Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Τι πράσινη που ήταν η κοιλάδα μου (1941) How Green Was My Valley - ελληνικοί υπότιτλοι


Υπόθεση: Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ζωή είναι σκληρή στο μικρό ουαλικό χωριό ανθρακωρύχων όπου ζει η πολυμελής οικογένεια Μόργκαν. Σύντομα η πράσινη κοιλάδα τους θα υποστεί αλλαγές λόγω της Βιομηχανικής Επανάστασης, που ωθεί τους κατοίκους του χωριού να μεταναστεύουν ένας-ένας στην Αμερική. Μάρτυρας των αλλαγών και του αντίκτυπου που είχε η βιομηχανική εξέλιξη στην οικογένεια του είναι ο Χιου (Roddy McDowall), ο βενιαμίν της οικογένειας Μόργκαν που, ενήλικος πια,  αναπολεί τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς του Γκουίλεμ και Μπεθ Μόργκαν, που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο, τη μεγάλη του αδελφή Ανχάραντ (Maureen O'Hara) και τη κοπιαστική αλλά ανθρώπινη ζωή που ζούσαν...

 Ένα χρόνο αφότου κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τα "Σταφύλια της Οργής", ο John Ford ("Ταχυδρομική Άμαξα", "Οχυρό Απάτσι" κ.α.), εκ των σημαντικότερων αμερικανών σκηνοθετών, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Richard Llewellyn. Το αποτέλεσμα θα είναι μια από τις πιο καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, που ήρθε αντιμέτωπη με τον "Πολίτη Κέιν" του Orson Welles για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας... και νίκησε!

 Η ζωή της φτωχολογιάς στην βιομηχανική Βρετανία του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται ζωντανά μέσα από τις περιπέτειες των μελών της οικογένειας Μόργκαν, άλλοτε αστείες κι άλλοτε σοβαρές, άλλοτε ρομαντικές κι άλλοτε δραματικές. Ποτέ, όμως, δεν στερούνται σε ανθρωπιά και ζεστασιά όπως πηγάζουν από τη ψυχή απλών ανθρώπων που πορεύονται χάρις στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και στήριξη. Την ίδια στιγμή σκιαγραφείται και η καθημερινή βιοπάλη των ανθρακωρύχων, όπως και η ταραγμένη εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης με τη κοινωνική αναταραχή και τις απεργίες στα εργοστάσια. 

 Όμως, ο Ford ισορροπεί με μαεστρία τα διαφορετικά στοιχεία του έργου του, δημιουργώντας ένα έργο με ηθικό μήνυμα, δραματικό χαρακτήρα, και ταυτόχρονα παραμένει μια "φωτεινή" οικογενειακή ταινία, όπως θα κάνει αργότερα και το - εξίσου κλασικό και διαχρονικό - "Μια υπέροχη ζωή" (1946). 

 Η ταινία προτάθηκε για 10 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τα 5. Ανάμεσά τους αυτά Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας. 

 Πρωτότυπος Τίτλος: How Green Was My Valley
 Βαθμολογία IMDb: 7,7/10
 Σκηνοθεσία: John Ford
 Πρωταγωνιστούν: Maureen O'Hara,  Walter Pidgeon,  Anna Lee, Donald Crisp, Sara Allgood, Roddy McDowall, Ann E. Todd, Barry Fitzgerald

===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.