Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Πόσα τσεπώνουν οι Ευρωβουλευτές; Διάβασε, αλλά πάρε πρώτα ηρεμιστικά μην έχουμε ντράβαλα...

The additional funding supported by the budgets committee amounts to €1.24bn above the draft budget proposed by member states.

The plenary vote next week will kick off three weeks of what threaten to be heated “conciliation” talks with the Council. The aim is to reach a deal between the two institutions in time for next year's budget to be voted by Parliament and signed off in December.

ποιο είναι το χρηματικό ποσό που λαμβάνει ως αποζημίωση ο ευρωβουλευτής; 

Οι σκέψεις θα πρέπει να ξεκινούν από τα εξής δεδομένα: 
Τα χρόνια των παχέων και «χρυσών» αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι ευρωβουλευτές μπορεί να παραμένουν 785 στο σύνολό τους, όμως πλέον προέρχονται όχι από δέκα, ούτε από δεκαπέντε, αλλά από είκοσι επτά χώρες και η πίτα πρέπει να μοιραστεί αναλόγως.

Από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι μισθοί των εκπροσώπων των είκοσι επτά λαών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες θα μειωθούν από 5.000 έως και 7.000 ευρώ, ενώ θα καταργηθούν αρκετές από τις παροχές που είχαν μέχρι σήμερα.
Από φέτος εξισώνονται οι μισθοί των ευρωβουλευτών όλων των εθνικοτήτων, όμως την ίδια στιγμή τίθενται νέα όρια στις δαπάνες τους αλλά και στις αμοιβές συνεργατών τους με στόχο τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων στις Βρυξέλλες.

Κάποτε οι ευρωβουλευτές αμείβονταν με βάση το μισθό που έπαιρναν οι συνάδελφοί τους στα εθνικά Κοινοβούλια της χώρας του καθενός.
Αυτός ο τρόπος όμως είχε πρωτοφανείς αυξομειώσεις.
Για παράδειγμα, ο Γάλλος ελάμβανε περίπου 13.000 ευρώ και ο Ούγγρος 800!Αυτό παύει να ισχύει από τη νέα περίοδο, καθώς αποφασίστηκε ο μισθός να είναι ενιαίος για όλους και να κυμαίνεται κοντά στο μέσο όρο των αμοιβών που δίνονταν μέχρι σήμερα: δηλαδή περίπου 7.000 ευρώ.
Και μπορεί Γάλλοι, Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί να στενοχωρήθηκαν, αλλά οι Βούλγαροι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι πανηγυρίζουν. 

Έλληνες ευρωβουλευτές 2014-2019...

Γνωρίστε τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στην ευρωβουλή:
ΣΥΡΙΖΑ

Παπαδημούλης Δημήτρης1. Παπαδημούλης Δημήτρης: Τελείωσε τη Βαρβάκειο και σπούδασε στο Ε.Μ.Π. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004). Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής το 2004. Το 2009, διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στο σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου.
 Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ




Κούνεβα Κωνσταντίνα4. Κούνεβα Κωνσταντίνα: Πτυχιούχος ιστορίας του Πανεπιστημίου "Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος" στο Βελίκο Τέρνοβο. Εκλέχθηκε στη διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Στέλιος Κούλογλου5. Κούλογλου Στέλιος: Δημοσιογράφος, ανταποκριτής διεθνών γεγονότων, βραβευμένος για τα ντοκιμαντέρ του και την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», δημιουργός της ιστοσελίδας «TV Χωρίς Σύνορα».
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Χρυσόγονος Κώστας6. Χρυσόγονος Κώστας: Διπλωματούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αννοβέρου Γερμανίας. Καθηγητής του ΑΠΘ. Συμμετείχε ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μαρία Σπυράκη1. Σπυράκη ΜαρίαΠτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ. Απόφοιτη του LSJ (Λονδίνο), με αντικείμενο ΜΜΕ και Ειδήσεις. Εργάστηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, από όπου παραιτήθηκε στις 4 Απριλίου του 2014 και σε εφημερίδες. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο και το πολιτικό ρεπορτάζ και συμμετείχε σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Κεφαλογιάννης Μανώλης
2. Κεφαλογιάννης ΜανώληςΠτυχιούχος Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη. Συνέταξε το κείμενο απόφασης της Ελληνικής Βουλής για το Μάαστριχτ.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ


Βόζενμπεργκ Ελίζα
3. Βόζενμπεργκ ΕλίζαΣύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις. Βουλευτής στην Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία (2009).
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Κύρτσος Γιώργος
4. Κύρτσος ΓιώργοςΠτυχιούχος της Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του LSE. Πήρε μέρος ως εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης ΕΟΚ του υπουργείου Εξωτερικών στην προετοιμασία της πρώτης ελληνικής προεδρίας στην ΕΟΚ (1983).
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Ζαγοράκης Θοδωρής
5. Ζαγοράκης ΘεόδωροςΔιεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.






ΕΛΙΑ
Καϊλή Εύα1. Καϊλή Εύα: Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Περιφέρειας Α' Θεσσαλονίκης (2007-2012), Βουλευτής Θεσσαλονίκης (2004 και 2012), αλλά δεν ανέλαβε λόγω της επιλογής της έδρας από τον πρόεδρο της παράταξης.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ


Ανδρουλάκης Νίκος
2. Ανδρουλάκης Νίκος: Διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακού προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (2001), Εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2006).
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



ΠΟΤΑΜΙ
Γραμματικάκης Γιώργος1. Γραμματικάκης Γιώργος: Έλαβε διδακτορικό από το Imperial College του Λονδίνου. Φυσικός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εξελέγη δύο φορές Πρύτανης. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα παιδείας και επιστημονικής έρευνας.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ



Κύρκος Μίλτος2. Κύρκος Μίλτος: Χημικός Μηχανικός. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών και αναπτύσσει εκπαιδευτικές εφαρμογές σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Απασχολείται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στόχος του είναι η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ


ΚΚΕ
Παπαδάκης Κώστας
1. Παπαδάκης Κώστας: Κοινωνικός λειτουργός. Μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε.







Ζαριανόπουλος Σωτήρης
2. Ζαριανόπουλος Σωτήρης: Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Εργάζεται ως τραπεζοϋπάλληλος. Μέλος, Γενικός Γραμματέας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Δ.Σ. του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ. Στις δημοτικές εκλογές 2010, ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Συναδινός Ελευθέριος
1. Συναδινός ΕλευθέριοςΑπόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού (1979). Πτυχιούχος Αλεξιπτωτιστής (1980). Πρώην διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων και Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου.





Φουντούλης Λάμπρος
2. Φουντούλης ΛάμπροςΠατέρας του δολοφονιθέντος Γεώργιου Φουντούλη.







Επιτήδειος Γιώργος
3. Επιτήδειος ΓιώργοςAπόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Εκπροσώπησε την χώρα μας ως ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος στις συσκέψεις για τη σχεδίαση των Ασκήσεων, του Δόγματος και την Επιχειρησιακή Διοικητική Μέριμνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.





ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χουντής Νίκος
  1. Χουντής Νίκος : Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου    (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές  Επιστήμες  και Διεθνείς Σπουδές).Εντάχθηκε  στις γραμμές της Αριστεράς την  περίοδο του  αντιδικτατορικού αγώνα  και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο  ΚΚΕ. Ιδρυτικό μέλος  και στέλεχος  του ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το 2004, βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ  το 2015, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης    Τσίπρα. Μετά την αποχώρηση του Μανώλη Γλέζου από το  ευρωκοινοβούλιο,  επέλεξε τη θέση του ευρωβουλευτή εκ νέου.
 Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ.

Σακοράφα Σοφία 2. Σακοράφα Σοφία: Ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1972 και συμμετείχε στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και της Μόσχας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής  Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για το υπουργείο Εσωτερικών. Το 2004, ο  Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ της απονέμει την Παλαιστινιακή υπηκοότητα.
 Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ


Μαριάς Νότης 
3. Μαριάς ΝότηςΠτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και Fellow του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων «Weatherhead» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ




 Ευρωβουλευτές που παραιτήθηκαν

Μανώλης ΓλέζοςΓλέζος Mανώλης: Πέτυχε στην Ανωτάτη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Γαλλίας. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες ξένων χωρών και υπήρξε συνομιλητής ιστορικών προσώπων.
Εάν θέλετε να διαβάσετε το βιογραφικόπατήστε εδώ
Παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2015 όπως είχε προαναγγείλει πριν από την εκλογή του.

Οι είκοσι δύο σήμερα Έλληνες ελάμβαναν μέχρι τώρα βασικό μισθό 5.400 ευρώ, όση είναι και η βασική βουλευτική αποζημίωση για τους τριακοσίους του Εθνικού Κοινοβουλίου. 
Ο βασικός τους μισθός στη διάρκεια ενός μήνα τριπλασιαζόταν, αφού στο ποσό του βασικού μισθού προστίθετο και ημερήσια αποζημίωση (περίπου 300 ευρώ) για κάθε συνεδρίαση στην οποία παρίσταντο.
Για τους Έλληνες και τους Κυπρίους, μάλιστα, η αποζημίωση αυτή ήταν από τις υψηλότερες, καθώς υπήρχε μια πολύ ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε ότι όσο πιο μακριά από την έδρα του Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες ή Στρασβούργο) είναι η χώρα προέλευσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποζημίωση.
Δηλαδή, οι ευρωβουλευτές που ταξίδευαν από τη Λευκωσία ή την Αθήνα λάμβαναν περισσότερα χρήματα από τους Γάλλους ή τους Γερμανούς λόγω της μικρότερης απόστασης των τελευταίων από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνταν επίσης άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. Λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων ο καθένας διέθετε τα χρήματα κατά το δοκούν. Από τη νέα περίοδο αυτό αλλάζει. «Οι συνεργάτες στο εξής εντάσσονται στο καθεστώς των υπαλλήλων της Ε.Ε. και οι μισθολογικές τους κλίμακεςθα είναι ανάλογες με τις σπουδές τους.

Όλοι οι σύμβουλοι του ευρωβουλευτή θα έχουν φορολογική έδρα τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο, συνεπώς δεν μπορεί να εμφανίζονται πλέον ως μέλη του γραφείου του ανύπαρκτα πρόσωπα.
Ακόμη, απαγορεύεται στο εξής οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή να είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού».
Για τα αεροπορικά ταξίδια των μελών του (που ταξιδεύουν τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα) το Ευρωκοινοβούλιο πλήρωνε την ανώτατη τιμή για κάθε εισιτήριο, π.χ. 500 ευρώ, ασχέτως θέσεως που ταξίδευαν!
Mε άλλα λόγια και 39 ευρώ να κόστιζε το εισητήριο, 500 ευρώ ελάμβαναν!
Στο εξής το αντίτιμο θα καταβάλλεται αφού διαπιστωθεί ότι αυτό αντιστοιχεί στη θέση με την οποία ταξίδεψε κάθε ευρωβουλευτής.
Για τα έξοδα διαχείρισης των γραφείων τους οι ευρωβουλευτές των είκοσι επτά κρατών-μελών λαμβάνουν 4.202 ευρώ μηνιαίως.
Για τα έξοδα αυτά θα απαιτούνται αποδείξεις και θα γίνονται αυστηρές διασταυρώσεις.
Ε.Ν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει 751 βουλευτές εκλεγμένους στα 28 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών.
Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 έτη, εκτός από την Αυστρία όπου είναι τα 16.
Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Οι γυναίκες είναι λίγο περισσότερες από το ένα τρίτο των βουλευτών. Οι βουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα.
Οι βουλευτές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να σέβονται οι βουλευτές προσδιορίζονται στο Καθεστώς των Βουλευτών, που εγκρίθηκε το 2009.

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Κώδικας δεοντολογίας τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012. Θέτει ως κατευθυντήριες αρχές του το γεγονός ότι οι βουλευτές πρέπει να ενεργούν αποκλειστικά και μόνο προς το δημόσιο συμφέρον και να ασκούν το έργο τους με ανιδιοτέλεια, ακεραιότητα, ανοικτό πνεύμα, επιμέλεια, εντιμότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς την υπόληψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Κώδικας δεοντολογίας ορίζει τις συγκρούσεις συμφερόντων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους βουλευτές, και περιλαμβάνει κανόνες, για παράδειγμα, σχετικά με τα επίσημα δώρα προς τους βουλευτές και με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πρώην βουλευτών.
Ο Κώδικας δεοντολογίας υποχρεώνει επίσης τους βουλευτές να υποβάλλουν λεπτομερή δήλωση των οικονομικών τους συμφερόντων. Οι βουλευτές υποχρεούνται επίσης να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τρίτους, εάν η επιστροφή των εξόδων τους ταξιδίου, διαμονής ή παραμονής, ή η απευθείας καταβολή αυτών των εξόδων, καλύπτεται από τρίτους. Οι δηλώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τις απαιτητικές διατάξεις και πρότυπα διαφάνειας που ορίζει ο Κώδικας δεοντολογίας. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι βουλευτές στις δηλώσεις τους βρίσκονται στις ιστοσελίδες που αφορούν τον καθένα από τους βουλευτές.
Οι βουλευτές οφείλουν επίσης να δηλώνουν τα δώρα που έλαβαν κατά την εκπροσώπηση του Κοινοβουλίου με την επίσημη ιδιότητά τους, υπό τους όρους που περιγράφονται στα μέτρα εφαρμογής του Κώδικα δεοντολογίας. Τα εν λόγω δώρα καταγράφονται στο μητρώο δώρων.
Ο Πρόεδρος μπορεί να επιβάλλει κύρωση σε οιονδήποτε βουλευτή βρεθεί να παραβιάζει τον Κώδικα δεοντολογίας. Η κύρωση αυτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο στην Ολομέλεια και δημοσιεύεται σε ευδιάκριτο σημείο της ιστοσελίδας του Κοινοβουλίου κατά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η Συμβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας των βουλευτών

Η συμβουλευτική επιτροπή για τη δεοντολογία των βουλευτών είναι το αρμόδιο όργανο να δίνει κατευθύνσεις στους βουλευτές όσον αφορά την ερμηνεία και την εφαρμογή του Κώδικα δεοντολογίας. Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου, η συμβουλευτική επιτροπή εξετάζει επίσης τις εικαζόμενες παραβιάσεις του Κώδικα δεοντολογίας και συμβουλεύει τον Πρόεδρο για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων.
Η συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζεται από πέντε μέλη. Τα μέλη της διορίζονται από τον Πρόεδρο με βάση την πείρα τους και την πολιτική ισορροπία μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου. Καθένα από τα πέντε μέλη ασκεί εκ περιτροπής την προεδρία για ένα εξάμηνο. Ο Πρόεδρος ορίζει επίσης ένα εφεδρικό μέλος για κάθε πολιτική ομάδα η οποία δεν εκπροσωπείται στη συμβουλευτική επιτροπή.
Η συμβουλευτική επιτροπή δημοσιεύει έκθεση των εργασιών της σε ετήσια βάση.

Σύνθεση της συμβουλευτικής επιτροπής
Danuta Maria HÜBNER
  • Danuta Maria HÜBNER
  • Group of the European People's Party (Christian Democrats)Member
  • PolandPlatforma Obywatelska
Mady DELVAUX
  • Mady DELVAUX
  • Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European ParliamentMember
  • LuxembourgParti ouvrier socialiste luxembourgeois
Sajjad KARIM<
  • Sajjad KARIM
  • European Conservatives and Reformists GroupMember
  • United KingdomConservative Party
Jean-Marie CAVADA
  • Jean-Marie CAVADA
  • Group of the Alliance of Liberals and Democrats for EuropeMember
  • FranceNouveau Centre-UDI
Jiří MAŠTÁLKA
  • Jiří MAŠTÁLKA
  • Confederal Group of the European United Left - Nordic Green LeftMember
  • Czech RepublicKomunistická strana Čech a Moravy

Αναπληρωματικά μέλη
Heidi HAUTALA
  • Heidi HAUTALA
  • Group of the Greens/European Free AllianceVice-Chair
  • FinlandVihreä liitto
Laura FERRARA
  • Laura FERRARA
  • Europe of freedom and direct democracy GroupMember
  • ItalyMovimento 5 Stelle
Gerolf ANNEMANS
  • Gerolf ANNEMANS
  • Europe of Nations and Freedom GroupTreasurer
  • BelgiumVlaams Belang

Μισθοί και συντάξεις

Μισθός των βουλευτών του ΕΚ
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν γενικά τον ίδιο μισθό, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009.
Ο μηνιαίος προ φόρων μισθός των βουλευτών του ΕΚ ανέρχεται, από την 1η Ιουλίου2015, βάσει του ενιαίου καθεστώτος, σε 8.213,02 ευρώ. Ο μισθός καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φόρο προς την ΕΕ και ασφαλιστικές εισφορές, μετά από τα οποία ο μισθός ανέρχεται σε 6.400,04 ευρώ. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιβάλλουν εθνικούς φόρους στον μισθό αυτόν. Ο βασικός μισθός έχει οριστεί στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις: Οι βουλευτές του ΕΚ με θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2009 μπορούσαν να επιλέξουν να διατηρήσουν το προηγούμενο εθνικό σύστημα μισθών, μεταβατικών αποζημιώσεων και συντάξεων.
Συντάξεις
Βάσει του καθεστώτος, οι πρώην βουλευτές δικαιούνται σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής, αλλά δεν υπερβαίνει το 70% συνολικά. Το κόστος των εν λόγω συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεσπίστηκε το 1989, έκλεισε για εγγραφές νέων μελών τον Ιούλιο του 2009 και βρίσκεται στο στάδιο της κατάργησης.

Αποζημιώσεις για του βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Όπως οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων έτσι και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν αποζημιώσεις για την κάλυψη εξόδων που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
Αποζημίωση γενικών εξόδων
Αυτή η αποζημίωση αποσκοπεί στην κάλυψη εξόδων στο κράτος μέλος εκλογής, όπως τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του βουλευτή, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και την αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Η απoζημίωση μειώvεται κατά τo ήμισυ για τoυς βoυλευτές πoυ απoυσιάζoυv αδικαιoλόγητα στις μισές τoυλάχιστov ημέρες τωv συvόδωv. (από Σεπτέμβριο μέχρι Αύγουστο).
Το ποσό αυτής της αποζημίωσης ανέρχεται στα 4 320 ευρώ μηνιαίως για το 2015.
Έξοδα ταξιδίου
Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της Ολομέλειας και οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων που αγοράζουν οι βουλευτές για να παραστούν στις εν λόγω συνεδριάσεις επιστρέφεται σε αυτούς κατόπιν προσκομίσεως των σχετικών δικαιολογητικών έως την τιμή αεροπορικού εισιτηρίου διακεκριμένης θέσης «Δ» ή παρόμοιας, την τιμή σιδηροδρομικού εισιτηρίου πρώτης θέσης ή σε κατ’ αποκοπή ποσό 0,50 ευρώ ανά χιλιόμετρο (με ανώτατο όριο τα 1000 χιλιόμετρα) για τα ταξίδια με αυτοκίνητο, επιπλέον των κατ’ αποκοπή αποζημιώσεων που υπολογίζονται σε συνάρτηση με την απόσταση και τη διάρκεια της αποστολής και προορίζονται να καλύπτουν τα υπόλοιπα έξοδα που συνδέονται με το ταξίδι (για παράδειγμα, διόδια αυτοκινητοδρόμων, υπέρβαρο αποσκευών ή έξοδα κράτησης).
Λοιπά έξοδα ταξιδιών
Οι βουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις (για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας).
Εν προκειμένω, για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους μέλους εκλογής τους οι βουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και των συναφών εξόδων έως το ποσό των 4 264 ευρώ ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.
Ημερήσια αποζημίωση
  • Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ' αποκοπή αποζημίωση 306 ευρώ ανά ημέρα για να καλύψει το σύνολο των άλλων εξόδων στα οποία υποβάλλονται οι βουλευτές κατά τις περιόδους κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων, με την προϋπόθεση ότι βεβαιώνουν την παρουσία τους υπογράφοντας έναν από τους επίσημους καταλόγους που έχουν ανοιχτεί για το σκοπό αυτό.
  • Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ εάν οι βουλευτές δεν συμμετέχουν σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση κατά τις ημέρες ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, ακόμη και εάν είναι παρόντες. Για τις συνεδριάσεις που οργανώνονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 153 ευρώ (πάντα υπό την προϋπόθεση της υπογραφής καταλόγου παρουσιών), ενώ τα έξοδα στέγασης επιστρέφονται χωριστά.

Διατάξεις σχετικά με το προσωπικό

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τους βοηθούς τους εντός των ορίων ενός συνολικού κονδυλίου που καθορίζεται από το Κοινοβούλιο και υπό τους όρους που καθορίζονται στο κεφάλαιο πέντε των μέτρων εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών.
Το 2016, το διαθέσιμο ανώτατο μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε 23 392 € ανά βουλευτή. Το ποσό αυτό δεν καταβάλλεται στους βουλευτές αλλά χορηγείται ως μισθός στους βοηθούς που πληρούν τους σχετικούς όρους και διαθέτουν έγκυρη σύμβαση καθώς και στους οργανισμούς που έχουν αναλάβει να εισπράττουν τους φόρους επί των μισθών.
Οι βουλευτές μπορούν να επικουρούνται από διάφορες κατηγορίες βοηθών.
Οι διαπιστευμένοι βοηθοί, που προσλαμβάνονται στις Βρυξέλλες (ή στο Λουξεμβούργο/Στρασβούργο), εξαρτώνται άμεσα από τη διοίκηση του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές μπορούν να προσλαμβάνουν τρεις διαπιστευμένους βοηθούς, και μάλιστα τέσσερεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τουλάχιστον το 25% του συνολικού κονδυλίου για την βουλευτική επικουρία προορίζεται για τους διαπιστευμένους βοηθούς.
Τοπικοί βοηθοί επικουρούν τους βουλευτές στο κράτος μέλος της εκλογής τους. Τις σχετικές συμβάσεις διαχειρίζεται εξουσιοδοτημένος εντολοδόχος πληρωμών που διασφαλίζει τη τήρηση των διατάξεων σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό καθεστώς. Οι συμβάσεις των τοπικών βοηθών αποτελούν είτε συμβάσεις εργασίας, είτε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.
Ασκούμενοι υπάλληλοι μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση είτε στους χώρους του Κοινοβουλίου, είτε στο κράτος μέλος της εκλογής του βουλευτή.
Το συνολικό κόστος για τους τοπικούς βοηθούς και τους ασκούμενους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του συνολικού κονδυλίου για τη βουλευτική επικουρία. Ωστόσο το κόστος μόνο για τους παρόχους υπηρεσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% αυτού του συνολικού κονδυλίου.
Περισσότερες πληροφορίες για τις αμοιβές εδώ.
Ανάλογα ανώτατα όρια έχουν καθοριστεί για τους παρόχους που είναι νομικά πρόσωπα ή τους εντολοδόχους πληρωμών.
Πλείονες βουλευτές μπορούν να συγκροτήσουν μεταξύ τους ομάδα για την πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων διαπιστευμένων βοηθών ή βοηθών που προσλαμβάνονται στα κράτη μέλη. Καθορίζουν μεταξύ τους τις κλείδες κατανομής του κόστους.
Οι βουλευτές δεν μπορούν να προσλαμβάνουν στενούς συγγενείς ως βοηθούς. Οι βοηθοί τους οφείλουν να απέχουν από εξωτερικές δραστηριότητες που ενδέχεται να συνεπάγονται σύγκρουση συμφερόντων.
Τα ονόματα ή οι εταιρικές επωνυμίες όλων των βοηθών δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου καθ' όλη τη διάρκεια των συμβάσεών τους, εκτός εάν τους χορηγηθεί εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για δεόντως αιτιολογημένους λόγους ασφάλειας.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.