Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Με την Πρόταση Μομφής επισπεύδεται το Τέλος της Κυβέρνησης

Η δόνηση που προκάλεσε η ανακοίνωση της προφορικής συμφωνίας ήταν, τελικά, κατά τι ισχυρότερη από όσο είχε φανεί στην αρχή.

Το ΚΙΝΑΛ ταράχτηκε συθέμελα, διότι οι μεν πασόκοι είναι κολλημένοι στον παπανδρεϊκό πατριωτισμό του περασμένου αιώνα, οι δε ποταμίσιοι υποστηρίζουν τον συμβιβασμό και αδημονούν να αρπάξουν τη μία ευκαιρία που τους προσφέρει επιτέλους η τύχη, για να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι σε κάτι.
Του Στέφανου Κασιμάτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Οσο για τη Φώφη, αυτή είναι ένας γρίφος.  Η φυσική της προδιάθεση είναι προς την άρνηση· ωστόσο, μόλις μία μέρα πριν από το τηλεφώνημα, είχε ανακοινώσει επισήμως ότι, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, το ΚΙΝΑΛ θα υποστηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο Λοβέρδος περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ: πασχίζουν να μη διασπαστούν. Και το γεγονός ότι ο Λοβέρδος ήταν για μια φορά τόσο σαφής και ευθύς δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης…

Το εξόχως ενδιαφέρον, όμως, ήταν πως, ενώ η κυβέρνηση προεξοφλούσε ότι οι αναταράξεις θα πλήξουν τη Ν.Δ., τελικά αυτές έγιναν περισσότερο αισθητές στην κυβέρνηση και ιδίως στους ΑΝΕΛ.
Να μείνουμε όμως λίγο στη Ν.Δ., διότι η διάρρηξη των σχέσεών της με την προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν κάτι καινούργιο. Χάσμα τους χώριζε και τους χωρίζει, το οποίο χθες απλώς επισημοποιήθηκε, με τη συνάντηση που ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο. Το νόημα της επίσκεψης, από την πλευρά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ήταν να τοποθετήσει τον κ. Πρ. Παυλόπουλο ακόμη πιο καθαρά μέσα στο κάδρο της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν περίμενε, φαντάζομαι, ο Πρόεδρος να αλλάξει ξαφνικά τη γνώμη του και να ανακαλέσει. Και μόνο ότι ο Μητσοτάκης υπέδειξε στον Πρόεδρο –και μάλιστα ως καθηγητή Διοικητικού Δικαίου– το συνταγματικό καθήκον του έφτανε. 
Η σκηνή θύμιζε περισσότερο, σε μένα τουλάχιστον, κήρυξη πολέμου με πολιτισμένο τρόπο.
Στους ΑΝΕΛ, όμως, είναι διαφορετικά. Η συμφωνία είναι γι’ αυτούς η γραφή στον τοίχο του παλατιού, μετά το συμπόσιο του βασιλέα Βαλτάσαρ: μενέ, τεκέλ, περές (Δανιήλ, κεφ. Ε΄ – αν θέλουν να μάθουν τι σημαίνει αυτό…). Η συμφωνία τούς καταστρέφει. Οσο και αν θυμώνει όταν το ακούει αυτό ο αρχηγός τους, όσο και αν προσπάθησε ο ίδιος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τη συνέντευξή του το πρωί της ημέρας που ανακοινώθηκε η συμφωνία, η πραγματικότητα αυτή είναι. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. προωθεί την πρόταση μομφής. (Το απόγευμα οι υπογραφές είχαν ήδη μαζευτεί. Τώρα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.)
Με την πρόταση μομφής, η Ν.Δ. επισπεύδει το τέλος των ΑΝΕΛ. Ακυρώνει το όποιο πλεονέκτημα χρόνου νόμιζε ότι κέρδισε ο Π. Καμμένος με την αλλοπρόσαλλη στάση του για το θέμα: καταψηφίζω τη συμφωνία, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση· είναι μια κακή συμφωνία, αλλά η Ελλάδα κερδίζει επειδή εκτίθενται τα Σκόπια κ.ο.κ.
Εν ολίγοις, οι ΑΝΕΛ ήλπιζαν ότι, αφού η συμφωνία δεν θα έλθει στη Βουλή πριν από το φθινόπωρο, αυτοί θα μπορούσαν να φυτοζωήσουν μέχρι τότε, πουλώντας τρέλα. (Στην εξουσία έφθασαν με αυτή τη μέθοδο! Λίγο είναι;) Η πρόταση μομφής χαλάει και αυτό το σχέδιο επιβίωσης. (Το προηγούμενο ήταν η δεξιά «Ελιά» που κατέρρευσε, λόγω Μονακό.)
Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επιβιώσει και με τις ψήφους των ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι όμως θα έχουν πλήρως εκμηδενισθεί ηθικά.
https://www.lykavitos.gr/me-tin-protasi-momfis-epispeydetai-to/

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.