Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ LES ECRANS DE CHINE ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο 4o AegeanDocs

China Docs at AeganDocs Film Festival


Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ LES ECRANS DE CHINE ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο 4o AegeanDocs.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο MICHEL NOLL, διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καντόνας,δημιουργός του Ecrans de Chine, που θα έρθει στη Μυτιλήνη και θα παρουσιάσει ταινίες από την Κίνα και για την Κίνα.
Το φεστιβάλ αυτό γεννήθηκε από την επιθυμία του Michel Noll να ανακαλύψει το γαλλικό κοινό, και ευρύτερα η Δύση, την Κίνα και την εξέλιξή της. Κατά κάποιο τρόπο, αποσκοπεί στο να σκιαγραφήσει τους πολίτες του κόσμου σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Michel Noll είναι συγγραφέας-σκηνοθέτης, καθώς επίσης και παραγωγός και διανομέας ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικός διευθυντής για περισσότερα από 10 χρόνια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Canton, στην Κίνα. Αυτό το πάθος του για το κινέζικο ντοκιμαντέρ γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών του στην Κίνα και μέσα από τις ...

συναντήσεις του με ταλαντούχους σκηνοθέτες της χώρας, έχοντας πλέον πολλές αληθινές ιστορίες με μεγάλη αξία για να διηγηθεί στον Δυτικό κόσμο.
Όπως λέει ο ίδιος, «αρχικά γοητευμένος από έναν σχεδόν άγνωστο αρχαίο πολιτισμό, δε σταμάτησα να περιηγούμαι στην Κίνα εδώ και μια εικοσαετία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήρθαν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προετοιμάζοντας την πιο πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο για την ένταξη της στο “παγκόσμιο χωριό”. Ενώ οι σινολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους, και αναμφίβολα θα το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, για το πως να χαρακτηρίσουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνουν οι Κινέζοι ηγέτες στους πολίτες τους, η καθημερινότητά αλλάζει με βία, πολύ πρωτόγνωρη μέχρι τότε για τη χώρα. Σήμερα, το κόμμα στην εξουσία συνεχίζει να φέρει το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά η ιδεολογία στην οποία βασίζεται μοιάζει περισσότερο στον ultra-φιλελευθερισμό των «Chicago Boys» παρά στη μαρξιστική θεωρία που ήταν η βάση της Κινέζικης Επανάστασης του Mao Zedong. Αλλά ένα τρίτο ουσιώδες συστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτό το μοναδικό μείγμα: μια αλάνθαστη αίσθηση αλληλεγγύης, σε οικογενειακό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων αναμφίβολα εδραίωσε λίγο περισσότερο αυτή την κοινωνική διαδικασία της σύγχρονης Κίνας, που αποτελείται από ένα είδος κοινωνικού καπιταλισμού, ο οποίος ίσως κατάφερε να ξεπεράσει την παραδοσιακή διαμάχη μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού.
Αλλά όποιο όνομα και να επιλέξουμε για να περιγράψουμε αυτό το άνοιγμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Κίνα ξυπνάει. Όπως ήδη ειπώθηκε από τον Ναπολέοντα και ξαναχρησιμοποιήθηκε μετά από τον Alain Peyrefitte το 1973 στο βιβλίο του, Όταν η Κίνα Ξυπνήσει, αυτές οι τρεις λέξεις ακούγονται σαν μια προειδοποίηση για κάποιους, ή και σαν απειλή προς μεγάλη χαρά των οπαδών της «Σύγκρουσης των Πολιτισμών».
Ο Michel Noll συνεχίζει: «Τώρα, η Κίνα που ανακάλυψα εγώ δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα που προβάλλουν οι σινοφοβικοί ως «κίτρινο κίνδυνο». Αντ’ αυτού, συνάντησα άνδρες και γυναίκες αποπροσανατολισμένους, να αναζητούν μια νέα ταυτότητα, ψάχνοντας μετά από αιώνες απομόνωσης να βρουν τη θέση τους στον κόσμο του σήμερα. Πέρα από την πολιτική και ιδεολογική συζήτηση, βρήκα σ’ αυτούς τους ανθρώπους μια τεράστια δόση ανθρωπιάς, έναν πλούτο συναισθημάτων, μια υπέροχη αίσθηση φιλοξενίας και μια αλληλεγγύη πολύ μακριά από το δυτικό ατομικισμό. Από τότε, μου φάνηκε σημαντικό να μοιραστώ με το Δυτικό κοινό τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς μου, και γι ‘αυτό δεν υπήρχε τίποτα καλύτερο από το να μιλήσουμε για τους ίδιους τους Κινέζους. Έτσι, άρχισα να συγκεντρώνω τις ιστορίες που έβρισκα στα ταξίδια μου και στις συναντήσεις μου· ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν από νέους κινηματογραφιστές με πλούσιο μέλλον. Μέχρι σήμερα μετράμε 42 μοναδικές ταινίες, μερικές φορές προκλητικές ή αδέξιες, αλλά πάντα προσεκτικά επιλεγμένες, μερικές φορές αστείες, άλλες φορές λυπημένες, συχνά συγκινητικές και συναισθηματικές, πάντα όμως ειλικρινείς. Αυτές οι ταινίες στο σύνολό τους είναι μια εξαιρετική συλλογή ντοκιμαντέρ, ένα εκπληκτικό μωσαϊκό της Μέσης Αυτοκρατορίας, και των κατοίκων αυτής της νέας Κίνας.»
ChinaDocs at AegeanDocs Festival – The films
24-29 Σεπτεμβρίου 2016
1.Τα μυστικά της άβατης ζώνης μεταξύ των δύο Κορέων
2.Ένας στρατός σε αναμονή χωρίς τέλος
3.Η ιστορία της LU Chiu – Η μάχη της για μια νέα ζωή

http://www.aegeandocs.gr/china-docs-at-aegandocs-film-festival/

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.