Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

William Shakespeare |22 αποφθέγματα & το κορυφαίο έργο Ρωμαίος & Ιουλιέτα, για έναν έρωτα καταδικασμένο από τ`άστρα

Ο εθνικός ποιητής της Αγγλίας γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και "Βάρδος του Έιβον". Μια ιδιοφυΐα με σπουδαίο έργο που όσα χρόνια και να περάσουν θα θαυμάζεται και θα λατρεύεται...  Τα σωζόμενα έργα του -συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συνεργασιών- , αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του  έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.
Ο William Shakespeare...  Μπορεί να μην έχουν σωθεί πολλές καταγραφές για την προσωπική του ζωή και να έχουν γίνει άπειρες εικασίες για θέματα που αφορούν την εξωτερική του εμφάνιση, τη σεξουαλικότητά του, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις...Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό άνθρωπο που  κατάφερε να χειριστεί με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα με την τραγωδία.  
Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να υποκλιθούμε σε όσα δημιούργησε και να θυμηθούμε κάποια από τα σπουδαία λόγια του και το κορυφαίο -ίσως- έργο του, "Ρωμαίος & Ιουλιέτα"...
"Καλή σου νύχτα, χίλιες φορές καλή σου νύχτα. 
-Χίλιες φορές κακή χωρίς το φως σου. 
-Καληνύχτα καληνύχτα τούτη η πίκρα του χωρισμού έχει μια γλύκα τόση που καληνύχτα θα σου λέω μέχρι να ξημερώσει. 
-Ύπνος να ‘ρθει στα μάτια σου και στην καρδιά σου ειρήνη. 
-Ύπνος και ειρήνη θα θελα για σένα να ‘χα γίνει."  ...


Όσο πιο πίσω ανατρέξουμε σε εποχές, τόσο πιο μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε ένα γενναίο, αληθινό έρωτα σαν και τον δικό τους. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την ιστορία τους; Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των δύο εραστών.


Το έργο ξεκινά με έναν καυγά στο δρόμο  ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο αντίπαλων οικογενειών. Ο Εσκάλους, Πρίγκιπας της Βερόνας, αναγγέλλει τιμωρία με θάνατο αν συνεχιστεί αυτή η πολύχρονη βεντέτα.  Ο  Κόμης Πάρης ζητά το χέρι της κόρης του Καπουλέτου, της Ιουλιέτας, όμως ο Καπουλέτος του ζητά να περιμένει δύο χρόνια.

Αψηφώντας τον κίνδυνο, ο Ρωμαίος ψάχνει να βρει την Ιουλιέτα, την οποία δεν μπορεί να ξεχάσει. Μπαίνει στα κρυφά στον κήπο των Καπουλέτων κι εκεί ακούει την Ιουλιέτα κάτω από το μπαλκόνι της  να εξομολογείται πως τον αγαπά παρόλο το μίσος των οικογενειών τους. Τότε της φανερώνεται και αποφασίζουν να παντρευτούν. 


Την άλλη κιόλας μέρα ο Ρωμαίος συναντά τον φίλο του, ιερέα Λαυρέντιο, ο οποίος συμφωνεί να τους παντρέψει. Θεωρεί ότι με το γάμο των δύο νέων, θα ερχόταν επιτέλους ένα τέλος στο μίσος ανάμεσα στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους. 
Ο Τυβάλτος, ξάδερφος της Ιουλιέτας, ζητά σε μονομαχία τον Ρωμαίο επειδή εμφανίστηκε ακάλεστος στη γιορτή. Εκείνος όμως την απορρίπτει καθώς τον θεωρεί συγγενή του. Ο φίλος του Ρωμαίου, Μερκούτιος,  αποδέχεται την πρόκληση και σκοτώνεται από τον Τυβάλτο την ώρα που ο Ρωμαίος προσπαθεί να τους χωρίσει. Ο Ρωμαίος στη συνέχεια σκοτώνει τον Τυβάλτο. `Οταν ο Εσκάλους μαθαίνει το συμβάν εξορίζει τον Ρωμαίο κι εκείνος πριν φύγει, περνά με την Ιουλιέτα τη νύχτα στα διαμερίσματά της, ολοκληρώνοντας τον γάμο τους.


Ο Καπουλέτος δεν γνωρίζει για τον κρυφό γάμο τον δύο νέων. Αποφασίζει, λοιπόν,   να παντρέψει την κόρη του με τον Πάρη. Η Ιουλιέτα αρνείται και ο Καπουλέτος απειλεί να την αποκηρύξει. Η Ιουλιέτα παρακαλεί την μητέρα της να καθυστερήσει τον γάμο, όμως εκείνη δεν την βοηθά. Έτσι επισκέπτεται τον ιερέα Λαυρέντιο εξιστορώντας του τί έχει συμβεί. Εκείνος καταστρώνει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο συμβουλεύει την Ιουλιέτα να πάρει ένα δηλητήριο που θα την κάνει να φαίνεται νεκρή για 42 ώρες, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει ένα γράμμα στον Ρωμαίο όπου θα του εξηγεί το σχέδιο. Σκοπός  ήταν να έρθει να την πάρει όταν εκείνη ξυπνήσει και ενώ όλοι θα τη νομίζουν νεκρή. Η Ιουλιέτα ακολουθεί τις οδηγίες του. Παίρνει το δηλητήριο τη νύχτα πριν τον γάμο με τον Πάρη. Οι Καπουλέτοι πιστεύοντας ότι είναι νεκρή, την μεταφέρουν να κείται στην οικογενειακή κρύπτη.
Ο αγγελιοφόρος δεν φτάνει ποτέ όμως στον Ρωμαίο και ο Ρωμαίος μαθαίνει από τον υπηρέτη του, Βαλταζάρ, ότι η αγαπημένη του δεν ζει. Συντετριμμένος, ο Ρωμαίος αγοράζει δηλητήριο, πηγαίνει στην κρύπτη των Καπουλέτων, όπου και συναντά τον Πάρη που έχει πάει να θρηνήσει την Ιουλιέτα. Ο Πάρης θεωρεί ότι ο Ρωμαίος πήγε εκεί για να βανδαλίσει και του επιτίθεται. Παλεύουν μεταξύ τους και σκοτώνεται από τον Ρωμαίο. Ο Ρωμαίος στη συνέχεια πίνει το δηλητήριο, αφού νομίζει ότι η Ιουλιέτα είναι νεκρή.  Μόλις η Ιουλιέτα ξυπνά και βρίσκει τον αγαπημένο της νεκρό,  δίνει με το μαχαίρι του τέλος στη ζωή της. 
[img class="img-responsive" src="https://www.klik.gr/uploads_image/2017/01/30/p1b7n6tgk0122p1ing1k6ed1k1oen9_900.jpg">
Οι αντιμαχόμενες οικογένειες και ο πρίγκιπας φτάνουν στην κρύπτη και βρίσκουν. και τους τρεις νεκρούς. Ο ιερέας Λαυρέντιος αφηγείται την ιστορία των δύο ερωτευμένων στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους. Αποφασίζουν να δώσουν τέλους στη βίαιη διαμάχη τους.  Το έργο τελειώνει με την ελεγεία του πρίγκιπα για το τραγικό ζευγάρι: "Γιατί δεν υπήρξε ποτέ ιστορία πιο θλιβερή από αυτήν της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου της".
Το περίφημο αυτό έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" έχει μεταφερθεί εκατοντάδες φορές στη μεγάλη οθόνη. Και κάθε φορά είναι σε μια διαφορετική εποχή. Το 1900 ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του  σε γαλλική εκδοχή. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2013 σε σκηνοθεσία Κάρλο Καρλέι.
[img class="img-responsive" src="https://www.klik.gr/uploads_image/2017/01/30/p1b7n96pb516hfivcaqe1kc11nh8_900.jpg">
Η μουσική που συνοδεύει την ταινία είναι του Νίνο Ρότα. Πρόκειται για ένα από τα πιο διασημότερα μουσικά θέματα στην ιστορία του σινεμά. Η ταινία κερδίζει τέσσερις υποψηφιότητες για όσκαρ με πρωταγωνιστές τους Ολίβια Χάσει, Λέοναρντ Ουάιτινγκ και Μάικλ Γιορ. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή στην ταινία όπου το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο, η Ιουλιέτα βρίσκεται στο μπαλκόνι της, τεντώνεται νωχελικά και ονειρεύεται τον αγαπημένο της Ρωμαίο;
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα"...Ένας έρωτας δυνατός, ακαταμάχητος που δυστυχώς ήταν από την αρχή καταδικασμένος από τα αστέρια...
[img class="img-responsive" src="https://www.klik.gr/uploads_image/2017/01/30/p1b7n6tgjv1u49li8neuibu109p8_900.jpg">
Ακολουθούν αποφθέγματα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
Κάποιοι εξυψώνονται από την αμαρτία, ενώ κάποιοι ξεπέφτουν από την αρετή.
Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος.
Η κόλαση είναι άδεια και όλοι οι διάβολοι είναι εδώ.
Αυτός που πεθαίνει, με το θάνατό του ξεπληρώνει κάθε του χρέος.
Είναι σοφός ο πατέρας που γνωρίζει το ίδιο του το παιδί.
΄`Ο,τι κι αν σου πει μια γυναίκα, μην το πάρεις στα σοβαρά. Κι όταν σου λέει ακόμα "φύγε", δεν εννοεί αυτό, αλλά το αντίθετο.
Η καχυποψία στοιχειώνει τις ένοχες συνειδήσεις.
Το λάθος, αγαπητέ μου Βρούτε, δεν είναι στ’ αστέρια, αλλά μέσα μας.
Να αμφιβάλεις αν τ`άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις αν είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.
Αν ένας άνθρωπος σου μιλήσει ειλικρινά θα δεις ότι είναι λίγο καλύτερος από τον κακό.
Δεν αγαπούν όσοι δεν δείχνουν την αγάπη τους.
Ο αληθινός άντρας πρέπει να τολμά ό,τι αρμόζει σ’ έναν άντρα.
Αυτός που σε πλήγωσε ήταν είτε πιο δυνατός είτε πιο αδύναμος από σένα. Αν ήταν πιο αδύναμος, λυπήσου τον. Αν ήταν πιο δυνατός, λυπήσου τον εαυτό σου.
Ο βλάκας νομίζει πραγματικά ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός θεωρεί τον εαυτό του βλάκα.
Αν αγάπησες ακόμα περισσότερο και πόνεσες ακόμα περισσότερο, αγάπα περισσότερο ώσπου να μην πονάει άλλο.
Υπάρχει μία μόνο ιστορία για όλες τις ανθρώπινες ζωές.
Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος.
Αυτό που αξίζει περισσότερο σε οποιεσδήποτε σχέσεις, είναι όχι εκείνο που παίρνεις, αλλά εκείνο που δίνεις. Τα πλούσια δώρα γίνονται φτωχά, όταν αυτός που τα προσφέρει αποδειχθεί αγενής.
Άκουγε πολλούς, μίλα σε λίγους.
Μερικοί ανεβαίνουν από την αμαρτία, και άλλοι πέφτουν από την αρετή.
Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές πριν το θάνατό τους.
Χάρισε σε κάθε άνθρωπο το αυτί σου, αλλά σε λίγους τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.