Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Φαβορί στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο -Ισως επιδιώξει μεγάλο συνασπισμό

Ο 31χρονος Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρείται το πιο λαμπρό αστέρι του Κινήματος 5 Αστέρια, που έφερε τα πάνω κάτω στην ιταλική πολιτική σκηνή.
Παράτησε το Πανεπιστήμιο πριν από πέντε χρόνια κι από άνεργος κατάφερε να αναλάβει τα ηνία του M5s και να τρέφει σήμερα φιλοδοξίες να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
Κι ίσως να μην είναι τόσο απατηλά τα όνειρά του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν επιβληθεί το σχετικό μπλακάουτ ενόψει των εκλογών, έφερναν πρώτο κόμμα το ευρωσκεπτικιστικό κίνημά του με ποσοστό γύρω στο 28%, που αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα αστικά κέντρα της νότιας Ιταλίας, όπου η ανεργία καλπάζει με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο.
«Δεν υπάρχουν δουλειές εδώ. Τα άλλα κόμματα μας εγκατέλειψαν», δήλωσε ο 58χρονος Ντομένικο Ιλάρντι, κάτοικος του Πομιλιάνο. Από τα 18.000 άτομα που αριθμούσε το εργατικό δυναμικό ενός εργοστασίου της Fiat στην πόλη τη δεκαετία του ‘80, μόλις 4.000 εξακολουθούν να εργάζονται εκεί.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το εκλογικό σύστημα ευνοεί τις συμμαχίες – λόγος που εξηγεί τις έντονες αντιδράσεις του- το M5s έχει ελάχιστες πιθανότητες να κυβερνήσει μόνο του, εκτός κι αν καταφέρει, φυσικά, να βρει εταίρους:

Ήδη ο Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που «θα έχει ως βάση τους κύριους στόχους  του κινήματος», αρχής γενομένης από το «εισόδημα του πολίτη» επτακοσίων ογδόντα ευρώ τον μήνα για  τους άνεργους,  την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το κίνημα διαρρέει ήδη ότι έχει ξεκινήσει κάποιες επαφές με την αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι».
Πρώτη δύναμη στις εκλογές αναμένεται, βέβαια, να αναδειχθεί ο τετρακομματικός κεντροδεξιός συνασπισμός με αιχμή του δόρατος την Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ο συνασπισμός αυτός -που κυριαρχεί στη βόρεια Ιταλία- θα πρέπει να νικήσει το Μ5s σε δεκάδες περιφέρειες που αναμένεται να κριθούν στο νήμα.
Αστικά κέντρα, όπως το Πομιλιάνο -γνωστό κυρίως για το εργοστάσιο της Fiat αλλά και ένα σκάνδαλο ταφής τοξικών αποβλήτων από τη μαφία στην περιοχή- που νιώθουν παραμελημένα από την άρχουσα τάξη ίσως παίξουν ρόλο κλειδί στην εκλογική αναμέτρηση. Στις κάλπες της Κυριακής ο ηγέτης του M5s θα αναμετρηθεί στην περιφέρεια αυτή με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, Βιτόριο Σγκάρμπι, έναν γνωστό αθυρόστομο κριτικό Τέχνης και συγγραφέα, που έχει χαρακτηρίσει τον Ντι Μάιο «κατσαρίδα».
Δεν μοιράζονται όμως όλοι τη γνώμη του για τον ηγέτη του M5s. Ο Τζουζέπε Γκαμπαρντέλα, ένας 76χρονος κληρικός που βοηθά περίπου 800 άπορες οικογένειες του Πομιλιάνο να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να αγοράζουν φάρμακα, στρέφει τις ελπίδες του στο κόμμα, που ίδρυσε πριν από εννέα χρόνια ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο.
«Η φτώχεια έχει αυξηθεί δραματικά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, που μας ζητάνε κεριά για να φωτίσουν τα σπίτια τους, όπως στον πόλεμο».
Και οι υποσχέσεις του M5s να πατάξει τη διαφθορά και να δώσει μάχη για την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος βρίσκουν πολλά ευήκοα ώτα στη νότια Ιταλία, όπου είναι ενδημικά φαινόμενα το ρουσφέτι και το οργανωμένο έγκλημα...

Πηγή: Φαβορί στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο -Ισως επιδιώξει μεγάλο συνασπισμό | iefimerida.gr 

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.