και η Ζωή Κωνσταντοπούλου LIVE στη ΦΩΝΗ - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου - 20:00
η ΦΩΝΗ μας έχει δύναμη
Άκης Παυλόπουλος: Επιστρέφουμε και καλωσορίζουμε κοντά μας την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα σας, κυρία Κωνσταντοπούλου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλησπέρα σας.
Άκης Παυλόπουλος: Ευχαριστούμε που είστε κοντά μας και καλό χειμώνα σε μια χρονιά όπου είναι εξαιρετικά δύσκολη έτσι όπως έχει ξεκινήσει.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην βιάζεστε για τον χειμώνα, έχουμε ακόμα θερμά επεισόδια.
Άκης Παυλόπουλος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, θέλω να μου βάλετε εσείς έναν τίτλο στα πράγματα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Μεσολάβησε ένα καλοκαίρι, πάμε σε μία ουρά αξιολόγησης, να το πω έτσι, πρώτα από όλα το νομοσχέδιο και τα προαπαιτούμενα τα οποία ψηφίστηκαν πριν από λίγο στην Βουλή και μοιάζει να είναι…
Γιώργος Χουδαλάκης: Ένας βουλευτής έλειπε από τους 153 λόγω ασθενείας αν δεν κάνω λάθος.
Άκης Παυλόπουλος: Ναι, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει. Βρισκόμαστε στο ίδιο αδιέξοδο, στα ίδια τελεσίγραφα, στα ίδια απαιτούμενα, στα ίδια προαπαιτούμενα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παυλόπουλε, εγώ το έχω πει κατ’ επανάληψη και θα το ξαναπώ όσες φορές κι αν χρειαστεί: στο πλαίσιο του Μνημονίου δεν υπάρχει διέξοδος. Η αποδοχή ενός αντιδημοκρατικού, αντισυνταγματικού καθεστώτος και η υπηρέτησή του από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν υπηρετεί οποιαδήποτε προοπτική σωτηρίας, όπως διατείνονται, ή ευημερίας, όπως υπόσχονται. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε για ένα πολιτικό προσωπικό παραδομένο, μιλούμε για τους σύγχρονους επίορκους και δοσίλογους οι οποίοι υπηρετούν συμφέροντα εξωτερικά, εξωγενή που δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον αυτής της χώρας, αυτού του λαού και των νέων γενεών. Άρα, οι αποφάσεις είναι απλές, θα μου επιτρέψετε να πω, και υπ´ αυτήν την έννοια δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση. Οι αποφάσεις είναι απλές. Ή παραδίδεσαι, υποκύπτεις, υπομένεις και αναλαμβάνεις στους ώμους σου αυτόν τον ζυγό ή εξεγείρεσαι, αντιδράς, διεκδικείς την δημοκρατία και τους στέλνεις σπίτι τους. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις και πολύ λιγότερο είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη και η μεγαλύτερη φενάκη να νομίζει κανείς ότι υποκύπτοντας λίγο-λίγο στο μαρτύριο και αποδεχόμενος λίγο-λίγο το βασανιστήριο κάποια μέρα θα δικαιωθεί, ενδεχομένως, σε μια άλλη ζωή. Η ζωή μας είναι τώρα, είναι εδώ. Έχουμε την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών μας, προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη και των αποφάσεων και των πράξεών μου και λέω ότι πρέπει να δώσουμε την μάχη και μετά από κάποια χρόνια ο καθένας ας κάνει τον απολογισμό του. Εγώ πάντως σίγουρα δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να γυρίσω πίσω να κοιτάξω και να πω: εσύ τι έκανες;
Άκης Παυλόπουλος: Ναι πάντως το βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται από την Κυβέρνηση…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι το ίδιο που διατυπωνόταν και από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Άκης Παυλόπουλος: Και στα περί δοσιλόγων και επιόρκων λένε ότι θα ήταν δοσίλογοι αν έβαζαν την χώρα στην περιπέτεια του χάους και στο μονοπάτι του παντελώς αγνώστου. Δηλαδή, αν έκαναν την σύγκρουση την οποία περιγράφετε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας πω ότι μου ακούγεται γελοίο αυτό, γιατί έχουν βάλει την χώρα στην μεγαλύτερη περιπέτεια που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά. Έχουν υποβάλει την χώρα και τον λαό στο μεγαλύτερο και πιο διαστροφικό πείραμα, γιατί αυτό που γίνεται τώρα εδώ πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται: το βλέπουμε και σε διατλαντικό επίπεδο, με τις νέες συνθήκες τις διατλαντικές που προετοιμάζονται, την TTIP, την ΤΙSA και ούτω καθ’ εξής, που είναι ένα ζοφερό καθεστώς. Γυρνάμε πίσω όχι απλώς δεκαετίες, γυρνάμε πίσω αιώνες. Οι χώρες να αντιμετωπίζονται όχι ως χώρες όχι ως κράτη αλλά ως εταιρίες που μπορούν να απολύσουν τους πολίτες τους και να τους πετάξουν στον Καιάδα. Οι χώρες να μηνύονται από πολυεθνικές εταιρίες αν οι πολιτικές τους ζημιώνουν την κερδοφορία τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια αποδεκτή πολιτική στη σύγχρονη εποχή. Κυρίως, δεν μπορεί να είναι μία αποδεκτή πολιτική σε μία εποχή κατά την οποία έχουν κατακτηθεί τόσα και τόσα δικαιώματα, τόσες θεμελιωμένες και θεμελιώδεις και θεσμοθετημένες ελευθερίες. Και αυτήν τη στιγμή, μπροστά σε μία στρατηγική επιλογή, που είναι η αφαίρεση των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, εμείς να στέκουμε και να παρατηρούμε. Τώρα θα μου επιτρέψετε να σας πω σε σχέση με τις…
Άκης Παυλόπουλος: Ναι αλλά ολόκληρη Βρετανία για παράδειγμα…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι…
Άκης Παυλόπουλος: Είπε «φεύγω» και την επόμενη στιγμή ήτανε διχασμένη με τους μισούς να παρακαλάνε να επιστρέψουν, φοβούμενοι το αύριο. Και κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει, ή δεν έχει αποδεχθεί τουλάχιστον, αν αυτή η απόφαση ήτανε σωστή -μιλάμε για μια υπερδύναμη, που λέγεται Μεγάλη Βρετανία- ή αν αντίθετα -μιλάμε για μια αυτοκρατορία ουσιαστικά- ή αν αντίθετα ήτανε άλμα στο κενό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ θα σας πω ότι όταν μιλάμε για λαϊκή κυριαρχία δεν υπάρχει λάθος απόφαση. Τι εννοώ: η απόφαση του λαού είναι αυτή, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Ο λαός αποφάσισε κυρίαρχα, κυρίαρχα και κυριαρχικά. Και αποφάσισε ενάντια στην κυβέρνηση που προκάλεσε το δημοψήφισμα. Από εκεί και πέρα, όταν απευθύνεσαι στο λαό και του ζητάς να αποφασίσει, πρέπει να είσαι όχι απλώς προετοιμασμένος, αλλά πρέπει να είσαι και αποφασισμένος να σεβαστείς την ετυμηγορία του. Δεν είναι η Δημοκρατία, δεν είναι…
Άκης Παυλόπουλος: Η ετυμηγορία του λαού ήταν και να επανεκλέξει τον κ. Τσίπρα με το Μνημόνιο πάνω στο τραπέζι όπως λέει ο ίδιος, πάνω στο τραπέζι λέει εγώ το έχω το Μνημόνιο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ας πάει να τα πει στους πολίτες κατά πρόσωπο αυτά ο κ. Τσίπρας, γιατί ξέρετε, το να τα λέει σε δημοσιογράφους οι οποίοι δεν του κάνουν ούτε καν τις κρίσιμες ερωτήσεις, νομίζω ότι είναι η εύκολη λύση. Ας τολμήσει ο κ. Τσίπρας να κυκλοφορήσει, ας πάει να κάτσει σε ένα καφέ, σε ένα καφενείο, σε μία πλατεία και να κοιτάξει κατάματα έναν συμπολίτη του, εγώ δεν θα σας πω για τους δεκάδες, ή τους εκατοντάδες, ή τους χιλιάδες, που βρίζουν και φτύνουν γιατί τον πίστεψαν και τον ψήφισαν. Ας κοιτάξει έναν στα μάτια και ας του πει: “με ψήφισες αποδεχόμενος το Μνημόνιο”. Για να πάρει και την απάντηση που του πρέπει. Ξέρετε πολύ καλά σε ποιες συνθήκες έγιναν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, ήταν αντισυνταγματικές εκλογές, ήταν εκλογές διάλυσης της Βουλής, βίαιης διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια στα Μνημόνια και ήταν και εκλογές εξαπάτησης. Και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι το 52% των πολιτών δεν ψήφισε. 48,5% απείχε εντελώς και 3,2% έριξε άκυρο ή λευκό. Επομένως, έχουμε σήμερα μία Βουλή που στο 100% εκπροσωπεί λιγότερο από 50% των εκλογέων. Και αυτό τα λέει όλα, και για αυτό μιλάμε για μία Βουλή παραδομένη, μία Βουλή επιόρκων, όπου πριν από μία εβδομάδα, ούτε καν αυτοί που καταψήφισαν την επαίσχυντη συμφωνία για το «Ελληνικό» δεν υπέβαλαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και έκαναν ένα τεράστιο δώρο στην Κυβέρνηση να μην ακουστούν τα «ναι» του κ. Τσίπρα, του κ. Δρίτσα, του κ. Σπίρτζη και ούτω καθεξής για αυτή την εγκληματική συμφωνία. Μιλάμε, λοιπόν, για μία Βουλή, μειοψηφική, σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία.
Γιώργος Χουδαλάκης: Πάντως, αν κάνει κάποιος ένα άλμα στο παρόν, όπως είπατε τώρα για τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσει και με έναν αντίλογο, μια αντιπρόταση, πολιτική πρόταση, του «τι κάνουμε τώρα;». Στο «τι κάνουμε τώρα;» πιστεύω ότι είναι εγκλωβισμένο αυτό το 50% του πληθυσμού που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεν βρίσκει μια πολιτική επιλογή, να τον καλύπτει.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα συμφωνήσω σε αυτό…
Γιώργος Χουδαλάκης: Ναι βεβαίως, αλλά εγώ πρέπει να την κάνω την προβοκάτσια σε αυτή την κουβέντα…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να την κάνετε και να κάνετε και τις ερωτήσεις σας. Εγώ δεν διακρίνω αμηχανία των ανθρώπων στο τι κάνουν. Αυτό το οποίο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό είναι ένα ενσταλαγμένο αίσθημα απογοήτευσης…
Γιώργος Χουδαλάκης: Και οργής…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και πλήγματος -έτσι- και είναι λογικό αυτή ήταν και η στρατηγική επιλογή του συστήματος, πάνω στην απόγνωση, την απογοήτευση και ένα αίσθημα…
Γιώργος Χουδαλάκης: Πάντως είμαστε στη διάγνωση πάλι…, αυτό λέω.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν είμαστε στην διάγνωση, γιατί εμείς τουλάχιστον νομίζω ότι το ξεκαθαρίζουμε: δεν λέμε, κάνουμε. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια πρωτοβουλία πράξεων, δεν είναι μια πρωτοβουλία ούτε περιγραφών, ούτε λέξεων. Δεν μιλάμε, δηλαδή, με διακηρυκτικό τρόπο και με αναλύσεις. Μιλάμε με τις πράξεις μας. Κάναμε την πρωτοβουλία, το «ΟΧΙ στα Ναι τους», που συνεχίζουμε, με την οποία, με κινηματικό τρόπο, παρεμβαίνουμε σε όλη τη διαδικασία παραβίασης του ΟΧΙ μας, είτε μιλάμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε μιλάμε για το ασφαλιστικό, είτε μιλάμε για τα εργασιακά, είτε μιλάμε για οτιδήποτε παραβιάζει αυτό που είναι κεκτημένο αυτού του λαού, δηλαδή το ΟΧΙ που είπε σε μια σειρά από μέτρα και μια σειρά από, λεγόμενες, προτάσεις με το δημοψήφισμα. Πήραμε πριν από λιγότερο από μήνα και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός νομικού φορέα ο οποίος θα παρέμβει σε όλες τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που ξεπουλιούνται και θάβονται.
Άκης Παυλόπουλος: Δηλαδή;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δηλαδή τη Siemens, δηλαδή τις Γερμανικές Οφειλές, δηλαδή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων μέσω της οποίας μπήκαμε στο Μνημόνιο- με αξιόποινο τρόπο μπήκαμε στοΜνημόνιο. Και, βεβαίως, την υπόθεση του Χρέους, του Μνημονίου, της υπαγωγής της χώρας μας σε ένα εντελώς αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς…
Άκης Παυλόπουλος: Λοιπόν, θέλω να βάλω τρία ζητήματα και να ζητήσω συγκεκριμένες απαντήσεις..
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι.
Άκης Παυλόπουλος: …αν τις έχετε διαθέσιμες. Το ένα είναι η υπόθεση των κόκκινων δανείων..
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι
Άκης Παυλόπουλος: Λέει ο Γιούνκερ στην ΄΄Αγορά΄΄, το Σάββατο, δεν το ζήτησε η Κυβέρνηση να μπορεί ο δανειολήπτης όταν κουρευτεί το δάνειό του πριν πάει στο fund, να πάει να το αγοράσει εκείνος, κουρεμένο πια. Απαντά ο κύριος Σταθάκης και λέει, ουδέποτε μας επέτρεψαν να κάνουμε τέτοιου είδους συζήτηση, προσπαθήσαμε και δεν το δέχτηκαν οι δανειστές, άρα δεν είχαμε κανέναν άλλον δρόμο. Διαψεύδει, ουσιαστικά, τον Γιούνκερ. Μπορούσε να γίνει; Μπορεί να γίνει;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψη μου κύριε Παυλόπουλε είναι πρώτον…
Άκης Παυλόπουλος: Ζητώ και τη νομική άποψή σας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Πρώτον, η υπόθεση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών πρέπει να λυθεί με διαγραφή των χρεών τους. Αυτή η διαγραφή χρεών είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη και δίκαιη, γιατί; Γιατί οι τράπεζες όταν δανειοδότησαν ανέλαβαν ένα ρίσκο, έναν κίνδυνο, όπως λέμε στις συναλλαγές. Για αυτό το ρίσκο που ανέλαβαν και για τη ζημιά που υπέστησαν από την μη αποπληρωμή συγκεκριμένων δανείων και από άλλες επιλογές όπως ήταν το κούρεμα, ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλαπλώς, αιμοδοτήθηκαν δηλαδή με δημόσιο χρήμα, με χρήμα των φορολογουμένων πολιτών. Αυτήν την ωφέλεια, την οποία αποκόμισαν από τις επανειλημμένες ανακεφαλαιοποιήσεις, δεν την απέδωσαν στη κοινωνία, στους πολίτες που τις αιμοδότησαν. Έπρεπε, λοιπόν, καταρχήν να έχει υπάρξει μια συστηματοποιημένη και συνολική ρύθμιση των υπερχρεωμένων δανείων με διαγραφές. Διαγραφές οι οποίες είναι απολύτως επιβεβλημένες και για να είναι αξιόπιστες οι εγγραφές στα χαρτοφυλάκια, αν θέλετε, των τραπεζών.
Άκης Παυλόπουλος: Ναι..
Ζωή Κωνσταντοπούλου: είναι απολύτως επιβεβλημένες και για να μπορέσει να ανασάνει αυτή η κοινωνία. Δε μπορεί οι άνθρωποι οι οποίοι στερήθηκαν τα εισοδήματά τους, κατακρημνίστηκε το βιοτικό τους επίπεδο από τη μια μέρα στην άλλη…
Άκης Παυλόπουλος: Λέτε κάτι πάντως το οποίο δε θέλει να ακούσει καν ο Ντράγκι, στον οποίο ανήκουν πια οι τράπεζες έτσι δεν είναι…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε είναι κάποιοι που δε θέλουν να του το πουν. Εμένα ποσώς με ενδιαφέρει τι δε θέλει να ακούσει ο Ντράγκι. Με ενδιαφέρει ότι ο κ. Σταθάκης δεν το λέει, ο κ. Τσίπρας δεν το λέει, ο κ. Τσακαλώτος δεν το λέει, ο κ. Δραγασάκης δεν το λέει. Γιατί δεν το λένε; Όχι γιατί δεν ξέρουν ότι αυτή είναι η λύση, ήταν το νομοσχέδιο που μαζί με άλλους…
Άκης Παυλόπουλος: …της περιβόητης σεισάχθειας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …είχαμε καταρτίσει το 2012 τον Αύγουστο, 3 Αυγούστου του ΄12 το είχαμε καταθέσει…
Άκης Παυλόπουλος: Ναι.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το έχουν υπογράψει όλοι τους.
Άκης Παυλόπουλος: Ναι.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξέρουν ότι αυτή είναι η λύση. Δεν θέλουν, όμως, να διακινδυνεύσουν την δική τους θέση στην εξουσία και, κυρίως, τις αγαστές σχέσεις αλληλοεξυπηρέτησης που έχουν εγκαταστήσει με τους δανειστές, που είναι δυνάστες μας. Ο κύριος Ντράγκι έχει ευθύνη για μια σειρά από αξιόποινες πράξεις σε βάρος της χώρας και του λαού ….
Άκης Παυλόπουλος: Λέτε λοιπόν ….
Γιώργος Xουδαλάκης: …να το κάνουμε λίγο πρακτικό…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …Να το κάνετε…
Άκης Παυλόπουλος: …εγώ να το σχολιάσω σε επίπεδο απάντησης..
Γιώργος Xουδαλάκης: …σε πρακτικό επίπεδο…
Άκης Παυλόπουλος: Λέτε λοιπόν, ότι εκτός από επιβεβλημένο γίνεται ….
Ζωή Κωνσταντοπούλου: ..αυτό το οποίο με ρωτάτε…
Άκης Παυλόπουλος: …εκτός από επιβεβλημένο πολιτικά και νόμιμο λέτε ότι είναι και νόμιμο…
Γιώργος Xουδαλάκης: …εγώ ρωτώ…
Άκης Παυλόπουλος:… είναι εφικτό, γίνεται λέτε…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …εγώ σας λέω κάτι…
Γιώργος Xουδαλάκης: … κυρία πρόεδρε …αν κάποιος τώρα…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: … Καταρχάς δεν υπάρχει τίποτα που δε γίνεται…
Γιώργος Xουδαλάκης: … ένα λεπτάκι, κάποιος τώρα που μας ακούει λέει: το λέει η Ζωή ξέρει νομικά.. δε θα μπω στη λογική διαπραγμάτευσης με την τράπεζα καθόλου…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: … εγώ όμως θέλω να σας πω…
Γιώργος Xουδαλάκης: …δε θα κάνω ούτε του Σταθάκη δηλαδή το κομμάτι που λέει ότι η τράπεζα υποχρεούται 12 μήνες πριν να κάνει μια πρόταση στον δανειολήπτη…
Zωή Κωνσταντοπούλου: Eπιτρέψτε μου να σας πω το εξής…
Γιώργος Χουδαλάκης: Δεν το κάνει. Τι συμβαίνει όμως; Δεν θα μου κατάσχουν το σπίτι, ας πούμε; Γιατί αυτή είναι η αγωνία των ανθρώπων.
Zωή Κωνσταντοπούλου: H αγωνία των ανθρώπων είναι το όπλο της Κυβέρνησης και το όπλο των δανειστών. Εγώ σας λέω κάτι άλλο. Σας λέω πρώτον ότι οι άνθρωποι πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που αναλογικά δικαιούνται και να σταματήσουν να τρομοκρατούνται. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό που λέμε εμείς, ανυπακοή συνολική. Πρέπει αναζητήσουν ευθύνες για την καταστροφή που έχουν υποστεί.
Άκης Παυλόπουλος: Δηλαδή τι να κάνουν; Nα μην πληρώνουν, κυρία Κωνσταντοπούλου; Αν αύριο το πρωί πάει και τους πάρει η τράπεζα το σπίτι;
Zωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου, θα σας απαντήσω. Καταρχάς, μάλλον δεν χρειάζεται εγώ να πω ότι ο περισσότερος κόσμος που δεν πληρώνει, δεν πληρώνει γιατί δεν έχει.
Άκης Παυλόπουλος: Σωστό είναι αυτό.
Zωή Κωνσταντοπούλου: Και ο περισσότερος κόσμος που δεν πληρώνει είναι η πλειοψηφία των δανειοληπτών πια, το έχετε υπόψιν σας. Και βαίνει αυξανόμενο αυτό το ποσοστό.
Άκης Παυλόπουλος: Έχουν τον εφιάλτη όμως της κατάσχεσης. Έτσι δεν είναι;
Zωή Κωνσταντοπούλου: Kαι εκεί υποχρέωσή μας είναι ακριβώς, αυτό σας το λέω με πάρα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, να συγκροτήσουμε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα θωρακίσουμε τους ανθρώπους που απειλούνται με κατασχέσεις και μάλιστα στην πρώτη κατοικία τους. Θέλω μόνον να σας πω το εξής: αυτό που με ρωτήσατε αναδεικνύει μία άλλη πλευρά. Με ρωτάτε αν είναι νόμιμο ή αν μπορούσε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ή στη διαδικασία ένα στάδιο κατά το οποίο ο ίδιος ο δανειολήπτης θα γινόταν, ας το πούμε έτσι, ενδιαφερόμενος και θα έδινε προσφορά. Το πρόβλημα είναι ότι εξαιρώντας αυτήν τη διαδικασία, στην πραγματικότητα εξυπηρέτησαν τα funds και τα αρπακτικά που, σε επίπεδο πινακίου φακής, πήραν δάνεια τα οποία αυτή τη στιγμή, ενώαγόρασαν τις αξιώσεις σε…
Άκης Παυλόπουλος: Μας έχουν πει ότι το ανυπόθηκο καταναλωτικό… Συγνώμη τώρα για τη διακοπή, αλλά πάνω σε αυτό που λέτε γιατί είναι εντυπωσιακό ως στοιχείο, ως μέγεθος και δεν ξέρω αν έχει περιέλθει σε γνώση σας ή όχι. Μας έχουν πει ότι τα ανυπόθηκα καταναλωτικά θα πωληθούν στα funds στο 0,5% της αρχικής τους αξίας.
Zωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό δεν λέγεται πώληση, βεβαίως, λέγεται χάρισμα.
Άκης Παυλόπουλος: Προφανώς, προφανώς.
Zωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε για μένα, αυτές οι δικαιοπραξίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, δεν υπάρχεικαμμία αμφιβολία. Και νομίζω ότι πρέπει και η Δικαιοσύνη με ρυθμούς, όχι χελώνας αλλά πολύ γοργότερους να ενεργοποιηθεί σε αυτό το θέμα γιατί είναι εξόφθαλμη η ωφέλεια συγκεκριμένων συμφερόντων και αναπόδραστη η τεράστια βλάβη που υφίστανται και το τραπεζικό σύστημα και κυρίως οι πολίτες.
Άκης Παυλόπουλος: Μάλιστα, δεύτερο θέμα… Έχεις ερώτηση πάνω σ’ αυτό ή να πάω στο δεύτερο, στο Υπερταμείο που συζητάμε απόψε;
Γιώργος Χουδαλάκης: Θέλω απλώς να σου πω ότι γίνεται κόλαση στα Ειρηνοδικεία που συνήθως προσφεύγουν οι πολίτες,στις ουρές των υπερχρεωμένων κτλ, κτλ… Δεν βλέπω όμως αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που λέει η κα Κωνσταντοπούλου, δηλαδή να οργανώνονται και να υπάρχει μαζική διαμαρτυρία ή κάτι άλλο…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ σημαντικό…
Γιώργος Χουδαλάκης: Δεν υπάρχει αυτό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές ή οργανώνεται λίγο-λίγο. Είναι πολύ σημαντικό όμως να συγκροτηθεί ως μία συλλογική κινητοποίηση και ένα συλλογικό αίτημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εγώ αυτό που έχω να πω και το λέω υπεύθυνα και με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει, είναι ότι θεωρώ απολύτως νομιμοποιημένη τη στάση εκείνου ο οποίος αρνείται στην πραγματικότητα να δώσει το αίμα του, προκειμένου να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του.
Άκης Παυλόπουλος: Για του λόγου το αληθές πάντως θα πω ότι είδα εξτρέ λογαριασμό πιστωτικής κάρτας με χρέος ένα χιλιάρικο, δεν μιλάω για μεγάλο ποσό και επιτόκιο τις ημέρες που ζούμε 29%.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: 29%.
Άκης Παυλόπουλος: Δεν μπορούσα να πιστέψω, νόμιζα ότι αυτό είναι κάποιο χρέος, ότι ήταν 290 ας πούμε. 29% επιτόκιο σε πιστωτική κάρτα, ακόμη σήμερα χωρίς να έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και ακόμη σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος ο κ. Στουρνάρας με όλη του τη διαδρομή και στο τραπεζικό σύστημα και στο…
Άκης Παυλόπουλος: Ο κ. Στουρνάρας είναι και κεντρικός τραπεζίτης, κ. Κωνσταντοπούλου και ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Στουρνάρας είναι σήμερα κεντρικός τραπεζίτης. Έχει υπάρξει τραπεζίτης σε φαλιρισμένες τράπεζες, στην προηγούμενη διαδρομή του, έχει υπάρξει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στην προηγούμενη διαδρομή του, έχει υπάρξει επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ.ο.κ.
Έχει τεράστια ευθύνη και, κατά την άποψή μου, δεν ελέγχεται από κανέναν, αυτό είναι το δυστύχημα. Και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έπρεπε να τον καλέσει για να τον…
Άκης Παυλόπουλος: Όταν λέτε κυκλοφορεί ελεύθερος, τί εννοείτε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λέω ότι έπρεπε να ελεγχθεί το πρόσωπο αυτό πολλαπλώς. Εγώ ξεκίνησα μία διαδικασία ελέγχουτου για την υπόθεση της Siemens. Διαλύθηκε η Βουλή, μεταξύ άλλων και για να μην ενοχλείται ο κ. Στουρνάρας, και αυτή τη στιγμή μία Κυβέρνηση χαριεντίζεται και χαϊδεύει τον κ. Στουρνάρα και του έχει εξασφαλίσει, ακριβώς, ένα άπλετο πεδίο κινήσεων. Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι απολαμβάνει και της πλήρους προστασίας του σημερινού Υπουργού Οικονομικών.
Άκης Παυλόπουλος: Μάλιστα. Προσπερνώ,- επειδή έχουμε πέντε λεπτά στη διάθεσή μας-, θέλω να συζητήσουμε και να ακούσω την άποψή σας…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μετά θα παραπονείστε ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο. Εγώ σας έχω πει ότι είμαι στη διάθεσή σας πάντως.
Άκης Παυλόπουλος: Ήμουν συνεπής. Στη μισή ώρα είμαστε, αλλά έχουμε καιρό να τα πούμε και ομολογώ ότι η θεματολογία είναι πάρα πολύ μεγάλη κι έχουν προστεθεί πάρα πολλά ζητήματα, πολύ πολύ σοβαρά. Τηλεοπτικές άδειες. Διαγωνισμός. Δημοπράτηση. Η Κυβέρνηση λέει: «Για πρώτη φορά έβαλα κάτω τα πορτοφόλια τα μεγάλα και τα πήρα και θα τα δώσω στους φτωχούς. Τώρα, εάν προέκυψαν ζητήματα τα οποία ελέγχονται στην πορεία, δεν έχω κανένα πρόβλημα, ακόμη κι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως ημέτεροι ή φίλοι, φεύγουν από τη μέση κι έρχεται ο επόμενος». Γιατί γελάτε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για να μην αντιδράσω αλλιώς. Κοιτάξτε. Από πέρυσι τον Αύγουστο διεφάνη ποιά ήταν η στρατηγική της Κυβέρνησης. Ήταν μία στρατηγική συγκρότησης ενός νέου πλαισίου διαπλοκής. Όταν τα έλεγα, βέβαια, τότε, οι σημερινοί εξανιστάμενοι σε εμένα επετίθεντο. Έτσι, για να τα θυμόμαστε όλα. Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, νομίζω ότι δίνει όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα της συμπεριφοράς μιας Κυβέρνησης που ζήλεψε τη δόξα των προηγούμενων. Θέλει να έχει τους δικούς της βαρόνους, θέλει να έχει τα δικά της media, θέλει να έχει τους δικούς της κουμπάρους, αντισυμβαλλόμενους, εκλεκτούς και επιτετραμμένους στα media. Έχει pay-roll σε site, δίνει τα λεφτά δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες ιδιωτικοποιεί, όπως η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να γίνονται πορτρέτα κολακευτικά για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας. Δεν την ξεχνάμε την υπόθεση της ΕΥΔΑΠ. Δεν ξεχνάμε ότι στην αρχή του έτους αποκαλύφθηκε ότι δίνονταν χρήματα από την ΕΥΔΑΠ, που σήμερα περνάει στο Υπερταμείο, με την ψήφο του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά. Δεν ξεχνάμε ότι δόθηκαν τα χρήματα για να καταχωρίζονται ευμενή σχόλια στην εφημερίδα «Ακρόπολη», σε διάφορα sites, τα οποία έχουν μηδενική επισκεψιμότητα. Να καταχωρίζονται δήθεν διαφημίσεις της ΕΥΔΑΠ και αντί αυτού του ανταλλάγματος, κάποιοι να χτίζουν το προφίλ των σημερινών Κυβερνόντων. Δεν τα ξεχνάμε αυτά, ούτε είναι ασύνδετα. Και θα πρέπει κι εκείνοι που διεκδικούν σήμερα Δικαιοσύνη στο πεδίο της ενημέρωσης, αυτά να μην τα ξεχνάνε. Να τα λένε. Διαφορετικά, κι εμείς κι ο καθένας, αντλεί τα δικά του συμπεράσματα.
Γιώργος Χουδαλάκης: Επειδή, όντως, ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός, ο διαγωνισμός, κατά την πολιτική και νομική σας εκτίμηση, είναι έγκυρος; Ή έχουν δίκιο, κι άκουγα τον κ. Λαζαράτο, θα πει κάποιος ότι είναι, ξέρω ‘γω, Νομικός Σύμβουλος του Alpha. Αλλά έλεγε ότι ο διαγωνισμός έχει εκπέσει.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Λαζαράτος είναι ένας πολύ έγκριτος Συνταγματολόγος και Διοικητικολόγος. Δεν θα πω εγώ αν είναι Νομικός Σύμβουλος.
Γιώργος Χουδαλάκης: Νομίζω εκπροσώπησε τον Alpha νομικά, γι’ αυτό το αναφέρω.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σύμφωνοι, εντάξει. Το ουσιώδες είναι…
Άκης Παυλόπουλος:Υπάρχει και η Πολιτική εκδοχή. Για παράδειγμα, η κ. Μπακογιάννη έχει πει, από την Νέα Δημοκρατία, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι έχει καταπέσει η ιστορία αυτή, έτσι όπως εξελίχθηκε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να σας πω το εξής. Να μιλήσουμε λίγο ειλικρινά; Εγώ δεν περιμένω την κ. Μπακογιάννη, για την οποία έχουν δημοσιοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον ρόλο της σε προεκλογικές περιόδους. Δεν περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο έχει δημοσιοποιηθεί η εμπλοκή του στην ιστορία της Siemens. Δεν περιμένω από τον κ. Θεοδωράκη, που είναι γνωστή η σχέση του με συγκεκριμένους, ή από την κ. Λοβέρδο ή από πρόσωπα τα οποία είναι όλα απολύτως διαβλητά, σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοπιστία και, αν θέλετε, και, με το σεβασμό στην ελευθερία της ενημέρωσης. Δεν περιμένω απ’ αυτούς. Ούτε πρέπει οι πολίτες να περιμένουν απ’ αυτούς. Δεν περιμένω από πρώην Υπουργούς της Κυβέρνησης Σαμαρά, τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά. Όχι. Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι η αξιόπιστη τοποθέτηση της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών και εκείνων των προσώπων που έχουν διαχρονικά πάρει θέση απέναντι στη διαπλοκή. Εγώ, προσωπικά, θα σας πω, μπορεί να έχω πληρώσει την σύγκρουσή μου με την διαπλοκή, με την κάθε διαπλοκή, δεν την έχω μετανιώσει και δεν πρόκειται να μετανιώσω και δεν πρόκειται να σταματήσω. Δεν θα γίνουν αρχάγγελοι της κάθαρσης τα πρόσωπα που, απλώς, εκπροσωπούν μία παλαιού τύπου διαπλοκή ή που διαγιγνώσκουν το τι κάνει η σημερινή Κυβέρνηση κρίνοντας εξ ιδίων γιατί έχουν εμπειρία και γιατί αυτήν τη στιγμή διεκδικούν να κρατήσει τα σκήπτρα ένα σύστημα που ήταν από μόνο του απολύτως, μα απολύτως, διαβρωμένο.
Ο διαγωνισμός είναι μία γελοία διαδικασία. Στερείται ηθικού έρματος και συνταγματικού ερείσματος. Είναι μία διαδικασία που εκθέτει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος ξετσίπωτα είπε ότι: “εγώ ήθελα το μεγαλύτερο πορτοφόλι”. Κυρίως, όμως, είναι μία πολιτικά πολύ προβληματική διαδικασία γιατί εξανάγκασε τους ιδιοκτήτες των media να προσπαθούν να κάνουν το “καλό” παιδί και εξέθεσε στα μάτια της κοινωνίας μία διαδικασία με την οποία, τελικώς, επιβραβεύεται όποιος είναι το καλύτερο παιδί για την Κυβέρνηση. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να πούμε κάποια πράγματα καθαρά. Η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό. Στο Σύνταγμα είναι κατοχυρωμένη ως δικαίωμα των πολιτών και μπορούν να δικαιωθούν στα μάτια των πολιτών μόνον εκείνοι που την υπηρετούν, όχι εκείνοι που διεκδικούν για τον εαυτό τους τη νομή της με διαφόρων τύπων προνομιακές ρυθμίσεις ή μεταχειρίσεις. Το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης δεν μπορεί να διανέμεται με όρους μαφίας. Η Κυβέρνηση, σήμερα, μετέρχεται όρους μαφίας, είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί, κι αυτό είναι, επίσης, απολύτως εμπεδωμένο στη συνείδηση των πολιτών, δεν μπορεί κάτι που είναι κοινό σε όλους και πρέπει να είναι προσιτό με όρους, δεν μπορεί να το λυμαίνονται χωρίς αντίτιμο συγκεκριμένα συμφέροντα ή κέντρα. Για το ζήτημα των χρημάτων που θα εισπραχθούν και δήθεν θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες, νομίζω ότι μιλάμε για άλλη μία πρόκληση εκ μέρους της Κυβέρνησης. Αφ’ ενός μεν διότι ξέρουμε καλά ότι…
Άκης Παυλόπουλος: Τους όρους του Μνημονίου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …αυτά τα χρήματα πάνε στη μαύρη τρύπα του Χρέους.
Γιώργος Χουδαλάκης: Πάντως έπεσε μέσα ο Βαρουφάκης για το ποσό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πώς;
Γιώργος Χουδαλάκης: Θέλω να πω ότι έπεσε μέσα ο Βαρουφάκης για το ποσό όταν είχε αναφερθεί σε ποσό της τάξεως των 300 εκατομμυρίων με την πώληση των αδειών οι περισσότεροι τον είχαν χλευάσει. Έπεσε πάρα πολυ κοντά και με τέσσερις άδειες.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα δούμε τι απ’ όλα αυτά θα εισπραχθεί και θα δούμε ποια θα είναι η τύχη…
Άκης Παυλόπουλος: …και πόσα απ’ αυτά θα πάνε στους φτωχούς.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας το πω εγώ από τώρα. Δε θα πάει τίποτε στους ανθρώπους.
Γιώργος Χουδαλάκης: Αναφέρθηκα προβοκατόρικα, όπως πάντα, και σε παλαιό σύντροφό σας στο ΣΥΡΙΖΑ κτλ. Θέλω να ρωτήσω και φαντάζομαι το βλέπω εδώ..
Άκης Παυλόπουλος: Έχω ένα λεπτό στη διάθεσή μου. Εσύ θέλεις να το ρωτήσεις τελευταία στιγμή. Πάμε, κάνε το ερώτημα.
Γιώργος Χουδαλάκης: Ε, με ποιους θα τα βρει;
Άκης Παυλόπουλος: Αυτό είναι το θέμα σου; Με ποιους θα τα βρει;
Γιώργος Χουδαλάκης: Καπετάνισσα είναι να μας πει ποιους θα ανεβάσει στο καράβι;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τί να σας πω;
Γιώργος Χουδαλάκης: Καπετάνισσα δεν είσαστε στην Πλεύση Ελευθερίας;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι; Λοιπόν;
Γιώργος Χουδαλάκης: Πέστε μας ποιους θα ανεβάσετε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καπετάνιος, εγώ, έχω πει είναι ο λαός.
Γιώργος Χουαδαλάκης: Ποιος θα ανέβει στο καράβι, τότε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω. Η λογική της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι είναι ένα πολύ-πολύ ανοιχτό κόμμα και κίνημα. Έχει τις δύο πόρτες του ανοιχτές, στους πολίτες πρώτα απ’ όλα, και της εισόδου και της εξόδου, απλώς δεν είναι δύο κατευθύνσεων οι πόρτες. Η συμμαχία μας είναι με την κοινωνία, κ. Χουδαλάκη. Η συμμαχία την οποία διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού είναι με τους απλούς πολίτες. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι άνθρωποι, δηλαδή, που δεν είναι επαγγελματίες των κομμάτων, ούτε επαγγελματίες της πολιτικής, αυτοί είναι που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, να είναι στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί. Εγώ γι’ αυτό θα δουλέψω. Από εκεί και πέρα θα φανεί αν αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί. Δε συνηθίζω, όμως, να χάνω.
Άκης Παυλόπουλος: Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ. Για την πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να είστε καλά.
Άκης Παυλόπουλος: Καλή σας νύχτα και σε σας.==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.