Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η αρπαγή της Περσεφόνης (1621-22) Proserpina από τον Gian Lorenzo Bernini: Πλήρης ανάλυση του γλυπτού

Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Ήδη από τα πρώτα του έργα ο Μπερνίνι αποκαλύπτει το μεγαλείο του ταλέντου του, αναπαριστώντας τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Μπαρόκ. Χρόνια μετά, έχοντας φτάσει σε ωριμότητα ο καλλιτέχνης ομολόγησε, ξαναβλέποντας ένα από τα νεανικά του αριστουργήματα, το Απόλλων και Δάφνη:

"Oh quanto poco profitto ho fatto io nell'arte della scultura in un sì lungo corso di anni, mentre io conosco che da fanciullo maneggiavo il marmo in questo modo!"

"Ω, πόση λίγη πρόοδο έκανα στην τέχνη της γλυπτικής στο πέρασμα τόσων ετών, ενώ γνωρίζω πως από τόσο νέος χειριζόμουν το μάρμαρο με αυτό τον τρόπο!"

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν το σύμπλεγμα των δύο "Termini" του Πρίαπου και της Φλώρας που
προορίστηκαν για τους κήπους της Βίλας Μποργκέζε το 1615-16, και που τώρα βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, να είναι το πρώτο παράδειγμα συνεργασίας των δύο γλυπτών, μαζί με τα συμπλέγματα των Τεσσάρων Εποχών, που αποτελούσαν παραγγελία του Λεόνε Στρότζι και προορίζονταν για τη ρωμαϊκή του βίλα. Η ρεαλιστική και αισθησιακή απόδοση των διάκοσμων από φρούτα θυμίζει τα έργα του Καραβάτζιο που διατηρούσε ο καρδινάλιος Σκιπίων Μποργκέζε στη συλλογή του.

Στην πρώτη στυλιστική του φάση, ο Μπερνίνι δείχνει ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό προς την ελληνιστική γλυπτική σε έργα που μιμούνται την τελειότητα της αρχαίας τεχνοτροπίας, όπως στο έργο της Κατσίκας Αμάλθειας, το 1615, στο οποίο ο καλλιτέχνης υιοθετεί μια συγκεκριμένη τεχνική παλαίωσης του μαρμάρου, ώστε να δημιουργεί την εντύπωση πως το άγαλμα δημιουργήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή. Ο Μπερνίνι μιμείται επίσης την τελευταία φάση της γλυπτικής του Μιχαήλ Αγγέλου Μπουοναρότι όπως αποκαλύπτουν ο Άγιος Σεβαστιανός της συλλογής Thyssen στη Μαδρίτη και το Μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου, της Συλλογής Κοντίνι Μπονακόσι στη Φλωρεντία.

Στην περίοδο αυτή ανήκουν επίσης ο Ο Φαύνος που περιπαίζεται από Ερωτίδες και μια προτομή, αυτή του Τζοβάνι Μπατίστα Σαντόνι στην εκκλησία της Σάντα Πρασέντε στη Ρώμη.

Σήμερα θα ανακαλύψουμε ένα από τα πιο διάσημα και γνωστά έργα του κυρίου γλύπτη  Gian Lorenzo Bernini. Το έργο που πρόκειται να μιλήσουμε σήμερα αφιερώνει το Bernini ως ένας από τους πιο ικανούς σε μάρμαρο καλλιτέχνες, και χάρη στις εκπληκτικές λεπτομέρειες που θα ανακαλύψετε, αυτό το γλυπτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Έχουμε ήδη σε θέση να εκτιμήσουν πολύ το στυλ και την ικανότητα του Μπερνίνι μέσα από την ανάλυση των « Αινεία, Anchise και Ascanio », και σήμερα θα ανακαλύψετε όλες τις λεπτομέρειες της  «Αρπαγής της Περσεφόνη». ...

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την «αρπαγή της Περσεφόνη» Bernini, συμπεριλαμβανομένου του πελάτη, τεχνικές πληροφορίες και φυσικά μια λεπτομερή περιγραφή του γλυπτού, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του έργου του Gian Lorenzo Bernini.
Βιασμός του Proserpina Gian Lorenzo Bernini περιγραφή
"Βιασμός του Proserpine" Gian Lorenzo Bernini
Ημερομηνία υλοποίησης: 1621-1622
Διαστάσεις: 255 cm
Πού είναι: Galleria Borghese, Ρώμη
Το «Βιασμός της Περσεφόνη» από Gian Lorenzo Bernini ανατέθηκε από τον καρδινάλιο Scipione Borghese, ο οποίος απαίτησε ρητά αυτό το γλυπτό σε λίγο πάνω από είκοσι Bernini, ο οποίος ακονίζοντας το στυλ του, αλλά ήδη δείχνει τις δυνατότητες που κανένας άλλος γλύπτης είχε αποκαλύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ο εκπρόσωπος έργο του μύθου της Περσεφόνη δωρήθηκε στο Cardinal Ludovico Ludovisi, ο οποίος ήταν πολύ μεγάλη επιρροή προσωπικότητα όπως ο ανιψιός του Πάπα Γρηγορίου XV, και αφού αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε έναν ιδιωτικό χώρο, στον εικοστό αιώνα ήρθαν στην Πινακοθήκη Borghese , όπου βρίσκεται ακόμη.
Οι χαρακτήρες που αντιπροσωπεύεται από τον Gian Lorenzo Bernini γλύπτης είναι ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη, τους χαρακτήρες που ανήκει στην ελληνική παράδοση, και τα οποία δρουν ως πρωταγωνιστές για ένα μύθο που διηγείται στην «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου (σε αυτό το κείμενο υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν ασχοληθεί , όπως συνοψίζεται ο Απόλλωνας και ο Δάφνη).
Σύμφωνα με την ιστορία του Λατίνου συγγραφέα, ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου, που γοητεύεται από την όμορφη Προσερσίνα, αποφασίζει να την απαγάγει και να την κάνει νύφη του. ήταν η κόρη του Δία και της Cecere, όταν η τελευταία ήταν η θεά της συγκομιδής, και άκουσε την θλιβερή είδηση ​​της απαγωγής της Περσεφόνης, η μητέρα της Περσεφόνης εγκαταλείψει αμέσως τα πεδία, προκαλώντας σοβαρή πείνα.
Κάτω από το μύθο της Περσεφόνη, για την επίλυση του ζητήματος, ο Δίας πηγαίνει στον Πλούτωνα, τον διέταξε να επιστρέψει την Περσεφόνη, αλλά ο τελευταίος, έχοντας φάει ένα κομμάτι του ροδιού ενώ ήταν στον Κάτω Κόσμο, δεν ήταν ποτέ να επιστρέψουν στη γη των ζωντανών ( τρώγοντας κάτι στη βασιλεία των νεκρών μας ανάγκασε να μείνουμε σε αυτόν τον κόσμο).
Τέλος, για να καταλήξουν σε συμφωνία, ο Δίας, μετά από την απαγωγή της Περσεφόνη, ο τελευταίος αποφασίζει ότι από τότε που πέρασε έξι μήνες στη γη με τη μητέρα της Cecere, και ενός άλλου έξι με τον Πλούτωνα στον Άδη: με αυτόν τον τρόπο, όταν η Proserpine ήταν στην εταιρεία της μητέρας του, οι καλλιέργειες θα ήταν άφθονες και πλούσιες, ενώ όταν η γυναίκα θα ήταν με τον Πλούτωνα, η συγκομιδή θα ήταν ξηρή και αντιπαραγωγική. αυτή είναι η μυθολογική εξήγηση της εναλλαγής των εποχών στη Γη.
Ο Gianlorenzo Bernini επιλέγει να αντιπροσωπεύσει την επίκαιρη στιγμή του μύθου ή τον βιασμό της Proserpina Bernini, τη στιγμή που η γυναίκα προσπαθεί να απελευθερωθεί από τα ισχυρά όπλα του Πλούτωνα που την περιβάλλουν.
Οι δύο δυνάμεις αντιτίθενται μεταξύ τους στον αγώνα, φέρνοντας τις δύο μορφές σε ένα περίπλοκο κώλυμα, δημιουργώντας μια πραγματική σπείρα.
Το «Βιασμός της Περσεφόνη» Bernini, παρά το νεαρό της ηλικίας του γλύπτη, προτείνεται ως ένα έργο απόλυτα μπαρόκ, πομπώδες και δυναμική, χωρίς να παραλειφθεί καμία λεπτομέρεια: αρκεί να σημειωθεί η παρουσία του Cerberus κάτω από τα δύο στοιχεία, τα οποία, με τους τρεις κεφαλές βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην απαγωγή.
Αυτό που κάνει αυτή την εξαιρετική ομάδα των γλυπτών (το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του Μπερνίνι) είναι ακριβώς οι λεπτομέρειες: εκτός από τις κινήσεις του, απλά κοιτάξτε το πρόσωπο της Περσεφόνη, που χαρακτηρίζεται από ένα δάκρυ που αναδεικνύει την απόγνωση του τελευταίου, που προσπαθεί σε όλα τρόποι να ξεφύγετε. από την άλλη πλευρά, ο Πλούτωνας, με όλη του τη δύναμη, κυριολεκτικά βυθίζει τα χέρια του στη σάρκα της γυναίκας για να την συλλάβει.
Ο βιασμός των χεριών Proserpine περιγράφει λεπτομερώς τον Πλούτωνα
"Βιασμός της Προσεψίνης" (λεπτομέρεια) Gian Lorenzo Bernini
Σε αντίθεση με τη μελλοντική παραγωγή της στην βιασμός αυτού του Bernini της Περσεφόνη, δεν επιβάλλει μια πραγματική πλεονεκτικό σημείο για να θαυμάσετε το γλυπτό, αλλά ολόκληρη η ομάδα μπορεί να προβληθεί από όλες τις κατευθύνσεις, επιτρέποντάς σας να θαυμάσετε όλες τις λεπτομέρειες.
Ο εξαιρετικός ρεαλισμός και οι λεπτομέρειες που συνθέτουν αυτό το γλυπτό, αποδεικνύουν την εξαιρετική ικανότητα του Bernini, ο οποίος με τα χρόνια θα βελτίωνε το στυλ του, επιβεβαιώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες όλων των εποχών.
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.