Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

4 Υπουργοί στη Λίστα Novartis - Μεγάλα ονόματα σε "off shore"

Ερχεται πολιτικός σεισμός - καραβιές με λεφτά σε εξωτικά νησιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΡΑΦΗ  - Γράφει o ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των ονομάτων τεσσάρων (4) πρωτοκλασσάτων στελεχών της Αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη λίστα της εταιρείας NOVARTIS άρχίζει απο την 1η Φεβρουαρίου.
Στέλεχος που γνωρίζει εκ των έσω τις έρευνες μας είπε ότι η αποκάλυψη θα δημιουργήσει πολιτικό σεισμό στη χώρα και η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία θα δημιουργηθούν συνθήκες παραπομπής σε προανακριτική Επιτροπή.
Τα κύρια στοιχεια πήραν απο τις ΗΠΑ εισαγγελείς υπό την προισταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη, αυτά διασταυρώθηκαν με τα ελληνικά στοιχεία και ...έρχεται σεισμός, κλαυθμός και οδυρμός.
Υπενθυμίζουμε ότι η Διαπλοκή προσπαθεί με νύχια και δόντια στο εσωτερικό, με συνεχείς...
συσκέψεις μελών της στην Αθηναϊκή Λέσχη να βρει τρόπους μη δημοσιοποίησης των στοιχείων.
Στις συσκέψεις της Αθηναiκής Λέσχης που γίνονται σε ιδιαίτερο πριβέ χώρο συχνή είναι η παρουσία δυο υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών και τραπεζικών στελεχών.
Image
Εκεί ανταλλάσσονται πληροφορίες και οικοδομείται από τώρα η αμυνα στη δικαστική εξέλιξη.
Ιδιαίτερο θέμα μιας σύσκεψης ήταν οι εξελίξεις στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ και ιδιαίτερα γύρω από τον δήθεν ¨αφαντο Χρήστο Καραβέλα. Ιδιαίτερα ανήχυχοι δείχνουν από την ακυβερνησία στη Γερμανία και την πιθανή συμμετοχή του Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματά της για παροχή στοιχείων γύρω απο ΖΗΜΕΝΣ, Χριστοφοράκο, Καραβέλα κλπ.
Πιέσεις ανάλογες ασκούν και οι αμερικανικές αρχές, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην περίοδο ακυβερνησίας στη Γερμανία γίνονται σοβαρές αποκαλύψεις-πλήγματα στον κυριότερο οικονομικό βραχίονα της Γερμανίας; Αυτοκινητοβιομηχανία και ΖΗΜΕΝΣ.
Την αποσταθεροποίηση της Διαπλοκής στην Ελλάδα ενισχύουν οι διαρκείς αποκαλύψεις της Διεθνούς Ομάδας Δημοσιογράφων, τα δικαιώματα της οποίας στην Ελλάδα εκπροσωπούνται απο τον όμιλο του ΕΘΝΟΥΣ και το news247.

Image
Στα νέα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα αποκαλύπτεται ότι οι Ελληνες έφτασαν με οφ σόρ μέχρι τον Αγιο Μαυρίκιο (Κόκκαλης) και τα νησιά Βανουάτου στα οποία η κυβέρνηση Σημίτη ίδρυσε πρεσβεία το 1997, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξοπλιστικά και το πρότζεκτ αθλητικών οικονομικών θηριωδιών με το ΑΘΗΝΑ 97 και την Ολυμπιάδα. Δεξί χέρι της Γιάννας και εκμαυλιστής πολιτικών και δημοσιογράφων φιγουράρει στους φορολογικούς παραδείσους...
Ιδού τα νέα με ονόματα και φορολογικούς παραδείσους από την ερευνητιή ομάδα των δημοσιογράφων, όπως δημοσιεύθηκαν και στο ΖΟΥΓΚΛΑ.
Aναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε ομάδα διερευνητικής δημοσιογραφίας παγκοσμίως σχετικά με τις προτιμήσεις επενδυτών, επιχειρηματιών, πολιτικών, ελεύθερων επαγγελματιών, εφοπλιστών κι άλλων πολιτών για την τοποθέτηση - διαφύλαξη και μυστική διασφάλιση των κεφαλαίων τους.
Σε αυτές τις αναρτήσεις περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών που διαθέτουν offshore ανά φορολογικό παράδεισο. Για τους Έλληνες που διαθέτουν offshore εταιρείες για διάφορους λόγους αναρτήθηκαν στοιχεία, ποσοτικά κατ' αρχάς, που καταδεικνύουν τον χάρτη των προτιμήσεων καθώς και την κατανομή των offshore Ελλήνων στον κόσμο.
Σε αυτές τις αναρτήσεις περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών που διαθέτουν offshore ανά φορολογικό παράδεισο. Ταυτόχρονα έχουν αναρτηθεί και τα ονόματα των Ελλήνων που νομικά εμπλέκονται ή εκπροσωπούν ή κατέχουν αυτές τις offshore.
Τα στοιχεία αυτά αναρτήθηκαν από τον δημοσιογραφικό οργανισμό ο οποίος έχει διασφαλίσει με συμβόλαιο τη σχέση και τη δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα NEWS247 και όσον αφορά στον έντυπο Τύπο από την εφημερίδα «Έθνος».
Image
To δημοσίευμα
Σύμφωνα με τη νέα λίστα Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας (Financial Secrecy Index, FSI) του Tax Justice Network, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Νήσοι Κέιμαν είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες διεθνώς στην οικονομική μυστικότητα -με τα Κέιμαν πλέον να έχουν ταυτιστεί με τον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο στον πλανήτη. Η οικονομική μυστικότητα αποτελεί βασικό μέσο διευκόλυνσης του οικονομικού εγκλήματος και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, συμπεριλαμβανομένων του ξεπλύματος χρήματος, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρει το Tax Justice Network, «τα κράτη που αποτυγχάνουν να την περιορίσουν (σ.σ.: την οικονομική μυστικότητα) στερούν από πολίτες άλλων χωρών κάποια ανθρώπινα δικαιώματά τους και επιδεινώνουν την παγκόσμια ανισότητα».
Από τις τρεις πρώτες σε μυστικότητα χώρες, στις διαρροές των στοιχείων offshore που έχει δημοσιεύσει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ.org) από το 2013 και μετά περιλαμβάνονται αρκετά στοιχεία για τον φορολογικό παράδεισο των Κέιμαν και μάλιστα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον: ανάμεσα στα πρόσωπα που συνδέονταν με offshore στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής φιγουράρουν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, μέλη της οικογένειας Αλαφούζου, εφοπλιστές όπως ο Γιάννης Αγγελικούσης και ο Θεόδωρος Βενιάμης, και πολλοί ακόμα - στο σύνολο εντοπίστηκαν περί τα 46 φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, η οικονομική αδιαφάνεια των Κέιμαν φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια: από την 5η θέση που κατείχαν στη λίστα του Tax Justice Network το 2015, πλέον έχουν «κερδίσει» δύο θέσεις.
Τα στοιχεία για offshore Ελλήνων στις Νήσους Κέιμαν
Για να γίνεται κατανοητός ο αντίκτυπος που έχει η μυστικότητα στην πραγματική οικονομία, το Tax Justice Network ανέπτυξε τον Δείκτη Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας (FSI). Ο συγκεκριμένος δείκτης προκύπτει συνυπολογίζοντας τον «Βαθμό Απορρήτου» μιας δικαιοδοσίας, που δείχνει απλά πόσο μια χώρα ενθαρρύνει τη μυστικότητα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με το «Παγκόσμιο Ειδικό Βάρος» της χώρας, που αντιπροσωπεύει τον όγκο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που αυτή προσφέρει σε μη κατοίκους της. Η στάθμιση γίνεται επειδή στόχος του FSI είναι να καταδείξει τα κράτη εκείνα για τα οποία είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο μυστικότητας που διέπει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς αυτές επηρεάζουν σημαντικά τα παγκόσμια οικονομικά μεγέθη.
Αν εστίαζε κάποιος αποκλειστικά στη μυστικότητα, θα παρατηρούσε ότι οι 10 χώρες με τον υψηλότερο Βαθμό Απορρήτου αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως μόλις το 0,35% των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρέχονται σε μη κατοίκους τους. Δηλαδή ακόμα κι αν οι χώρες αυτές (Βανουάτου, Αντίγκουα, Μπαχάμες, Παραγουάη, Μπρουνέι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαλδίβες, Βολιβία, Κένυα, Ταϊλάνδη) καταργούσαν πλήρως το καθεστώς μυστικότητας, ο πραγματικός αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν αμελητέος.
Related
Αντίθετα, ο FSI συνδυάζει τη μυστικότητα μιας χώρας με το ειδικό της βάρος ως προς το πόσο συχνά χρησιμοποιείται σαν φορολογικός παράδεισος. Έτσι, οι πρώτες 10 χώρες στην κατάταξη του Δείκτη Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας, ενώ εξακολουθούν να έχουν μεγάλο (αλλά όχι τον μεγαλύτερο) Βαθμό Μυστικότητας, αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως περίπου το 60% των υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρέχονται. Έτσι, αν χώρες όπως η Ελβετία, οι ΗΠΑ, οι Νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο κ.ά. γίνονταν πιο διαφανείς, ο αντίκτυπος θα ήταν κάτι παραπάνω από αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η νέα λίστα μυστικότητας του Tax Justice Network
Αν και τα Κέιμαν εντάσσονται πλέον στην πρώτη τριάδα μυστικότητας που αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην παγκόσμια οικονομία, από την ανάλυση των στοιχείων των διαρροών του ICIJ προκύπτει ότι οι περισσότερες ελληνικών συμφερόντων offshore εντοπίζονται την τελευταία 20ετία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), που βρίσκονται πλέον στην 16η θέση μυστικότητας της νέας λίστας. Πρόκειται για 165 πρόσωπα που συνδέονταν με 187 υπεράκτιες εταιρείες. Κάποια ονόματα γνωστών Ελλήνων που βρέθηκαν στα Paradise Papers με offshore στα BVI περιλαμβάνουν αυτά μελών των εφοπλιστικών οικογενειών Προκοπίου και Οικονόμου, ενώ στα Panama Papers συναντώνται o Πάνος Γερμανός, μέλη των οικογενειών Στασινόπουλου και Δασκαλόπουλου, ο Θεόδωρος Φέσσας, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτης Τσουπίδης κι άλλοι.
Τα στοιχεία για offshore Ελλήνων στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εγχώριας οικονομικής μυστικότητας. Για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει δημόσιο μητρώο πραγματικής ιδιοκτησίας εταιρειών. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί τις φορολογικές εξαιρέσεις για τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, όπου συντελείται μεγάλο μέρος της επιλήψιμης δραστηριότητας πριν φτάσει στο Λονδίνο. Σε αυτά τα εδάφη περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο γνωστές περιοχές οικονομικής αδιαφάνειας, όπως οι Νήσοι Κέιμαν,
=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.