Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στη Σαουδική Αραβία - Μπράβο στην Γερμανίδα υπουργό και στις γυναίκες της συνοδείας της, που έστειλαν ένα ουσιαστικό μήνυμα υποστήριξης στις γυναίκες της χώρας που κανονικά συλλαμβάνονται αν τολμήσουν κάτι τέτοιο. Κρίμα για όλες τις υπόλοιπες...

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της, είπε «nein» όταν της υπέδειξαν ότι πρέπει να φορέσει την παραδοσιακή μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών. Αυτή η κίνηση γέννησε αντιδράσεις – θετικές κι αρνητικές.
Οργή προκάλεσε στην Σαουδική Αραβία η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα βον ντερ Λέιγεν, η οποία αρνήθηκε να φορέσει την χιτζάμπ και να καλύψει το κεφάλι της κατά την επίσκεψη στη χώρα.Φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα τη επιλογής στο ντύσιμό ακριβώς όπως και οι άντρες. Η υπουργός Άμυνας, δήλωσε πως σέβεται την παράδοση της χώρας, αλλά πως η ίδια δεν θα τηρούσε αυτό τον κανόνα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων.
Η στάση της θεωρήθηκε απρεπής και κάποιοι έκαναν λόγο για μεγάλη προσβολή στα socialmedia της Σαουδικής Αραβίας, αν και από τους αξιωματούχους της χώρας δεν υπήρξε κάποια αιχμή στις δηλώσεις τους.Οι περισσότεροι μάλιστα στα socialmediaτης χώρας απορούσαν γιατί κανείς δεν την συνέλαβε!Στο Ριάντ, όπου η συνάντησε τον πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Σαούντ φωτογραφήθηκε φορώντας ένα κοστούμι σε αντρική γραμμή ενώ όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα, καμιά γυναίκα από το επιτελείο που τη συνόδευε δεν φορούσε χιτζάμπ ή αμπάγια, το μαύρο μακρύ φόρεμα που φορούν σε δημόσιες εμφανίσεις οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
Οπως την αποκάλεσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για «μια πραγματικά γενναία γυναίκα». Για μια υπουργό που όρθωσε πολιτικό ανάστημα και αρνήθηκε να φορέσει την παραδοσιακή μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.


Η υπουργός Αμυνας, μάλιστα, δήλωσε ότι αρνείται να φορέσει χιτζάμπ γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να επιλέγουν τα ρούχα τους με τους άντρες. Η στάση της θεωρήθηκε ως συνέχεια των δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να απαγορευτεί η μπούρκα στη Γερμανία.

Η φον ντερ Λέγεν βρέθηκε στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα Σαλμάν Αλ Αλ Σαούντ, όπου της υπέδειξαν να καλύψει το κεφάλι της και να φορέσει ένα μακρύ ρούχο, καλύπτοντας τα πόδια της. Εκείνη αρνήθηκε και επέλεξε να εμφανιστεί με ένα σκούρο ανδρικό κοστούμι – μέχρι εκεί. Σύμφωνα με την Bild, όταν ζήτησαν στη φον ντερ Λέγεν να φορέσει το μακρύ ρούχο που καλύπτει όλο το σώμα, η υπουργός απάντησε:
«Καμία γυναίκα στη συνοδεία μου, ούτε εγώ, θα το φορέσουμε. Το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τα ρούχα του είναι το ίδιο, για άνδρες και γυναίκες». Η Bild προσθέτει ότι όσοι βρέθηκαν στις συναντήσεις μαζί της έδειχναν έκπληκτοι που φορούσε δυτικό κοστούμι, ωστόσο δεν έγιναν διαδηλώσεις εις βάρος της, αλλά ούτε και επίσημες δηλώσεις.

Η απόφασή της, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θυμό και αρνητικά σχόλια στο Twitter από πιστούς μουσουλμάνους. Αντίστοιχα, στη… δυτική πλευρά του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθησαν οι επευφημίες για αυτή τη στάση της.

Hijab uproar: German minister Ursula von der Leyer refused to wear hijab in Saudi Arabia
GOOD FOR HER! http://www.express.co.uk/news/world/743237/German-minister-Ursula-von-der-leyer-sparks-outrage-REFUSING-hijab-Saudi-Arabia-visit 

Πολλοί θυμήθηκαν ότι η γερμανίδα υπουργός βάδισε στα ενδυματολογικά χνάρια της Μισέλ Ομπάμα, η οποία επίσης στη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε χωρίς κάλυψη στο κεφάλι, σε επίσημη επίσκεψη με τον σύζυγό της Μπαράκ Ομπάμα. Και, βέβαια, είχε «ακούσει» ανάλογα σχόλια.

Πέρυσι, 1η Δεκεμβρίου 2015, να απαγορευθεί στις μουσουλμάνες επισκέπτριες της Γερμανίας να φορούν μπούρκα και νικάμπ, εισηγήθηκε και η υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας, Ιλζε Αϊγκνερ. Μάλιστα, η Αϊγκνερ ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα ο σχετικός νόμος. «Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας να κρυβόμαστε – και αντίκειται στην άποψή μας για την ισότητα της γυναίκας», είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt. Πάντως, η υπουργός αυτή, όταν επισκέφθηκε το Ιράν, φόρεσε μαντίλα.

Σύντομο βιογραφικό (χωρίς χιτζάμπ)
Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν γεννήθηκε στο Βέλγιο και είναι κόρη ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν υπουργός στο κρατίδιο της Σαξωνίας. Εχει μεταπτυχιακά στην Ιατρική από το πανεπιστήμιο του Ανοβέρου και πτυχίο Οικονομίας από το Στάνφορντ. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λέγεν με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά, αλλά δεν θυσίασε την καριέρα της. Βρίσκεται στην κεντρώα πτέρυγα του CDU. H Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν υπήρξε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων το 2005, υπουργός Εργασίας το 2009, αλλά προκάλεσε την έκπληξη όταν έγινε υπουργός Αμυνας στην τρίτη κυβέρνηση της Μέρκελ. Η 55χρονη είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται υπουργός Αμυνας στη Γερμανία και πολλοί εξηγούν αυτή την επιλογή ως «αντάλλαγμα», αφού είναι προσωπική φίλη της γερμανίδας καγκελαρίου. Και ας μην κρυβόμαστε κάτω από χιτζάμπ, θεωρείται ως πιθανή διάδοχος της Μέρκελ…

Δύσκολα θα ξαναδούμε με ίδιο μάτι αυτές τις 6 φωτογραφίες της Περιστέρας Μπαζιάνα Μια σύγκριση που δεν την ευνοεί καθόλου

Πρέπει να σέβονται οι επίσημες καλεσμένες την «παράδοση»; Θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο αν δεν το κάνουν; Θα χαλάσουν οι μπίζνες;

Εμείς έχουμε για υπουργό Άμυνας τον Καμμένο. Η Γερμανία έχει την Ursula von der Leyen (πάνω), που έγινε πρόσωπο της ημέρας όταν αρνήθηκε να φορέσει την χιτζάμπ και να καλύψει το κεφάλι της, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα τη επιλογής στο ντύσιμό ακριβώς όπως και οι άντρες. Όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα, καμιά γυναίκα από το επιτελείο που τη συνόδευε δεν φορούσε χιτζάμπ ή αμπάγια, το μαύρο μακρύ φόρεμα που φορούν σε δημόσιες εμφανίσεις οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. (Πιστεύω πως καμία πολιτισμένη χώρα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τους ηγέτες καταπιεστικών καθεστώτων και να κάνει μπίζνες με τη Σαουδική Αραβία όπως κάνει η Γερμανία -ή με το Ιράν όπως προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα- αλλά ας μείνουμε στο συγκεκριμένο θέμα.)

Πρέπει να σέβονται οι επίσημες καλεσμένες την «παράδοση» που υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι ή το σώμα τους με συγκεκριμένους τρόπους που έχουν επιλέξει οι άντρες; Είναι υποχρεωμένες; Θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο αν δεν το κάνουν; Θα χαλάσουν οι μπίζνες; Θα είναι μέγιστη αγένεια; Όλες αυτές τις δικαιολογίες είχαμε ακούσει όταν το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας πήγε στο Ιράν και η κα Μπαζιάνα μεταμφιέστηκε δίχως δεύτερη κουβέντα: Ότι δεν γινόταν να μην το κάνει κι ας ήταν υποτιμητικό για τις γυναίκες, ότι θα χαλούσαν οι μπίζνες, ότι θα προσβάλλονταν οι οικοδεσπότες... Οι φωτογραφίες της φασκιωμένης και καταχαρούμενης Μπαζιάνα είχαν συζητηθεί ποικιλοτρόπως, όμως όλοι κατά βάθος συμφωνούσαμε πως θα ήταν μάλλον αδύνατο να είχε κάνει κάτι διαφορετικό.


Κι όμως, όπως απεδείχθη από την Γερμανίδα υπουργό -και μάλιστα σε μια ακόμα πιο μισογυνική χώρα- οι καλεσμένες γυναίκες που θέλουν, μπορούν να τολμήσουν. Χαμογελαστοί ήταν οι Σαουδάραβες πρίγκιπες με την ασκεπή και δυτικά ντυμένη von der Leyen, και τις δουλειές τους μια χαρά τις έκαναν. Αντίστοιχα η δική μας υπουργός Έλενα Κουντουρά είχε μεταμφιεστεί όπως (νόμιζε ότι) έπρεπε.
Η κα Κουντουρά στη Σαουδική Αραβία Πηγή: www.lifo.gr
Στο Ιράν υποτίθεται ότι φοβούνται το νόμο (αν και όπως διαβάζω στο Iranianvisa ο νόμος είναι ελαστικός για τις τουρίστριες που δε θα τους πουν τίποτα -στη χειρότερη περίπτωση θα τους έκαναν μια ευγενική παρατήρηση- ενώ το θέμα του καλυμμένου κεφαλιού λύνεται με ένα οποιοδήποτε γυναικείο καπέλο: ("These rules are not observed very strict, especially for tourists and foreigners. You must not worry about maintaining your hijab , since in times you have forgotten about it, the maximum penalty will be a request (usually in a kind way) to make it correct. It's quite acceptable for women to allow whips of their hair to frame their face. Appropriate hats & caps can do this function as well as scarves"). Έχουμε βάλει και στο σάιτ μας κινήσεις Ιρανών γυναικών που κυκλοφορούν με ακάλυπτο κεφάλι και φωτογραφίζονται, για να ενθαρρύνουν κι άλλες γυναίκες να το κάνουν - ζητώντας έτσι την υποστήριξη των τουριστριών από δυτικές χώρες. Και όντως, πολλές τουρίστριες όπως βλέπουμε στη σχετική παλιότερη είδηση το τόλμησαν κι επέζησαν. Στήριξαν έμπρακτα τα δικαιώματα των γυναικών. Το πρόβλημα -και η υποκρισία- είναι πως στην Ελλάδα το παίζουμε σούπερ ριζοσπαστικοί κι επαναστάτες, αλλά έξω σκύβουμε το κεφάλι και, ξεχνώντας όλα τα προοδευτικά (και φεμινιστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση) παίζουμε το ρόλο της χαμογελαστής γλάστρας που υποτάσσεται στο Μεσαίωνα για να γλείψει τους όποιους ξένους σκοταδιστές.



Μπράβο στην Γερμανίδα υπουργό και στις γυναίκες της συνοδείας της, που έστειλαν ένα ουσιαστικό μήνυμα υποστήριξης στις γυναίκες της χώρας που κανονικά συλλαμβάνονται αν τολμήσουν κάτι τέτοιο. Κρίμα για όλες τις υπόλοιπες.

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Ενδιαφέρεται για τα πάντα - και γράφει κυρίως γι' αυτά που του αρέσουν. (Κι έχει βγάλει 13 παιδικά βιβλία στις εκδόσεις Μεταίχμιο) Πηγή: www.lifo.gr

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.