημεία παιδαγωγικού περιεχομένου είναι τα λόγια του Χορού.
Ο Χορός δεν συμμερίζεται την περιφρόνηση της Ιοκάστης για τους χρησμούς των ιερών μαντείων. Έμμεσα απειλεί τον θεό, ότι αν δεν επαληθευτεί ο χρησμός και αν δεν τιμωρηθούν οι βέβηλοι, τότε για ποιόν λόγο να πιστεύουν οι θνητοί στον θεό; Εύχεται να έχουν κακή μοίρα οι ασεβείς και να μη ξεφύγουν
    "Η αλαζονεία γεννάει τυράννους και όταν παραφουσκώσει,
    φτάνει σε μεγάλα ύψη και από εκεί γκρεμοτσακίζεται...
    Δία παντοδύναμε, αν σωστά σε αποκαλούν έτσι,,
    εφ᾽ όσον λένε πως οι χρησμοί για τον Λάιο δεν αληθεύουν,
    κανένα σεβασμό δεν δείχνουν στον θεό, χάνεται η λατρεία προς τα θεία".
Θυμίζουμε ότι στις 23 Μαΐου 2013  ο Καθηγητής κ. Philippe Brunet παρουσίασε με επιτυχία, το βιβλίου του  «Ομήρου Ιλιάδα» (Paris, Εκδόσεις, SEUIL), σε έμμετρη μετάφραση στα Γαλλικά, με ιδιαίτερη επιτυχία.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.