Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η Μηχανή του Χρόνου, Eπεισόδιο 1 – Όθωνας. Από το πρώτο μνημόνιο του 1842 στην “έξωση” από την Ελλάδα

Τα ταραγμένα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα που οδήγησαν στην εξέγερση του 1843 και την έξωσή του από την Ελλάδα, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο αυτό το Σάββατο.

Η εκπομπή παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η βασιλεία του Όθωνα, το Σύνταγμα που αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1844 και την έξωση του βασιλικού ζεύγους το 1862.
Η έρευνα φωτίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εφαρμόστηκε το πρώτο «μνημόνιο» στη Ελλάδα για την εξόφληση των δανείων και τις επιπτώσεις από τις μεγάλες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, όπου μειώθηκαν οι μισθοί υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Η δυσαρέσκεια οδήγησε στη μεγάλη εξέγερση του 1843 έξω από τα Ανάκτορα. Τότε, στρατός και λαός κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας Σύνταγμα και εκλογές. Ο βασιλιάς Όθωνας κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει ακόμα τη διακυβέρνηση του πρώτου πρωθυπουργού ...
Ιωάννη Κωλέττη, η οποία όμως στιγματίστηκε από τις συναλλαγές και τα ρουσφέτια που γίνονταν την οικία του στην Πλάκα.
Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και ντοκουμέντα παρουσιάζεται η ομηρία του Όθωνα και ο αποκλεισμός της Αθήνας από τους Αγγλογάλλους, που θέλησαν να τιμωρήσουν τους Έλληνες για την υποστήριξή τους στους Ρώσους, οι οποίοι πολεμούσαν στην Κριμαία ενάντια στους Οθωμανούς.
Μία άγνωστη πτυχή της Ιστορίας είναι η ατεκνία της Βασίλισσας Αμαλίας, η οποία, όπως αποκαλύπτει η εκπομπή, έπασχε από μία σπάνια γυναικολογική δυσπλασία που δεν της επέτρεπε να έχει ερωτικές σχέσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει παιδιά. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί αγνοούσαν το πρόβλημα και την υπέβαλαν σε επώδυνες μεθόδους θεραπείας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο θρόνος ήταν ανέφικτο να αποκτήσει διάδοχο και αργά ή γρήγορα η μοναρχία των Βαυαρών θα τελείωνε.
Ο επίλογος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1862 και ο Όθωνας οδηγήθηκε στην έξωση.
Η «Μηχανή του χρόνου» αποκαλύπτει την τελευταία ευχή που έδωσε ο έκπτωτος βασιλιάς στους Έλληνες και τις τελευταίες στιγμές του βασιλικού ζεύγους στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Ζάμπια Αγριμάκη, Άρτεμις Σκουμπουρδή, Κατερίνα Γαρδίκα, Θανάσης Χρήστου, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Σταματόπουλος, καθώς και ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Γιώργος Ανδρούτσος. Επίσης, μιλούν η καθηγήτρια Διπλωματικής Ιστορίας Λένα Διβάνη, ο καθηγητής Νομικής Σπύρος Βλαχόπουλος, καθώς και η διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ευθυμία Παπασπύρου.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

http://webtv.ert.gr/ert1/mixani-tou-xronou/22apr2017-i-michani-tou-chronou/
Από το πρώτο μνημόνιο του 1842 στην «έξωση» του Όθωνα από την Ελλάδα. Η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας και η εξέγερση που οδήγησε στο πρώτο Σύνταγμα. Νέα εκπομπή από τη Μηχανή του Χρόνου (βίντεο)...

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.