Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Dead Poets Society / Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών / L'attimo fuggente

Πολλοί ηθοποιοί νεαροί και άσημοι τότε έγιναν σταρ. Ένας από αυτούς ήταν ο Ήθαν Χοκ. 
Στα 19 του, μόλις είχε αρχίσει να σπουδάζει θέατρο. 
Ο Χοκ διέκοψε τις σπουδές του όταν κέρδισε τον ρόλο του Todd στην ταινία.
Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να πείσει πόσο καλός ηθοποιός ήταν από τότε. 
Η σκηνή που ο Todd κλαίει και φωνάζει έξω στο χιόνι, μετά την αυτοκτονία του φίλου του, 
επρόκειτο να γυριστεί σε εσωτερικό χώρο. 
Άρχισε να χιονίζει όμως και ο σκηνοθέτης σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα το γύρισμα να 
γίνει έξω. 
Ο Ήθαν Χοκ κατάφερε να παίξει την σκηνή με την πρώτη, πριν σταματήσει η χιονόπτωση, 
κι έτσι η λήψη έγινε μία φορά....

Στην τελευταία σκηνή του έργου οι μαθητές ξεπερνούν τους εαυτούς τους και κάνουν κάτι εντελώς παράτολμο, για τα δεδομένα του σχολείου, την ώρα του μαθήματος: ανεβαίνουν στα θρανία τους απαγγέλοντας Oh Captain! My Captain και έτσι αποχαιρετούν το καθηγητή τους που έχει απολυθεί.... 


English teacher John Keating inspires his students to look at poetry with a different perspective of authentic knowledge and feelings.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (αγγλικά: Dead Poets Society) είναι αμερικανική δραματική ταινία, παραγωγής 1989, σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ και σε σενάριο του Τομ Σούλμαν.
Η ταινία διαδραματίζεται στην αριστοκρατική και συντηρητική Ακαδημία Γουέλτον στο Βερμόντ το 1959 και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή που εμπνέει τους μαθητές του διδάσκοντάς τους ποίηση. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν.

Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου.

Πλοκή
Ο ντροπαλός Τοντ Άντερσον πηγαίνει στην Ακαδημία Γουέλτον, όπου ο μεγαλύτερός του αδερφός είχε αριστεύσει. Ο συγκάτοικός του, Νιλ, αν και πολύ έξυπνος και δημοφιλής, δέχεται μεγάλη πίεση από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του. Οι δυο τους, μαζί με άλλους φίλους τους, γνωρίζουν τον καινούριο δάσκαλο αγγλικών, τον Καθηγητή Κίτινγκ. Ο Κίτινγκ, ο οποίος είχε φοιτήσει στην Ακαδημία Γουέλτον, τους συστήνει στην άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». Εκεί ο Κίτινγκ θα ενθαρρύνει τους μαθητές του να πάνε κόντρα στο σύστημα και να είναι σοφοί και όχι ηλίθιοι όταν θα διαμαρτύρονται εναντίον του. Ο καθένας από τα παιδιά θα το κάνει με τον δικό του τρόπο, και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες
  • Ρόμπιν Γουίλιαμς στον ρόλο του Τζον Κίτινγκ
  • Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ στον ρόλο του Νιλ Πέρι
  • Ίθαν Χοκ στον ρόλο του Τοντ Άντερσον
  • Τζος Τσαρλς στον ρόλο του Νοξ Όβερστριτ
  • Γκέιλ Χάνσεν στον ρόλο του Τσάρλι Ντάλτον
  • Νόρμαν Λόιντ στον ρόλο του Διευθυντή Γκέιλ Νόλαν
  • Κέρτγουντ Σμιθ στον ρόλο του Κυρίου Πέρι
  • Ντίλαν Κούσμαν στον ρόλο του Ρίτσαρντ Κάμερον

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών. Μια μυστική λέσχη νέων που μαζεύονται σε μια ινδιάνικη σπηλιά και απαγγέλλουν ποίηση, αναζητώντας την κρυμμένη μαγεία που κρύβεται πίσω από τις λέξεις, προσπαθώντας ουσιαστικά να ανακαλύψουν ένα νόημα για της ζωή τους.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ορισμός για την λέσχη του «Κύκλου των χαμένων ποιητών» λίγο πολύ παρόμοιος με τον ορισμό που δίνει ο ίδιος ο Jonh Keating (Robin Williams) στην ταινία. ...
Ουσιαστικό αυτή είναι και η κεντρική της ιδέα. Μια παρέα νέων που προσπαθεί να ανακαλύψει τις μικρές και μεγάλες συναισθηματικες απολαύσεις που δίνουν νόημα στη ζωή. Οδηγός τους σε αυτή την αναζήτηση ένας ιδιοφυής αντικομφορμιστης δάσκαλος γεμάτος ζωντάνια, ιδέες, ευαισθησία και πάθος για την ζωή. Τους μαθαίνει να σκέφτονται και να νιώθουν, να μην αφήνουν τις στιγμές να χάνονται αλλα να τις βιώνουν έντονα από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Αυτοί τον ακολουθούν και τον εμπιστευονται μέχρι το τέλος.

Ο Weir αντιμετωπιζει τους ήρωες του έργου του με αγάπη και ευαισθησία αποφεύγοντας να διατηρήσει τις αποστάσεις. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τελικα λιγο πολυ να τους εξιδανικευει. Αυτη η αντιμετωπιση και ο σαφης αλλα και λιγακι αφελης διαχωρισμος αναμεσα στο νεο και ανατρεπτικο και στο παλιο και συντηρητικο ειναι το μεγαλο μειονεκτημα αλλα ταυτοχρονα και το ιδιαιτερο στοιχειο της ταινιας. Με αυτον τον τροπο ο σκηνοθετης καταφερνει να δημιουργησει ενα μικρο κινηματογραφικο ποιημα που αποπνεει αισιοδοξια και ζωντανια οπως ακριβως και οι πρωταγωνιστες του. Ο ασυγκρατητος John Keating ειναι ο δασκαλος που θα θελαμε να συναντησουμε ως παιδια και οι επαναστατες και προβληματισμενοι νεαροι, οι εφηβοι που θα θελαμε σχεδον ολοι να ειμαστε. «Ο κυκλος των χαμενων ποιητων» παραμενει καθ’ ολη την διαρκεια του ενα γοητευτικο παραμυθι που θετει απλα αλλα καιρια ερωτηματα για την ζωη και τις πραγματικες τις αξιες. Ενα παραμυθι που θελει να μας συγκινησει και να μας ευαισθητοποιησει χωρις να ντρεπεται για τις αδυναμιες του.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική παρουσία του

Robin Williams σε ένα στυλ ρόλων που πραγματικά ίσως κανείς άλλος δεν μπορεί να τους παίξει όπως αυτός. Εξαιτίας της αξιοθαυμαστης ερμηνείας του ο John Keating παίρνει σάρκα και οστά στην οθόνη μην μπορώντας πλέον να ξεχωρίσουμε τον ηθοποιό από αυτόν που υποδύεται. Άλλωστε δίκαια ήταν και υποψήφιος για Oscar για αυτήν του την ταινία. Ακόμα πολύ καλές είναι οι ερμηνείες των περισσότερων νεαρών τότε ηθοποιών ανάμεσα στους ο οποίους είναι και ο Ethan Hawke.

Όσο λοιπόν αφήνουμε την ζωή μας να χάνεται σε περίπλοκους και αδιέξοδους συλλογισμούς, απέχοντας από όλα αυτά τα μικρά που πολλές φορές κρύβουν την ευτυχία, το δημιούργημα του Peter Weir δια στόματος Jonh Keating θα βρίσκεται εδώ να μας φωνάζει και να μας υπενθυμίζει…. “
Carpe Diem”.


Trama
All'Accademia Welton, un elitario college del New England, nell'autunno del 1959 arriva un nuovo insegnante di letteratura, John Keating, che si fa subito notare per i metodi pedagogici assolutamente inconsueti per i tempi e per l'istituto: con gesti a volte plateali infonde negli studenti l'amore per la vera poesia e, soprattutto, una grande fiducia nei loro mezzi intellettuali. La situazione degenera quando uno dei ragazzi, Neil, dominato da un padre autoritario, si mette in urto con l'austera famiglia per fare d'attore.

Note
Su un soggetto non proprio originalissimo Weir ha saputo costruire una storia accattivante e ben congegnata, grazie anche all'istrionismo di Robin Williams.

========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.