Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Τα εμβόλια και οι παρενέργειες – Μπορούν να υποβληθούν μηνύσεις;


Ακόμη δεν είναι γνωστό στη χώρα μας το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες από το εμβόλιο. Δηλαδή, κατά πόσο κάποιος που δεν θα ανταποκριθεί θετικά, θα μπορεί να διεκδικήσει κάποιας μορφής αποζημίωση από τις εταιρείες ή το κράτος. 

 Στις 27 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες.

Δηλαδή, κατά πόσο κάποιος που δεν θα ανταποκριθεί θετικά στο εμβόλιο, θα μπορεί να διεκδικήσει κάποιας μορφής αποζημίωση από τις εταιρείες ή το κράτος.

Στις ΗΠΑ έχει καταστεί σαφές πως εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna έχουν ασυλία και στην πράξη οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εξαιρούνται από την ευθύνη εάν κάτι πάει στραβά με τα εμβόλια. Για την ακρίβεια, ανέφεραν ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες θέλουν να προστατευτούν από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το newmoney.gr το γρηγορότερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε ποτέ, ήταν για τις μαγουλάδες και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να χορηγηθεί άδεια για τη χορήγησή του το 1967. Σήμερα, το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση μόλις μέσα σε οκτώ μήνες.

 

«Είναι πολύ σπάνιο να εκδοθεί νόμος περί ασυλίας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προστατεύονται αν κάτι πάει στραβά βάσει του νόμου» δηλώνει ο Ροτζ Νταν, Αμερικανός δικηγόρος. «Το εμβόλιό μας, έχει εγκριθεί από όλες τις αρχές του κόσμου. Αυτό και μόνο λέει πολλά» υποστηρίζει πάντως ο διευθύνων σύμβουλος Αλβέρτος Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η νομική ασυλία που παρέχεται στις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν τις προστατεύει απλώς από αγωγές. Σύμφωνα με τον Ροτζ Νταν, συμβάλλει συγχρόνως στη μείωση του κόστους των εμβολίων.

«Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βρεθούν άτομα που θα μηνύσουν τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην περίπτωση αυτή, οι κατασκευαστές πιθανότατα να χρεώνουν τις κυβερνήσεις ακριβότερα για μία δόση εμβολίου», εξηγεί ο Αμερικανός δικηγόρος. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η άνευ προηγουμένου προστασία σχετίζεται με την απίστευτα γρήγορη κατασκευή των εμβολίων.

«Όταν η κυβέρνηση είπε ‘’θέλουμε να αναπτύξετε ένα εμβόλιο τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως’’, πιθανότατα οι κατασκευαστές απάντησαν, ‘’θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων’’».

Η προστασία τους διαρκεί έως το 2024, που στην πράξη σημαίνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν στο δικαστήριο» για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.  

Ποιος εγκρίνει το εμβόλιο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι κατασκευαστές εμβολίων δεν είναι αυτοί που εγκρίνουν τα εμβόλια για μαζική διανομή, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ του FDA.

Όμως, εάν υπάρξουν παρενέργειες «δεν μπορείτε να μηνύσετε τον FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», δήλωσε ο Ντόριτ Ρις, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ούτε ο εργοδότης μπορεί να καταστεί υπεύθυνος για τυχόν παρενέργειες, εάν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζομένους του. Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά μετά από εμβολιασμούς.

Εκτός από νομική ασυλία, ο νόμος PREP δημιούργησε το πρόγραμμα αντιστάθμισης τραυματισμών (CICP). Παρέχει αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν σοβαρή βλάβη μετά από κάποιον εμβολιασμό.

Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτό.

Το διαχειρίζεται ένας οργανισμός υπό το HHS. Αυτό το ταμείο αφορά κυρίως, εμβόλια που πιθανότατα δεν θα λάβετε ποτέ, όπως τα εμβόλια H1N1 και anthrax.

Τα εμβόλια Covid-19, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων εμβολίων.

Πηγή: www.newmoney.gr

https://www.imerodromos.gr/cnbc-den-tha-mporoyn-na-minythoyn-oi-farmakeytikes-polyethnikes-gia-endechomenes-parenergeies-toy-emvolioy/

===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.