Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ



Η διάλυση των ατάκτων στρατιωτικών σωμάτων τού ‘21, όταν ιδρύθηκε το κράτος, δημιούργησε μιά νέα κατάσταση γιά τους παλιούς κλεφταρματολούς: Ένας σημαντικός αριθμός απ' αυτούς βρέθηκε ξαφνικά χωρίς απασχόληση, χωρίς σπίτι και γη, στερημένος από κάθε μέσο επιβίωσης, στο έλεος τής νέας πολιτικής εξουσίας.

Δέν μιλάμε βέβαια, γιά τους οπλαρχηγούς, οι περισσότεροι των οποίων είχαν πλουτίσει επωφελούμενοι από την πλούσια λεία, που αποκόμισαν (βλ. Κολοκοτρώνης), καθώς και από τα αγγλικά δάνεια, που καταχράστηκαν, αλλά γιά τους απλούς ανθρώπους, που συμμετείχαν στα γεγονότα τού '21.


Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στις παλιές, προ τού ’21 συνήθειές τους, στο μόνο, που ήξεραν δηλαδή, να κάνουν. Πήραν τα βουνά και ξανάρχισαν το πλιάτσικο και τις ληστείες. Αυτό, έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο ορισμένων ιστορικών μελετών.
Γιά εκείνους όμως, που δέν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε, είναι οι άλλοι, κυρίως οι ανάπηροι κι οι ανήμποροι, που με τις οικογένειές τους, καθώς και με τις οικογένειες των σκοτωμένων, έφθαναν εξαθλιωμένοι στην Αθήνα μετά την ανακήρυξή της το 1834 σε πρωτεύουσα τού νέου κράτους. Οι δρόμοι τής πόλης τότε, είχαν γεμίσει φτωχούς και ζητιάνους.

Αντικείμενο τού βιβλίου είναι η εξέταση των διαφόρων προσπαθειών μιάς κατηγορίας μορφωμένων ανθρώπων, προερχόμενων από τα μεσαία στρώματα τής Αθήνας, που σκοπό είχαν τη διαχείριση τής ζωής τού φτωχού πληθυσμού τής πρωτεύουσας τον 19ο αιώνα.

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε στην Αθήνα, κυρίως κατά τη διάρκεια τού δεύτερου μισού τού 19ου αιώνα, που οργανώθηκε μέσω συλλόγων και εταιρειών
και που ίδρυσε νέους θεσμούς περίθαλψης γιά τα φτωχά παιδιά και τις γυναίκες, αποτελεί προνομιακό πεδίο γιά τη μελέτη τής πρακτικής εφαρμογής αυτών των προσπαθειών, των οποίων τα αρχικά στάδια ανάγονται στα πρώτα μετά το ’21 χρόνια.

Η εργασία αυτή με ορισμένες αλλαγές, που έγιναν αργότερα, αποτελεί τη διδακτορική διατριβή τής συγγραφέως.


266 σελίδες, αρχείο μορφής pdf, 6,5 ΜΒ.
Κατεβάστε δωρεάν ολόκληρο το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.