Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Μια προτεινόμενη μέθοδος κατά του Covid: Παλμικά Μαγνητικά Πεδία στο θύμο αδένα (Τranssternial PEMF)


του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Στις πρόσφατες ημέρες του εγκλεισμού μου εκ της πανδημίας, ασχολήθηκα με τον Covid. Σε μια κατάσταση υπερέντασης, προσπαθώντας να ¨καταλάβω¨, έπεσα πάνω στο ¨κλειδί¨. Είναι ο θύμος αδένας. Και μετά προέκυψε ένα μέσον που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό για να καταπολεμήσει τον ιό αυτόν, τα παλμικά μαγνητικά πεδία.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή, λέγοντας ότι το κείμενο έχει γραφτεί με τρόπο που να αποτείνεται στο ευρύ κοινό αλλά και στον ειδικό. Προσπάθησα ως εκ τούτου να κρατήσω την ισορροπία.

Όλα ξεκίνησαν όταν φρεσκάροντας τις γνώσεις μου στην ανατομία προέκυψε η διαμόρφωση του βάρους του θύμου αδένα στις διάφορες ηλικιακές περιόδους της ζωής. Για να γίνω πιο σαφής, ο θύμος, που ευθύνεται για το ανοσοποιητικό, στη γέννηση είναι 15gr περίπου, αυξάνει ως την εφηβεία φθάνοντας στην ακμή της στα 35, και σύντομα αρχίζει να μικραίνει, γενόμενος 25gr στην ηλικία των 25 ετών, λιγότερο από 15 στα 60, καταλήγοντας κοντά 5gr στα 70 έτη. Οπότε, σύμφωνα με έναν ιδεατό μέσο όρο βάρους σώματος, προκύπτουν οι κάτωθι αναλογίες:

Γέννηση (Βάρος σώματος: 3,3kgr): 0,015/3,3 = 0,045 (4,5%)

17 ετών (Βάρος σώματος: 60kgr): 0,035/60 = 0,0006 (0,06%)

25 ετών (Βάρος σώματος: 70kgr): 0,025/70 = 0,00036 (0,035%)

60 ετών (Βάρος σώματος: 85kgr): 0,014/85 = 0,00016 (0,016%)

70 ετών (Βάρος σώματος: 85kgr): 0,005/85 = 0,00006 (0,006%)

Παρατηρούμε πόσο πιο μικρός γίνεται ο θύμος αδένας σε σχέση με ένα μέσο όρο βάρους σώματος κατά τη διάρκεια της ζωής. Και καθώς είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση πως όσο μεγαλύτερη γίνεται η ηλικία του ανθρώπου τόσο δυσκολότερα καταπολεμά νόσους και λοιμώξεις. Επόμενο είναι λοιπόν να υπάρχει αντίστοιχη συνάφεια με όσους προσβάλλει ο Covid στις διάφορες ηλικιακές περιόδους. Ο θύμος αδένας προκύπτει ¨σημαιοφόρος¨ της ζωής και σηματοδότης.

Ο θύμος είναι ο εκπαιδευτής και διαμορφωτής του ανοσοποιητικού. Μέσα του διαμορφώνονται τα Τ λεμφοκύτταρα που είναι η αιχμή του δόρατος της ανοσοαπόκρισης του ανθρώπου. Προκύπτει δυσανάλογα μικρός σε σχέση με την αποστολή του. Βρίσκεται πίσω από το στέρνο, λίγο πιο πάνω και καπό την καρδιά, εκεί που συνήθως βάζουμε το χέρι μας για να δείξουμε πού είναι η ¨ψυχή¨ μας. Είναι η πηγή του ¨Θυμικού¨ της φλόγας δηλαδή της ζωτικής ενέργειας, της βούλησης και του συναισθήματος που έχει ο άνθρωπος για να ζήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη ¨επιθυμώ¨ σχετίζεται με το θύμο. Τα κύτταρά του, συγγενεύοντας στενά με τα αρχέγονα αιμοποιητικά, βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχική βλαστική βαθμίδα. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ¨θυμός¨ αλλά και σχετίζεται με την ανάμνηση και μνήμη, με μια λέξη, τη ¨θύμηση¨. Μια θύμηση ίσως προδιαγραφών ζωής, και γιατί όχι και προοπτικών της.

Ο Covid-19 προκύπτει αρχέγονος ιός (ρετρο-ιός), μονόκλωνος δείκτης γονιδιώματος που καλείται RNA, ¨κάτι μη ζωντανό και ζωντανό¨, που μόνο μέσα σε ένα κύτταρο μπορεί ξενιστικά να ζήσει, να αναπαραχθεί και να επεκταθεί. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, είναι πως ο θάνατος δεν επέρχεται από τον ιό, αλλά από το ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να επικρατήσει. ¨Αυτοκαταστρέφεται¨, προσπαθώντας να τον καταβάλλει, δεν παραδίδεται. Με την εισβολή του ιού στο σώμα αρχίζει άμεσα η άμυνα του οργανισμού που μάχεται ως και λυσσωδώς εκεί που αυτός εγκαθίσταται, με μοναδικό σκοπό να τον εξοντώσει. Και αν δεν τα καταφέρει, αν από τον αγώνα αυτό δεν ¨γονατίσουν¨ πρώτα τα νεφρά και η καρδιά, το τετελεσμένο επέρχεται μέσα από μια καταιγίδα ενισχυτικών της άμυνας ουσιών που καλούνται κυτταροκίνες ή κυτοκίνες (ιντερφερόνη, κλπ). Αυτές, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα Τ (λεμφο)κύτταρα κ.τ.λ. που μάχονται, και αν είναι ¨γερασμένα¨, ανεπιτυχώς, μαζεύονται συνεχώς και περισσότερες, ενώ ο ιός προχωρά προς τα πνευμόνια. Και ο θάνατος επέρχεται σαν καμένος τόπος από πυρκαγιά που επεκτάθηκε στον πέραν της μάχης πρώτο χώρο. Χαρακτηρίζεται ως ¨Σοβαρό Οξύ Πνευμονικό Σύνδρομο (SARS – Cov2)¨. Ιστολογικά προκύπτει ¨Διάχυτη Κυψελιδική Βλάβη¨ (DAD).

Επομένως, σημαντική πράξη είναι να δυναμώσουμε το θύμο, που αρχίζει να καταπίπτει μετά την αυξητική ανάπτυξη του ανθρώπου, για να μην πω ότι κατά κύτταρο πολύ νωρίτερα. Κατά κύτταρο η ζωή προκύπτει ισχυρότερη όσο βρίσκεται πλησιέστερα στη γέννηση, ίσως και βαθύτερα, στη μήτρα.

Ας ξεκινήσουμε από τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του θύμου. Αυτή προϋποθέτει αρχικά να τα ¨πηγαίνουμε καλά με τον εαυτό μας¨, και αν υπάρχει πρόβλημα, ο διαλογισμός και η φιλοσοφία μπορούν να βοηθήσουν. Στην καλή του κατάσταση επίσης συντελούν: η ισορροπημένη φυσική διατροφή, η ήπια άσκηση, σημαντικά η αποφυγή της παχυσαρκίας, καπνίσματος, (υπερ)κατανάλωσης αλκοόλ, και ειδικά η αποφυγή του stress – άγχους και ιδίως της κατάθλιψης. Από συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν: οι βιταμίνες AB3, CD, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, οι Β γλυκάνες (κριθάρι, βρόμη, σίκαλη, φασόλια…), το ωμό μέλι και σκόρδο, τα μανιτάρια και προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες που βρίσκονται στο γιαούρτι, ξυνόγαλα, άσπρα μαλακά τυριά…), οι σουλφοραφάνες (στο κάρδαμο, λάχανο, μπρόκολο, κ.α), τα elderberry (σαμπούκος, βατόμουρα, μουροειδή), και φυσικά οι πρωτεΐνες. Στα δύσκολα είναι επιβεβλημένη η βοήθεια ενός ιατρού.

Υπάρχει άραγε τρόπος που μπορούμε να δυναμώσουμε, να ισχυροποιήσουμε ¨δομικά¨ το θύμο; Η γενετική επιστήμη θα μπορούσε να του κάνει ένα ¨refresh¨, αλλά βρισκόμαστε μακριά ακόμα. Υπάρχει όμως μια άλλη μέθοδος που μπορεί κατά ¨φυσικό¨ τρόπο να τον ενισχύσει, χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες. Είναι τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (Pulsed ElectroMagnetic Field) ή PEMF. Αλλά ας κάνουμε τα πράγματα πιο επεξηγηματικά.

Είμαστε όπως είμαστε επειδή ζούμε εδώ, κι ένα σημαντικό στοιχείο είναι η βαρύτητα. Βασικό στοιχείο της βαρύτητας είναι ο μαγνητισμός. Η γη, τα μέταλλα που υπάρχουν στο μανδύα της, κι εν γένει η κόλαση του Δάντη στον πυρήνα, αλλά και η κίνησή της στον κοσμικό χώρο, την κάνουν να συμπεριφέρεται σαν ένας ηλεκτρομαγνήτης, με ένταση πεδίου περί τα 4,5 gauss (0,25 – 0,65) και με πολύ χαμηλές συχνότητες (ULF). Αν αλλάζει ο μαγνητισμός, αλλάζει και ο μεταβολισμός μας. Κάποτε τα διαστημικά προγράμματα της Αμερικής και της Ρωσίας τέθηκαν σε κίνδυνο, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι καθώς οι αστροναύτες έμεναν για πολύ καιρό στο διάστημα με έλλειψη βαρύτητας, υποχωρούσε η πυκνότητα των οστών αλλά και των λοιπών ιστών τους. Η κατάσταση αυτή της διαστημικής ¨εξαΰλωσης¨ καθιερώθηκε να λέγεται ¨οστεοπόρωση των αστροναυτών¨, από τον ιστό που προσβάλλεται εμφανέστερα και πρώτος. Η NASA τα χρησιμοποιεί και μετέχει ενεργά στην έρευνά τους.

Από την εποχή των Κινέζων που είχαν διαπιστώσει πως ορισμένες ¨πέτρες¨ έχουν ενέργεια ¨yin και yang¨ και οι Έλληνες τις ονόμασαν ¨μαγνήτη¨ (προς τιμή του Μάγνη, εποικιστού της Μαγνησίας, όπου πρωτοβρέθηκαν εκεί) και τον Θαλή να...

πιστεύει ότι έχει ψυχή γιατί παράγει κίνηση, έως τον ¨μάγο και αλχημιστή¨ Παράκελσο που προσδιόρισε ότι ο μαγνητισμός ως στοιχείο της φύσης υπάρχει και στο σώμα μας, από την πυξίδα που σε ορισμένες περιπτώσεις ¨τρελαίνεται¨, δείχνοντας ότι έχει ιδιαιτερότητες το μαγνητικό πεδίο της γης, έως τους αστροναύτες, από τον Μέσμερ που εφάρμοσε πρώτος το μαγνητισμό για θεραπευτικούς σκοπούς και θεωρήθηκε ¨τσαρλατάνος¨, έως τον Βassett που τον καθιέρωσε με ηλεκτρικά πηνία στην ορθοπεδική, από τη σαλαμάνδρα που μέσα σε μαγνητικά πεδία που εκκρίνονται από το κολόβωμα αναπλάθει την ουρά της έως τον σύγχρονο άνθρωπο που τα εφαρμόζει πλέον για παθήσεις, η απόσταση υπήρξε σημαντική και η εξέταση της επίπτωσης της χρήσης τους υποβαθμισμένη. Τα τελευταία χρόνια κάτι γίνεται, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο κι ερευνώνται.

Η επίδραση των μαγνητικών πεδίων επί του βιολογικού ιστού φαίνεται πως δεν έχει σχέση με τη σταθερότητα αλλά με την αστάθεια της εναλλαγής των μαγνητικών πεδίων ώστε να προκαλείται επαγωγή. Αν βάλετε έναν μαγνήτη πολύ ισχυρό, έστω νεοδυμίου, στο σώμα σας, δεν θα αισθανθείτε τίποτα. Αν όμως τον μετακινήσετε με φοβερή ταχύτητα αλλάζοντας Βορρά και Νότο, θα αισθανθείτε κάτι, ίσως, αν ο μαγνήτης είναι πολύ ισχυρός. Αν οι εναλλαγές γίνουν ηλεκτρικά με εναλλασσόμενο ρεύμα μέσω πηνίου που σχηματίζει έναν ηλεκτρομαγνήτη πολύ πιο γρήγορα, θα αισθανθείτε κάτι σαν ¨γαργάλημα¨. Αν προχωρήσουμε στη δημιουργία νανοπαλμών, σε χρονικό πλάτος πεδίου, θα νιώσετε δόνηση. Αυτή προέρχεται από το ¨μαστίγωμα¨, την επενέργεια του μαγνητικού εναλλασσόμενου πεδίου στα σωματικά διηλεκτρικά στοιχεία που αλλάζουν πολικότητα, κατεύθυνση και μεταβολισμό. Με μια λέξη, ερεθίζονται. Τέθηκε δηλαδή το μεταβολικό σύστημα σε παλμική αντίδραση ανάλογη με αυτήν που προκαλεί σαν ¨σύσπαση¨ ένας βηματοδότης αλλά και απινιδωτής.

Η εφαρμογή εναλλασσόμενων μαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο δουλεύει σαν πολιτική καρότου και μαστίγιου στον οργανισμό. Στα κύτταρα που υπολειτουργούν επενεργεί σαν μανιβέλα. Επομένως, βιοδιέγερση κάνει το παλμικό (ηλεκτρο)μαγνητικό πεδίο και δη το μικρό σε διάρκεια ώσης και μεγάλης έντασης παλμού (micro-nano pulse). Έτσι, εδώ, η μέση τιμή του μαγνητισμού μπορεί να παραμείνει σταθερή και ο βιοερεθισμός να αυξάνει. Όσο ταχύτερος είναι ο παλμός τόσο μεγαλύτερη είναι η διέγερση. Επομένως μιλάμε για αποδεκτού τύπο μαγνητικό ερεθισμό (magnetic stimulation) των ιστών. Εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω, ξανά και διαυγέστερα, ότι ο ερεθισμός δεν εξαρτάται από την ένταση του πεδίου αλλά από τον χρόνο ανόδου του παλμού (rise time). Μικρός χρόνος ανόδου=μεγάλος ερεθισμός. H ένταση έχει σχέση με τη διεισδυτικότητα. Και αυτό δεν το είδα να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε πολλές επιστημονικές εργασίες. Και όσον αφορά τη συχνότητα εναλλαγής των παλμών, προτιμότερη θεωρώ την ασύντακτη (ακανόνιστη – χαοτική), για ορισμένους λόγους.

Πώς επηρεάζεται η βιοδιέγερση: Εμφανώς μέσα από την αντλία νατρίου – καλίου που διεγείρεται, από τα ιόντα των στοιχείων αυτών που αλλάζουν προσανατολισμό, τιθέμενα σε κίνηση. Τη στιγμή που συμβαίνει NaK pumping πιο έντονο, είναι αρκετό στοιχείο για να δυναμώσει τον οργανισμό. Το δονητικό αποτέλεσμα στα μόρια είναι στοιχείο ενεργοποίησής τους. Από το Ζωή = κίνηση έως σήμερα, πάνω σε αυτό, στο βάθος δεν προκύπτει να υπάρχουν αλλαγές. Αυτά σκεφτόμουν όταν διαπίστωσα την κατάπτωση του θύμου και την ανάγκη της ισχυροποίησής του.

Επομένως προκύπτει πως μπορούμε να τονώσουμε τον αδένα αυτό με μαγνητισμό, παλμικό βεβαίως. Αυτό δεν είναι κάτι νέο και τόσο επαναστατικό. Τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται στην ιατρική, και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Η αργή εξέλιξη συμβαίνει διότι πρέπει τα αποτελέσματα να είναι τεκμηριωμένα. Η ιατρική δεν σηκώνει επιπολαιότητες. Έπρεπε να καθοριστεί με σαφήνεια η επίδρασή τους, και αυτή γίνεται με μικρά βήματα. Έτσι σήμερα χρησιμοποιούνται κατά παραδεκτό τρόπο στις κάτωθι παθήσεις κάτω από το πρίσμα της βιοδιέγερσης: 1. Σε δύσκολες πορώσεις καταγμάτων για την ανάπτυξη οστίτη ιστού. 2. Για την αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών, την αιμάτωση και καταπολέμηση της φλεγμονής. 3. Για βελτίωση της κατάστασης εσωαρθρικών και εξωαρθρικών στοιχείων, προβλημάτων μαλακών μορίων και χόνδρου. 4. Στο περιφερειακό και κεντρικό νευρικό σύστημα για αποκατάσταση περιφερικών παραλύσεων από κακώσεις νεύρων έως στον εγκέφαλο για την κατάθλιψη, προσδίδοντας θετικές ενδείξεις και στο Parkinson και στο Alzheimer. 5. Στην ήπια καταστολή του πόνου. Και σε ένα πλήθος ακόμα από περιπτώσεις έχει αναφερθεί πως επιδρούν, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν τεκμηριωμένη απόδειξη πώς το κάνουν. Οι εφαρμογές και η έρευνα τους, επεκτείνεται.

Απομένει όμως το ανοσοποιητικό, που έχει μείνει πίσω. Ίσως διότι υπάρχουν ικανά φάρμακα, τα αντιβιοτικά. Όσον αφορά όμως την αντιμετώπιση του Covid, ο θύμος έχει αφαιθεί να σηκώνει το βάρος της αντιμετώπισής του. Και απ’ ότι γνωρίζω ουδεμία εργασία έχει στοχοποιηθεί για την ισχυροποίηση – βιοδιέγερσή του με PEMF. Οι ενδείξεις, από τα παρεμφερή αποτελέσματα είναι όχι μόνο ενθαρρυντικές αλλά ως και καθοριστικές για την τόνωσή του. Η βασική βιολογική λειτουργία τους έχει προσδιοριστεί. Δημιουργώντας επιτάχυνση των βιολογικών διεργασιών ενισχύουν τα όργανα. Αν υπερ-λειτουργούν, δουλεύει ¨ρυθμιστικά¨, δηλαδή μετά από ένα επίπεδο ερεθισμού τα επαναφέρει προς το φυσιολογικό, αν φυσικά πρόκειται να επανέλθουν. Αν υπο-λειτουργούν, δουλεύει ενισχυτικά, επιταχύνοντας τις μεταβολικές διεργασίες. Γενικώς θεωρείται ότι κάνουν ¨τόνωση¨, ¨ενισχυτική εξισορρόπηση¨ και ¨φυσιολογικοποίηση¨ των ιστών.

Αντενδείξεις δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές, με κυριότερη την ύπαρξη ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων (όπως καρδιακού βηματοδότη) και κάποιων μεταλλικών εμφυτευμάτων, καθώς και ενεργών αιμορραγιών, στο σημείο της εφαρμογής τους. Για λόγους πρόληψης δεν ενδείκνυνται σε εγκυμοσύνη. Σε γενετικές ανωμαλίες αδένων (πχ. σύνδρομο Di GeorgeSCID – όσον αφορά το θύμο), πρέπει να σταθμίζεται η εφαρμογή τους. Τα ¨παροράματα¨ (φτωχά αποτελέσματα ή ανεπιθύμητες επιδράσεις) οφείλονται περισσότερο στην κακή εφαρμογή του χρήστη. Αυτά σκέφτηκα όταν αναρωτήθηκα πώς μπορεί να δυναμώσουμε, να ισχυροποιήσουμε, το θύμο. Τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκύπτουν ίσως η πιο κατάλληλη λύση.

Η αντιμετώπιση με αυτά του Covid-19 μπορεί να στοχεύσει σε δύο άξονες: α) στη μαγνητική διέγερση των πνευμόνων για αύξηση της οξυγόνωσης και μείωση της φλεγμονής, και β) σημαντικότερο, στη διαστερνική επίδραση επί του θύμου (Transsternial PEMF), με τρόπο ανάλογο που χρησιμοποιείται στη διακρανιακή αγωγή προς αντιμετώπιση της κατάθλιψης (Transcranial PEMF). Μη σας τρομάζει η λέξη ¨διαστερνική¨, τα μαγνητικά πεδία δεν αναχαιτίζονται από τα οστά, η επίδρασή τους γίνεται όπως λέει η λέξη, δια (μέσου) αυτών.

Στους πνεύμονες, η εφαρμογή δεν θα είναι κάτι νέο. Υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία για το τι συμβαίνει όταν εφαρμόζονται PEMF στο θωρακικό κλωβό και ειδικότερα σε ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις. Για την επικεντρωμένη στο θύμο τεχνική, αν και κάτω από ορισμένες προδιαγραφές δεν προκύπτει να υπάρξουνε προβλήματα, για λόγους καθαρά επιστημονικής αρχής απαιτείται διενέργεια πειράματος, διπλής τυφλής μελέτης, εκτίμησης των αποτελεσμάτων και διερεύνηση αυτών, ως και δημιουργία προδιαγραφών και πρωτοκόλλου (data). Για ταχεία όμως εφαρμογή, μπορεί να εκτελεστεί σε ασθενείς που θα συνεναίσουν. Οι αντενδείξεις και οι περιοριστικοί παράγοντες είναι αυτοί που υπάρχουνε στις μαγνητικές τομογραφίες. Δεκάδες χρόνια που μαγνητοβολείται ο θωρακικός κλωβός και μέσα σε αυτόν τα όργανα (πνεύμονες, θύμος, θυροειδής και παραθυρεοειδείς, καρδιά) σε οστεοπορώσεις ΘΜΣΣ, θλάσεις πλευρών, περιαρθρίτιδες ώμου κλπ. δεν έχει αναφερθεί ούτε μία σοβαρή παρενέργεια, αντίθετα, προκύπτουν ίσως και βελτιώσεις σχετικών λειτουργιών. Το θέμα είναι η επιλογή και η τεχνογνωσία.

Εν τάχει και σε σύνοψη, η μαγνητική διέγερση του θύμου παρουσιάζει τις προϋποθέσεις να είναι μια θετική και υποσχόμενη μέθοδος για την ισχυροποίησή του, και εμμέσως στην καλύτερη αντιμετώπιση του Covid-19. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων, από ποιοτικής κυρίως πλευράς, προς επιτυχέστερη αντιμετώπιση των αντιγόνων του ιού. Η πτώση των κυτοκινών, που μπορεί να συμβεί κατά την τρίτη ημέρα, όπως υπολογίζω, μπορεί να χρησιμεύσει σαν ¨πυρετικό διάγραμμα¨ θετικής αξιολόγησης της αγωγής. Και κλείνω, λέγοντας ότι, το κατάλληλο μηχάνημα κατά την κρίση μου καθώς και η συνδρομή μου, είναι στη διάθεση των ειδικών, αν απαιτηθεί.

Δεν επιθυμώ να πω περισσότερα, μεγάλωσα πια και δεν μου αρέσει να χτυπάω πόρτες. Αναρτώ την πρότασή μου στο διαδίκτυο και την αφήνω να δουλεύει. Ίσως κάποιος τη δει και τον βοηθήσει. Εύχομαι να είναι ειδικός. Kαι αν δεν είναι, δεν πειράζει. Ίσως σε κάποιον να προσφέρει γνώσεις. Για τη διάδοσή της βασίζομαι στους φίλους μου και σε όσους θεωρούν πως περιέχει αξία. Εμένα, το αγωνιστικό πνεύμα καταλάγιασε, ενισχύθηκε όμως το μυαλό μου. Όπως καρδιά και λογική σπανίως συνεργάζονται ισάξια αλλά κυριαρχεί ο ένας, θύμος και μυαλό είναι σχεδόν το ίδιο. Ως εκ τούτου δεν έχω διάθεση να μάχομαι, αλλά να δείχνω. Μοναχικός ταξιδιώτης πλέον στη ζωή, είμαι ήδη στην Ιθάκη μου, και έχω καταλάβει ¨ταξίδι¨ τι σημαίνει.

Αθήνα 20/11/2020

Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Φυσικοθεραπευτής – Συγγραφέας

http://www.philosophicalbibliography.com/index.php/15-sygxronoiellinesfilosofoi/86-sygxronoiellinesg

sotglyk@otenet.gr

————————————

Προτεινόμενες πηγές

Για τον μέσο αναγνώστη, αν σε ορισμένες έννοιες έχει κενά, μπορεί να αποταθεί στη wilipedia και ιδίως στην αγγλική έκδοση, καθώς και σε τεκμηριωμένα site. Για τον περισσότερο ειδικό, παρατίθενται επιστημονικά άρθρα στήριξης των γραφομένων με υπερσυνδέσεις για την διευκόλυνσή του.

Θύμος και ηλικιακή εμπλοκή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375084/

Θύμος, ανοσοποιητικό και Τ λεμφοκύτταρα

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6446584/

https://www.immunology.org/public-information/t-cell-development-in-thymus

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/mmr.2017.7525

https://www.cebm.net/covid-19/whatistheroleoftcellsincovid-19-infection

Covid, SARS-Cov2

https://www.nature.com/articles/s41579-020-00459-7?error=cookies_not_suppor

https://www.nature.com/articles/d4158602000502w?error=cookies_not_supported&code=07e9f708-ef58-4a49-afdf-d28ac790e750

https://www.sciencedirect.com/articlelist/covid

PEMF – γενικά

https://sa1s3.patientpop.com/assets/docs/78509.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214031X16302790

PEMF – NASA

https://ntrs.nasa.gov/citations/20070004785

PEMF σε οστεοπόρωση

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749801/

https://www.nature.com/articles/s41598-017-110907

PEMF σε οστεοαρθριτιδα, δυσκαμψία, πόνο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3791961/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795538/

https://www.medicaljournals.se/jrm/content/html/10.2340/16501977-2613

PEMF – βιολογικές επιδράσεις

https://respondsystems.com/wp-content/uploads/2016/04/Biological-Effects-of-Pulsed-Electromagnetic-Field.pdf

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1411/1411.6576.pdf

Magnetic fields & stem cells (βλαστοκύτταρα)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6223715/

https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13287-016-0312-5

PEMF σε φλεγμονή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992548/

https://journals.lww.com/plasreconsurg/Citation/2015/05001/Abstract_49_

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jcp.25606?casa_token=9URjuAuG5l8AAA

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bioe.2019.0026

https://www.researchgate.net/publication/313254948_Adenosine_Receptors_as_a_Biological_Pathway_for_the_AntiInflammatory_and_Beneficial_Effects_of_Low_Frequency_Low_Energy_Pulsed_Electromagnetic_Fields

PEMF για αναλγησία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6018879/

PEMF σε κατάθλιψη

https://www.ems1.com/amu/articles/treatingdepressionwithtranscranialmagneticstim

https://www.mayoclinic.org/testsprocedures/transcranialmagnstim/ab/pac-20384625

PEMF – αναγέννηση νεύρων σε ποντίκια

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/401760/

PEMF σε φλεγμονές ποντικών

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3617815/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsp2.1069

PEMF στην κτηνιατρική

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003452881830208X

PEMF σε καλλιέργεια ανθρ. κυττάρων

https://www.researchgate.net/publication/273469623_Effect_of_pulsed_electromagnetic_field_treatment_on_programmed_resolution_of_inflammation_pathway_markers_in_human_cells_in_culture

PEMF σε καταστολή νευρογενούς κύστης

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/401760/

PEMF σε Alzheimer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5434238/

PEMF σε Parkinson

https://biobalancepemf.com/pemf-therapy-parkinsons-disease/

PEMF στην υπέρταση

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08037051.2019.1649591

PEMF σε αναπνευστικές παθήσεις

https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccmconference.2016.193.1_MeetingAb

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14708875/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12518999/

PEMF σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

https://www.tandfonline.com/doi/abs/top&needAccess=true&journalCode=icop20

PEMF σε φλεγμονή από coronovirus

https://globalent.co.za/wp-content/uploads/2020/06/Coronavirus-immunity-and-use-of-PEMFs-Review-Article.pdf

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.