Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ναρκοθετούμε το μέλλον μας


Αθήνα, 26 Μαρτίου 2017
Zούμε και όχι μόνο στη χώρα μας, σε μια εποχή περίεργη, μελαγχολική, που ξυπνά πάθη εμφυλίων καταστάσεων, αποστράτευσης από τη συμμετοχή στα κοινά, που γεμίζει φόβο και παραίτηση, που η πίστη, η εμπιστοσύνη και το όραμα είναι λέξεις απαγορευτικές. Τι άραγε πρέπει να κάνουμε; Τι στάση ζωής θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ως σύγχρονο, μαζικό - διεκδικητικό στρατιωτικό κίνημα που φιλοδοξούμε να ορισθούμε;

Ερωτήματα που δεν απαντώνται εύκολα και προπάντων δεν μπορούν να δρομολογηθούν προς την πρακτική λύση τους. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αποστράτους, όλους τους στρατιωτικούς, την εθνική άμυνα γενικότερα, όσο και την υπόλοιπη κοινωνία λόγω της ανυπέρβλητης κοινωνικής κρίσης, οξύνονται συνεχώς.

Θεσμοί και άνθρωποι απαξιώνονται, λοιδορούνται, κατασυκοφαντούνται για να μπορέσουν έτσι επαγγελματίες της νομενκλατούρας και του νεποτισμού να θριαμβεύσουν, για άλλη μια φορά, επάνω στα «κουφάρια» ανήμπορων θυμάτων, ρημαγμένων, μοναχικών και ηττημένων ανθρώπων.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις δόθηκαν από το άρθρο(1) που διαβάσαμε στο έγκριτο στρατιωτικό ιντερνετικό μπλοκ militaire. Μαθαίνουμε από αυτό πως έχει κατατεθεί αγωγή κατά του απόστρατου Αντισυνταγματάρχη Νίκου Παπαναστάση από τον πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ)! Για την ουσία των ζητημάτων, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο. διότι δεν την γνωρίζουμε επισήμως, έχει τοποθετηθεί εν μέρει η ΑΝΕΑΕΔ(2), καθώς και σε άλλες ανακοινώσεις της. Εξ άλλου την Ανεξάρτητη Ένωση των Αποστράτων ΕΔ την γέννησε, πριν από επτά χρόνια, η ανάγκη της κάλυψης του δημοκρατικού διεκδικητικού κενού που άφηναν οι καθεστωτικές Ενώσεις των αποστράτων (ΕΑΑ), με όλες τις στρεβλώσεις που αυτές λειτουργούν, λόγω του νομικού καθεστώτος που τις διέπει. Θυμόμαστε όλοι τις ανακολουθίες και τις συμπεριφορές ηγεμονισμού από το πρόσφατο διεκδικητικό παρελθόν. ...

Όσο αυτή η παθογένεια δεν τακτοποιείται νομοθετικά από το ΥΠΕΘΑ, που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του, θα δρέπουμε καρπούς των συνεπειών του. Το νομικό καθεστώς που διέπει τους απόστρατους, όπως πολλές φορές από συλλόγους και πολλά μέλη των ίδιων των ΕΑΑ έχει αναδειχθεί, χρήζει ΑΜΕΣΗΣ κατάργησης και σύγχρονου, δημοκρατικού εκσυγχρονισμού.

Η προσφυγή στα δικαστήρια ανταγωνιστικών προστριβών, που γεννούνται από κρατικές παθογένειες, περνάει λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, η οποία είμαστε βέβαιοι πως μας παρακολουθεί με ευοίωνη προσδοκία.

Ο στρατιωτικός πολιτισμός που πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ισχύει δε κυρίως για τους απόστρατους που είμαστε κάποιας ηλικίας και με παγιωμένες ιδεοληψίες.

Η ΑΝΕΑΕΔ προέβλεψε για τα μέλη της στο νέο καταστατικό της Ένωσης στο άρθρο 8δ και ε, συγκεκριμένα: «δ. Να συμπεριφέρονται μεταξύ τους κόσμια και πολιτισμένα, αποφεύγοντας ακραίες, διαιρετικές, υβριστικές συμπεριφορές ηγεμονισμού, εγωκεντρισμού, υπεροψίας, συκοφαντίας και υστεροβουλίας. ε. Να δρουν σύμφωνα με το Καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που αντιστρατεύεται τους σκοπούς αυτούς».

Φυσικά και διαφωνούμε με την απόφαση του ΔΣ της ΕΑΑΝ για την κατάθεση αγωγής κατά του Ν. Παπαναστάση, που είναι μέλος και του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ. Πολύ περισσότερο μάλιστα που δεν προηγήθηκε προσπάθεια συνεννόησης και αμοιβαίων εξηγήσεων.

Συνοπτικά εκπορεύεται ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: να λάβουμε υπόψη τις κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν, τα λάθος μηνύματα που αποστέλλουμε προς την κοινωνία, τη διαιρετική – παραλυτική τακτική που συντηρούμε προς τους συναδέλφους μας με την αυτοαναφορικότητα στον μικρόκοσμό μας.

Οφείλουμε όλοι μας, σύσσωμοι, να προτάξουμε και να διεκδικήσουμε άμεσα, επιτακτικά όλα αυτά που μας ενώνουν, απηχώντας τον υπόγειο θυμό των συναδέλφων μας. Με συλλογικές, δημοκρατικές διεργασίες που θα αποφασίσουμε και θα καθορίσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών πολιτισμού, μαχητικής διεκδίκησης και λειτουργίας. Να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις για να πνεύσει ούριος άνεμος της Άνοιξης και της ελπίδας, συνολικά από εμάς τους ίδιους και όχι από επίδοξους σωτήρες.

Διαφορετικά ναρκοθετούμε το μέλλον μας, οι ντόπιες και ξένες ύαινες περιμένουν στη γωνία να μας κατασπαράξουν!
Πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε και να αλλάξουμε;

Ευθ. Γκιτέρσος
Απόστρατος ΠΑ, Μέλος ΔΣ ΑΝΕΑΕΔ

(1) http://www.militaire.gr
(2) http://www.aneaed.gr/

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.