Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Διαμαρτυρία στην Κορομηλιά Δομοκού για την χάραξη του δρόμου που συνδέει τον Ε65 με την Π.Ε.Ο. Λαμίας- Λάρισας (video)


Μία καταστροφή που δεν ασχολήθηκε κανένας. Οι κοινοποιήσεις θέλουν οργάνωση και συμμετοχή από το σύνολο των γύρω περιοχών. Δυστυχώς στη παρακάτω περίπτωση ούτε οργανωτική επιτροπή υπήρξε αλλά και αδιαφορία των γύρω κατοίκων που δεν τους επηρεάζει άμεσα, τουναντίον νομίζουν ότι θα τους ωφελήσει μία θορυβώδης κίνηση που θα αντιληφθούν όταν λειτουργήσει η νέα οδός.

Αυτή είναι η αλληλεγγύη της νέας εποχής των μνημονίων. "ΔΕΝ μας επηρεάζει άμεσα, άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι απ' τη τρύπα". Ο Νίκος Αράχωβας, αγρότης του χωριού βλέπει να περνάει ο δρόμος μέσα από το χωριό και σύριζα στο σπίτι του. 

Δείτε τα παρακάτω video και θα καταλάβετε:


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προχώρησαν το πρωί οι κάτοικοι στην Κορομηλιά του δήμου Δομοκού,που αντιδρούν στην χάραξη του Ε65, αφού ο δρόμος που θα τον συνδέει με την παλιά εθνική οδό Λαμίας – Λάρισας, θα περνάει μέσα από το χωριό και μπροστά από τις αυλές των σπιτιών τους.
Στο πλευρό τους ήταν ο δήμαρχος Δομοκού, που τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθούσε να αλλάξει την χάραξη και ο δρόμος να παρακάμψει το χωριό Κορομηλιά, όπως συμβαίνει και με γειτονικά χωριά.Και το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, πήρε απόφαση να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων για τη νέα χάραξη του δρόμου.



Κορομηλιά Φθιώτιδας - "Ελληνικά Χωριά"

Η Κορομηλιά του Δομοκού βρίσκεται στην νότια όχθη της άλλοτε λίμνης, Ξυνιάδος ένα από τα πραγματικά παραλίμνια χωριά της, 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας. Είναι χτισμένη σε μέσο υψόμετρο περί τα 525 μέτρα και η περιφέρειά της έχει έκταση 7.524 στρέμματα. Σήμερα, με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 (Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης), αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δομοκού.

Πήρε το όνομά της, κατά την παράδοση, από το μοναδικό δένδρο που βρισκόταν στο χώρο που δημιουργήθηκε ο οικισμός, μια κορομηλιά!

Η Κορομηλιά είναι από τα νεώτερα χωριά της περιοχής καθώς εγκαινιάστηκε μαζί με τον Άγιο Γεώργιο, την Ξυνιάδα και την Καυκασία την 22α με 23η του Απριλίου 1900 από τον τότε ιδιοκτήτη της περιοχής Γεώργιο Πλατανιώτη προφανώς σε πανηγυρική εκδήλωση.Ο Πλατανιώτης που ήταν ομογενής από τη Ρουμανία με καταγωγή από τη Ναυπακτία, θέλησε να επενδύσει στην περιοχή αγοράζοντας το κτήμα Δαουκλή από τον Δημήτριο Στεριάδη «κληρονόμο» στην ουσία της Φατμέ Ζεχρά Χανούμ της τουρκάλας ιδιοκτήτριας κατά την απελευθέρωση του 1881. ...
Ο Γεώργιος Πλατανιώτης κατασκεύασε στην Κορομηλιά, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, κατοικίες για τους υποτακτικούς και τον επιστάτη του. Ο ιδιοκτήτης όντας Βουλευτής αλλά και με συμφέροντα στη Ρουμανία δεν ασχολήθηκε ο ίδιος με την εκμετάλλευση του κτήματος αλλά άφησε την γενική επιστασία στον έμπιστό του Κώστα Ζωγράφο. Οι κολίγοι κάτοικοι του νεοσύστατου χωριού προφανώς και πέρασαν δύσκολες στιγμές κατά την περίοδο της δικής του επιστασίας. Η επικυριαρχία του Πλατανιώτη στην περιοχή κράτησε ως το 1923 οπότε η επαναστατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή με πρόεδρο το Στυλιανό Γονατά (Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ν. Πλαστήρας) αποφάσισε την αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών με απαλλοτριώσεις των μεγάλων κτημάτων.

Η κατοικία του επιστάτη στην Κορομηλιά απαλλοτριώθηκε με την 2/1923 απόφαση της επιτροπής απαλλοτριώσεων με την οποία άλλωστε αποκαταστάθηκαν 22 καλλιεργητές από την Κορομηλιά μαζί με καλλιεργητές από τα γύρω χωριά όπως όριζε ο σχετικός νόμος. Στη συνέχεια το χωριό εποικίστηκε και από άλλους καλλιεργητές καταγόμενους από διάφορες περιοχές αλλά και νομάδες κτηνοτρόφους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε αυτό. Πολλοί ήρθαν από την Δυτική Φθιώτιδα (π.χ. Λύτρας από Χαλίλη-Μεσοποταμία) αλλά και από την Αράχωβα της Ναυπακτίας (Αράχωβας, Καρανικόλας κλπ.)

Οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά και το ψάρεμα στην παρακείμενη λίμνη.Συμμετείχαν δε και στη διανομή της αποξηρανθείσας στη συνέχεια λίμνης παίρνοντας το κομμάτι γύρω από το Νησί.

Η Κορομηλιά ανήκε αρχικά ως οικισμός στο Δήμο Ξυνιάδος έως το 1912 (Β. δ. 29-8-1912 ΦΕΚ α 261/1912) οπότε κατά την τότε διοικητική μεταρρύθμιση εντάχθηκε στην νεοσυσταθείσα κοινότητα Δαουκλή ως οικισμός μαζί με τον Άγιο Γεώργιο, το Ζαπάντι, Αλχανί Άνω, Αλχανί Κάτω κλπ. Η κοινότητα Νταουκλή μετονομάσθηκε το 1916 σε κοινότητα Ξυνιάδος (με αριθ. 11640/1916 ΦΕΚ 21β/1916 υπουργική απόφαση).

Η Κορομηλιά έγινε αυτόνομη κοινότητα το 1929 μαζί με τον Άγιο Γεώργιο (διατ/γμα της 4-7-1929, ΦΕΚ 221/Α της 6-7-1929).

Το 1998 με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση εντάχθηκε στο Δήμο Ξυνιάδος με έδρα την Ομβριακή. Με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 (Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης), πλέον αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δομοκού. Στη διοικητική περιφέρεια της Κορομηλιάς ανήκει και το Νησί της λίμνης Ξυνιάδος όπου βρίσκονται τα ερείπια και η Ακρόπολη των αρχαίων Ξυνιών.











Το θέμα είχε αναδειχθεί πριν από δύο μήνες μήνα περίπου όταν και πάλι οι κάτοικοι της Κορομηλιάς είχαν πραγματοποιήσει λαϊκή συνέλευση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του χωριού με ταυτόχρονο αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου.
Σήμερα στην διάρκεια της διαμαρτυρίας επισκέφθηκε την Κορομηλιά και ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Καραναστάσης ο οποίος ενημερώθηκε από τους κατοίκους και υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό.
Όπως ανέφερε πρόκειται για προσωρινό έργο που θα εξυπηρετεί τον Ε65 αλλά είναι αλήθεια ότι δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία και αυτό θα δούμε πως θα το ξεπεράσουμε.
Μαζί τους και σήμερα ήταν ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας.

Στο δια ταύτα και από ότι καταλάβατε είναι  μία ακόμη περίπτωση ανακολουθίας της πολιτικής εξουσίας με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες με θύματα ως συνήθως ευκολόπιστων πολιτών που νομίζουν ότι οι επιλογές τους θα δικαιώσουν τις προσδοκίες τους.

Το θέμα αυτό μπορεί να μην μας αγγίζει όλους εμάς, που περιμένουμε τα "νέα έργα", αλλά θα είναι ένα μόνιμο και δυσβάσταχτο πρόβλημα των κατοίκων της Κορομηλιάς, που θα πρέπει να συνηθίζουν να ζουν από ένα τοπίο φυσικού κάλους σε μία πολύβουη και ρυπογόνο αστική πόλη.

Αυτά και να θυμάστε τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Χτυπάνε πάντα τους αδύναμους κρίκους με συνυπολογισμό το εκλογικό τους κόστος.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα


Νάσος



=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.