Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Vladimir Chizhov: Κούρδοι προειδοποιήθηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους εγκαταλείψουν

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τους Κούρδους ότι οι ΗΠΑ θα τις εγκατέλειψαν.

"Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. Παρεμπιπτόντως, εμείς οι Κούρδοι προειδοποιούσαμε ότι οι Αμερικανοί θα ρίξουν ", ανέφερε ο διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο TASS .
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι σκοπεύουν να σύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σύγκρουση.
Θυμηθείτε, στις 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία. Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε αργότερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκενώνουν τους "πιο επικίνδυνους" μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας IG * από τη βόρεια Συρία.

-------------------------------------------
Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ο Vladimir Chizhov μίλησε σε ειδική συνέντευξη με την TASS σχετικά με τις προοπτικές για διάλογο σχετικά με την Ουκρανία, την κατάσταση γύρω από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία και απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία με την ΕΕ.
- Ο Βλαντιμίρ Αλεκεβέιτς, στις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής έδωσαν καθοδήγηση στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τη διεκπεραίωση των θεωρήσεων που χορηγούνται στους κατοίκους των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Ειδικότερα, το έγγραφο περιέχει κριτήρια βάσει των οποίων μπορούν να εντοπιστούν ρωσικά διαβατήρια, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τη μη αναγνώρισή τους. Πώς αξιολογείτε αυτά τα βήματα;
- Φυσικά, τέτοια βήματα αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, πρόκειται για μια εκδήλωση διπλών προτύπων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...

Θα δώσω ένα παράδειγμα από το μέρος του κόσμου όπου είμαστε τώρα μαζί σας - οι Τουρκοκύπριοι. Ποια διαβατήρια ταξιδεύουν στην Ευρώπη; Αυτό είναι σωστό, στα τουρκικά. Είμαι ενάντια στις άμεσες αναλογίες, αλλά η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι δύο εδάφη, καθεμία από τις οποίες αναγνωρίζεται ως μία μόνο χώρα. 
Γιατί λοιπόν οι Τουρκοκύπριοι με Τουρκικό διαβατήριο επιτρέπονται στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι κάτοικος DPR με ρωσικό διαβατήριο;
- Και κατά τη γνώμη σας, όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν αυτόν τον οδηγό;
- Θα διευκρινίσω - αυτό δεν είναι μια απαίτηση, αλλά μια σύσταση. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι το δεύτερο κύμα τέτοιων συστάσεων, το πρώτο ήταν συνδεδεμένο με τα διαβατήρια των Κριμαίων. Και σήμερα, όσο θυμάμαι, δεν ακολουθούν όλες οι χώρες της ΕΕ τις συστάσεις τους. Επομένως, η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε σε αυτό το θέμα και εφιστούμε συνεχώς την προσοχή της ΕΕ στα διπλά ή και τριπλά πρότυπα.
- Πρόσφατα, όλο και πιο συχνά υπάρχουν αναφορές σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής του "Norman Four". Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλάντιμιρ Ζέλενσκι δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Είναι μια τέτοια συνάντηση που προετοιμάζεται σήμερα;
- (EN) Φυσικά συζητάμε για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής με τη μορφή "Norman" με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Δεν ξέρω πώς για τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αλλά για τον [πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ] Μακρόν και Ζέλενσκι, όσο πιο σύντομα γίνεται μια τέτοια συνάντηση, τόσο το καλύτερο.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες προϋποθέσεις, δύο από αυτές: ο διαχωρισμός των στρατευμάτων και η σωστή προετοιμασία της συνόδου κορυφής, μεταξύ άλλων μέσω συνάντησης υπουργών εξωτερικών. Μια συνάντηση για χάρη μιας συνάντησης θα υπονομεύσει την αρχή της μορφής Norman.
Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Σεργκέι Βίκτοροβιτς Λαβρόφ με τη χαρακτηριστική σοφία του, έχουμε ανησυχίες ότι η σύνοδος κορυφής της μορφής Norman θα χρησιμοποιηθεί για την αναθεώρηση των συμφωνιών του Μινσκ.
- Και όσον αφορά τη συζήτηση της Κριμαίας σε αυτές τις συναντήσεις; Μια τέτοια πρόθεση είχε προηγουμένως ανακοινωθεί από τον Vladimir Zelensky ...
- Λοιπόν, ποιος θα συζητήσει εκεί την Κριμαία; Αυτό είναι ακόμη αστείο ... Αλλά οι προσπάθειες του Κιέβου να αλλάξει τη σειρά των ενεργειών στις συμφωνίες του Μινσκ είναι ένα άλλο θέμα.
Η μεταφορά στην Ουκρανία του ελέγχου ενός τμήματος των συνόρων με τη Ρωσία στο Donbass είναι η πλέον πρόσφατη ρήτρα των συμφωνιών, θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά από οτιδήποτε άλλο. Αλλά στο Κίεβο και κάτω από το προηγούμενο καθεστώς, και τώρα το γυρίζουν ανάποδα
Προφανώς, πρώτος έλεγχος στα σύνορα και μετά εκλογές. Αλλά μετά από όλα, δεν παίζουν εν κινήσει μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.
- Και σε ό, τι αφορά την υπουργική συνάντηση με τη μορφή Norman;
- Φυσικά, ετοιμάζεται. Αλλά δεν ξέρω τίποτα για τους όρους της.
Υπάρχει ακόμη ένας τύπος συμβούλων στους ηγέτες του Norman Four. Συναντήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν για τη "φόρμουλα Steinmeier", και στη συνέχεια οι Ουκρανοί άρχισαν να "wag ουρά τους" ...
- Ας προχωρήσουμε στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, που ονομάστηκε «Πηγή της Ειρήνης» ...
- Τους αρέσουν τέτοια ονόματα: είτε "Υποκατάστημα Ελιάς", τότε "Πηγή της Ειρήνης" ...
- Οι δυτικές χώρες επικρίνουν τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βορειοανατολική Συρία, μετά από την οποία απειλούσε ότι θα ανοίξει σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πώς αξιολογείτε τέτοιες δηλώσεις;
- Πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι Σύριοι πρόσφυγες είναι στην Τουρκία. Κατά τα χρόνια των συγκρούσεων, μισό εκατομμύριο παιδιά γεννήθηκαν σε αυτά στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Και τα χρήματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι στα ανθρωπιστικά κανάλια δεν πηγαίνουν στη Συρία, αφού δεν έρχονται σε επαφή με τις επίσημες αρχές εκεί.
Μέρος των χρημάτων πηγαίνει στον Λίβανο της Ιορδανίας, το οποίο είναι κατανοητό, καθώς ο Λίβανος, με πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχεται ένα εκατομμύριο συριακούς πρόσφυγες. Αλλά κυρίως - στην Τουρκία.
Ο πληθυσμός της Τουρκίας σήμερα είναι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τη Γερμανία. Έτσι, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική αναλογία. Και εκεί σήμερα τα χρήματα αυτά πηγαίνουν πραγματικά στην αφομοίωση των συριακών προσφύγων - σχολεία, σχολικά εγχειρίδια της τουρκικής γλώσσας χρηματοδοτούνται. 
Πιστεύετε ότι αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα επιστρέψουν στη Συρία; Ναι, ποτέ!
"Αλλά τι είναι τότε ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης;"
"Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας." Αλλά τι να κάνει με αυτό; Κούρδοι θα εκδιωχθούν από εκεί, και τότε θα υπάρχει ένα κενό μέρος, ή τι;
Οι συριακοί πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί. Έτσι εμφανίζεται η δημογραφική μηχανική.
- Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, οι απειλές του Ερντογάν είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν;
- Δεν είναι η πρώτη φορά που φοβίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ένα άλλο θέμα επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σήμερα - οι εργασίες γεώτρησης στο κυπριακό ράφι. 14 Οκτωβρίου - συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Και εκεί η τουρκική πλοκή είναι στην ημερήσια διάταξη.
- Και η συνάντηση, πέραν της γεώτρησης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, θα συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία;
"Ίσως." Αρχικά, επρόκειτο για γεώτρηση, οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να υποστηρίξουν τη Λευκωσία. Και τι θα συμβεί τώρα - θα δούμε.
- Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για το θέμα αυτό;
- Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. 
Παρεμπιπτόντως, εμείς οι Κούρδοι προειδοποιήσαμε ότι οι Αμερικανοί τους θα "ρίχνονται"
Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι 'αυτό, να τους σκεφτούμε αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα.
"Μιλώντας για τους Έλληνες." Στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μιχαήλ Πομπέο στην Αθήνα, τα κόμματα υπέγραψαν νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;
- Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να το κάνουν αυτό εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση στοχαστική για το μέλλον.
- Στα τέλη Σεπτεμβρίου ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο TASS ότι οι Βρυξέλλες έλαβαν και μελετούν την πρόταση των ρωσικών αρχών να εισαγάγουν μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας (INF) στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές. Υπάρχει ήδη αντίδραση της ΕΕ στην πρόταση αυτή;
- Οι υπάλληλοί μου έδωσαν προσωπικά αυτή την επιστολή. Στη συνέχεια, η μεγάλη εβδομάδα της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μόλις πέρασε και τους είπαν: «Θα μελετήσουμε τα πάντα στη Νέα Υόρκη όταν φτάσουν».
"Αλλά η υψηλή εβδομάδα έχει τελειώσει, και δεν υπάρχει ακόμα καμία αντίδραση;"
- Ακριβώς. Ίσως αξίζει να δοθεί προσοχή στη θέση του ΝΑΤΟ, η οποία, ακολουθώντας τους Αμερικανούς, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα με βάση ένα ψευδές μήνυμα ότι η Ρωσία ζητούσε ένα μορατόριουμ τη στιγμή που φέρεται ότι όχι μόνο έφερε στο φως πυραύλους μεσαίας εμβέλειας αλλά και τους έβαλε έδαφος. Και λέμε ότι το μέγιστο εύρος του πυραύλου 9M729 δεν είναι 500 χλμ, αλλά 480 χλμ. Αλλά δεν πιστεύουν.

Δεν είμαι ειδικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραδέχομαι ότι αυτό που κάνουν τώρα δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας, αλλά και κατά της Κίνας. Ωστόσο, η Συνθήκη για την Αντιμετώπιση Πυραύλων Ενδιάμεσης Συμφωνίας (Συνθήκη INF) κάλυπτε μόνο πυραύλους εδάφους και πού είναι οι ΗΠΑ στην Ασία χερσαίες; Τα κύρια στρατιωτικά στοιχεία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό είναι αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, τα οποία η Συνθήκη INF δεν περιορίζει. Ακόμη και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας το 1981, προτείναμε την εκτόξευση και τα πυραύλους στη θάλασσα. Αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά.
- Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σε μια συνέντευξη με την TASS, δηλώσατε ότι ο μηχανισμός χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν INSTEX δεν μπόρεσε να φτάσει σε πραγματικό επίπεδο. Πώς αξιολογείτε σήμερα το έργο του, καθώς και τις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν;
- Από τότε, η INSTEX απέδειξε την αναποτελεσματικότητά της. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της έναρξης αυτού του μηχανισμού, έχει αλλάξει τρεις ηγέτες, και αυτό λέει πολλά.
Όσον αφορά τους ευρωπαίους εταίρους μας, η Eurotroika έχει γενικά διφορούμενη θέση στο Ιράν. Από τη μία πλευρά, λένε ότι υποστηρίζουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και από την άλλη, το κάνουν. Εννοώ τις δηλώσεις τους σχετικά με τους πυραύλους, τα δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ, τα οποία φυσικά προκαλούν νόμιμο ερεθισμό μεταξύ των Ιρανών.
Παρεμπιπτόντως, την προηγούμενη ημέρα, ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο πυροδότησε στην Ερυθρά Θάλασσα, πυροβόλησαν δύο πυραύλους. Το ερώτημα είναι: ποιος το έκανε αυτό;
- Και πώς αισθάνεται η Μόσχα οι τελευταίες δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη σχετικά με την ανάγκη επαναφοράς του διαλόγου μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας το συντομότερο δυνατόν; Κατά τη γνώμη σας, πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές; Και θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης;
- Αν κάποια μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τότε οι γάλλοι σίγουρα δεν θα βρίσκονται σε αυτό το τραπέζι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθούν οι θετικές προσπάθειες της γαλλικής διπλωματίας. Φυσικά θα το κάνουν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί, υπό το σημερινό καθεστώς, διαπραγματεύονται μόνο σε διμερή μορφή. Έτσι ήταν με τη Βόρεια Κορέα, έτσι θα είναι με το Ιράν και με ποιον άλλο θέλετε.
Σε γενικές γραμμές, η Macron λέει πολλά θετικά πράγματα, ακόμη και στη χώρα μας, τα οποία καταγράφουμε προσεκτικά.
- Από τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Josep Borrel, θα αντικαταστήσει τη Federica Mogherini ως επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Ποιες είναι οι προσδοκίες της Μόσχας να συνεργαστεί με τον μελλοντικό υψηλό αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της ότι μέχρι σήμερα πρέπει να διατηρηθούν οι κοινοτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
- Θα πάω στο Borrel για να τον χαιρετήσω σε νέα ιδιότητα, αφού αρχίσει να εργάζεται. Τον ξέρω προσωπικά από τότε που ήταν ακόμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά αυτό ήταν πάνω από δέκα χρόνια πριν.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του σχετικά με τη Μόσχα, αυτό σημαίνει μόνο ότι δεν έχει ακόμα κάτι νέο. Ο προκάτοχός του είπε το ίδιο πράγμα.
- Βλαντιμίρ Alekseevich, αν θέλετε, μια ακόμη ερώτηση. Διεξάγονται διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους αντιτρομοκράτες στο εγγύς μέλλον;
- Ναι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Μόσχα στις 21 Οκτωβρίου. Από την πλευρά μας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Oleg Syromolotov θα συμμετάσχει σε αυτό, από την πλευρά τους - Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής Pedro Serrano και Ειδικός Συντονιστής της ΕΕ για την Αντιτρομοκρατία Gilles de Kershov.
Συνέντευξη από την Αναστασία Φιλιμόνοβα

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.