Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Το σώμα μιλάει για αυτά που σωπαίνει η ψυχή: Η ασθένεια είναι μια σύγκρουση μεταξύ της προσωπικότητας και της ψυχής. "Bach".

Η ασθένεια είναι μια σύγκρουση μεταξύ της προσωπικότητας και της ψυχής. "Bach".

Μηνύματα από το σώμα

"Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του, είναι αν νιώθει έτοιμος να απαλλαγεί από τις αιτίες της ασθένειάς του. Μόνο τότε είναι δυνατόν να βοηθηθεί.''Ιπποκράτης

Η ασθένεια δείχνει την ανάγκη της αλλαγής στο σύστημα των πιστεύω μας και μας προειδοποιεί ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των φυσικώνή ψυχολογικών μας ορίων. Η Κάρολαιν Μυς, στο βιβλίο της «Ανατομία του Πνεύματος» και η Λουίζ Χέη στο ‘Μεταμορφώστε τη ζωή σας’ συμπληρώνουν τον Ντάλκε ως προς τους κρυφούς ψυχικούς παράγοντες που πυροδοτούν τις διαταραχές της υγείας και που μοιάζουν σαν μικρά θεατρικά έργα ή τελετουργικά που έχουν πάρει τη θέση αυτών που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Κρυολόγημα: Εξωτερικές δυνάμεις σας επηρεάζουν πολύ εύκολα. είναι καιρός να μη δίνετε σημασία και να σταματήσετε να ανησυχείτε χωρίς λόγο για μικροπράγματα. Η ίδια η λέξη κρυολόγημα υποδηλώνει κάτι που σας έκανε «να κρυώσετε μέσα σας» και εκφράζει τη βαθύτερη ανάγκη σας για ζεστασιά και θαλπωρή. Το κουκούλωμα με ζεστά ρούχα και ο πυρετός είναι μεταμφιεσμένες εκδηλώσεις αυτής της ανάγκης, όπως οι εντριβές δεν είναι παρά υποκατάστατα του χαδιού και της επαφής που η ψυχή σας είχε ανάγκη.

Μύτη που τρέχει: Υπάρχει εσωτερικό κλάμα που ουσιαστικά ζητάει βοήθεια. ...

Βήχας: Κάθε φορά που βήχετε βρείτε χρόνο να εξετάσετε τι σκέφτεστε. Με ποιον (ή με ποια κατάσταση)είστε θυμωμένοι; Υπάρχει κάτι ερεθιστικό μέσα σας που σας πιέζει και σας θυμώνει και σας κάθεται στο λαιμό. Συχνά ο βήχας είναι εκδήλωση αγανάκτησης ή άγχους όταν το άτομο νιώθει ότι έχει καταπιεί πολλά για πολύ καιρό και έχει πια φτάσει σε ένα σημείο που πνίγεται..

Μυωπία: Σε συναισθηματικό επίπεδο φοβάστε το μέλλον κι ότι αυτό μπορεί να σας επιφυλάσσει. Πηγαίνεται πίσω στην εποχή που άρχισε η μυωπία και εντοπίστε τι ήταν αυτό που φοβόσασταν. Επειδή δεν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε αυτή την εξωτερική κατάσταση στραφήκατε μέσα σας. Θα πρέπει να καταλάβετε πως οτιδήποτε σας είχε φοβίσει στο παρελθόν, δεν σας επηρεάζει πλέον. Η φαντασία σας σας προκαλεί τον φόβο όχι η πραγματικότητα.

Έρπης: στα χείλη: σχετίζεται με αισθήματα αηδίας ή ανομολόγητου καταπιεσμένου πόθου που ο ίδιος ο εαυτός αποστρέφεται. Πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα καθώς από τη μια τα χείλη διογκώνονται προσελκύοντας τα βλέμματα ενώ ταυτόχρονα εκπέμπουν το σήμα «μακριά από μένα». Ο έρπης στα χείλη μπορεί επίσης να δηλώνει την ανάγκη του ατόμου να αρνηθεί τις υπερβολικές οικειότητες ή να αυτοτιμωρηθεί επειδή τις επέτρεψε.

Ημικρανία: "Στέρηση της αγάπης'' . Είναι άτομο που λαχταρά την αγάπη. Όση αγάπη πήρε δεν τπυ δινόταν χωρίς περιορισμούς και ούτε ανταποκρινόταν στις ανάγκες του. Ανάπτυξε μια τελειομανία για να μπορέσει μ' αυτό τον τρόπο να κερδίσει το δικαίωμα να αγαπιέται.
- Νιώθει ότι έχει κατακλυστεί από πληροφορίες και ότι δεν είναι ικανός να τις αφομοιώσει. Είναι άκαμπτος καθόλου ανεκτικός και κάνει το καθήκον του. Αισθάνεται μεγάλη πίεση νομίζει ότι τον αναγκάζουν να κάνει οτιδήποτε και αντιστέκεται στους ρυθμούς της ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ότι πάσχει από νευρικό στρες που το δημιουργούν οι ανάγκες και οι ευθύνες της ζωής. Γεγονότα που τον κάνουν να νιώθει αβοήθητος απελπισμένος και άτυχος είναι συχνά ο προάγγελος των κρίσεων ημικρανίας...

Υπάρχει απραγματοποίητο σχέδιο που του προκαλεί μεγάλο πόνο.

Αυτιά: βόμβος, πόνος ,βούλωμα των αυτιών ή περιορισμός της ακοής σηματοδοτούν την αντίστασή μας σε ορισμένες εντολές ή την άρνησή μας να ακούσουμε και να δεχθούμε κάποια πράγματα. Δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε ούτε να υπακούμε. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Η βαθύτερη ανάγκη πίσω από τα προβλήματα των αυτιών είναι να αποσυρθούμε στον εαυτό μας , να αφουγκραστούμε τι αυτός έχει να πει.

Καρδιά: τα προβλήματα σ’ αυτό το ζωτικό όργανο υποδηλώνουν έντονες συναισθηματικές εντάσεις, άγχος, στρες… μία άρνηση να δούμε την ζωή με θετικό μάτι. Όταν δυσκολευόμαστε να συγχωρέσουμε και να αγαπήσουμε χωρίς όρους. Διακατέχεστε από την τάση να τα παίρνετε όλα κατάκαρδα ή πολύ στα σοβαρά. Έχετε την τάση να αρνείστε τις ανάγκες σας και να εκπληρώνετε τις ανάγκες των άλλων, μόνο και μόνο για να σας αγαπούν. Επιζητείτε την αγάπη μέσα από πράγματα που προσφέρετε στους άλλους. Το κυρίαρχο μήνυμα που συνδέεται με όλες τις καταστάσεις της καρδιάς είναι ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!!

Πόδια: καθώς τα πόδια μας μεταφέρουν αποτελούν τους συμβολικούς δείκτες για τον τρόπο που βαδίζουμε στο μονοπάτι της ζωής μας. Πόνοι, κάλοι, δυσκολία στις αρθρώσεις, κατάγματα και χτυπήματα δείχνουν πάντα μια αντίρρηση που προβάλει ο εαυτός για την κατεύθυνση που έχουμε πάρει.

Χέρια: τα χέρια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, τις ευθύνες μας και τα ταλέντα μας. Πόνοι ή κατάγματα στα χέρια δηλώνουν την αντίδραση του εαυτού επειδή δεν εκφράζουμε όλο το δυναμικό μας ή δεν διαφεντεύουμε με σοφία τον εαυτό μας και τις υποθέσεις μας. Μήπως έχουμε κάνει κάποια παραβίαση των ορίων μας;

Πόνοι στους ώμους και τον αυχένα: υποδηλώνουν συχνά πως έχουμε αναλάβει μεγάλα βάρη , περισσότερα από όσα αντέχουμε να σηκώσουμε ή ότι έχουμε αυτοπεριοριστεί και έχουμε δεχθεί να υποταχθούμε. Δηλώνουν ένα είδος υποδούλωσης το οποίο έχει φτάσει πια σε οριακό επίπεδο. Οι πόνοι στους ώμους δεν μας αφήνουν να υψώσουμε τα χέρια και το αυχενικό μπλοκάρει μια ευρύτερη περιοχή δείχνοντας ένα είδος ακαμψίας που έχει επέλθει με τον καιρό.

Πυρετός: Σε συναισθηματικό επίπεδο ο πυρετός είναι το αποτέλεσμα καταπιεσμένου θυμού. Τα ρίγη στη διάρκεια του πυρετού δηλώνουν ότι ο θυμός είναι ακόμα καταπιεσμένος. Μόλις τα ρίγη σταματήσουν ο θυμός απελευθερώνεται και η υπα΄ρχουσα ένταση οδηγείται προς εκτόνωση.

Κεφάλι: Από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία ως τις σοβαρές παθήσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή του κεφαλιού φανερώνεται η στάση μας απέναντι σ’ αυτά που μας απασχολούν. Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα μας στέλνει ένα μήνυμα ότι έχουμε φορτωθεί με πολλές σκοτούρες ή ότι έχουμε υπερφορτώσει τα κυκλώματα με κάτι που μας ζητάει πολλή ενέργεια και σκέψη δίχως να αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να αφήσουμε τα πράγματα να «κρυώσουν» λιγάκι πριν πάρουμε αποφάσεις.


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ψυχοσωματικές ασθένειες. Γεγονός αποτελεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητώντας τις παθολογικές αιτίες μιας ενόχλησης όπως πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμίες ή ημικρανίες δεν καταφέρνουν να βρουν μια απάντηση στα πλαίσια της σωματικής υγείας. Έτσι λαμβάνουν απαντήσεις ότι η αιτία που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά τους να κρύβεται σε ψυχολογικό επίπεδο. Και ενώ η ψυχική υγεία αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή και αποδεκτή συνεχίζει να εγείρει αμφιβολίες και ερωτηματικά όταν αυτή δεν περιορίζεται στη δημιουργία συναισθήματος και μόνο. Με άλλα λόγια είναι πολύ εύκολο κάποιος να κατανοεί ότι το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής διαδικασίας αλλά τα σωματικά συμπτώματα πως μπορούν να προκαλούνται από αυτή;

Η απάντηση βρίσκεται στις μελέτες που γίνονται πια συνδυαστικά στο χώρο της ιατρικής και της ψυχολογίας. Οι έρευνες λοιπόν μας πληροφορούν ότι η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην προσωπικότητα και στην ψυχή. Όταν λοιπόν βιώνουμε μια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση την οποία ο άνθρωπος ερμηνεύει ως αδιέξοδη τότε το σώμα αναλαμβάνει να εξωτερικεύσει το άγχος με ένα εμφανές σύμπτωμα. Για παράδειγμα οι συχνές και αδικαιολόγητες ιατρικά φαρυγγίτιδες αποτελούν μια ένδειξη ότι το άτομο δεν μπορεί να επικοινωνεί τις αγωνίες ή τις πιέσεις που βιώνει. Οι ημικρανίες αναδεικνύουν την ένταση, το θυμό και τις αμφιβολίες που μπορεί ένας άνθρωπος να δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στομάχι. Συχνά στο γραφείο μου ακούω για ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά ή σφίξιμο στο στομάχι που παθολογικά δεν αιτιολογείται. Στις περιπτώσεις αυτές λέμε ότι το στομάχι αντιδρά δίνοντας την αίσθηση του καψίματος , εφόσον το άτομο έχει αδιαχείριστο θυμό μέσα του και δεν μπορεί να εκφράσει. Επιπροσθέτως, ο πόνος στο στήθος καθώς και η αύξηση της πίεσης στους περισσότερους ανθρώπους δηλώνει τη σκλαβιά που μπορεί να βιώνει κάποιος από την αρετή της περηφάνιας, για παράδειγμα το άτομο όταν θεωρήσει ότι πληγώνεται η περηφάνια του από τους άλλους.

Άλλο παράδειγμα είναι η παχυσαρκία. Άνθρωποι που παραπονούνται για το βάρος τους, όταν δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από τα κιλά που τους ταλαιπωρούν. Ψυχοσωματικά σημαίνει ότι το σώμα όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την έντονη δυσαρέσκεια για διάφορους τομείς της ζωής ή το θυμό και την επιθετικότητα που δεν μπορεί να εκφραστεί. Έτσι αυτή η ενέργεια διοχετεύεται στο φαγητό στην προσπάθειά να απωθηθεί η αρνητικοποίηση.

Ένα άλλο έντονο ψυχοσωματικό και ίσως το πιο σύνηθες, είναι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πέρα από τους ορμονικούς παράγοντες ( στο προεμμυνορυσιακο σύνδρομο ή κατά τη διάρκεια της περιόδου) καταδεικνύει τη θλίψη και τις αμφιβολίες που διέπουν τη ζωή. Η υπερβολική σκέψη για όλα, η αγωνία για τα καθημερινά αλλά και η αίσθηση της μοναξιάς που προκύπτει από τη μη κατανόηση των γύρω ανθρώπων.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εκφράζουν τον πόνο της ψυχής που δεν μπορούν να γίνουν λόγια. Βαθιά καταπιεσμένα συναισθήματα που το άτομο δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει και δεν μπορεί να εκφράσει και έτσι σωματοποιεί τον πόνο. Η διαδικασία της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας, μπορεί να βοηθήσει πλήρως αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων. Η ανάλυση των ασυνείδητων μηχανισμών της ψυχής και η βοήθεια που παρέχει ο θεραπευτής στην ερμηνεία αλλά και την κατανόηση που θα παρέχει στο θεραπευόμενο μπορούν να εξαλείψουν τα συμπτώματα. Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω ψυχοσωματικά και εφόσον έχετε απευθυνθεί στον γιατρό σας αλλά και αποκλείσει τα παθολογικά αίτια, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο.
------------------------------------------------------------


Πολλές φορές ...

Το κρυολόγημα "στάζει", όταν ο οργανισμός δεν κλαίει.

Ο πονόλαιμος «φράζει», όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις αγωνίες.

Το στομάχι «καίει», όταν ο θυμός δεν μπορεί να βγει.

Ο διαβήτης εισβάλλει, όταν η μοναξιά πονάει.

Το σώμα παχαίνει, όταν η δυσαρέσκεια πιέζει.

Ο πονοκέφαλος καταθλίβει, όταν αυξάνουν οι αμφιβολίες.

Η καρδιά χαλαρώνει, όταν το νόημα της ζωής φαίνεται να τελειώνει.

Οι αλλεργίες συμβαίνουν, όταν η τελειομανία είναι ανυπόφορη.

Τα νύχια σπάνε, όταν απειλούνται οι άμυνες.

Το στήθος σφίγγει, όταν η υπερηφάνεια σκλαβώνει.

Η πίεση αυξάνεται, όταν ο φόβος φυλακίζει.

Οι νευρώσεις παραλύουν, όταν το εσωτερικό παιδί τυραννάει.

Ο πυρετός θερμαίνει, όταν οι άμυνες εκρήγνυνται για να παλέψουν.

Τα γόνατα πονούν, όταν η υπερηφάνειά σου είναι «άκαμπτη».

Ο καρκίνος σκοτώνει, εάν δεν συγχωρείς ή / και έχεις κουραστεί να ζεις.

Και οι σιωπηλοί σου πόνοι; Πώς μιλάνε στο σώμα σου;

Η ασθένεια δεν είναι κάτι κακό, θα σου πει ότι έχεις πάρει λάθος δρόμο.

Ας μοιραστούμε αυτό το μήνυμα:

Ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι ευθύς. Υπάρχουν καμπύλες που ονομάζονται ΛΑΘΗ, φανάρια που λέγονται ΦΙΛΟΙ, φώτα που ονομάζονται ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, και όλα γίνονται, αν έχεις: ένα ανταλλακτικό που ονομάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ, μια ισχυρή μηχανή που ονομάζεται ΑΓΑΠΗ, μια καλή ασφάλιση που ονομάζεται ΠΙΣΤΗ, άφθονο καύσιμο που ονομάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ, αλλά πάνω απ’ όλα έναν έμπειρο οδηγό που ονομάζεται ΘΕΟΣ. (σσ: όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας)

Nelson Torres, Doctor στην Ψυχιατρική (UCV) και ειδικός σε ψυχο-νευρο-ανοσογλωσσική PNIL στη ΒενεζουέλαΤο σώμα μας γεμίζει αυτό που το πνεύμα υφίσταται
Το σώμα μας συνειδητοποιεί στο υλικό του τι υφίσταται το πνεύμα. Αυτό που το ασυνείδητό μας κρατά σιωπηλό, τις ασθένειες, τους πόνους και την ασθένειά μας φωνάζουν. Η ασθένεια είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπικότητα και την ψυχή.
Όταν λείπει η συναισθηματική ζεστασιά, μόνο ένας ελάχιστος κρύος άνεμος είναι αρκετός και αμέσως πιάνει ένα κρύο. Η μύτη "κόλα" όταν το σώμα δεν κλαίει. Οι ισχυροί οπίσθιοι πόνοι (προφανώς που δεν προκαλούνται από ένα άσχημα φορτισμένο βάρος) σας λένε ότι υποφέρετε από πόνο, φέρτε μαζί σας ένα βάρος, ένα τραύμα, μια τεράστια θλίψη. ο πονόλαιμος σας προσβάλλει σίγουρα όταν έχετε τόσα πολλά πόνε για να ξεφουσκώσετε και θλίψεις να πείτε και δεν έχετε με ποιους να εμπιστευτείτε. Όταν δεν μπορείτε να αντέξετε ένα άτομο, μην το αφομοιώσετε, αλλά πρέπει να ζήσετε μαζί του ή να το αντιμετωπίσετε, παίρνετε οξύ του στομάχου. colic συχνά συσσωρεύονται λύσσα που δεν μπορείτε να εξαερισμού.

Ο διαβήτης "εισβάλει" όταν η μοναξιά σας κρατάει. Ο καρκίνος καταβροχθίζει σαν το μίσος που διαβρώνει την χαμένη αγάπη. Το σώμα παίρνει λίπος όταν είστε δυσαρεστημένοι ή χάνετε βάρος όταν αισθάνεστε φθαρμένοι. Αμφιβολίες, ανησυχίες, άγχος, αφαιρέστε τον ύπνο σας και πάσχετε από αϋπνία. Εάν δεν βρίσκετε κάποιο νόημα στη ζωή σας, η πίεση της καρδιάς επιβραδύνεται ή επιταχύνει: έτσι η υπόταση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αλλαγές που εξαρτώνται από τη διάθεση και τη δύναμή σας. Η νευρικότητα αυξάνει τις ανάσες, σαν να έλειπε ο αέρας, απ 'όπου πόνους στο στήθος και πονοκεφάλους (πολλοί καπνιστές να λάβει επιπλέον αέρα από το εφήμερο καπνό να χαλαρώνει των αντισταθμιστικών τρόπο, αλλά απατηλή). Η πίεση "ανεβαίνει" όταν ο φόβος φυλακίζεται.

Όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από ένα πρόβλημα και βρίσκεστε στα όρια της αντοχής, τότε σας επιτίθεται ο πυρετός, τα όρια της ασυλίας βρίσκονται σε επιφυλακή. Τα γόνατά σας "βλάπτουν" όταν η υπερηφάνεια σας δεν λυγίσει. Η οστεοαρθρίτιδα έρχεται όταν το μυαλό σας δεν ανοίξει, είστε πάρα πολύ δύσκαμπτοι και οι μύες σας συμβαίνουν. Οι κράμπες δείχνουν ότι υποβάλλονται σε μια αφόρητη κατάσταση για σας. Η δυσκοιλιότητα σας λέει ότι έχετε υπολείμματα στο ασυνείδητό σας, έχετε μυστικά που σας φράζουν και δεν βρίσκετε ποιος σας καταλαβαίνει χωρίς να κρίνετε. Η διάρροια είναι μια πράξη άμυνας που θέλει να εξαλείψει αυτό που αντιλαμβάνεται ως επιβλαβή (καθώς και έμετο), ισχύει και για τους ιούς, αλλά και για καταστάσεις, συναισθήματα ... ίσως εκείνοι που έχουν διάρροια δεν μπορεί να κρατήσει ή να αφομοιώσει.

Η ασθένεια δεν είναι κακή, αλλά μόνο σας προειδοποιεί ότι κάνετε λάθος ταξίδι. Ακούστε το σώμα σας και μάθετε να θεραπεύετε με το πνεύμα σας, δεν υπάρχει άλλο φάρμακο που η φύση σας δεν μπορεί να σας δώσει. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε, δεν είναι ένας φαρμακολογικός κατάλογος, αλλά μια κατευθυντήρια γραμμή ... Και τα παιδιά; αν και αθώοι είναι συναισθηματικοί σπόγγοι και απορροφούν κάθε αρνητική ενέργεια των ατόμων που βρίσκονται δίπλα τους. δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο υγιή παιδιά είναι εκείνα που μεγαλώνουν σε στενές και αγαπημένες οικογένειες. Η αγάπη είναι ζωή, επομένως οποιαδήποτε έλλειψη αγάπης παράγει μέσα μας το θάνατο: ψυχικό, ψυχικό, συναισθηματικό και τελικά φυσικό.

Αξιολογήθηκε από Conoscenzealconfine.it

Πηγή: http://ilquieora.blogspot.it/2016/01/il-corpo-somatizza-nella-sua-materia-quello-che-spirito-subisce-in-tutta-la-nostra-anima.html

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου