Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Tο κόλπο με τις ΜΚΟ και τα χαμένα εκατομμύρια

Δεκάδες δικογραφίες, πάνω από 40, εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στο τσουβάλι της διαφθοράς και των θολών νερών ενός ασαφούς νομικού πλαισίου, δεμένα στο άρμα εκατοντάδων προσώπων τα οποία βρήκαν τον τρόπο –σύμφωνα με τις καταγγελίες που ερευνώνται–να πλουτίσουν εις βάρος του ελληνικού λαού σκιαγραφούν το μέγα κόλπο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ερευνά πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, ακόμα και με πολιτική διαδρομή, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και εκατοντάδες άλλοι βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα με βαριές κατηγορίες για υποθέσεις «παράνομων» –σύμφωνα με τις Αρχές– χρηματοδοτήσεων εκατομμυρίων για ό,τιπιο απίθανο μπορεί να σκεφτεί κανείς, από αποναρκοθετήσεις σε εμπόλεμες ζώνες έως δίκτυα υδροδότησης και σίτισης παιδιών στην Αφρική.

Κοινή συνισταμένη των καταγγελιών, ότι πήραν τη χρηματοδότηση,αλλά ουδέποτε –στις περιπτώσεις που έχουν καταλήξει σε διώξεις– ολοκλήρωσαν το έργο που ανέλαβαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 40 δικογραφίες από το 2013-2014 που ξεκίνησε την έρευνα για τις ΜΚΟ, η οποία αφορά την περίοδο από το 2002 και μετά, λόγω των προβλημάτων παραγραφής που θα είχε μια έρευνα για τα προηγούμενα χρόνια.

Από αυτές, περίπου 20 έχουν καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των εμπλεκομένων, ενώ ερευνώνται αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 20. Το πρόβλημα είναι πως οι συγκεκριμένες ΜΚΟ αναλάμβαναν –πάντα– δράσεις στο εξωτερικό, συνεπώς είναι και πιο ...
δύσκολη η διασταύρωση σχετικά με το αν τα ποσά τα οποία πήραν τα διέθεσαν για τους σκοπούς που είχαν συμφωνήσει. Όπως έλεγε, πάντως, ανώτερη δικαστική πηγή,«το θέμα είναι πως δεν έχει υπάρξει ακόμα φάκελος με ΜΚΟ που να ανοίχτηκε και να μην είχε προβλήματα, δηλαδή να μην προέκυπταν ατασθαλίες». Εν ολίγοις, κάποιοι έφαγαν με… χρυσά κουτάλια.

Το «Π» ανοίγει τον φάκελο των ΜΚΟ και σας παρουσιάζει μερικές από τις περιπτώσεις που απασχόλησαν ή απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Ο Άλεξ Ρόντος

Η πιο γνωστή υπόθεση –με την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η έρευνα για τις ΜΚΟ– είναι η περίπτωση με τους 8 κατηγορουμένους που θα λογοδοτήσουν για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης,αφού φέρεται ότι εξαπάτησαν το ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντάς το με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το όνομα του Άλεξ Ρόντου μπορεί να συνδέθηκε με πολλά και πολλούς στην Ελλάδα, δημιουργώντας συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες (ως στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου στα χρόνια της παντοδυναμίας του), όμως η δική του –προσωπική– μάχη δίδεται στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεταιγια την υπόθεση της ΜΚΟ«Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Στη δίκη, πέραν του Άλεξ Ρόντου, κατηγορούνται ακόμα 7 άτομα και η υπόθεση αφορά στην επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ,τα οποία εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-­2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη. Εκτός του Άλεξ Ρόντου, κατηγορούμενοι είναι επίσης δύο πρέσβεις,τρεις πρώην υπάλληλοι του ΥΠΕΞ καθώς επίσης ο πρόεδρος της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκος και η σύζυγός του.

Ο Άλεξ Ρόντος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ μετά την απολογία του, καθώς διαπιστώθηκε από γραφολογική εξέταση ότι ο ίδιος είχε μεν υπογράψει την ανάθεση προγράμματος, αλλά όχι και την εκταμίευση των σχετικών ποσών, όπου η υπογραφή του ήταν πλαστογραφημένη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είχε εισηγηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ, θεωρώντας το προβληματικό και ελλιπές.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι’ αυτήν την πρώτη δικαστική «νάρκη» που «έσκασε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Άλεξ Ρόντος (επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ΥΔΑΣ την επίμαχη περίοδο και πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου), οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός και Νικ. Μπάζας, τρεις πρώην υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς και ο πρόεδρος της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη.

Η σχετική έρευνα των εισαγγελικών Αρχών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, οδήγησε αρχικά στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου, ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος (ήδη το εφετειακό βούλευμα παρέτεινε για ένα 6μηνο την προφυλάκισή του) και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών.

Κεντρικό πρόσωπο της ΜΚΟ είναι ο Κ. Τζεβελέκος (που φέρεται να είχε περάσει κάποτε και από την εφημερίδα «Εξόρμηση»). Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η… αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.

Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος από την ΥΔΑΣ των παραστατικών που υπέβαλε η ΜΚΟ, ότι δεν ζητήθηκε ποτέ η σχετική έγκριση από τις επιμέρους ελληνικές πρεσβείες ούτε πιστοποιήθηκε από αυτές η υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης, εντόπισε παραστατικά σε ξένη γλώσσα (Αραβική, Σερβική) που έγιναν δεκτά χωρίς μετάφραση, καθώς και καταβολή της χρηματοδότησης, αν και δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σουπερμάρκετ, εστιατορίων και πάρκινγκ IX!

Πρόσφατα τέθηκε στο μικροσκόπιο και άλλη ΜΚΟ, στην οποία φέρεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα–να είχαν συμμετάσχει πολιτικό πρόσωπο και δύο ιδιώτες (ανάμεσα σε αυτούς και ένας καθηγητής πανεπιστημίου), αλλά η Εισαγγελία δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

«Κλίμακα»,«Ίρις»και ΟΕΕΚ

Υπό έρευνα έχουν τεθεί επίσης οι φάκελοι των ΜΚΟ «Κλίμακα» και «Ίρις», που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας, για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες σχετικά με ύποπτη λειτουργία ή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φάκελοι αυτών των δύο ΜΚΟ έχουν σταλεί σε εισαγγελείς που ασχολούνται με οικονομικά εγκλήματα.Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη δύο ΜΚΟ, οι οποίες εισέπραξαν συνολικά από τον κρατικό κορβανά ένα εκατομμύριο ευρώ για προγράμματα που ήταν μόνο στα…χαρτιά

-Η πρώτη δικογραφία φέρνει κατηγορουμένους 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, ενώ αντίγραφο του σχετικού φακέλου διαβιβάστηκε και στη Βουλή, αν και τα ενδεχόμενα αδικήματα για τα πολιτικά πρόσωπα είναι παραγραμμένη. Αφορμή για την έρευνα ήταν η καταγγελία σχετικά με τη χρηματοδότηση,με το ποσό των 600.000 ευρώ,αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ,με την επωνυμία «GermanMarshallFund», τη χρονική περίοδο 2004-2006.

-Η δεύτερη δικογραφία οδηγεί ως υπόλογη για κακούργημα στη Δικαιοσύνη τη διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005, για υπεξαίρεση 400.000 από προγράμματα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο υπουργείο Παιδείας. Όμως, σύμφωνα με τις Αρχές, ενώ τα χρήματα είχαν εισπραχθεί το 2006 και το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2008, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Το χρυσό πάρτι με τις ΜΚΟ, την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, αποκαλύπτεται από μία ακόμα δικογραφία, όπου εμφανίζεται ο περίφημος Άλεξ Ρόντος. Ήδη ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών της περιόδου 2000-2004 καθώς και του αρμόδιου υφυπουργού της ίδιας περιόδου καλείται να αναζητήσει η Βουλή με δικογραφία που υποβλήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για «παράνομη» χρηματοδότηση άνω των 600.000 ευρώ-αμερικανικής ΜΚΟ, μη αναγνωρισμένης από το ΥΠΕΞ.

Ήδη, μάλιστα, η Εισαγγελία άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 4 μεγαλοστελεχών του υπουργείου της συγκεκριμένης περιόδου για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την εποπτεία της επικεφαλής της Ελένης Ράικου,ύστερα από έγγραφο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ),τον Σεπτέμβριο του 2015, του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.

Τη χρηματοδότηση φέρεται να πήρε παρανόμως το υποκατάστημα στη Σερβία της εδρεύουσας στις ΗΠΑ ΜΚΟ (thinktank) με την επωνυμία «EastWestInstitute» κατά τα έτη 2001 και 2002.Η χρηματοδότηση ανερχόταν στο ποσό των 900.000 δολαρίων ΗΠΑ.

του Παναγιώτη Στάθη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17/12

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.