Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΡ: Χωρίς «λευκό καπνό» η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Χωρίς «λευκό καπνό», όπως αναμενόταν άλλωστε, έληξε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Κατά την ψηφοφορία 12 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) στην πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης, 4 ψήφισαν «όχι» (ΝΔ και ΧΑ), 7 δήλωσαν «παρών» (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ¨Ένωση Κεντρώων) και 1 απουσίαζε.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας, δεν παρέστη στην συνεδρίαση καθώς θεωρούσε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ για αναβολή της συνεδρίασης, ωστόσο φέρεται να του ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με την θέση του κόμματος.

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ προτάθηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:


- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης



ΑΓΟΝΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ                                                                      
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Άγονη απέβη η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προχώρησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το αίτημα αναβολής που είχαν διατυπώσει κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης. Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης είχε ξεκαθαρίσει δεν συμφωνεί με το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή.
Η πρόταση του κ. Βούτση, πάντως, δεν συγκέντρωσε τα 4/5. Υπέρ της ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, «παρών», οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων.
«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».
Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».
«Σας καλούμε να μην κάνετε την ψηφοφορία, γιατί παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.«Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης. Η πρόταση της αναβολής απορρίφθηκε από πλειοψηφία.
Οι τοποθετήσεις
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «είναι μια υποχρέωση για τη Bουλή, την καθιστά υπεύθυνη ώστε να υπάρξει η διαδικασία της υπερψήφισης των 4/5 για το ΕΣΡ.
Αυτή η Διάσκεψη των ΠτΒ πέτυχε συναινέσεις για να συγκροτηθούν 4 Ανεξάρτητες Αρχές. Άρα, η σημερινή Bουλή, με την σημερινή της σύνθεση έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της για το Σύνταγμα».
Και ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ειδικά για το ΕΣΡ και οι 3 συνεδριάσεις υπήρξαν άκαρπες. Και ο Ν.4339 προβλέπει στα άρθρα 11-12-12-1- 14-15 την άμεση εμπλοκή κι αρμοδιότητα του ΕΣΡ».
Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι: «Αν υπήρχε το ΕΣΡ κατά την διάρκεια πριν από τον Ν.4339 θα είχε αναλάβει την περαιτέρω διαδικασία. Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές κι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη λειτουργία του είναι πάρα πολλές κι εμείς έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.
Δεν είναι μόνο η αδειοδότητηση των νέων καναλιών αλλά είναι ένα πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και κανονιστικών διαδικασιών. Υπάρχει μια αναπηρία στο ραδιοτηλεοπτικό με την λειτουργία του ΕΣΡ. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά».
«Οι αιτιάσεις, οι δημόσιες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν είχαν συναινέσει στο ΕΣΡ είναι δύο ειδών, από την μια ότι είναι σε εξέλιξη το ΣτΕ, να υπάρχει μια αναμονή, και από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΕΣΡ αν δεν πάψει να υπάρχει ο Ν.4339.
Δεν είναι ότι καλύτερο η αξιωματική αντιπολίτευση στην βάση μιας πραγματικής αντιπαράθεσης, να μην συνηγορεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα. Δεν υπήρξε ποτέ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επιχείρημα ή παίρνεται πίσω το νόμο ή συζητάμε», είπε.
Από τη πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης είπε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Τώρα μιλάει ο Κυριάκος στην ολομέλεια, θα έπρεπε να καθυστερήσουμε την διαδικασία, για λόγους ευγένειας», για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής: «Δεν είχα καμία ειδοποίηση».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΣΡ σημείωσε ότι:
«Εξ’ αρχής ήμουν υπέρ της συναινετικής γραμμής, το κακό όμως ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία, ότι υπήρχε μέσα στους τέσσερις η Λίνα Αλεξίου. Ακόμα και στο πρόσωπο του προέδρου που μας προτείνατε ήταν πρόσωπο ευρύτατης, όμως την Παρασκευή ο κ. Παππάς με την κατάθεση τροπολογίας ενίσχυσε τις ακραίες φωνές όπου κι αν υπάρχουν. Σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ. Σήμερα η πιο σωστή ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί η Διάσκεψη και να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Αν προχωρήσετε σήμερα δεν θα ψηφίσει η ΝΔ».
Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι: «Ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι νίκη του ή ήττα του. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να δηλώσουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣτΕ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και για το ΕΣΡ, δεν είναι θέμα μπλοκαρίσματος ή κάτι άλλο. Ας αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά».
«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε.«Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό.
Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί.
«Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής.Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
 Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών.
«Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε.
 Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».
Η σύνθεση της Διάσκεψης
Στη Διάσκεψη μετέχουν συνολικά 25 μέλη και για να εγκριθεί η πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ πρέπει να λάβει τουλάχιστον 20 θετικές ψήφους.
Εκτός, από τον Πρόεδρο της Βουλής συμμετέχουν οι:

- 7 αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου
- 6 πρόεδροι διαρκών επιτροπών
- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
- 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
- 1 εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών και
- οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής που διατηρούν την βουλευτική
τους ιδιότητα στην περίπτωση αυτή είναι ο Ευάγγελος Μειμαράκης
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 11 μέλη (διότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου που έχει διπλή ιδιότητα και πρόεδρος Θεσμών και αντιπρόεδρος Βουλής θα αντικατασταθεί από τον Γ. Τραγάκη). Μαζί με τους ΑΝΕΛ φτάνει στους 12 ψήφους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει 4 ψήφους (Ν.Κακλαμάνης - Ε. Μεϊμαράκης - Κ. Τσιάρας - Γ. Τραγάκης)
Το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν από 2 μέλη (αντιπρόεδροι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), ενώ Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή από ένα.
Εξάλλου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε στις 25 του μήνα να κληθούν εκπρόσωποι των υπερθεματιστών.
Διαβάστε επίσης: Βούτσης: Παρατεταμένη αναπηρία η μη συγκρότηση του ΕΣΡ

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.