Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Το μόνο που ταξιδεύετε βοηθάει την αυτοεκτίμησή σας και χαλαρώνει το μυαλό σας. Μια μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη των μοναχικών διακοπών


Καλύτερα μόνο από συνοδεία. Τα τελευταία σύνορα του ταξιδιού είναι οι μοναχικές διακοπές. Μια επιλογή που δεν φαίνεται να ανήκει μόνο σε λίγα ελεύθερα πνεύματα και στους ανθρώπους που αναζητούν τους εαυτούς τους και νέες, ασυνήθιστες εμπειρίες. Αυτό που μέχρι πρόσφατα φάνηκε στα μάτια της πιο περίεργης και μη ελκυστικής ιδέας είναι τώρα μια τάση. Και μια μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της.
"Το μόνο πραγματικό ταξίδι προς την ανακάλυψη δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά σε νέα μάτια", δήλωσε ο Προυστ. Και ο μοναχικός ταξιδιώτης το γνωρίζει καλά. Η εξερεύνηση νέων θέσεων μόνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε ένα μέρος, έναν λαό ή μια ήπειρο.
Το ταξίδι μόνο ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα μάθησης, οι σκέψεις γίνονται πιο ευέλικτες και το μυαλό πιο ελεύθερο. Με αυτό το πνεύμα, πολλοί νέοι και όχι μόνο έχουν ξεκινήσει από τη μία πλευρά του κόσμου και πολλοί θέλουν επίσης να μοιραστούν την εμπειρία τους στο διαδίκτυο .
«Μόνος βοηθά τους ανθρώπους να αυξήσουν την αίσθηση ότι έχει μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους και τις ενέργειές τους. Όχι μόνο. ​​Μόνος επίσης διεγείρει τη σκέψη και βοηθά στην αυτο-ανακάλυψη», δήλωσε ο καθηγητής Constanza Bianchi του Queensland University of Technology . . .
Η μελέτη επιβεβαίωσε τα οφέλη, ακόμη και ψυχολογικά, αυτού του τύπου διακοπών. "Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εργαστείτε στον εαυτό σας", συνεχίζει ο καθηγητής Bianchi.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό « International Journal of Travel και Τουρισμού Research », έγινε σε δείγμα 24 συμμετέχοντες έχουν μόλις επιστρέψει από μια μοναχική ζωή σε διακοπές, κατά μέσο όρο, εννέα ημέρες. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες επέλεξαν να ταξιδέψουν χωρίς κανένα μέλος της οικογένειας ή φίλο ή σύντροφο και όλοι, με την επιστροφή τους, δήλωσαν ικανοποιημένοι.
Ακολουθήστε το δικό σας ρυθμό, χωρίς να χρειάζεται να προσαρμοστούν σε αυτούς κάποιου άλλου, να ανακαλύψουν μια νέα αίσθηση ελευθερίας, απολαύστε τη χαλαρωτική χωρίς το άγχος του να πρέπει να προγραμματίσετε μια κίνηση ομάδα, ανοιχτή σε νέες εμπειρίες, να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους και να επιλέξουν οι ίδιοι τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται από τους μοναχικούς ταξιδιώτες.
Ο καθένας έχει ένα. Και για όλα τα σημαντικά πράγματα είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.


(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)
=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.